Apartamente Noi Direct Dezvoltator

PwC, previziune optimistă: creștere-record pentru economia globală în 2021

Așteptările mediului de afaceri se bazează pe reușita acțiunilor de contracarare a epidemiei de Covid-19.

Reprezentanții rețelei de companii de consultanță PwC estimează, în cadrul raportului Global Economic Watch 2021, că economia globală va consemna un avans de aproximativ 5% în 2021, aceasta fiind cea mai rapidă rată de creștere înregistrată (până acum) în secolul 21. În acest context, nivelul de dinainte de pandemie ar urma să fie atins până la finele anului curent sau, cel târziu, până la începutul anului viitor – revenirea urmând a fi, însă, inegală între țări și sectoare economice.

„Previziunile optimiste la nivel global dau încredere că recuperarea pierderilor suferite în ultimul an se va face mai rapid decât se credea la începutul pandemiei. România urmează tendința globală, având în vedere că estimările Comisiei Naționale de Prognoză indică o creștere de 4,5% în acest an, după declinul de 4,2% din 2020. Sunt vești bune pentru mediul de afaceri care va avea nevoie, totuși, în continuare de sprijinul guvernamental. (…) La rândul lor, companiile trebuie să se concentreze pe strategii de dezvoltare și investiții, inclusiv în forța de muncă, pentru a face față atât problemelor cauzate de pandemie, cât și schimbărilor de durată pe care aceasta le-a impus deja în economie și în societate.”

Economia Chinei, într-o stare mai bună decât înainte de pandemie

Potrivit Global Economic Watch 2021, economia Chinei este deja mai mare decât înainte de pandemie, dar alte economii avansate, în special cele puternic bazate pe servicii, precum cele din Marea Britanie, Franța și Spania, sau cele axate pe exportul de bunuri de capital, precum Germania și Japonia, au o probabilitate mai mică de a reveni la nivelurile de dinainte de criză până la sfârșitul anului 2021.

Autorii raportului citat avertizează că următoarele trei până la șase luni vor continua să aibă multe provocări, în special pentru țările din emisfera nordică, care ar putea fi nevoite să impună blocaje parțiale sau totale ale economiei în sezonul rece – după cum se întâmplă în prezent în Germania și Marea Britanie. Astfel, aceste economii s-ar putea contracta în primul trimestru, pentru a reveni pe creștere în a doua jumătate a anului. „În economii precum Marea Britanie, Franța, Spania și Germania se preconizează că nivelurile de producție încă scăzute vor duce la creșterea ratelor șomajului, majoritatea locurilor de muncă afectate fiind cele din partea de jos a distribuției câștigurilor, agravând astfel inegalitățile de venituri”, notează reprezentanții companiei.

Focus pe infrastructura „verde”

Autorii raportului anticipează că protecția mediului se va bucura anul acesta de o atenție sporită, fiind așteptate investiții semnificative și schimbări de politici legate de Acordul climatic de la Paris în principalele blocuri comerciale, inclusiv în SUA, China și Uniunea Europeană. „În acest context, valoarea emisiunilor globale de obligațiuni verzi ar putea depăși pentru prima dată 500 de miliarde de dolari, având în vedere creșterea apetitului investitorilor pentru fondurile de mediu, social și de guvernanță (ESG). Fondurile destinate ESG ar putea ajunge astfel la o pondere de până la 57% din totalul fondurilor mutuale europene, până în 2025. Obligațiunile verzi sunt utilizate pentru finanțarea directă a proiectelor de mediu și reprezintă în prezent mai puțin de 5% din piața mondială de venituri fixe”, detaliază consultanții PwC.