Primăria capitalei continuă să inspecteze clădirile din centru, care au fost construite între cele două războaie mondiale. Proprietăți inspectate recent în București

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat pe Facebook că municipalitatea continuă să folosească expertiza clădirilor construite în centrul Bucureştiului între cele două războaie mondiale:

Continuăm, prin Autoritatea Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc de Cutremur (AMCCRS), expertiza clădirilor construite în zona centrală a Bucureștiului în perioada interbelică”.

Recent, a spus Nicuşor Dan, experţi din cadrul primăriei au efectuat expertize tehnice pentru consolidarea şi repararea următoarelor clădiri:

  • Str. Armenească 17A
  • Str. Căderea Bastiliei  nr. 16
  • Bd. Hristo Botev  nr. 13-13A
  • Str. Londra nr. 20
  • Piața Romană nr. 1
  • Calea Victoriei nr. 124.

Nicuşor Dan a amintit că AMCCRS derulează două acorduri-cadru care implică expertiză în circa 200 de imobile cu o suprafaţă de construcţie de circa 500.000 de metri pătraţi.

Primul acord-cadru a fost semnat în noiembrie 2021: „(Acordul) vizează „servicii tehnico-profesionale, cercetare istorică și elaborarea temelor de proiectare ale arhitecturii bucureștene pentru consolidare și restaurare/refuncționalizare, în baza cărora sunt în jur de 160 de clădiri cu o suprafață totală de cca. 350.000 metri pătrați.”

Scopul celui de-al doilea acord este de a integra expertiza.

Conform celui de-al doilea acord, aproximativ 40 de clădiri din București, cu o suprafață totală de aproximativ 150.000 de metri pătrați, vor fi supuse evaluării tehnice.

Primarul Capitalei a mai spus că anul trecut au fost profesionalizate 34 de imobile în baza celor două acorduri-cadru.

Odată cu efectele devastatoare ale cutremurului din Turcia și cu problema nerespectării construcției de blocuri noi care pur și simplu s-au prăbușit, Bucureștiul a început o dezbatere despre riscul seismic enorm cu care ne confruntăm în oraș.

Aproximativ 1.000 de clădiri din București sunt vulnerabile la cutremur, a declarat recent guvernatorul Capitalei, dintre care unele sunt celebrele clădiri cu punct roșu. Dar clădirile construite în anii 90 au provocat și o mare teamă, când, după cum spun experții, „oamenii au construit așa cum au considerat de cuviință”