O grădină urbană transformată cu panourile din lemn

A fost nevoie doar de panouri de lemn pentru a insufla viață, farmec și intimitate acestui spațiu exterior.

Mulți dintre dumneavoastră au niște garduri similare în grădină. Poate aveți în prelungirea gardului propriu-zis pentru a-i da înălțime, sau pus orizontal de-a lungul unui perete pentru iasomie, iederă sau trandafiri agățători. Probabil că altă variantă nici n-ați întrevăzut.  Ei bine, această grădină a fost transformată cu totul dintr-o grădină umilă, în piesa de rezistență a întregii clădiri.

grădina pe acoperis

Grădină cât vezi cu ochii

Grădina, situată pe acoperișul unui bloc de apartamente, are încorporată o terasă pătrată, trecută cu vederea din cauza blocurilor mai înalte dimprejur. Scopul a fost să oferim atât intimidate, cât și un loc de relaxare familiei.

Proiectul implica designul, construirea și instalarea tâmplăriei în grădină (plantele și celelalte elemente necesare au fost lăsate pe mâna firmei de grădinărit).

gradina urbana verde

Grădina finisată implică o schemă care se concentrează pe vegetația abundentă, menită să rămână verde pe tot parcursul anului. Avem și o mână de flori albe frumoase din cele clasice ca iasomia.

Designul a presupus montarea unor ghivece lungi la baza panourilor, acestea permițând plantelor cățărătoare să urce până sus.

suport plante pentru gradina

Este doar un gard și atât, vor spune unii dintre dumneavoastră, însă este important să alegeți unul adecvat spațiului pe care îl aveți.

Gardul din lemn tip grătar are o multitudine de întrebuințări. De regulă, este disponibil în fomă pătrată sau de diamant, pe mărimi diferite și cu spațierea șipcilor în funcție de nevoi. Panourile cu grătarul mai des oferă mai multă intimitate și suport unui gard sau perete. Un panou cu grătarul mai rar, este util când dorim să punem plante cățărătoare pentru că le permite mai bine întrepătrunderea cu acestea.

În cazul nostru, aveam nevoie de ambele tipuri de panou aș că am făcut un compromis. Am optat pentru un panou pătrat cu distanța de 48mm între șipci – un mixt între deschis si intim.

panouri din lemn pentru gradina

Între avantajele panoului tip grilaj amintim că este ușor de vopsit. Proprietarii de aici au optat pentru gri, o nuanță foarte căutată în ultima perioadă, atât pentru grădini cât și pentru interiorul locuinței. Aici nuanța ajută la crearea unui aer modern, urban, în locul unuia rustic.

suport ghivece gradina

Suporturile pentru ghivece poziționate la baza panourilor, pe toată lungimea lor, au fost vopsite în nuanța panourilor aferente. Fiecare suport are un model turnat, simplu dar de efect, constând într-o bordură discretă pe față. Rezultatul oferă un look clasic, care se potrivește perfect cu casa.

imprejmuire gradina

Ce este grozav la panourile tip grilaj este că zăbrelele de lemn arată grozav chiar dacă nu sunt acoperite cu nimic. Astfel, ne putem bucura de el pe tot parcursul anului. În plus, lumina se “strecoară” prin el, spre deosebite de un gard normal.

terasă verde urbană

Privit de jos, se puteau observa pereții joși, inegali și balustradele existente, ceea ce ne-a îngreunat munca la poziționarea suporturilor de ghiveci pe pereți.

Se observă clar cum panourile de lemn aduc înălțime balustradelor inițiale, dar și intimitate terasei.

gard decorativ pentru gradina

Panourile montate au fost unele pătrate, de dimensiuni mari, pentru a reduce numărul de îmbinări. Am folosit cherestea și sisteme de prindere care ne-a permis să fim mai eficienți și preciși în ajustarea dimensiunilor.

mobilier gradina

Terasa este acum un loc de refugiu retras dar prietenios care nu are nevoie de prea multă îngrijire.  Proprietarii au investit într-o canapea de exterior, cu scaune asortate, pentru a da aerul acela de confort al unei sufrageriii. Un covor pus afară înmoaie ideea de beton care pavează terasa. Chiar și în zilele mai reci, puteți ieși cu ceaiul și o pătură pentru a vă bucura de priveliște.

flori perene pentru gradina

Schema ține în mare parte de o paletă simplă în culorile alb – verde, cu flori ca Trachelospermum jasminoides, sau iasomie, care urcă pe gard. Florile mai mari de la bază sunt flori perene, verzi pe tot parcursul anului.

Plantele care atârnă ajută la imaginea de vegetație luxuriantă, potrivindu-se cu panourile de lemn. Florile albe mai mici sunt Bacopa (flori perene), pe când Rosmarinus officinalis Prostratus Group este un soi de rozmarin târâtor care oferă mai multă acoperire dar și o notă discretă de parfum.

Mai avem, de asemenea, tufișuri cubice care adaugă structură: forma lor pătrată rezonează cu cea a panourilor.

lemn moale pentru panourile din gradina

Panourile tip grilaj sunt făcute din lemn moale, fără noduri, numit Pinus radiata.

gard decorativ gradina

Alegerea nuanței de gri pentru panourile din lemn, se potrivește cu tencuiala din ghips și cărămida clădirilor înconjurătoare.

plante perene de efect

Proprietarii au optat pentru ceva simplu în grădină, incluzând elemente veșnic verzi cum ar fi cuburile din gard viu și florile albe.

Leave a Reply