Cum iți pregătești casa pentru iarnă

Când zilele devin din ce în ce mai scurte și reci, știi că iarna se apropie cu pași repezi. Cu toate acestea, nu de puține ori auzim că iarna iar ne-a luat prin surprindere. Ce trebuie să facem ca să nu mai avem senzația că iar am fost nepregătiți? Cum să pregătim casa pentru iarnă?

Sfaturi cum să pregătești casa pentru sezonul rece

În primul rand, trebuie să verifici ușile, ferestrele și pereții pentru cazul în care au apărut crăpături. Deoarece pe aici se pierde căldura, trebuie reparate și chiar izolate. Dacă pereții exteriori nu sunt izolați termic, acest lucru se va reflecta în costuri mai mari la căldură.

Aplica benzi de etanșare la ferestre și uși. Termoizolația astfel obținută susține eficiența sistemului de încălzire a casei și te ajută să plătești mai puțin pentru a păstra confortul casei tale.

Investește într-o centrală termică. Deși costurile inițiale sunt destul de mari, centrala oferă avantajul de a avea apă caldă oricând, pe toată durata anului, și poți controla temperatura din locuință după preferințele proprii. Poți opri sau porni ce calorifere vrei. Unele modele performante permit chiar pornirea centralei de pe aplicația din telefon, deci înainte de a ajunge acasă.

Ca să pregătești casa pentru iarnă, trebuie să verifici centrala, instalația de căldură și caloriferele. Fie că ai o instalație termică pe curent electric, lemn sau gaz, aceasta trebuie verificată anual pentru a te asigura că va menține temperatura optiăa în timpul sezonului rece.

Nu omite verificarea acoperișului, dacă stai la casă. Infiltrațiile apar pe unde nici nu știi, iar mucegaiul nu este de dorit nicăieri, cu atât mai puțin la tavanul încăperii în care îți petreci mare parte din timp.

Curăță burlanele. Îndepărtează frunzele uscate și praful acumulate în jgheaburi, căci acestea pot înfunda burlanele. În timpul iernii, apa nu se va mai scurge și, când apare înghețul, este posibil să te confrunți cu o problemă.

Ce să faci la casa înainte să vina iarna

Daca ai coș de fum, este imperios necesar să îl verifici și să îl cureți. Acest element al sistemului de încălzire evacuează fumul și gazele rezultate în urma arderii și are un rol esențial în performanța centralei pe lemne. Știai că cele mai multe incendii din timpul iernii au loc din cauza coșurilor de fum de o calitate îndoielnică sau care nu au fost bine montate?

Evită formarea gheții prin montarea unor sisteme de degivrare. Acestea iți permit să cobori treptele și să mergi pe jos până la mașină fără riscul de a aluneca pe gheață. De asemenea, poți instala sisteme de degivrare la nivelul jgheaburilor și burlanelor, pentru a evita formarea blocurilor de gheață și a țurțurilor.

Închide robineții de la exterior. Da, este adevărat că sunt utili în timpul verii, când udăm grădina sau folosim chiuveta de la bucătăria de vară. Însă conductele se pot sparge iarna, când temperaturile scad și apa îngheață. Închide robineții exteriori, golește apa de pe conducte și strânge furtunele pe care știi că nu le vei mai folosi în timpul sezonului rece. Procedează la fel și cu sistemul de irigare.

Cum pregătești curtea pentru sezonul rece

Fă compost și mulcește gazonul. Tunde iarba, mărunțește frunzele căzute din copaci cu ajutorul mașinii de tuns iarba și lasă-le acolo. Astfel, materia vegetală se va descompune și vă hrăni pământul, iar tu te vei bucura de un gazon mai frumos anul viitor.

Începe să faci provizii. Fie că locuiești la casa sau la apartament, anumite cumpărături este bine să le faci încă dinainte să vină sezonul rece. Investește în unelte, materiale și echipamente de care vei avea nevoie la iarăa, și anume anvelope de iarnă, cabluri de alimentare pentru bateria mașinii, lopată de zăpadă, racletă pentru parbrizul mașinii, spray degivrant, o lanternă și baterii noi.

Nu în ultimul rând, acorăa o deosebită atenție curățeniei generale. Efectuează o dezinsecție a casei și scapă de praf. Aerisește bine, scoate acarienii din saltele, perne și draperii și spală covoarele.

Fiecare detaliu este important atunci când frigul se lasă și mai e puțin și ninge. Vrei să fii pregătit iarna aceasta? Urmează sfaturile de mai sus și apoi poți spune că pe tine iarna nu te-a luat prin surprindere.