Suprafața locuibilă vs suprafața construită

Închirierea, vânzarea sau cumpărarea unui imobil sunt acțiuni ce necesită formularea unui contract. Aici, întâlnești frecvent referiri la suprafețe. Vrei să știi exact pe ce dai sau iei banii? În acest caz, trebuie să știi care este diferența dintre suprafața locuibilă și suprafața construită.

Tot ce trebuie să știi despre suprafețele unei locuințe

Suprafața construită a unei locuințe se referă la suma suprafețelor secțiunilor orizontale ale întregului imobil, pe toate nivelurile. Delimitarea suprafeței construite este dată de conturul exterior al pereților exteriori. Această suprafață include balcoanele, logiile, suprafețele aferente pereților exteriori și interiori, precum și cota-parte din suprafețele parților comune ale clădirilor, cum ar fi casa liftului, uscătoria, spălătoria, casa scării și spațiile dedicate pentru depozitarea și evacuarea deșeurilor menajere.

Suprafața utilă a apartamentului, pe de altă parte, reprezintă suma tuturor suprafețelor încăperilor imobilului. Așadar, cuprinde dormitoarele, băile, bucătăria, camera de zi, spații de depozitare, duș, WC și spațiile de circulație din interiorul apartamentului sau casei. În suparafața utilă nu intră și suprafața balcoanelor, nișelor de radiatoare, logiilor, teraselor, pragurilor golurilor de uși, holurilor cu deschideri de până la 1m, nici suprafețele pentru cazanul de baie sau sobă.

În cazul imobilelor rezidențiale, cea mai relevantă este suprafață locuibilă. Ea se referă strict la suprafața desfășurată a încăperilor în care locuim, deci la suprafața camerei de zi și a dormitoarelor.

Ce este suprafața utilă totală și de ce trebuie să îi acorzi atenție

Când vrei să achiziționezi un apartament, interesează-te care este suprafața utilă. Cei mai mulți proprietari rotunjesc această suprafață în plus cu câțiva mp, suficient cât să te facă să plătești peste 5 mii de euro pentru o încăpere pe care, evident, nu o vei avea.

Nu de puține ori se întâlnește situația în care un proprietar scoate la vânzare un imobil și promovează suprafața construită ca fiind suprafața utilă. De aceea este bine să știi care este diferența dintre diferite tipuri de suprafețe.

Daca iți lipsesc cunoștințele solide în domeniul proprietăților imobiliare, apelează la un specialist pentru un raport de evaluare – te va costa mai puțin decât dacă ai lua țeapă la semnarea contractului de închiriere sau vânzare-cumpărare.

Dacă suprafața utilă a apartamentului exclude aria balcoanelor și logiilor, suprafața utilă totală este definită ca suma dintre suprafața utilă a apartamentului și aria balcoanelor și a logiilor. Ne interesează această suprafață utilă totală deoarece acesta este spațiul de care beneficiezi atunci când ocupi un imobil.

În plus, suprafața utilă se folosește la calculul gradului de confort, și anume:

Confort 1: imobil de o cameră, cu suprafața utilă de 30mp; imobil de 2 camere-50mp; imobil de 3 camere-65mp; imobil de 4 camere-80mp.

La Confort Sporit, imobilele cu același număr de încăperi au o suprafață utilă mai generoasă, mai exact: imobil cu o cameră-37mp; imobil de 2 camere-55mp; imobil de 3 camere-78; imobil cu 4 camere-100mp.

Așadar, suprafața utilă a locuinței trebuie evaluată corect pentru a stabili gradul de confort de care te vei bucura atunci când închiriezi sau cumperi un imobil. Doar așa vei putea să înțelegi cu adevărat care este valoarea reală a apartamentului și să poți face comparații între proprietăți diferite.

De ce să fii atent la suprafața locuibilă

Nu este exclus să găsești un imobil cu o suprafață construită mare, dar care are, până la urmă, o suprafață utilă relativ mică. Din păcate, Legile nu prevăd consecinte contravenționale nici pentru dezvoltatorii care nu respectă normele. Ba mai mult, sunt permise abateri de +/-10% la toate normele, iar constructorii pot să profite de acest lucru și să ofere la vânzare imobile care au suprafața locuibilă aflată sub standarde.

Trebuie să faci diferența dintre termenii „suprafață utilă” și ceea ce unii agenți imobiliari numesc „suprafață utilă totală”. În mod eronat, aceștia includ în suprafața utilă și suprafețele balconului și a logiilor și astfel se obține o scădere a valorii pe metru pătrat. Până la urmă, valoarea reală a unui imobil este dată de suprafața construită, suprafață pe baza căreia se calculează și valoarea impozitului anual pe care proprietarul trebuie să îl plătească.

Acum, că știi care este diferența dintre suprafața locuibilă, construită și utilă, poți lua decizia corectă când închiriezi, cumperi sau vinzi un imobil.