De ce a fost desemnat Sibiul Capitala Culturii Europene?

În 2007, Sibiul a fost declarat, alături de Luxemburg, Capitala Culturală a Europei. A fost un titlu extrem de important în acea perioadă, mai ales că a reprezentat un prim motiv de promovare intensă a imaginii țării noastre. Pentru a putea organiza toate evenimentele programate pentru 2007, în Sibiu s-au investit aproximativ 50 de milioane de euro pentru lucrări de reabilitare, achiziție de echipamente și logistică. Investiția a fost una de bun augur, deoarece a atras foarte mulți turiști și a reușit să crească vizibilitatea orașului pe plan european.

De ce a fost desemnat Sibiul Capitala Culturii Europene?

Alegerea orașului drept capitală europeană a avut loc, în primul rând, datorită lui Constantin Chiriac, directorul teatrului de stat din oraș și lui Marius Constantin, purtătorul de cuvânt al primăriei. Aceștia au susținut cu succes candidatura orașului în Bruxelles și i-au convins pe cei care au luat decizia că Sibiul este un oraș care merită. 

De ce a fost desemnat Sibiul Capitala Culturii Europene?

Printre motivele deciziei se numără și următoarele:

Numeroasele obiective turistice cu o importantă valoare istorică

Fortificațiile Sibiului care datează din secolul XIII, Primăria Veche, Biserica Evanghelică sau Muzeele Brukenthal, de istorie Naturală sau de Etnografie Universală au fost foarte convingătoare și au reprezentat obiective importante pentru turiștii care au ales să viziteze Sibiul în 2007.

Evenimentele culturale care au loc aici

Un eveniment cultural important care are loc în fiecare an în Sibiu este Festivalul Internațional de Teatru Sibiu. Acesta atrage artiști din peste 73 de țări și prezintă peste 550 de spectacole în fiecare an. Cei care participă la acest eveniment pot urmări spectacole de teatru, de balet, de operă sau de dans. 

De ce a fost desemnat Sibiul Capitala Culturii Europene?

Numeroasele  instituții de cultură

Teatrele, Centrul de dialog și cultură Friedrich Teutsch, muzeele sau instituțiile care prezintă tradiții și obiceiuri ale locului, unice în Europa, au cântărit serios asupra deciziei de a alege Sibiul drept capitală culturală Europeană.

Gastronomia

Un alt mare plus este gastronomia. Preparatele culinare din Sibiu, care îmbină bucătăria românească cu bucătăriile maghiare și săsești, reprezintă un punct important de atracție pentru turiști.

 Istoria bogată și interesantă

Nu în ultimul rând, pe lista motivelor care au cântărit greu în decizia de a se transforma Sibiul în capitală culturală este istoria bogată, care începe încă din epoca Paleolitică și evoluează neîntrerupt până astăzi. De-a lungul timpului, coloniștii romani sau sași și-au lăsat amprenta asupra culturii sibiene.

De ce a fost desemnat Sibiul Capitala Culturii Europene?

Astăzi, la  aproape 14 ani de la momentul în care a fost declarat capitală culturală Europeană, Sibiul își păstrează statutul de oraș cultural și este unul dintre cele mai mari centre urbane și economice din România. Cu siguranță, experiența din 2007 a contribuit la evoluția orașului și la un număr din ce în ce mai mare de turiști.

Cei care aleg să viziteze Sibiul pot descoperi numeroase obiective turistice, o infrastructură turistică foarte bine pusă la punct și o atmosferă de vacanță prezentă aproape peste tot.