Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Impactul noii directive UE asupra Uber: Ce trebuie să știi

Impactul noii directive UE asupra Uber: Ce trebuie să știi


Uber ar putea să-și închidă aplicația în sute de orașe europene și să crească tarifele cu până la 40% dacă Uniunea Europeană va adopta o nouă directivă. Directiva Platform Work, propusă de Comisia Europeană, vizează îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru cei care lucrează prin intermediul platformelor digitale. Anabel Díaz, șefa platformei de mobilitate Uber în Europa, a declarat pentru Financial Times că această schimbare ar putea duce la o scădere semnificativă a oportunităților de muncă pe platformă.

Ce înseamnă asta pentru tine, ca utilizator al Uber? Ei bine, dacă directiva va fi adoptată, te poți aștepta la prețuri mai mari și timpi de așteptare mai lungi pentru curse. Díaz estimează că prețurile ar putea crește cu până la 40% în orașele mari și că timpii de așteptare ar putea crește semnificativ din cauza numărului mai mic de șoferi.

Dar ce vrea să schimbe exact Comisia Europeană? În esență, propunerea de directivă vizează recunoașterea lucrătorilor de pe platformele digitale ca angajați, nu ca freelanceri. Asta înseamnă că acești lucrători ar beneficia de drepturi precum salariul minim, negociere colectivă, timp de lucru și protecția sănătății, concediu plătit și acces la protecție împotriva accidentelor de muncă.

Impactul noii directive UE asupra Uber: Ce trebuie să știi

În plus, directiva introduce și primele norme ale UE privind utilizarea inteligenței artificiale la locul de muncă. Asta ar putea schimba dinamica și pentru companii precum Uber, care folosesc tehnologia pentru a-și coordona serviciile.

Statele membre ale UE au abordări diferite în ceea ce privește munca prin intermediul platformelor digitale. De exemplu, în sectorul serviciilor de vehicule la comandă și/sau în cel al serviciilor de livrare de alimente, legislația națională a fost adoptată îndeosebi în anumite sectoare. Cu toate acestea, directiva propusă de Comisia Europeană ar uniformiza abordarea la nivelul întregii Uniuni.

În concluzie, dacă ești un utilizator frecvent al Uber sau chiar un șofer, ar trebui să fii atent la evoluția acestei directive. Schimbările propuse ar putea avea un impact semnificativ asupra modului în care folosești sau lucrezi pentru platforma Uber. Și nu uita, dacă directiva va fi adoptată, Uber ar putea să se retragă din “câteva sute” de orașe europene, dintre cele 3.000 în care operează în prezent. Așa că, ține-ți ochii pe știri și urechile ciulite!

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Îmbunătățirea calității aerului: Ce trebuie să știm și cum ne afectează viața de zi cu zi

Articolul următor

Un nou aeroport în sudul Bucureștiului: Pas spre un oraș european sau doar un vis?

Recomandăm și...