Nicuşor Dan a anunţat că trei clădiri istorice din Bucureşti vor fi consolidate împotriva cutremurelor. Unul în Sectorul 5 și celălalt în Sectorul 1

Primăria Capitalei a anunțat că trei clădiri istorice din București vor fi consolidate seismic și renovate amplu. Una dintre clădiri este situată în Sectorul 5, iar celelalte două sunt situate în Sectorul 1. Finanțarea pentru aceste obiective de investiții va fi obținută prin PNRR Componenta 5 – Val de Renovări.

Clădirile din Sectorul 5 vizate de Primăria Municipiului București sunt incluse în registrul monumentelor istorice al orașului. Este situat pe Strada Mihai Vodă 13. După cum transmite PMB într-un comunicat de presă, clădirea va fi armată seismic și termic.

Clădirea a fost construită înainte de 1935 și aparține clasei de risc seismic RSL. Cu o suprafață de 1820 de metri pătrați, este folosit ca locuință colectivă. Clădirile cu mai multe etaje sunt:

  • subsol
  • primul etaj
  • etajul 4
  • mansardă

Clădirea de pe strada Mihai Vodă face parte din inventarul de monumente istorice al orașului și se află la Construita Protejată 16 – Calea Victoriei.

Suma totală a fondurilor aprobate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este de 7.463.108,56 lei, inclusiv TVA. PMB a mai informat că proiectul a început în ianuarie anul curent și va fi implementat până la 30 iunie 2026.
Alte două clădiri de pe lista monumentelor istorice vor fi consolidate seismic și renovate pe scară largă, a informat primăria capitalei este despre:

  • Imobilul este situat la Intrarea 9 Victor Eftimiu, Sector 1, Bucuresti si este clasificat in clasa de risc seismic RS1. A fost construită între 1934 și 1935, acoperind o suprafață de 9453 mp. Clădirea este inclusă în Registrul Monumentelor Istorice București și se află în Rezervația Arhitecturală Nr.1. 42 – Brezoianu. Valoarea totală a fondurilor aprobate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este de 36.015.649,73 lei inclusiv TVA.
  • Imobilul situate in Strada Boteanu, nr. 3A-3B, Sector 1, București.
    Clădirea are clasa de risc seismic RS1 si a fost construita in 1936. Împărțit în două clădiri cu o suprafață de: 4.997 m² (Clădirea A) și 5.597 m² (Clădirea B). Clădirea este înscrisă în Registrul locurilor istorice și este situată în Cartierul de clădiri catalogate nr. 1. 16 – Floarea Victoriei.

Valoarea totală a fondurilor aprobate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este de 43.437.752,20 lei inclusiv TVA.