Politehnica București construiește un nou cămin studențesc cu 700 de locuri. Investiții de peste 24 de milioane de euro, garantate de guvern


Universitatea Politehnică București va lansa marți un nou proiect de dezvoltare a infrastructurii campusului său studențesc. Grație sprijinului Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației prin Corporația Națională de Investiții (C.N.I.), universitatea va începe construcția unei noi reședințe studențești. Contractul de proiectare și construcție a clădirii a fost semnat astăzi.


Situată în campusul Regie, reședința va oferi 700 de locuri pentru studenții UPB și va fi finalizată în 24 de luni. În plus, oferă numeroase spații funcționale și cazare modernă.


Clădirea cu 10 etaje și 350 de camere va avea o sală de lectură, mașină de spălat și uscător, chicinetă și sufragerie la fiecare etaj. Va avea si o parcare subterana. Clădirea oferă și cazare pentru studenții cu dizabilități, cu un total de 20 de camere special amenajate. Locuința va fi dotată cu panouri solare pentru apă caldă menajeră și va avea o fațadă eficientă energetic.

Investiția totală este de 24,41 milioane de euro (inclusiv TVA).

“În ultimii ani, am primit tot mai multe cereri de cazare. 75% din cei peste 30.000 de studenți ai noștri sunt din provincie. Numărul tot mai mare de studenți, costurile mari de închiriere în București și condițiile confortabile ale căminelor ne fac să atragem constant finanțare pentru construirea de noi spații de cazare și renovarea celor existente. Proiectele de astăzi se încadrează în conceptul de orașe inteligente – clădiri eficiente energetic și medii digitale, sub care vom integra întreg campusul astfel încât să ne putem baza pe energia proprie, explică directorul UPB Mihnea Costoiu.


UPB a lansat un amplu program de investiții care vizează îmbunătățirea calității vieții studenților. Investițiile UPB în campusurile studențești din acest an includ o cantină R3 unică de 500 de locuri, care s-a deschis în martie, și două săli de reședință (părțile P1 și P19) care sunt în curs de reabilitare și vor fi gata de lucru în octombrie 2023. Ambele investiții sunt din fonduri proprii și se ridică la 4 milioane EUR.

Tot anul acesta, UPB a finalizat infrastructura de internet a campusului studențesc cu o investiție în valoare de 1.700.000 de euro. De asemenea, UPB a început lucrările la o altă nouă clădire, care va asigura 334 de locuri de cazare și va fi operațională până în octombrie 2023. Această investiție se ridică la 5 milioane de euro.


Până în prezent, UPB a reabilitat și amenajat trei cămine din Complexul Studențesc Regie și Leu cu mobilier și electrocasnice noi.

Alte investiții dedicate campusului studențesc vizează reabilitarea căminului A Leu, construirea propriei centrale termice și alimentarea cu apă din fântâna proprie pentru reședința Regie, precum și o sală de sport de 1.500 de locuri dedicată atletismului.

UPB are în prezent 29 de cămine (26 în campusul Regie și 3 în campusul Leu) și oferă 12.000 de locuri de cazare pentru anul universitar care vine.

Universitatea Tehnică din București este cea mai mare universitate tehnică din țară, cu peste 30.000 de studenți pe an în toate ciclurile de învățământ, 15 facultăți și peste 1.800 de profesori și cercetători. UPB are peste 80 de laboratoare și 68 de centre de cercetare cu tehnologie de ultimă oră.