Ucrainenii încep să investească în imobiliare în România, se deschide prima agenție imobiliară cu capital româno-ucrainean

Se înființează New City România, prima companie imobiliară cu capital româno-ucrainean. Un ucrainean și un român au înființat o agenție imobiliară pentru refugiații ucraineni care doresc să închirieze apartamente în România.
Zeci de mii de ucraineni, care au început să închirieze din primăvară, investesc acum în imobiliare, o piață care în România are randamente 5-6% pe an. În acest context, a luat ființă New City România, fondată de Denys Sedakov și Dumitru Mocanu, care s-au întâlnit în timp ce ajutau refugiații de război din comunitatea românească.
Sedakov are 27 de ani de experiență în vânzări imobiliare, ultimii opt dintre care au fost în vânzarea de ansambluri rezidențiale noi și clădiri comerciale. Vânzările în Ucraina în 2021 vor depăși 42 de milioane de euro. Mocanu are 15 ani de experiență în marketing și vânzări, consultanță și management pe piețele locale și internaționale.

Agenția colaborează cu ansambluri rezidențiale precum Cosmopolis, Greenfield, Aqua City, City Point, Luxuria Residence, Nusco City, Win Herăstrău, Up-Site, City Gardens, Confort Nord, Herăstrău Boutique, My Corbeanca, New Point, Onix Park, Elements by the Lake sau Avangarde Forest. 

“În această vară, văzând că războiul este departe de a se termina, am decis să intrăm pe piața imobiliară din România din cauza nevoilor investitorilor ucraineni care doresc să-și asigure capitalul. Există trei tipuri de ucraineni care investesc în România. În primul rând, sunt cei care caută Apartamente, pentru că vor să rămână aici, au un buget de 60.000-70.000 de euro din care își pot cumpăra o garsonieră sau un apartament cu un dormitor, în schimb, unii dintre noi au făcut economii și doresc să cumpere și să închirieze un apartament cu două sau trei camere pentru a genera venituri pasive.În plus, a treia categorie de investitori caută apartamente între 90.000 și 140.000 de euro, care plătesc TVA 5% în acest an și pot revânde în viitor, deoarece odată cu modificarea TVA-ului crește și prețul apartamentelor. va crește”, a declarat Denys Sedakov, partener New City România.
Cumpărătorii ucraineni au vârsta cuprinsă între 30 și 70 de ani. Majoritatea au deja copiii sau nepoții în România și vor să le asigure stabilitatea. De asemenea, unii dintre ei lucrează de la distanță sau au deja un loc de muncă aici și nu mai doresc să închirieze.

Principalele motive pentru atragerea investitorilor ucraineni sunt asemănarea prețurilor cu Ucraina de dinainte de război; ușurința de a obține permise de ședere temporară și de a deschide conturi bancare pentru ucraineni; fiabilitatea ridicată a investiției la cumpărarea de proprietăți în rate, spre deosebire de investițiile ucrainene; distanța. de la Kiev la Bucuresti este de aproximativ 1.000 km.
“Am întâlnit multe situații complicate. Multe femei au vrut să rămână în Ucraina cu familiile lor, nu au vrut să se mute, dar bărbații au insistat să meargă într-un loc sigur, anume România. Alte ucrainene ne-au sunat din alte țări europene și ne-au spus Ei vor să se stabilească în România pentru că România este mai aproape de casa lor, condițiile de vânzare sunt mult mai bune, și chiar cu ideea de încheiere a războiului, perioada de reconstrucție a țării va fi una de lungă durată, preferând să fim mai aproape. În general, actele de cumpărare și vânzare sunt făcute de soțiile lor, sunt deja aici”, a spus Dumitru Mocanu, partener New City România.