Locuințe noi direct dezvoltator în Cartierul Lipscani, Sector 1, București - Central

Despre Cartierul Lipscani

Strada Lipscani este localizată în Municipiul București și este cuprinsă în centrul istoric al capitalei. Aceasta traversează teritoriul administrativ al sectoarelor 3 și 5, mai exact Lipscani începe din sectorul 5, în dreptul străzii Anghel Saligny și se termină în sectorul 3 pe Calea Moșilor.

Cartierul Lipscani este cel mai vechi din București, acesta a fost creat în 1459 la cererea lui Vlad Dracul III. Domnitorul a declarat acest cartier ca fiind scaunul său și a construit Curtea Veche.

Denumirea străzii este dată de cuvântul “lipscan” care definește negustorul care vinde în piețele românești marfă adusă de la Lipsca. La început, Lipscani era o stradă îngustă care făcea trecerea de la centrul comercial București la Podul Mogoșoaiei. În timpul lui Constantin Brâncoveanu strada Lipscani și-a dobândit renumele deși aceasta există încă de la începutul secolului al XVIII-lea.

Domnitorul Șerban Cantacuzino construiește pe partea dreaptă a străzii un han care va purta denumirea de Lipscani. Acest han a rezistat până în anul 1880 când a fost dărâmat pentru a se construi palatul Băncii Naționale.

În timpul comunismului, în anul 1948 clădirile de pe stradă au fost naționalizate, iar în anii 1980 autoritățile au dat locuințele rromilor care au ajuns să fie într-o stare avansată de degradare.

Zona a continuat să se degradeze și după anii 1990, iar atmosfera redată în trecut s-a transformat într-una tristă. În 2010 când au început lucrările de refacere a zonei, sub pasajul străzii Lipscani au fost descoperite ruine a multor hanuri medievale.

De-a lungul timpului, pe strada Lipscani au apărut diferite clădiri care astăzi pot fi găsite sub formă de monumente istorice, de altfel, strada este presărată cu hanuri, printre care Hanul cu Tei, Greci, Zlătari și Filipescului.

În Bucureștiul din 1854 când se desfășura Războiul Crimeii, librarul Iosif Romanov a înființat Librăria Școalelor Naționale, cu scopul difuzării cărților școlare în regiunile locuite de români.

Între străzile Gabroveni și Lipscani poate fi găsit încă din anul 1739 Hanul Gabroveni care de-a lungul timpului a fost refăcut și redeschis publicului.

În cartierul Lipscani, mai exact în Piața Timpului, lângă Bărăția, poate fi găsit centrul comercial Cocor, un mall modern special pentru cumpărături, relaxare sau întâlniri cu prietenii.

Cartierul este renumit pentru cluburi, discoteci sau baruri pentru că în această parte a Bucureștiului este foarte dezvoltată viața de noapte, definită de distracție și voie bună. Cele mai renumite sunt Hanul cu Tei Club, Arcade Cafe, Interbelic Cocktail Bar sau Big Mamou.

În cartierul Lipscani pot fi găsite diferite clădiri, mai vechi sau mai noi, care reprezintă un punct de interes major. Zona este bogată în instituții de învățământ, de cultură sau de sănătate.

În zonă pot fi întâlnite o mulțime de hanuri alături de Teatrul de Comedie, Palatul BNR (Banca Națională a României), Spitalul Colțea, Palatul CEC, Primăria Orașului, Universitatea Spiru Haret sau Biblioteca Națională Veche.

În partea de sud ai Lipscaniului este situată stația de metrou Unirii care are liniile M1, M2 și M3 care opresc în cartier. În partea de nord este stația de metrou Universității care este legată de cartier prin linia M2. În partea vestică poate fi găsită stația de metrou Izvor care are oprire în cartie prin liniile M1 și M3. Linia M5 traversează cartierul și se oprește în stațiile Cișmigiu și Hasdeu.

Dacă nu vrei să iei metroul, poți opta pentru tramvai, însă trebuie să știi că acest mijloc de transport ocolește centrul istoric și civic. Doar în partea de est și sud pot fi găsite stațiile Piața Sfântului Gheorghe, Bulevardul Hristo Botev, Piața Sfânta Vineri, Piața Unirii și Patriarhia Română.

Locuințe disponibile în Lipscani

Locuințe noi Lipscani, direct dezvoltator

Elimină filtre

Rafinează lista

Ne pare rău dar această pagină este în construcție sau nu include nicio locuință. Poți reveni la pagina principală făcând click pe butonul de mai jos: Pagina principală