Gradinăritul, cea mai sănătoasă activitate

Grădinăritul are nenumărate beneficii pentru sănătatea noastră. Știai că și prințul Charles iubește grădinăritul? Adevărul este că această activitate îmbunătățește atât sănătatea mentală, cât și pe cea fizică. Uite cum să îți iei porția de sănătate cu grădinăritul, una dintre cele mai sănătoase activități.

De ce este grădinăritul o activitate sănătoasă

Atunci când te simți stresat și anxietatea îți dă o stare de sufocare, suflecă-ți mânecile, bagă-ți mâinile în pământ și îngrijește câteva plante. Grădinăritul nu este doar o activitate utilă, ce transformă curtea sau grădina într-un loc primitor, verde și colorat. Atunci când ai grijă de plante și lucrezi pământul, îți îmbunătățești sănătatea și starea de bine.

Efortul fizic depus în grădină în fiecare zi concurează cu brio cu clasele de fitness de la sălile de gimnastică. Cine mai are nevoie să alerge pe bandă sau să ridice greutăți, când săpatul, săditul și plivitul te ajută sa arzi atâtea calorii?

Când lucrezi pământul, combați sedentarismul, îmbunătățești circulația sângelui și, implicit, a sistemului circulator. Grădinăritul este un exercițiu fizic excelent ce te ajută să lupți împotriva obezității, să ai un metabolism eficient și să păstrezi oasele sănătoase.

Doar 30-45 de minute pe zi, timp de cel puțin 3 ori pe săptămână, te ajută sa arzi kilogramele în plus. Studiile arată că poți arde până la 330 de calorii într-o oră de grădinărit. În plus, deoarece lucrezi în grădina ta și cultivi legume și zarzavaturi cu mâinile tale, vei mânca mai sănătos și te vei gândi de două ori înainte să consumi alimente pline de pesticide și E-uri.

Când practici regulat exerciții de intensitate moderată – grădinăritul se încadrează în această categorie – poți să previi și să controlezi tensiunea arterială mare. Ai terminat sezonul de cules și nu mai ai ce face în grădină? Ia o greblă pentru frunze și fă-ți de lucru pentru cel puțin 30 de minute. Vei arde un număr impresionant de calorii.

Beneficii pe care le aduce grădinăritul

Timpul petrecut în natură, în aer curat, privind iarba verde și cerul albastru în timp ce asculți ciripitul pasărilor este balsam pentru rănile sufletești. Terapia prin grădinărit reduce stresul, combate insomnia și lupta împotrivă depresiei și anxietății.

Dacă ai ca hobby grădinăritul, stresul este redus mai eficient decât în cazul persoanelor care se detensionează prin alte activități de relaxare și agrement. Acest lucru se datorează faptului că timpul petrecut în natură reduce nivelul cortizolului, hormonul stresului, și ajuta la creșterea nivelului serotoninei și dopaminei, hormonii care ne fac să ne simțim bine.

Grădinăritul iți cultivă răbdarea și atenția. După ce sapi și sădești semințele, durează de la câteva zile până la câteva săptămâni sau chiar luni până când răsar micile plante, apoi cresc, înfloresc și rodesc, dacă este cazul. Dacă obișnuiai să îți pierzi repede răbdarea, prin grădinărit vei învăța să aștepți și să urmărești dezvoltarea plantelor pe care le crești.

Să planifici culturile și să alegi pomii sau florile pe care le vei planta necesita un strop de creativitate. Poate nu ești o persoană creativă atunci când te apuci de grădinărit, dar, cu siguranță, vei deveni. Vei învăța ce fel de plante se potrivesc în anumite colțuri ale grădinii tale și îți vei da seama cum să le combini pentru a obține un design armonios.

Când petreci mult timp în grădină, stimulezi sănătatea creierului. În mod constant, în grădină rezolvi probleme, înveți și păstrezi mintea activa. Trebuie să simți solul și plantele pentru a le asigura cele mai bune coditii și trebuie să te adaptezi când observi că ceva nu funcționează la legumele, pomii sau trandafirii tăi.

Lucrând pământul și cultivând flori frumoase și pomi roditori, iți îmbunătățești respectul de sine. Atunci când grădinărești, fie că faci asta zilnic sau doar o dată la două săptămâni, acest lucru îți oferă un sentiment de împlinire. Cu mâinile tale și intelectul tău obții roade bune și flori colorate, ceea ce iți dă un setiment de satisfacție de neegalat.

Grădinăritul este cea mai sănătoasă activitate și te face fericit chiar și atunci când plouă. Vrei să dormi mai bine, să fii mai sănătos și să te simți mai bine în pielea ta? Lucrează o bucățică de grădină și culege roadele muncii tale!