„Statul nu știe ce are în cadastrul public.” Administratorii orașului: din păcate, este un adevăr brutal

Situația ciudată din imobiliare, unde apar dispute, unde ar trebui să fie proprietatea, este cauzată de neînființarea unui cadastru public, iar în cei treizeci și ceva de ani de la căderea regimului comunist, o problemă a fost când România are public proiecte de infrastructură care trebuiau executate la acea vreme, aceasta era o bătaie de cap pentru guvernul român.
Participantii la conferinta  Urban re:Fresh 2022 – Îngrijirea orașelor noastre, o responsabilitate pentru toți, fondatorii Case Strâmbe on Radar, arhitectul Radu Negoişă si city managerul Marian Panait al orasului Sinaia au atras atentia ca statul nu stie. Se pune întrebarea ce are.

Radu Negoişă a evidenţiat faptul că problemele privind gestionarea cadastrelor publice sunt vechi şi nu au fost încă rezolvate.

“De multe ori, in raioanele administrative, lucrurile sunt pe hartie si nu se vede padurea pentru copaci. Avem o mare problema administrativa din cauza lipsei de viziune a politicienilor din anii 90. Romania inca nu are cadastru public in secolul XXI.

Adică o persoană știe unde este curtea lui pentru că are un cadastru în ea, dar statul nu știe ce are. Dacă o persoană mută gardul cu 10 centimetri, statul nu se poate lupta cu el, pentru că în multe zone ale ţării nu există cadastru public”, a atras atenţia arhitectul Radu Negoişă.
Radu Negoişă, arhitect, fondator Case Strâmbe pe Radar – Credit: wall-street.ro / Ovidiu Udrescu

De asemenea, o altă problemă nerezolvată care ar fi trebuit rezolvată încă din anii 90 ține de situația proprietății care a devenit altceva în timpul comunismului.

„Pe anumite proprietăți apar și alte lucruri: blocuri, drumuri, parcări etc. E o problemă pentru că dacă cineva are o bucată de teren în spatele unui bloc, ce faci? Ce îi ceri să facă? Cineva în anii 90. ar trebui să spună: „Nu vă putem da înapoi pământul pentru că orașul s-a schimbat, dar vă despăgubim în x ani. “

Unele terenuri au fost restituite integral, altele parțial, iar altele au fost compensate. Vor apărea tot felul de situații. Pe blocul meu, cineva a primit mult teren cu o parcare pe el. Apoi a venit tipul și a pus gardul cu afișe care spuneau că terenul este proprietate privată în temeiul acestei hotărâri. În acest caz, statul s-a dovedit a fi neputincios. Statul nu intervine, nu spune: „Domnule, nu puteţi face ce vreţi aici”, ne-a mai spus Radu Negoişă.
La două străzi de Sinaia, intrând în Parcul Național Bucegi
Marian Panait, Primăria Municipiului Sinaia, confirmă neajunsurile administrației în materie de deficiențe cadastrale și descrie situația ciudată trăită de Municipiul Sinaia.

„Întotdeauna am susținut afirmația că statul nu știe ce are și acesta este un adevăr brutal. Da, statul nostru nu știe ce are și unde se află.

Avem un caz binecunoscut în care Parcul Natural Bucegi a avut planul de management redesenat și harta. Am găsit două cartiere care sunt incluse în Parcul Natural Bucegi și o parte din Drumul Național. Dar le-am spus: „Stați puțin, de unde vine această hartă?” Răspunsul este că cineva a desenat-o și a văzut-o de pe un satelit.
Le-am explicat că așa ceva este imposibil. Unele blocuri au blocuri de apartamente. „Dacă un tip vrea să schimbe o fereastră, ce face? Nu poate să vină la tine să obțină permisiunea de la conducerea parcului. Sau oameni care vin de pe drumul de stat și îți cer permisiunea, nu știu ce s-au făcut reparaţii la drum”, ne-a spus Marian Panait.
Primar Sinaia Marian Panait – Credit foto: wall-street.ro / Ovidiu Udrescu

Situația s-a rezolvat și au recarmat parcul, dar au pierdut ceva timp din cauza asta.
Potrivit acestuia, din cauza deficiențelor cadastrale, inclusiv implementarea proiectelor de infrastructură publică, aceasta este o problemă pentru că este greu de determinat ce este public și ce este privat.
“Se întâmplă adesea ca statul să nu știe ce are. De aceea multe proiecte publice sunt greu de implementat. E ca și cum ar fi construirea de autostrăzi. Am văzut 5 proiecte de autostrăzi Comarnic-Brașov.

Există chiar și o glumă din interior pe care o să le spunem: „Vă vom da o părere în alb, așa să fie” pentru că este deja incomod să reveniți într-o dezbatere și să întrebați oamenii dacă sunt de acord sau nu. construirea autostrăzii”. ne-a mai spus primăria din Sinaia.
Există și probleme de arhitectură demne de patrimoniu național
Arhitectul Radu Negoişă a atras atenţia şi asupra modului în care unele proprietăţi vechi au fost incluse în patrimoniul imobiliar naţional, problemă care ar putea duce la pierderi uriaşe.
„Orașul trebuie să știe ce lucruri vechi merită păstrate și care nu, pentru că sunt multe situații în care se păstrează case mici și sunt situații în care pagubele sunt incomensurabile. Sunt doar șterse.

Nu este vorba doar de salvarea a ceea ce merită salvat. Pentru că poți salva un lucru dar alte 9 sau 10 lucruri sunt „înghițite” de această „furie” a investitorilor care nu-și aduc acest gen de problemă asupra lor (pentru a păstra bunuri istorice valoroase – n.r.) . A mai spus Radu Negoişă.

Potrivit acestuia, trebuie să existe și o responsabilitate mai mare din partea investitorilor imobiliari care investesc în readucerea la viață a clădirilor de patrimoniu. Aceste creații nu fac altceva decât să își demonstreze potențialul, deoarece sunt proiecte complexe care pot aduce riscuri pentru cei care își asumă riscuri. o imagine în plus pentru cineva care intră în acest tip de proiect.
“Și profilul companiei imobiliare este similar cu cel al consiliului de fondare. Dacă cineva are ceva bun simț civic și urban, te poți înțelege cu el pentru a face treaba”, au adăugat arhitecții.