Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Vești proaste pentru cei care doresc să-și cumpere o casă: băncile închid încet grila de creditare. Nici cei care doresc să vândă nu au de ce să fie fericiți – date BNR

Vești proaste pentru cei care doresc să-și cumpere o casă: băncile închid încet grila de creditare. Nici cei care doresc să vândă nu au de ce să fie fericiți – date BNR

În ultimul său sondaj pe această temă, BNR a spus că prețul mediu pe metru pătrat de locuințe a rămas relativ stabil în trimestrul II 2022, doar 18,2% indicând o creștere, potrivit majorității instituțiilor de credit (79,5%). Cu toate acestea, cererea a scăzut din cauza condițiilor mai stricte de creditare pentru bănci din cauza noului mediu economic. Rambursarea medie anticipată a unui credit ipotecar este aproape de 30%.
„Deciziile de politică monetară sau prudentă ale BNR (71,9 la sută net), așteptările pentru situația economică generală (24,6 la sută net) și alți factori (29,2 la sută net) au condus la înăsprirea standardelor de creditare pentru creditele pentru achiziționarea de locuințe în ultimele trei luni și teren”, a spus banca centrală într-unul dintre sondajele sale.
Așadar, BNR arată că, din punct de vedere al termenilor contractului de credit, sunt factori cea mai mare pondere a creditului în valoarea garanțiilor imobiliare (LTV) și spread-ul ratei medii a creditului către IRCC/ROBOR. +34,6%, respectiv). Acest fapt a dus desigur la o înăsprire a condițiilor de creditare imobiliară și implicit a dus la o creștere a avansurilor percepute de bănci, până la foarte aproape de 30% din valoarea proprietății.

Indicatorul mediu împrumut-valoare (LTV) pentru creditele noi din T2 2022 a atins 69%, în timp ce valoarea totală a creditelor originare a rămas neschimbată la 68%. „Rata de ajustare a creditelor noi din ultimele trei luni a crescut ușor până la 34% (+0,6 puncte procentuale), în timp ce media pentru creditele totale a rămas neschimbată la 42%”, potrivit cercetărilor BNR.

Evoluția cererii de credite ipotecare și a prețurilor locuințelor
„Conform majorității agențiilor de credit (79,5%), prețul mediu pe metru pătrat de locuințe a rămas relativ stabil în T2 2022, doar 18,2% raportând creșteri de preț. Pentru T3 2022, 85% dintre participanții la sondaj au declarat că prețurile imobiliare rezidențiale. va rămâne neschimbată, 15% se așteaptă la o scădere a nivelului prețurilor”, a spus sondajul BNR.

55,8% dintre băncile care au participat la sondaj au declarat că cererea pentru împrumuturi pentru locuințe și terenuri a scăzut ușor, în timp ce 37% au spus că este aproximativ neregulată. Pentru următorul trimestru, creditorii se așteaptă ca cererea de credite imobiliare să rămână în mare parte neschimbată, 34,4% așteaptă ca cererea să scadă.
Proporția creditelor imobiliare respinse de bănci, raportul dintre totalul creditelor aplicate și respinse față de totalul creditelor acordate populației, a rămas în mare parte neschimbată în ultimele trei luni, 70,2% dintre respondenți spunând acest lucru și 21,6%, de fapt, totuși dat fiind acest raport ceva mai mare.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Ucrainenii încep să investească în imobiliare în România, se deschide prima agenție imobiliară cu capital româno-ucrainean

Articolul următor

Un alt complex rezidențial exclusivist se construiește în nordul Bucureștiului cu o investiție de 40 de milioane de euro

Recomandăm și...