Apartamente Noi Direct Dezvoltator

Ce spun cele mai recente statistici oficiale despre prețurile de tranzacționare ale locuințelor? România a trecut sub marja de creștere consemnată la nivelul UE

Sursă foto: Pixabay.com

Spre deosebire de cele două trimestre anterioare, piața rezidențială autohtonă a consemnat, la 12 luni, una dintre cele mai mici evoluții pozitive din rândul statelor membre.

În trimestrul al treilea din 2020, pentru care sunt disponibile cele mai recente statistici oficiale, prețurile de tranzacționare ale proprietăților rezidențiale din România au fost cu 2,3% mai mari decât în perioada similară a anului anterior. Potrivit datelor Eurostat, această marjă de creștere s-a situat atât sub nivelul consemnat la nivelul Uniunii Europene (+5,2% la 12 luni), cât și sub cel valabil în zona euro (4,9%). Spre comparație, marja anuală de creștere a prețurilor locuințelor din România se cifra la 6,6% în al doilea trimestru al anului trecut și, respectiv, la 8,1% în cel dintâi.

Dintre statele membre UE pentru care există date disponibile, cele mai mari creșteri anuale ale prețurilor locuințelor au putut fi observate, în T3 2020, în Luxemburg (+13,6%), Polonia (+10,9%), Austria (+8,9%); pe de altă parte, în perioada analizată au fost consemnate și situații de scădere a prețurilor, anume în Cipru (-1,4%) și, respectiv, Irlanda (-0,8%).

România a consemnat, astfel, una dintre cele mai mici marje de creștere la nivel european, fiind depășită în această privință doar de Letonia (+2,1%), Spania (+1,8%), Finlanda (+1,7%) și Italia (+1%). La nivelul Europei Centrale și de Est (ECE), creșteri mai mari decât cea consemnată pe piața autohtonă au avut loc în Slovacia (+8,5%), Cehia (+8,4%), Croația (+6,9%), Bulgaria (+4,8%), Ungaria (+3,9%), dar și în Slovenia (+3,3%).

Evoluție negativă față de trimestrul anterior

Comparativ cu trimestrul anterior, prețurile locuințelor din România au înregistrat, în T3 2020, o scădere de 2,6%. Spre comparație, evoluția acestui indicator a fost una pozitivă atât la nivelul Uniunii Europene (+1,4%), cât și în zona euro (+1,3%). În majoritatea țărilor membre UE au avut loc evoluții pozitive la acest capitol, cele mai semnificative creșteri fiind consemnate în Ungaria (+5,2%, potrivit unor estimări provizorii), Danemarca (+4,2%) și Letonia (+3,7%). La nivelul Europei Centrale și de Est (ECE), creșteri de prețuri au avut loc în Slovacia (+1,5%), Cehia (+2,6%), Bulgaria (+3,2%), dar și în Slovenia (+0,1%). Pe de altă parte, evoluții trimestriale negative au mai fost observate, per ansamblul UE, în Cipru (-4,8%), Italia (-2,5%) și Croația (-0,6%).

Prețurile apartamentelor au încheiat anul trecut pe plus

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național au revenit pe o traiectorie ascendentă în ultimele luni ale anului trecut, astfel că acestea se situau, la începutul lui 2021, cu 2,2% peste nivelul consemnat în urmă cu 12 luni. „Putem spune că 2020 a fost un an bun pentru piața imobiliară. Cererea s-a menținut la nivel ridicat, în special în a doua jumătate a anului. Diferențe anuale pozitive pot fi observate în toate cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, în fruntea clasamentului scumpirilor situându-se, și de data aceasta, Cluj-Napoca, în vreme ce Bucureștiul se află la polul opus”, notează Daniel Crainic, director de marketing în cadrul Imobiliare.ro.