Pubele, containere și zeci de compactoare vor fi achiziționate în Ilfov. Contracte semnate în valoare de peste 190 milioane lei

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov Hubert Thuma şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş, au semnat, joi, un contract în valoare de peste 190 de milioane de lei prin care vor fi achiziţionate pubele, containere şi zeci de compactoare automate. Se ține cont atât de sistemul de colectare selectivă, cât și de transportul deșeurilor menajere.

Hubert Thuma a anunțat pe pagina sa de Facebook că va cumpăra pubele, containere și peste 30 de autocompactoare:

Cu acești bani vom cumpăra pubele și containere, și peste 30 de compactoare automate, autospeciale pentru transportul deșeurilor. Până la sfârșitul anului, vom fi pregătiți cu acest proiect care acoperă 34 de locuri.

El a anunțat aceste acțiuni în cadrul primei părți a proiectului „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor Județean Ilfov”. În a doua fază a proiectului, CJ Ilfov va construi o instalație mecanică de tratare a deșeurilor biologice.

Potrivit unui comunicat de presă al CJ ​​Ilfov, colectarea și transportul separat al deșeurilor reprezintă o fază de tranziție în implementarea Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor (SMID) din Ilfov.

Prin urmare, deșeurile municipale vor fi colectate separat și transportate conform reglementărilor din Planul Județean de Management al Deșeurilor Ilforf. Deșeurile biologice vor fi colectate separat și compostate în unități individuale specifice.

Două acțiuni, colectarea separată și compostarea deșeurilor biologice, vor face parte dintr-o etapă pilot de calibrare a sistemului de colectare separată utilizat pentru implementarea celei de-a doua etape a SMID Ilfov. Deșeurile colectate separat, precum și surplusul de deșeuri vor fi eliminate la unități autorizate la acel moment.

CJ Ilfov a contribuit cu 45,6 milioane lei din 190 milioane lei. Perioada de implementare a proiectului este până la 31 decembrie.

Proiectul va fi implementat în 34 de unități administrative de zonă care sunt membre ale Asociației de Dezvoltare Comunitară Ilfov pentru Managementul Integrat al Deșeurilor:

Proiectul are următoarele obiective:

  • Începând cu 2024, să se realizeze o rată de pregătire pentru reutilizare și reciclare de cel puțin 50% din hârtie, metal, plastic, sticlă, deșeuri menajere și deșeuri similare, precum și deșeurile de servicii publice colectate din zonele relevante;
  • Implementarea compostării personale a deșeurilor biologice (inclusiv deșeuri verzi, fără materie lemnoasă) în gospodăriile individuale din mediul urban și rural prin achiziționarea de echipamente personale de compostare, cu o țintă estimată de 100% din 2024,
  • Implementarea instrumentului economic „Plătește pentru ce arunci” în mediul urban și rural, pentru case și blocuri de locuințe conform frecvenței de colectare, cu o țintă estimată de 100% din 2024,
  • Depozitarea redusă a deșeurilor biologice, ca urmare a introducerii compostării separate în mediul urban și rural.