5 motive pentru care prefer să îmi fac concediile în vestul Europei și nu pe litoralul românesc

Cu toții așteptăm perioada concediilor cu sufletul la gură. Cele două sau trei săptămâni pe an pe care le alocăm relaxării ne pot încărca bateriile și ne pot oferi amintiri de neuitat. Nu întotdeauna amintirile sunt plăcute și din păcate, de multe ori bateriile pot ajunge înapoi acasă mai descărcate decât au plecat.

De câțiva ani, tocmai pentru a scăpa de riscul de a avea amintiri neplăcute după o săptămână de concediu, am ales să renunț la litoralul românesc și să îmi fac concediile în vestul Europei.

5 motive pentru care prefer să îmi fac concediile în vestul Europei și nu pe litoralul românesc

De ce am ales să fac asta?

1. Pentru că litoralul românesc mi se pare extrem de aglomerat. Șezlong lângă șezlong, prosop lângă prosop, om la bustul gol lângă om la bustul gol. În general, litoralul din Franța, Spania, Portugalia și chiar Grecia sunt mult mai atractive din punct de vedere al densității de oameni.

2. Pentru că serviciile de care mă bucur în vestul Europei sunt mult mai bune. De la hoteluri până la restaurante, totul pare a fi mai bine pus la punct. Evident, există și excepții, însă în majoritatea cazurilor experiențele pe care le-am trăit au fost pozitive.

5 motive pentru care prefer să îmi fac concediile în vestul Europei și nu pe litoralul românesc

3. Pentru că vacanța în Spania, Portugalia, Malta sau Grecia este mult mai ieftină decât vacanța în România. Pare un paradox, însă este cât se poate de real. O simplă comparație a prețurilor de pe Airbnb sau de pe Boogking îți poate demonstra că prețurile vestice sunt mai mici sau în cel mai rău caz comparabile cu prețurile din România.

4. Pentru că pot ajunge rapid la destinație. Am la dispoziție un aeroport în Sibiu, care în doar câteva ore mă duce în Spania, Germania sau Italia și în cazul în care nu găsesc zborul dorit în Sibiu, pot ajunge rapid pe aeroportul din Cluj. Este o variantă mult mai accesibilă decât ar fi un drum cu mașina Sibiu – Constanța. De multe ori, este accesibilă inclusiv din punct de vedere al costurilor. Un bilet de avion poate să coste doar 20-30 de euro.

5 motive pentru care prefer să îmi fac concediile în vestul Europei și nu pe litoralul românesc

5. Pentru că o vacanță în vestul Europei îmi permite să cunosc alte culturi. Pot descoperi culturi mai dezvoltate, preparate culinare cu o istorie de sute de ani și oameni cu o altă viziune decât cea pe care o am eu. Acest lucru poate aduce un plus în calitatea vieții pe care o am în România, deoarece îmi permite să fur idei și să am alte aspirații.

Sunt de acord cu faptul că turismul în România trebuie să fie susținut și ori de câte ori am ocazia îmi iau mașina și mă plimb prin țară. Atunci când vine vorba despre litoral însă, prefer întotdeauna o plajă din vestul Europei decât plajele binecunoscute de la Mamaia, Costinești sau Vama Veche.