Tot ce trebuie să știi despre centrala termică de apartament

Daca ești friguros și te-ai saturat să primești apa caldă doar din când în când, trebuie să montezi o centrală termică. În funcție de cum alegi sistemul de încălzire a locuinței, te poți bucura de un confort sporit și costuri mult mai mici la facturile la utilități. Uite aici tot ce trebuie să știi despre centrala termică de apartament.

Cum alegi o centrala termică de apartament

Vrei să obții confortul termic dorit și debitul de apă caldă de care ai nevoie, dar cu costuri mici la facturile de energie electrică și gaz? În acest caz, trebuie să acorzi o deosebită importanță centralei termice pe care o alegi.

Trebuie să alegi centrala termică de apartament în funcție de eficiența energetică, puterea centralei, tehnologia de ardere, precum și de uzabilitatea echipamentului. Nu poți neglija nici aspecte precum opțiunile de confort implementate în echipament, garanția, posibilitatea de a-l conecta la internet, designul și, evident, bugetul de care dispui.

Alege centrala termică a apartamentului în funcție de următoarele criterii:

Suprafața ce trebuie încălzită. Apartamentele mici, cu 2 sau 3 camere, pot fi încălzite cu centrale de putere maximă 24-27kW. Dar pentru apartamentele care au 4 camere și 1 sau 2 băi, se recomandă instalarea unor centrale termice cu putere de 28-34 kW.

Numărul de consumatori de apă caldă. Într-un apartament relativ mic, cu 3 camere și o baie, este suficient să alegi o centrală cu putere mică, de până la 27kW.

Termoizolația apartamentului. Dacă apartamentul este bine izolat termic iar temperatura optimă din interior se menține ușor, se poate monta și o centrală termică de putere mai scăzută.

Eficiența energetică. Pentru eficiență și randament ridicate, specialiștii recomandă instalarea unei centrale termice în condensare. Dacă o centrală clasică are eficiența de până la 92-94%, eficiență ce scade pe măsură ce echipamentul se învechește, centrala prin condensare ajunge la un randament de 102-109%. Acest lucru se datorează unor componente speciale ale echipamentului care recuperează căldură din condens. Așadar, centrala prin condensare necesită cu până la 35% mai puțin combustibil pentru a produce aceeași cantitate de căldură.

Combustibilul utilizat. În prezent, centralele pe gaz sunt cele mai rentabile. Însă să nu uitam că gazul este o sursă de energie epuizabilă, iar prețul va crește în următorii ani.

Siguranță în exploatare. Este unul dintre cele mai importante criterii după care să te ghidezi când alegi centrala termică de apartament. Producătorii trebuie să ofere centrale care asigură siguranță la lipsă gaz (prin electrod de ionizare), siguranță la evacuarea gazelor arse (cu ventilator și presostat de aer), protecție la lipsă apă în instalație (sonde de temperatură, presostat de minim, senzor de presiune), protecție anti-îngheț. Nu cumpăra o centrală termică la care lipsește marcajul CE – care atestă testarea și verificarea conform normelor europene.

Sistemul de informare și diagnoză. Îți permite să fii mereu la curent cu starea de funcționare a centralei. Autodiagnoza poate fi afișată sub formă de cod, text sau combinație de leduri. Astfel, atât utilizatorul cât și instalatorul vor fi la curent cu problema apărută, iar timpul de intervenție va fi minim la revizie, reparații și întreținere.

Capacitatea încălzirii. Se referă la câți kiloWatti produce centrala. Cu cât este mai mare necesarul de căldură și apă caldă, cu atât este nevoie de mai multă putere la centrala termică.

Tot ce trebuie să știi despre sistemul de încălzire al casei

Trebuie să iei în calcul toți acești factori înainte de a lua o decizie și să instalezi centrala termica în apartament. Iar pentru montare, apelează mereu la persoane specializate și autorizate, căci vei vrea să eviți lucrări care iți pot pune sănătatea sau chiar viața în pericol.

Când ești racordat la gaz, atunci o centrală pe gaze este cea mai buna investiție. Prețul gazului este accesibil, instalarea propriu-zisă este facilă, iar mentenanța și revizia se realizează cu eforturi minime.

Centrala termică cu combustibil solid – pe lemne, peleți sau cărbuni – este varianta cea mai bună atunci când prețul materiei prime este scăzut, iar utilizatorul investește într-un coș de fum potrivit. Însă trebuie să ții cont de calitatea și durabilitatea materialelor care scad pe măsură ce trece timpul și, mai ales, atunci când folosești lemn verde.

Centrala electrică, pe de altă parte, are costuri mai ridicate decât celelalte variante și încălzirea apartamentului de poate costa de 3 sau 4 ori mai mult decât dacă ai avea centrala pe lemn sau gaz. Deși are beneficii precum eficiența ridicată, pornire și oprire rapidă și programarea ușoară, prețul ei constituie un mare dezavantaj.

Acum, că ai aflat tot ce trebuie să știi despre centrala termică de apartament, poți lua o decizie informată.