Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Militari Residence, zona cu cea mai rapidă dezvoltare imobiliară din România

Militari Residence, zona cu cea mai rapidă dezvoltare imobiliară din România

Aceasta este o opinie detaliată privind Militari Residence și parcurgerea ei durează aproximativ 10 minute. Pentru păreri sumarizate, prețuri, poziție și multe altele, te rugăm să vizitezi pagina ansamblului pe catalog: Militari Residence

Înainte de a vizita Militari Residence și de a sta efectiv acolo, aproape trei zile în două locuințe diferite, am citit cu atenție recenziile și opiniile celor care locuiesc acolo de pe rețele sociale și forumuri și am plecat cu ideea că ansamblul nu este deloc primitor, ba chiar din contră. După am văzut cu ochii noștri ce și cum, cu bune și mai puțin bune, ne-am lămurit că nu este un paradis, dar nici pe departe atât de rău pe cât se spune.

Hibele – tipice Bucureștiului – sunt compensate de prețul bun și foarte bun al apartamentelor și de cota ridicată de piața imobiliară pe care o are. Rezolvarea problemelor infrastructurii, a apei și a canalizării stradale sunt însă o urgență care revine dezvoltatorului.

Părerea noastră despre Militari Residence

Militari Residence – Cartierul de Vest al Bucureștiului

Militari Residence este un ansamblu cu 90 de blocuri, cu un regim de înălțime ce variază de la P+4 la P+11, amplasat exact la limita dintre vestul Bucureștiului și Ilfov. Deși, în fapt, se află în Capitală, rezidenții de aici, locuiesc în mediul rural și au ca adresă în buletin satul Roșu, comuna Chiajna, județul Ilfov. Mai corect spus, o parte din ansamblul rezidențial este în satul Roșu, iar o alta în comuna Chiajna.

Ansamblul cuprinde blocurile construite pe străzile Gladiolelor, cu blocuri și pe o parte și pe alta a străzii, pe strada Rezervelor, unde sunt, la fel de-o parte și de alta a străzii, 43 de blocuri. Aici trebuie făcută o precizare importantă – când am vizitat acest ansamblu, cu carnetul de notițe în mână, am numărat de vreo câteva ori blocurile de pe această stradă, dar pentru că zona este neinspirat cadastrată, iar numele blocurilor nu foarte bine alese, existând blocuri cu același indicativ la numere diferite, nu garantăm că sunt fix 43 și nu 42 sau 44. Să mai spunem și că un plan cadastral amănunțit nu am găsit.

O alta serie de blocuri, pe care nu le-am mai numărat (sunt undeva între 25 și 27), se află pe strada Tineretului. Ultimele construite sunt cele de pe strada sergent Ilie Petre. Rezidenții numesc strada „Ilie Petre”, omit gradul și ignoră povestea eroului din cel de al Doilea Război Mondial, căzut eroic în timpul luptelor de după 23 august. În fapt, nimeni nu știe nimic despre sergentul Ilie Petre, iar mulți locuitori ai zonei nici nu-și numesc strada pe care locuiesc „sergent Ilie Petre”, ci doar „Ilie Petre”. Singurul lucru care ne-a încântat este că, în periplul nostru prin Militari Residence, am înțeles că mulți copii se numesc Petru, Petre sau Petra!

În prezent, apartamentele din ansamblu, sunt vândute aproape în totalitate, fiind încă disponibile studiouri (garsoniere) și apartamente cu două și trei camere la capetele străzii sergent Ilie Petre și în alte două blocuri în formă de U situate între strada Rezervelor și strada Tineretului.

Locurile de joacă sunt rare, la fel și zonele verzi. Nu sunt spații dedicate pentru animalele de companie. Am remarcat, și ne-a plăcut, iluminarea cu lămpi solare, deși nu este eficientă iarna.
Locurile de joacă sunt rare, la fel și zonele verzi. Nu sunt spații dedicate pentru animalele de companie. Am remarcat, și ne-a plăcut, iluminarea cu lămpi solare, deși nu este eficientă iarna.

Puțină psihologie

La prima vedere zona Militari Residence pare doar extrem de animată. După câteva ore de mers pe jos, pe străzile și aleile din ansamblul rezidențial percepția se schimbă. Toată zona este foarte aglomerată, este o agitație și o forfotă continuă, iar senzația este accentuată de construcțiile foarte înalte (care generează ecou și amplifică zgomotul), ridicate de o parte și de alta a unor drumuri de acces foarte înguste, cu asfalt prost, gropi multe și trotuarele neîngrijite.

Dacă luăm în calcul că întreg complexul cu cele 90 de blocuri ale sale, înseamnă 11.000 de apartamente și vreo 20.000 de locuitori (după statisticile primăriei Chiajna), sentimentul de preaplin, se justifică.

Întrebarea firească care se naște este de ce 20.000 de oameni au ales să locuiască aici. Răspunsul principal este legat de prețul apartamentelor, unul dintre cele mai reduse de pe piața imobiliară din București și Ilfov, cu multiple avantaje de finanțare (de la creditul direct la dezvoltator, la Prima Casă, Noua Casă și ipotecă), plus reduceri promoționale și bonusuri acordate cumpărătorilor care aleg plata integral, ce pot ajunge până la un discount de 50 de euro/mp. În medie, metru pătrat locuibil în Militari Residence se învârte pe la 750-800 de euro, ceea ce un preț mai mult decât bun.

Există și un al doilea motiv, asupra căruia merită insistat, și care ține de trăsăturile specific românești, adânc fixate în ADN-ul nostru: simțul proprietății. În lucrarea Psihologia poporului român, Daniel David, profesor de psihologie clinică și psihoterapie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și director al Institutului Albert Ellis, din New York, SUA, spune că una dintre trăsăturile reprezentative ale românilor este neîncrederea.

Românii sunt neîncrezători în aproapele lor și în ziua de mâine. De aici vine și nevoia de proprietate, de „al meu” indiferent de calitatea acestei posesiei. Așa se explică de ce 97% dintre noi suntem proprietari de casă sau apartament, și de ce una dintre primele obiective în viață este să ai „casa ta”.

Apetitul românilor pentru proprietate alimentează una dintre cele mai profitabile afaceri: construcția de case și apartamente, chiar dacă asta implică acceptarea unor condiții de locuire la limită.

Amenajate cu maximă atenție și cu strictul necesar, apartamentele sunt funcționale, dar suprafața lor este sub standarde și lipsesc complet spațiile de depozitare (cămară, debara)
Amenajate cu maximă atenție și cu strictul necesar, apartamentele sunt funcționale, dar suprafața lor este sub standarde și lipsesc complet spațiile de depozitare (cămară, debara)

Puțină legislație. Ce spune Legea Locuințelor

Fiecare vizită într-un ansamblu rezidențial este o provocare pentru echipa edezvoltator.ro. În sensul cel mai bun al cuvântului. Pentru că ne-am făcut din obiectivitate și sinceritate un deziderat, ne întoarcem mereu la sursă, unde informația nu este deformată nici de spiritul antreprenorial, nici de raportul dintre cerere și ofertă, nici de subiectivismul omenesc al reporterului. În această idee am răsfoit anexa la Legea Locuințelor din 1998, în vigoare și azi.

Anexa este Biblia constructorilor de ansambluri rezidențiale și are informațiile referitoare la cerințele minimale pe care trebuie să le îndeplinească o locuință, în ceea ce privește suprafețele și regulile de construire, astfel:

 • Locul de luat masa poate fi adăugat bucătăriei sau camerei de zi, în funcție de modul de compartimentare, dar trebuie să existe.
 • Înălțimea minimă a camerelor de locuit este de 2,55 m.
 • Suprafața locuibilă este aria desfășurată a încăperilor de locuit și cuprinde doar camera de zi și dormitoarele.
 • Suprafața utilă a locuinței este suma tuturor suprafețelor și cuprinde: camera de zi, dormitoare, zona sanitară (baia), bucătăria, spații de depozitare și de circulație din interiorul locuinței (holuri), din care se scade suprafața aferentă pereților despărțitori.
 • Nu intră în calculul suprafeței utile: logiile, balcoanele și pragurile ușilor.
 • Suprafața construită este suma suprafețelor utile ale încăperilor, la care se adaugă logiile, balcoanele, precum și a cotă parte din suprafețele părților comune ale clădirilor (spălătorii, uscătorii, casa scării, inclusiv anexele pentru colectarea, depozitarea și evacuarea deșeurilor menajere, casa liftului etc.).
 • Lățimea minimă de circulație a coridoarelor și a vestibulului din interiorul locuinței este de minim 1,2 m.
 • În funcție de amplasamentul construcției, suprafețele construite pot avea abateri în limitele de +/-10%.
Număr de camereCamera de ziDormitorBucătărie și loc de luat masaÎncăperi sanitareZone de depozitareSuprafața utilăSuprafața construită
118.00 mp7,50 mp (din care 2.50 mp loc de luat masa)4.50 mp2.00 mp37,00 mp58,00 mp
218.00 mp12.00 mp8.00/3.00 mp4.50 mp2.00 mp52.00 mp81.00 mp
318.00 mp22.00 mp8.50/3.00mp6.50 mp2.50 mp66.00 mp102.00 mp

În tabel sunt valorile, în metri pătrați, minime pe care îi poate avea o încăpere în funcție de numărul de camere, așa cum sunt menționate în Legea Locuinței.

Este necesară și utilă raportarea la aceste valori, pe care dezvoltatorii și constructorii sunt obligați să le respecte atunci când proiectează și realizează efectiv locuințele. La fel de importantă este realizarea unei distincții clare între ceea ce reprezintă suprafața utilă, locuibilă și cea construită.

Suprafața care interesează este cea utilă, mai simplu spus cea pe care se poate călca, iar la această suprafață trebuie raportată valoarea unei locuințe. Cea construită îl interesează pe dezvoltator. Balconul nu este suprafața utilă, iar formula „suprafață utilă totală”, care este utilizată de dezvoltatori (cu scopul ca prețul să pară mai mic pe metru pătrat), și care include și suprafața balconului, nu există ca termen.

Să adăugăm și faptul că un cartier de blocuri ar trebui să respecte și ordinul din 2014 al ministrului sănătății, care impune ca așezarea clădirilor se face astfel încât să se asigure însorirea acestora, pe o durată de minimum o oră și jumătate, la solstițiul de iarnă, adică atunci când ziua este cea mai scurtă din an, ca etalon.

Locurile de parcare sunt o mare problemă, atât pentru posesorii de mașini, dar și pentru locuitorii de la parter și din cele câteva de zeci de apartamente situate la demisol.
Locurile de parcare sunt o mare problemă, atât pentru posesorii de mașini, dar și pentru locuitorii de la parter și din cele câteva de zeci de apartamente situate la demisol.

Căi de acces în Militari Residence și transport în comun

Ansamblul de blocuri este mărginit de strada Apeductului, Tineretului și strada Rezervelor (din Chiajna), acestea fiind și principalele străzi de acces. Toate sunt străzi cu sens unic, ceea ce dintr-un anumit punct de vedere contribuie la fluidizarea traficului. Partea mai puțin plăcută este că pentru a ajunge la domiciliu trebuie să ocolești, iar la orele de vârf se stă minute bune în trafic. Uneori lucrurile se complică și mai tare, aceste străzi fiind căi de acces și pentru alte ansambluri rezidențiale mai mici aflate în zonă.

Sunt intervale orare când cea mai bună soluție este să mergi pe jos, până la metroul sau în stațiile mijloacelor de transport public de suprafață, traficul fiind pur și simplu sufocat. De pe strada Rezervelor, care se continuă cu strada Osiei, se ajunge în Bulevardul Iuliu Maniu în circa 20 de minute, pe jos. Mai faci alte 10 minute până la stația de metrou Păcii. Distanța totală, circa 1,5 kilometri.

Autobuzele 178 și 278 parcurg distanța până la stația de Metrou Păcii, tot în 20 minute, traseul având multe stații pe strada Tineretului și Rezervelor. Și accesul la stația Preciziei poate fi luat în calcul, adăugând alte cinci minute de mers pe jos. Ca punct de plecare am luat mereu intersecția străzii Apeductului cu Rezervelor, pentru fiecare măsurătoare a raportului: modul de deplasare, timp și distanță.

Cu mașina personală poți face, de acasă până la ieșirea pe Iuliu Maniu, prin strada Apeductului, Crizantemelor, Nuferilor, Bul. Anului 1864, Prosperității, Mărgelelor și strada Bogdan Șerban Stan, circa 16-20 de minute, în condiții de trafic liber. Lungimea traseului este de circa cinci kilometri. În sens invers, spre casă de pe Maniu, este mai simplu, traseul fiind de doar 1,5 kilometri, care se parcurge în câteva minute, dar cu o condiție: să nu fie trafic, pe strada Osiei.

Trebuie spus, aici și acum, că strada Osiei este cea mai aglomerată arteră din tot Bucureștiul și din tot sectorul Ilfov. Pe o stradă cu lățimea de 7,5 metri trec în ambele sensuri toți cei care locuiesc în Militari Residence, cei care au ca punct final alte ansambluri rezidențiale în zonă și cei care merg la și de la complexul Metro Militari.

Este corect să spunem că dacă locuiești în Militari Residence ai acces rapid la A1, pe Șoseaua de Centură. Traseul este: strada Apeductului, prin strada Eroului, intrarea Doamna Chiajna, Șoseaua de Centură. Varianta poate fi considerată și soluție de acces în complexul rezidențial Militari.

Cum ne-am descurcat noi? Am ieșit cu mașina dimineața, din complex, și a fost dificil. Am încercat în zile lucrătoare toate variantele, inclusiv cea prin Centură. Aceasta din urmă a fost cea mai rapidă, deși are drumul cel mai lung. La sosire am ales să mergem pe jos, pe strada Osiei și am ajuns la locul de întâlnire cu cei din mașină, înaintea lor.

Accesul la piscină se face cu bilet, nu este rezervat doar rezidenților.
Accesul la piscină se face cu bilet, nu este rezervat doar rezidenților.

Restaurante, centre comerciale și alte facilități

Un ansamblu în care locuiesc circa 20.000 de oameni are nevoie organică de facilități, iar acestea nu trebuie să se rezume doar la magazine alimentare, deși pe acestea le-am contabilizat primele și ne-am declarat mulțumiți. Sunt variante bune și magazine mari (Carrefour, Mega Image, Lidl, Profi, Auchan) la câteva minute, indiferent de blocul în care locuiești. Avantajul este că sunt poziționate strategic în „colțurile” extreme ale complexului rezidențial. La aceasta se adaugă unitățile mai mici din interiorul complexului, de unde poți lua alimente esențiale.

La capitolul restaurante oferta este diversificată. Noi am mâncat la Pizza Militari Residence – La Marilu. Restaurantul și-a câștigat un renume bun în zonă, are cele mai bune recenzii, dar din spate vine un alt restaurant pe același profil, Pizza One. Toate localurile de alimentație publică din zona – și sunt multe – livrează acasă. Au însă aceeași problemă: localizarea adreselor este extrem de grea.

Restaurantul Aqua Garden Militari și Grădină Japoneză sunt prezentate de dezvoltatori ca fiind facilități incluse ale complexului de blocuri. Există și piscină, unde se intră cu taxă între 20 și 70 de lei, diferențiat în zilele lucrătoare și weekend, copii și adulți. Există și un centru de wellness și un club SPA, cu piscină interioară, sală de fitness și centru de masaj. Le-am vizitat, arată bine, dar nu chiar atât de bine ca în pozele de promovare, iar tarifele sunt mari și foarte mari, dacă este să ne raportăm la prețul locuințelor din zonă. Nu foarte departe este și Clubul de Tenis AMG.

Ballroom Militari Residence este o sală de evenimente cu restaurant. Recenziile sunt unanime: locul este bun, plăcut, dar accesul extrem de dificil, iar spațiile de parcare o imensă problemă.

Cota zonei crește și datorită complexului comercial Militari Shopping. Este mai simplu să spui ce lipsește, decât ce poți găsi aici. Se poate ajunge în circa zece minute cu mașina, din orice colț al ansamblului rezidențial și în vreo 20, pe jos. Militari Shopping este și loc pentru cumpărături, dar și una dintre zonele pe care rezidenții le frecventează pentru restaurante sau diferitele eveniment. Noi am prins o expoziție de fluturi. Nu a fost ca la Antipa, dar a fost bine.

Parcul Tineretului, unul dintre cele două zone verzi amenajate, dar complet insuficient ca suprafață pentru numărul locuitorilor
Parcul Tineretului, unul dintre cele două zone verzi amenajate, dar complet insuficient ca suprafață pentru numărul locuitorilor

Școlile, o problemă în Militari Residence

Dacă la capitolul magazine se poate spune că Militari Residence stă bine, la capitolul școli și grădinițe, lucrurile sunt exact pe dos. Pentru a avea o imagine de ansamblu trebuie spus că în acest complex sunt în principal tineri, deci și foarte mulți copii, marea lor majoritate de grădiniță și școlari. Cu excepția creșei și a grădiniței private, Kids Club, în Militari Residence nu există nicio instituție de stat de acest tip. În apropiere este o altă grădiniță privată Degețica Royal Palace și altele mai mici, la mai mult de 20 de minute de mers cu mașina, toate private. Taxa se învârte, peste tot, în jurul a 1500 de lei pe lună.

La școli primare și gimnaziale situația este similară. În apropiere sunt doar două școli aflate la mai puțin de 10 minute, cu mașina, iar pe jos la circa 20-30 de minute, în funcție de blocul în care locuiești. Nici școlile din Chiajna nu sunt mai accesibile, cea mai apropiată este la 30 de minute cu mașina, timp apreciat, fără trafic. Este singura care beneficiază de școală după școală, iar cele de stat din Militari (de la Apusului, de pe Dezrobirii sau cea de pe Uverturii) sunt supra aglomerate, având și 35 de elevi într-o clasă.

Copiii care locuiesc în Militari Residence sunt obligați să ajungă la școlile din cartierul Militari, aflate la 30-40 de minute distanță de casă, cele mai multe amplasate printre blocurile vechi din partea de nord a cartierului Militari, de-o parte și de alta a Bulevardului Iuliu Maniu. Transportul copiilor la școală, dimineața și revenirea lor acasă (școlile nu au after school) este una dintre cauzele principale ale aglomerației din zonă și o mare bătaie de cap și pentru copii, dar și pentru părinți.

Absența școlilor este o mare problemă care poate avea efecte neplăcute pe termen lung. Existența acestora, spun sociologii, în zone foarte populate, generează interacțiune și comunicare. În lipsa acestei oportunități apar efecte negative: infracționalitate și izolare, lipsă de interes pentru soarta celui de lângă tine și indiferență socială.

Infrastructura din ansamblu este mult rămasă în urmă, frecvent depășită de marea aglomerare urbană - 90 de blocuri, 20000 de locuitori.
Infrastructura din ansamblu este mult rămasă în urmă, frecvent depășită de marea aglomerare urbană – 90 de blocuri, 20000 de locuitori.

Acasă în Militari Residence

Am vizitat mai multe blocuri și câteva zeci de apartamente. Unele cu două și trei camere, altele garsoniere. În cele ce urmează spunem, fără a face aprecieri, nici pozitive, nici negative, exact ceea ce am văzut, astfel ca fiecare să evalueze după propriile sale criterii:

 1. Străzile au dimensiuni de la 4,5 (str. Sergent Ilie Petre) la cinci metri lățime (Gladiolelor), până la aproape șapte (Rezervelor, Tineretului). Pe una dintre laterale, frecvent sunt parcate mașini.
 2. Distanța dintre blocuri este de la opt metri la 12 metri, dar sunt locuri unde este de doar șapte metri.
 3. Zone verzi sunt doar în jurul primelor blocuri construite, pe strada Gladiolelor.
 4. Parcul Tineretului are circa 25 metri lățime și 40 lungime. În zona centrală este loc de joacă pentru copii, iar parcul Gladiolelor are circa 30 x 27 de metri. Este o zona cu gazon și o insulă cu pomi.
 5. Parcările sunt la liber. Fiecărui apartament îi corespunde un loc de parcare, dar nu există garanția că îi vei avea mereu la dispoziție. Există o zonă cu parcare subterană pe str. Rezervelor 70, unde un loc costa în jur de 4000 de euro.
 6. Blocurile au aceeași culoare, aproximativ același design exterior.
 7. Corpurile imobiliare sunt construite din beton, stâlpi, diafragme și cărămidă eficientă (de 30 centimetri grosime) și sunt izolate termic cu polistiren expandat de 10 cm.
 8. Toate locuințele au instalată tâmplărie PVC cu 5 camere termice și cu geam termopan în trei rânduri, centrală termică proprie pe condensare, siguranțe diferențiale.
 9. Există rampe de acces în zonele publice, ascensoarele au indicații sonore, ușile de la intrarea în blocuri se deschid în exterior, pentru siguranță.
 10. Dezvoltatorul a inclus balconul în suprafața utilă, multe apartamente având bucătăria în balcon. Apartamentele cu doua camere au o suprafață utilă care variază de la 42 la 55 mp, cele cu trei camere de la 63 la 69 mp, și un singur grup sanitar, iar garsonierele de la 32 la 39 mp.
 11. Nu sunt amenajate spații de depozitare în apartamente, indiferent de suprafața lor.
 12. Dezvoltatorul permite alegerea culorii finisajelor. Se folosește parchet laminat de 12 mm, gresie și faianță porțelanată, vopsea lavabilă. Sunt radiatoare de oțel, există scurgeri în baie, iar alimentarea cu apă se face din rețeaua municipală. Nu există apometre, consumul de apă se calculează paușal. Există contoare individuale de gaz.
Strada Rezervelor - una dintre cele mai cunoscute adrese din Militari Residence
Strada Rezervelor – una dintre cele mai cunoscute adrese din Militari Residence

Rezidenți pe strada Rezervelor

Am stat două zile, în două locuințe. Prima în blocul 6, pe Rezervelor 68, într-un apartament cu două camere, a doua într-o garsonieră, tot pe Rezervelor, dar la numărul 56. Cu siguranță prea puțin timp pentru a vedea „pe viu” cum este viața în Militari Residence, dar mai mult decât cei care trec doar să vadă apartamentele.

Înainte de cele câteva detalii legate de experiența în sine un amănunt, important și interesant. Sunt foarte multe apartamente, mai ales cele cu două camere și studiourile, disponibile spre închiriere în acest complex. Marea majoritate utilate, mobilate complet sau cu piesele esențiale. Prețurile variază de la 800 lei/lună, 1300 lei/luna în funcție de poziție, suprafață și dotări. Închirierile se dovedesc foarte rentabile, pentru studenți și cuplurile tinere, dar sunt și o formă de investiție în imobiliare foarte rentabilă, valoarea chiriei acoperind integral rata unui credit bancar, de exemplu.

Bucătăria, camera de zi și zona de la intrare sunt deschise și există iluzia unui spațiu amplu. Nu sunt deloc zone de depozitare și este nevoie de lumină artificială non-stop
Bucătăria, camera de zi și zona de la intrare sunt deschise și există iluzia unui spațiu amplu. Nu sunt deloc zone de depozitare și este nevoie de lumină artificială non-stop

Apartamentul de o zi avea o suprafață utilă de 51 mp în care era inclus și balconul, mic și îngust, deschis, dar umbrit de vegetație. Ne-am băut cu plăcere cafeaua acolo. Orientat spre nord, situat la parter (așa numitul parter înalt), casa a fost foarte răcoroasă. Din cauza blocurilor din jur soarele bate doar vreo jumătate de oră, la miezul zilei, și doar vara. În mod cert din septembrie până în mai nici o rază de soare nu ajunge în aceasta casă.

Blocul are cinci etaje și a fost finalizat în 2011, fiind printre primele blocuri din ansamblu care au fost date în folosință. Proprietarii ne-au spus că nu l-au zugrăvit între timp. Am apreciat că pereții erau în stare foarte bună, nu erau urme de mucegai sau umezeală. Nu trecuse prin inundații și nici nu erau infiltrații. Baia nu are fereastră, dar are un sistem de ventilație, montant de proprietar, care își face bine treaba.

Bucătăria este tip open-space. Camera de zi și bucătăria fac corp comun cu o zonă mică de intrare în casă, de unde se poate ajunge în baie și în dormitor. Centrala termică este montată pe un perete în living. Camera de zi și bucătăria au mereu nevoie de surse de lumină artificială pentru ca ambianța să fie plăcută.

Am pregătit micul dejun (am făcut omletă și cafea). Hota a făcut cu greu față mirosurilor, dar este de presupus că cine locuiește într-un astfel de apartament nu face tocănițe și sarmale.

Este evidenta lipsa oricărui spațiu de depozitare de tip cămară sau debara. Mopul și găleata stau în baie, iar aspiratorul l-am găsit într-un dulap. Nu poți ține în casă niciun fel de alimente (cartofi, ceapă), altfel decât în frigider, pentru că nu ai unde să le pui.

Am descoperit că apa se evacuează foarte greu, atât la baie, cât și la bucătărie. Se pare că una dintre cauze este dimensiunea prea mică a țevilor și lipsa aerisirii coloanelor de scurgere. Chiuveta din baie nu poate degaja apa de la mașina de spălat, de exemplu, și există riscul să dea pe afară. Un robinet deschis la maxim, la bucătărie, are debit mai mare decât poate să scurgerea să preia, ceea ce poate să fie o problemă.

Amenajat corect, fără piese masive și fără aglomerare, apartamentul este funcțional și plăcut. Prea mic însă pentru mai mult de două persoane.

Bucătăria din balcon a garsonierei este interesantă și practică. Lipsește însă orice urmă de intimitate, blocurile fiind foarte apropiate unele de altele
Bucătăria din balcon a garsonierei este interesantă și practică. Lipsește însă orice urmă de intimitate, blocurile fiind foarte apropiate unele de altele

Garsoniera a fost o experiență interesantă. Are 41 de mp, este la etajul 7 din 8 și oferă tot ceea ce avea și apartamentul cu două camere. Bucătăria în balcon pare o idee practică. Este greu de spus cum este iarna pentru că încă nu a fost locuită în sezonul rece. Singura problemă posibilă ar fi condensul masiv pe ferestrele care închid balconul, deși există o hotă de capacitate mare montată de proprietar (nu de dezvoltator, așa cum cred că ar fi fost normal, dată fiind amplasarea bucătăriei). Balconul este izolat cu polistiren. Centrala termică este tot în balcon, dar există încă puțin spațiu pentru o masă mică și două taburete.

În cameră au încăput bine fără să inducă senzația de aglomerat, un dulap cu trei uși, o canapea de două locuri, o măsuță de cafea și un pat lat de 1,40 m, precum și o biblioteca de 1,30/1,30 deschisă, care separă zona de zi de zona de noapte din garsonieră, plus o comodă îngustă și un birou mic cu scaun ergonomic.

Militari Residence, zona cu cea mai rapidă dezvoltare imobiliară din România
Bine finisată, baia nu are fereastră, iar debitul apei este inconstant

Foarte mare baia, dar fără fereastră, foarte bine executate finisajele, ci materialele de bună și foarte bună calitate. Am avut aceeași problemă cu evacuarea apei, iar debitul apei reci este inconstant. Dacă folosești baia și chiuveta din bucătărie concomitent debitul scade la jumătate. Plus că sunt momente în care apa nu curge.

Foarte atent realizate interioarele pe casa scării în ambele locații și foarte silențios liftul, mai ales în blocul de la numărul 56. Izolația fonică bună, deși în apartament auzeam pașii și conversațiile vecinilor de deasupra, fără a distinge ce spuneau. În garsonieră, am fost singuri pe palier.

Am făcut cumpărături și la un supermarket, și la magazinul din colț și am găsit tot ce am vrut. Am avut loc de parcare, dar niciodată același. Este multă animație pe străzile din jurul blocurilor și pe scara blocurilor fapt pe care îi vezi, îl auzi și-l simți. Militari Residence nu este deloc ceea ce se s-ar putea numi un cartier liniștit. Foarte puțină verdeață, praf și mirosuri multe, amestecate.

Nota autorului

Militari Residence este un cartier de tranzit, ideal pentru persoane singure, cupluri tinere, sau pentru cei care caută o chirie convenabilă, pe termen mai lung. Blocurile construite primele (până în 2015), sunt mai atent realizate decât cele foarte noi. Apartamentele sunt mici, sub standarde, nu au anexe (boxe, cămări, debarale), dar sunt adaptate unui stil de viață în care „acasă” are alt sens decât cel pe care îl avea acum 20 sau 30 de ani în urmă. Dar, dacă nu se intervine pentru amenajarea străzilor, eventual deschiderea a noi căi de acces, și a unor zone verzi mai generoase, pentru că cele existente sunt simbolice, și dacă nu se rezolvă problemele legate de alimentarea cu apă și canalizare, zona se va degrada mult și, foarte probabil, valoarea locuințelor – deși este constantă acum, o să scadă.
Silvana Pătrășcanu, redactor șef eDezvoltator.ro

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

În următorii cinci ani, mai multe „insule ale biodiversităţii” vor fi construite în Bucureşti. Primele lucrări vor fi finalizate pe Râului Colentinei

Articolul următor

Cosmopolis, cel mai ambițios proiect rezidențial din România

Recomandăm și...