Apartamente Noi Direct Dezvoltator

Adăpostul de câini fără stăpân Happy Dogs Moreni

Happy Dogs Moreni

Primul adăpost de câini privat construit în anul 2014, Happy Dogs Moreni, este un punct de trecere pentru aproximativ 160 de câini abandonați din Moreni și din împrejurimi.

Asociația Câinele meu, cea care se ocupă de administrarea adăpostului, desfășoară proiecte legate de campanii de sterilizare gratuită atât pentru animalele de pe stradă, cât și animalele cu stăpân, ai căror proprietari nu dispun de mijloace materiale. În paralel, salvează câini abandonați, aflați în dificultate și îi cazează temporar în adăpost, până la găsirea unei familii adoptive.

Nevoile unui astfel de adăpost sunt numeroase, de la hrănirea zilnică a câinilor, până la costurile medicale pentru servicii, precum vaccinări, deparazitări etc, medicamente pentru câinii bolnavi, seniori sau chiar unele reparații neprevăzute.

Activitatea asociației Câinele meu Moreni
Câine în adăpost
Activitatea asociației Câinele meu Moreni
Pui de câine abandonat
Activitatea asociației
Câine adus de stăpân pentru sterilizare
Iarna la adapost
Iarna la adapost

Cum a apărut Happy Dogs Moreni

Construcția a debutat în noiembrie 2013 și până la prima zăpadă serioasă din anul acela erau ridicate doar niște țarcuri din sârmă, în care erau cazați peste 150 de câini, adăpostiți în cotețe de lemn, cu paie.

Urgența a fost impusă de hotărârea autorităților locale de a extermina populația canină de pe stradă, într-un mod extrem de violent. În doar două luni, capacitatea adăpostului s-a mărit considerabil, de la 30 de câini, până la 150. Cum era de așteptat, prioritatea devenise construirea mai multor țarcuri, iar amenajarea acestora a fost amânată pentru anul viitor.

De atunci și până în prezent, adăpostul Happy Dogs Moreni a cazat temporar peste 2000 de câini, însă există încă o nevoie acută de preluare a animalelor bolnave sau rănite din stradă.

Uneori, echipa este solicitată să intervină în cazuri disperate, când oameni în vârstă mor, lăsând în urmă chiar și 20 de câini, pe care nu-i revendică niciun membru al familiei. De asemenea, sunt încă foarte frecvente cazurile de animale abandonate în zone izolate - păduri, câmpuri, parcări de pe drumurile naționale, ceea ce face ca numărul de animale care trebuie preluate de urgență să fie, în mod constant, destul de mare.

Câinii - un bun de care ne putem lipsi

Deși avem o lege care pedepsește abandonul - Legea 258/2013 - și există numeroase proiecte de sterilizări gratuite pentru proprietarii de câini (aceeași lege obligă toți deținătorii de câini fără drept de montă să-și sterilizeze animalele), principala metodă de control a suprapopulării câinilor, în special în zonele rurale, este lăsarea lor pe domeniul public, pentru ca altcineva să devină responsabil pentru această problemă.

Cauza acestei practici atât de comune, deși ilegale, este mentalitatea românilor legată de animale în general și de animalele de companie, în special. Câinii sunt văzuți ca unelte de păzit gospodăria, curțile fabricilor, livada, stâna etc. De obicei, le sunt îndeplinite un minim de nevoi de supraviețuire: ceva resturi de mâncare, apă și un adăpost  - coteț - cât să nu stea direct sub cerul liber.

De cele mai multe ori, câinii de pază trăiesc în lanț, cel mai probabil foarte scurt, reducându-le drastic posibilitatea de mișcare; aceștia trăiesc undeva în fundul curții, nebăgați în seamă, nesocializați, pentru că toate aceste condiții vitrege îi construiesc calitățile de "câine - rău", de fapt, câine bun de pază.

Cel mai mare păcat al câinelui de pază este instinctul de reproducere, pentru că provoacă neplăceri stăpânilor: proprietarii de femele se plâng că alți câini le rup gardurile, pentru a ajunge la cățeaua legată în lanț, care, după aproximativ 65 de zile, fată până la 10 pui. De aici, intervine marea problemă "ce fac cu atâția câini?".

Soluția cea mai la îndemână este abandonul mamei și a puilor undeva, cât mai departe de casă. Important este că le-a rămas lanțul, în care fie că au oprit un pui mascul, fie că vor cere unui vecin (care sigur are și el mulți pui de dat), va instala o altă unealtă de pază, mult mai eficientă.

Valoarea unui câine, în opinia unui mare procent de români, se măsoară în serviciile pe care acesta i le poate aduce (pază), în comparație cu deranjul implicat (hrană, servicii medicale ocazionale, timpul necesar îndepărtării materiilor fecale). De cele mai multe ori, concluzia este că un câine poate fi înlocuit ușor cu altul, doar sunt atâția din care să alegi. De aceea, în România, sunt încă zeci de mii de câini abandonați și alte sute de mii în adăposturi.

De ce am hotărât să susținem această cauză

O intervenție chirurgicală de sterilizare
O intervenție chirurgicală de sterilizare

În România anului 2020 există foarte multe adăposturi, refugii, sanctuare pentru câinii abandonați, tocmai pentru că nevoia este încă foarte mare.  Analizând la rece, este destul de dificil să alegi în ceea ce privește susținerea financiară, pentru că nimeni nu poate avea garanția că persoanele din spatele proiectelor sunt conduse de sentimente autentice de compasiune față de animale. Tocmai pentru că cererea este atât de mare, există și persoane care s-au orientat către a face profit de pe urma a ceea ce numim "rescuing dogs in need" sau "salvatul câinilor în nevoie".

Desigur, proximitatea față de acest adăpost pentru câini situat în Municipiul Moreni, acolo unde avem o clădire de birouri, ne-a ușurat munca, întrucât am avut posibilitatea să vizităm adăpostul în mod repetat și să evaluăm starea câinilor cazați temporar acolo.

Deși nu este cel mai dotat adăpost, în România existând altele care oferă condiții superioare celui de la Moreni, ne-a bucurat să vedem că politica echipei care îl administrează se concentrează pe calitatea vieții animalelor cazate acolo - țarcuri individuale, ceea ce înseamnă un număr mai mic de câini, existența unui loc de joacă, pe o suprafață egală cu suprafața terenului, unde câinii se pot juca și socializa - și nu pe cantitate - ceea ce, în aparență poate părea că salvează mai multe vieți, însă calitatea vieții este sever afectată (țarcuri aglomerate, în care pot apărea bătăi soldate cu decese, relații ierarhice, în care unii câini nu reușesc să mănânce, fiind intimidați de cei mai puternici etc).

De asemenea, am fost convinși de faptul că Asociația Câinele Meu Moreni militează încă din anul 2006 pentru sterilizarea tuturor animalelor de companie, în special a câinilor, atât a celor de pe stradă și din adăpost, cât și a celor cu stăpân. În ultimii 13 ani au organizat zeci de campanii de sterilizări gratuite, pentru care au reușit să atragă fonduri de la sponsori internaționali. În acest sens, de-a lungul timpului, au colaborat fructuos cu organizații internaționale, precum Romania Animal Rescue (S.U.A), Susy Utzinger Stiftung für Tierschutz (Elveția) sau Happy Dogs of Romania (Olanda).

Asociația estimează că în tot acest timp au ajutat la sterilizarea gratuită a peste 5000 de câini, prevenind astfel nașterea a zeci de mii de pui nedoriți, care ar fi ajuns în stradă.

O nouă șansă pentru câinii abandonați

Nu în ultimul rând, Asociația Câinele meu Moreni este responsabilă pentru adopția a peste 2000 de câini ai nimănui, atât în țară, cât mai ales în țări din Europa, precum: UK, Germania, Olanda, Belgia, Austria. Aceste adopții au făcut posibilă salvarea mai multor câini în nevoie, întrucât politica adăpostului presupune preluarea de cazuri noi, doar dacă există țarcuri disponibile.

Și în acest aspect, asociația colaborează cu organizații de protecția animalelor din țările menționate, pentru a se asigura că animalele merg la familii adoptive potrivite, care nu-i vor abandona odată plecați peste hotare. Chiar și în eventualitatea unor evenimente neprevăzute, care impun relocarea unuia dintre câinii de la Happy Dogs Moreni, aceste organizații asigură un plan de rezervă, astfel încât acești câini să nu ajungă la ecarisaj sau înstrăinate unor persoane care nu au fost verificate în prealabil.

Toate aceste măsuri de siguranță relevă faptul că echipa din spatele Happy Dogs Moreni se preocupă de soarta animalelor salvate, chiar și după adopție. Unul din lucrurile care alimentează forțele celor 5 membri ai echipei sunt pozele câinilor fericiți, care se transformă din maidanezi de România, în membri iubiți și răsfățați ai familiilor adoptive.

Darling acasă, după o viață trăită pe stradă
Darling acasă, după o viață trăită pe stradă
Titan, un fost pui nedorit, participă la concursuri canine în UK
Titan, un fost pui nedorit, participă la concursuri canine în UK

Cum ajută eDezvoltator adăpostul de câini fără stăpân Happy Dogs Moreni

La fel ca în celelalte cazuri, ne-am concentrat ajutorul pe partea de marketing online, specialitatea noastră. În cazul acestui adăpost de câini fără stăpân, lucrurile au fost mult mai ușoare deoarece aveam deja experienața celuilalt proiect similar, Rescue Dogs România.

Pe lângă suportul pe partea de marketing online, am reușit să materializăm o colaborare între adăpostul de câini și un depozit de materiale de construcții local, prin care adăpostul a beneficiat de o primă tranșă de 19 cotețe noi care să le înlocuiacă pe cele uzate, urmând să se mai efectueze alte 3 astfel de donații în cursul anului 2020.

Marketing online

Am început suportul pe partea de marketing online prin a construi website-ul www.happydogsromania.org, inițial în limba engleză, urmând a fi tradus și în germană. Website-ul va fi făcut vizibil cu ajutorul tehnicilor de SEO dar și datorită campaniilor plătite, pe social media.

Website
15000€

HappyDogsRomania.org oferă în primul rând un catalog în care sunt prezentați detaliat câinii disponibili pentru adopție în adăpost. Acesta include mijloace de filtrare și căutare rapidă. Content-ul este realizat de echipele noastre de copywriting și include compunerea a unei descrieri scurte de 50-100 de cuvinte pentru fiecare câine și traducerea ei în germană. În total, am alocat resurse pentru 1000 de câini, 100.000 de cuvinte, la o valoare de 0,06 EUR pe cuvând (compunere în engleză plus traducere în germană), rezultând un suport de 6000€ numai pe partea de copywriting.

Pe lângă catalogul de câini, HappyDogsRomania.org pune la dipoziția utilizatorilor și un ghid foarte bogat (peste 50.000 de cuvinte) destinat viitorilor și actualilor posesori de câini. Ghidul a fost scris de Anda Popescu și atinge o gamă largă de subiecte identificate pe baza unui research online atât din punct de vedere SEO, cât și uman - prin sondaj.

Funcția de catalog a fost susținută printr-o unealtă de automatizare ce permite facilitarea comunicării dintre cei de la adăpost (de pe teren) cu echipele de copywriting. Tot această unealtă actualizează automat site-ul publicând câinii.

Din punct de vedere tehnic, site-ul a fost construit pentru a satisface și cele mai pretențioase cerințe de la Google în materie de viteză de încărcare și crawl rate. Am folosit tehnologii de caching precum mod_pagespeed și AMP, precum și tehnici de reducere a dimensiunii conținutului.  Datorită acestor eforturi, website-ul scoate un scor perfect pe Google PageSpeed Insights, pe mobile, fără să sacrifice conținutul și un scor de 94/99 pe GTMetrix.

Soluția tehnică a fost implementată în mod holistic - site-ul a fost construit de către inginerii web, care au dat indicații echipelor de content, fapt pentru care optimizările de viteză au fost construite în motorul site-ului.

SEO și Local Search
24.000€

Pentru a garanta vizibilitatea site-ului, CELSO a oferit un pachet de SEO valabil până în 2025 prin care site-ul este auditat în mod constant atât automatizat, cât și manual în vedere corectării eventualelor greșeli, implementarea unor oportunități nou apărute (de exemplu noi marcaje Schema) și consultanța cu echipele de content. Valoarea suportului este de 3000€ pe an, distribuită în mod inegal de-a lungul lunilor (o lună poate cosuma mai mult decât alta).

Pe lângă optimizarea online/SEO, oferim și servicii de optimizare locală pentru asociațiile partenere din Germania și Olanda. La data redactării acestui articol, aveam 9 locații în curs de verificare ce vor deveni active în urmatoarea lună. Aceste locații ne ajută să acaparăm vizite de la căutări de tip ”near me” - persoane care caută adăposturi de câini/animale de adoptat în zona lor. Locațiile sunt reale, fiecare având un telefon propriu la care răspunde reprezentantul organizației respective. Valoarea acestui serviciu este de 150€ pe lună, timp de 5 ani, pentru toate cele 9 unități și include postarea periodică a actualizărilor (câini noi) pe paginile de Google MyBusiness.

Social Media
9000€

Pentru a atinge un număr cât mai mare de potențiali adoptori, am ales să promovăm pagina de Facebook a HappyDogs pentru a extinde audiența (like-uri) și pentru a obține vizibilitate mai mare pentru câinii promovați (Boost Post). Am alocat câte 150€ pe lună promovării plătite pe Facebook pentru următorii 5 ani, această sumă fiind distribuită între cele două direcții în funcție de nevoi - atunci când e necesar să promovăm mai mulți câini pe lună, postările vor consuma cea mai mare parte din buget.

Suport material

Nevoile unui adăpost de câini

Activitatea unei asociații de protecție a animalelor presupune foarte multe urgențe legate de salvarea și îngrijirea animalelor abandonate, uneori foarte bolnave sau rănite. De cele mai multe ori, acțiunile de fundraising se concentrează pe aceste cazuri, considerate prioritare. De asemenea, hrana zilnică pentru 160 de câini constituie o provocare permanentă, așadar investițiile pentru îmbunătățirea adăpostului trec pe planul doi.

Sezonul rece reprezintă o problemă în ceea ce privește asigurarea unui minim de confort pentru niște animale care trăiesc afară. Echipa care administrează adăpostul se străduiește să ofere câinilor cazați aici un trai decent, prin mijloace precum: asigurarea unor cotețe de calitate, paie din belșug pentru a se încălzi, mese calde și posibilitatea de mișcare și exercițiu la locul de joacă, special amenajat.

Iarna trecută, însă, Happy Dogs Moreni se găsește în impas, cu aproximativ 20 de cotețe nefuncționale și cu tot atâția câini care nu se vor putea încălzi în nopțile geroase.

Comunitatea vine în sprijinul celor în nevoie

În cadrul programului de implicare socială derulat de eDezvoltator, prin care folosim solicitările de apartamente noi pentru generarea fondurilor destinate cauzelor sociale, am susținut, împreună cu depozitul de materiale de construcții Totall din Moreni, realizarea a 20 de cotețe pentru câinii din adăpostul Happy Dogs Moreni. Acestea au fost construite de un meșter local, conform instrucțiunilor asociației de protecție a animalelor care administrează adăpostul și transportate apoi către beneficiarii proiectului.

Cele 20 de cotețe au fost distribuite în adăpost, în funcție de nevoile existente, în special animalelor vulnerabile, precum  mamele cu pui mici. Modelul cotețelor ține cont de condițiile impuse de spațiu - medii și mari - , de necesitățile rezidenților - acoperișul este plat, astfel încât câinii să se poată odihni nu doar pe cimentul din țarcuri, dorindu-se a fi o investiție pe termen lung - marginile sunt întărite cu tablă pentru a descuraja tendința câinilor de a ronțăi și distruge cotețul, pe fondul plictiselii. Valoarea primei tranșe de cotețe a fost de 2500€ (cu tot cu transport și manipulare) și a fost susținută de Totall și de CELSO prin eDezvoltator.

Vremea geroasă de iarnă a fost suportată mai ușor de câinii de la adăpostul Happy Dogs Moreni. În așteptarea unei familii iubitoare care să îi adopte, aceștia au mai multe șanse de a trece cu bine peste iarnă, mulțumită ajutorului tuturor acelora care aleg să folosească serviciile eDezvoltator.ro.