Apartamente Noi Direct Dezvoltator

Cushman & Wakefield Echinox: Piața locală de investiții a făcut față cu brio pandemiei în 2020. E singura din regiune care a înregistrat o creștere în 2020 față de 2019

În urma evoluției pozitive de anul trecut, ecartul dintre România și piețe precum Ungaria sau Cehia s-a micșorat vizibil.

Pe parcursul lui 2020, volumul total al tranzacțiilor de investiții în active imobiliare locale a ajuns la 914 milioane de euro, marcând o creștere de 28% față de 2019, relevă raportul Romania Investment Marketbeat, lansat de Cushman & Wakefield Echinox. Reprezentanții companiei de consultanță consideră că aceste rezultate demonstrează reziliența pieței de investiții din România în perioada pandemiei de Covid-19.

Potrivit acestora, creșterea volumului investițional din Romania este cu atât mai impresionantă cu cât aceasta a fost singura din Europa Centrală și de Est (CEE) și, respectiv, Europa de Sud-Est (SEE) care a înregistrat o evoluţie pozitivă în 2020 față de 2019. Astfel, la nivel regional au fost tranzacționate proprietăți imobiliare cu o valoare totală de 9,9 miliarde de euro în 2020 – ceea ce reprezintă o scădere de aproape 29% față de volumul din 2019. De exemplu, Polonia, care deţine cea mai mare pondere în volumul total (57%), a înregistrat o scădere de 27%, Ungaria, una de 35%, iar Cehia a resimţit cel mai semnificativ declin, de 60%, mai exact. Piața investiţională din România a evoluat, astfel, mult peste așteptări într-un an foarte complicat, notează oficialii companiei de consultanță.

„România a arătat în 2020 semne clare că a atins un nou nivel de lichiditate în piaţa imobiliară, volumul total al investițiilor fiind încă o dată aproape de un miliard de euro, într-un an marcat de provocările pandemiei. Acest trend constant a avut loc, în mod remarcabil, într-un context regional diferit al piețelor mai dezvoltate din Europa Centrală și de Est, unde am văzut reduceri semnificative ale volumelor investiționale din 2020, comparativ cu 2019. Deși România rămâne o piață mult mai mică decât Polonia, a reuşit să reducă diferența faţă de volumele totale din Ungaria și Cehia.”

Birourile au atras majoritatea covârșitoare a investițiilor

Cel mai activ segment imobiliar local în materie de investiții a fost, de departe, cel de birouri, cu o valoare cumulată a tranzacțiilor estimată la aproximativ 784 milioane de euro – adică aproximativ 86% din volumul investițional total. Pe de altă parte, segmentul industrial și logistic a atras 9% din capital, în timp ce restul de 5% a fost împărțit între sectoarele de retail și cel hotelier. În total, au fost tranzacționate un număr de 24 de proprietăți generatoare de venituri în 2020, cu o medie de 38 de milioane euro per proprietate, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate valori consemnate pe piața imobiliară locală în ultimul deceniu.

Cele mai mari șase tranzacții au avut ca obiect proiecte de birouri, incluzând aici vânzarea portofoliului local de birouri al NEPI Rockcastle către AFI Europe. Tranzacția a implicat patru clădiri din București și Timișoara cu o suprafaţă totală de 118.000 de metri pătrați închiriabili, ce au fost vândute pentru 307 milioane de euro – cea mai mare tranzaţie de birouri semnată vreodată în România.

Pragul de 100 de milioane de euro a fost depășit şi de o serie de alte tranzacții de birouri, cea mai relevantă pentru piață fiind achiziția Floreasca Park, un proiect de birouri cu o suprafață închiriabilă de 38.000 de metri pătrați; cumpărătorul a fost o asociere între Zeus Capital Management și Resolution Property (Fosun), marcând intrarea investitorilor chinezi pe piața de birouri din România.

„În 2021, ne putem aștepta să vedem în continuare o cerere consolidată din partea investitorilor din sectorul industrial și logistic, pe termen mediu existând previziunea că această clasă de active imobiliare va deveni unul dintre primele două cele mai active sectoare, împreună cu cel de birouri. Anticipăm atât o perioadă pozitivă în următoarele 12 luni pentru piața imobiliară în ansamblu, cât și anumite volume care, fără îndoială, vor atrage un interes crescut din partea unor noi investitori, având în vedere mai ales faptul că randamentele rămân semnificativ mai atractive decât cele ale piețelor mai dezvoltate din CEE.”