Shhh, Bucureștiul vrea să doarmă. Mașinile și motocicletele zgomotoase vor fi „interzise” de pe drum noaptea | Proiectul PMB


Cu un proiect de hotărâre, Primăria vrea să reducă zgomotul generat de traficul auto în București. Drept urmare, mașinile și motocicletele zgomotoase nu vor mai avea voie să circule noaptea în capitală.


Mașinile și motocicletele zgomotoase vor fi „interzise” pe drum pe timp de noapte
Vehiculele care circulă noaptea în București și produc peste 95 de decibeli (A) de zgomot pot fi interzise. Mașinile și motocicletele zgomotoase pot circula în capitală doar între orele 08:00 și 21:59, potrivit unui proiect de dezbatere publică la primăria capitalei.
Șoferii care nu își îndeplinesc obligațiile vor fi sancționați cu următoarele amenzi în momentul adoptării programului de către CGMB:

  • În cazul în care va fi depășit nivelul de zgomot în intervalul 95 dB(A) – 100 dB(A): amenda contravenţională va fi cuprinsă între 1.500 RON şi 2.500 RON;
  • În cazul va fi depășit nivelul de zgomot de 100 dB(A): amenda contravenţională va fi cuprinsă între 4.000 RON şi 5.000 RON.


Măsurarea zgomotului
Măsurătorile zgomotului generat de vehiculele implicate în trafic vor fi efectuate prin sondaje. De procedura se ocupă Poliția Rutieră și Registrul Auto Român.

Primăria Municipiului București a anunțat că Poliția Rutieră va depista abaterile și le va sancționa. „Proiectul propune eficientizarea acţiunilor de reducere a poluării fonice pe timpul nopţii, prin adoptarea unor măsuri care să conducă la diminuarea zgomotului şi a efectelor nocive ale acestuia asupra sănătăţii umane şi a mediului înconjurător”, transmite PMB într-un comunicat.

În proiect se mai precizează că Poliția Rutieră și RAR vor desfășura operațiuni comune de informare asupra obligațiilor care decurg din hotărâre până la data intrării în vigoare a acesteia.