Fundația Visul Luanei

Dr Ana-Lucia Udrescu
Fundația Visul Luanei este clădită în amintirea dr. Ana-Lucia Udrescu

Ce este Visul Luanei?

Fundația Visul Luanei este clădită în jurul unei tinere doctorițe veterinare, dr Ana-Lucia Udrescu. La doar 26 de ani, ea și-a pierdut viața în timpul lucrărilor de renovare a cabinetului veterinar, care avea să-i adăpostească visul: acela de a materializa crezul ei, conform căruia nicio viață nu este prea neînsemnată pentru a fi salvată. De la caii din Letea, la câinii abandonați în adăposturi, până la ciori, pârși sau chiar lilieci, toate necuvântătoarele aflate în dificultate își găseau loc în inima Luanei și niciuna nu pleca din mâna ei nevindecată.

Fundația Visul Luanei a construit anul trecut, cu mari dificultăți, singurul Centru de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice din Sudul României.  Deși povestea și drumul lor din ultimii 4 ani sunt cunoscute și apreciate de publicul larg, și chiar și de autorități, nevoile elementare ale centrului sunt cu greu acoperite de donațiile acelora care le apreciază munca.

Multitudinea și diversitatea cazurilor (un loc special îl ocupă puii de păsări căzuți pe asfalt în perioada procesului de învățare a zborului) solicită atenția tuturor membrilor fundației și resurse considerabile, însemnând mâncare, medicamente, materiale pentru amenajarea unui habitat artificial, care să scadă, pe cât posibil, nivelul de stres, consumabile medicale destinate îngrijirii lor, materiale de curățenie ș.a.

De ce este nevoie de un Centru pentru animalele sălbatice?

În ultimii ani, din cauza exploziei imobiliare, foarte multe specii de păsări și animale sălbatice din mediul urban și periurban au avut de suferit. Deși multe dintre acestea s-au adaptat mediului antropic, ele sunt supuse fără voia lor unui contact permanent cu omul, ceea ce le poate pune viața în pericol.

Personalul Centrului de Salvare și  Reabilitare a Animalelor Sălbatice situat pe Cheiul Dâmboviței, în Popești-Leordeni, răspunde solicitărilor în teren, oferă consultanță permanentă autorităților și societății civile, acordă primul ajutor și asigură transportul în deplină siguranță a animalelor sălbatice aflate în dificultate. O parte foarte importantă a activității fundației constă în informarea populației referitor la când și dacă ar trebui să intervină în viețile animalelor sau păsărilor sălbatice care le apar în cale.  Nu de puține ori, din cauza neinformării, oamenii pot produce un rău ireparabil, conducând la moartea animalului sau păsării pe care încearcă să le salveze.

Spațiul restrâns din cabinetul veterinar unde Fundația Visul Luanei și-a început activitatea în anul 2015 limita drastic numărul de animale și păsări sălbatice pe care le puteau trata și reabilita, pentru aceasta fiind nevoie de un spațiu care să permită construirea de voliere, țarcuri, heleșteie artificiale ș.a.

Eliberarea unui pacient reabilitat
Eliberarea unui pacient reabilitat
Dr. Ovidiu Roșu
Dr. Ovidiu Roșu

De ce am hotărât să ajutăm această cauză

Fundația Visul Luanei ne-a impresionat prin complexitatea misiunii lor - aceea de a coordona singurul Centru de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice din sudul României. Deși, de cele mai multe ori echipa medicală este copleșită de numărul mare de animale și păsări care au nevoie de ajutorul lor, mai ales primăvara, când puii de pasăre învață să zboare, aceștia continuă să răspundă zecilor de apeluri telefonice zilnice.

Ideea că nicio vietate nu este prea neînsemnată pentru a fi salvată este pe cât de simplă, pe atât de minunată.  Atunci când vezi o echipă de doctori și voluntari agitându-se pentru un liliac sau un pui de vrabie, înțelegi că lumea este clădită în jurul unui echilibru subtil, care poate depinde de existența celui mai mărunt dintre noi, locuitorii acestei planete.

Modestia și devotamentul celor de la Visul Luanei sunt măsurate la finele fiecărui an, când aflăm numărul de animale și păsări salvate și eliberate  datorită priceperii lor. Desigur, sunt destule și cazurile în care ajung prea târziu, însă rata lor de eliberare este comparabilă cu cea a marilor centre de acest gen din Europa și S.U.A. - aproximativ 33%.

Cum ajută eDezvoltator Fundația Visul Luanei

La fel ca în celelalte cazuri, am încercat să concentrăm ajutorul nostru în direcția în care suntem specializați, respectiv servicii de marketing online. Am conturat un pachet de servicii online pe care le vom presta de-a lungul următorilor 5 ani, servicii ce sunt descrise mai jos.

Pe lângă acestea, vom oferi și suport material, în special pe partea de construcții, ajutor necesar pentru finalizarea Centrului de Recuperare de lângă București.

Nu în ultimul rând, deoarece ințiativele celor de la Visul Luanei vizează domenii în care ne-am implicat și noi ca voluntari în ultimii ani, vom contribui și la unele proiecte comune, precum cele de ecologizare.

Marketing online

Obiectivul principal al celor de la Visul Luanei, în ceea ce privește comunicarea online, este educarea utilizatorilor privind felul în care trebuie să interacționeze cu animalele sălbatice, doar în cazul în care intervenția lor este justificată.

Componenta de fundraising este una destul de puțin explorată de coordonatorul proiectului, dr. Ovidiu Roșu, care se bazează pe donațiile celor care îi apreciază activitatea, încrezător fiind în faptul că publicul înțelege nevoile Centrului din relatările periodice de pe rețelele de socializare.

Cu toate acestea, având în vedere expunerea pe care fundația o primește adesea în presă, l-am făcut pe Ovidiu să înțeleagă că, lăsându-ne să îl ajutăm, va ajunge una din principalele surse de informare din România în domeniul animalelor sălbatice din mediul periurban, fapt ce va aduce de la sine  donații și susținere.

Websiteul VisulLuanei.org
2500€

Pentru realizarea acestui proiect, am avut nevoie de ajutorul celor de la Centrul de Conservare și Reabilitare Visul Luanei, deoarece includea o gamă largă de informații tehnice, specifice domeniului în care activează fundația.

La momentul redactării acestui articol, am realizat doar macheta site-ului, acest proces durând aproximativ două luni, din cauza complexității sale – 25 de pagini detaliate, cu 300-500 de cuvinte fiecare și un ghid care cuprinde 9 articole a câte 2000 de cuvinte.

Ghidul este piesa centrală a site-ului, el îndeplinind obiectivul de educare, dorit de dr Roșu. Pe lângă acesta, aproape pe toate paginile există elemente de tip call-to-action care îndrumă utilizatorul spre componenta de donație.

Promovare pentru pagina de Facebook
12000€

Am observat că postările realizate de Visul Luanei sunt foarte populare, în special în rândul celor peste 25.000 de urmăritori ai paginii. Acest argument ne-a determinat să stabilim că cel mai eficient mod de a promova activitatea fundației este să cultivăm un număr cât mai mare de urmăritori.

Pentru următorii 5 ani, am alocat câte 100€ pe lună pentru campaniile de like-uri. Pe lângă acestea, am alocat încă 100€ pentru promovarea postărilor care considerăm că au șanse mari de a obține multe interacțiuni (like-uri, share-uri etc).

Servicii de SEO și PR
21.000€

Pentru următorii 5 ani, am încheiat un contract de suport care implică, pentru fiecare caz special tratat în clinică, redactarea unui articol pe blog și a unui set de comunicate de presă ce vor fi trimise la principalele publicații.

Această practică, menținută în mod consistent o perioadă lungă de timp, va genera un număr de aproximativ 300 de link-uri de la publicațiile mari (mass-media) și cel puțin tot atâtea de la publicațiile locale.

Suport material și financiar

Deoarece serviciile de marketing online tind să aducă rezultate cu întârziere, iar Centrul de Reabilitare se confrunta cu probleme urgente, am decis să oferim inclusiv suport material Fundației Visul Luanei. Mai jos vom enumera proiectele pe care le-am finanțat direct sau prin intermediul relațiilor pe care le avem în piață.

Calea spre Visul Luanei
2000€

Acest proiect implică betonarea drumului de 60m lungime pe 3m lățime ce leagă Centrul de Reabilitare de drumul principal. Se vor folosi aproximativ 30 metri cubi de beton și 100kg de fier.

Primul segment al acestui drum a fost turnat la sfârșitul anului 2019, restul urmând să fie finalizat în cursul anului 2020.

Drumul care duce la Centrul de Reabilitare trebuia betonat
Drumul care duce la Centrul de Reabilitare trebuia betonat
Primul segment de drum, imediat după ce a fost turnat betonul
Primul segment de drum, imediat după ce a fost turnat betonul

Acoperișul Centrului de Reabilitare
3200€

Deoarece se întâmpla adesea ca apa să se infiltreze în containerele ce formează Centrul de Reabilitare, a fost nevoie de un acoperiș care să le ferească de umezeală. Cu ajutorul firmelor CaseBineFacute.ro și MaterialeTotall.ro, am donat lemnele și manopera necesară construirii acestui acoperiș. În videoclipul de mai jos am filmat prima tranșă de lemn necesar la acoperiș, în timp ce era descărcată.

Acoperișul a fost apoi construit la începutul lunii februarie, iar costurile manoperei au fost suportate de eDezvoltator.

Căptușirea țarcurilor de la Centrul de Reabilitare

Țarcurile în care sunt ținute animalele în perioada de reabilitare sunt neamenajate și necesită un strat de lemn, pe interior, astfel încât animalele să nu se rănească. În videoclipul de mai jos, dr. Ovidiu Roșu ne explică de ce este necesar acest strat.

Primul pas pentru a rezolva această problemă a fost făcut donând 3mc de deșeuri de cherestea - coji de copac, ce vor fi montate pe un cadru, în interiorul țarcurilor.

Inițiative comune

Cei de la Visul Luanei țintesc să facă o diferență în mai multe domenii, unele făcând parte și din agenda noastră proprie de acțiuni de voluntariat. În continuare, vom descrie aceste proiecte în detaliu și sumele pe care le-am investit. Deși sunt proiecte în care ne-am implicat direct, ca voluntari, ele fac parte tot din portofoliul Fundației Visul Luanei.

Ecologizare canale de irigație

La câteva sute de metri distanță de Centrul de Reabilitare, după ce depășim un teren agricol, se află o zonă mlăștinoasă străbătută de trei foste canale de irigație. Această configurație, de mlaștină și întinderi dreptunghiulare de apă, permit formarea unui mic ecosistem pentru fauna specifică deltei Dunării – păsări de baltă și amfibieni.

Cartierul Trend Residence văzut dinspre zona canalelor
Cartierul Trend Residence văzut dinspre zona canalelor

Deși are un potențial recreativ foarte crescut, zona fiind străbătută de drumuri agricole care o leagă de Splaiul Independenței și de localitatea Popești Leordeni, aceasta este folosită pe post de groapă de gunoi, acolo abandonându-se cantități mari de gunoaie menajere și de construcții.

Descoperind această zonă în cadrul unui eveniment de ecologizare organizat de Visul Luanei la începutul lui 2019, am hotărât să ne implicăm direct în restaurarea acestei zone, cei de la fundație fiind depășiți de situație – este un proiect ce implică mult timp, coordonare cu autoritățile locale și resurse materiale.

Pasul 1: Control
2200€

Primul pas este să obținem controlul asupra zonei, adică să împiedicăm abandonarea deșeurilor. În acest sens, am pornit o colaborare cu Primăria Popești-Leordeni, cu ansamblul rezidențial Trend Residence și cu Garda de Mediu, prin care fiecare contribuie la efortul de control a zonei.

Noi,eDezvoltator.ro, coordonăm proiectul și oferim sprijin material prin achiziționarea a 3 camere de supraveghere cinegetică, ce vor fi montate sub camuflaj la punctele de acces în zonă. Camerele transmit imagini în timp real, prin GSM, de fiecare dată când detectează mișcare. Imaginile ajung la noi și, în cazul în care identificăm o sursă de poluare (o mașină încărcată cu moloz de exemplu), anunțăm Poliția din Popești Leordeni, cu care avem un canal direct de comunicare asigurat de către administrația locală.

Imagine cu noi capturată de una dintre camerele montate în perioada de testare.
Imagine cu noi capturată de una dintre camerele montate în perioada de testare.

Cei de la Trend Residence ne-au ajutat cu pancartele de atenționare, care au fost instalate acolo unde se abandonau adesea deșeuri. Acestea au rolul de a informa trecătorii cu privire la prezența camerelor de supraveghere, în speranța că astfel vom descuraja fenomenul gunoaielor abandonate.

Autoritățile locale (Primăria și Poliția), precum și Garda de Mediu, ne-au asigurat că vor acționa de fiecare dată când le cerem ajutorul. Primăria a ajutat deschizând canalul de comunicare; Poliția va trimite un echipaj de fiecare dată când semnalăm un transport suspect în zonă – în speranța că vor prinde în flagrant persoanele care abandonează gunoi; Garda de Mediu va amenda drastic, în special firmele care sunt identificate de Poliție și de noi.

În clipul de mai jos se poate observa o mașină care trece prin fața uneia dintre camere. Primim astfel de imagini la cel mult un minut de când ele sunt capturate.

Pasul 2: Ecologizare
1800€

Etapa de ecologizare era programată la sfârșitul lunii martie, 2020 însă a fost amânată definitiv din cauza epidemiei de coronavirus. Aceasta se va desfășura cu ajutorul unui grup de 20 de zilieri care vor concentra deșeurile într-un punct, de unde vor fi preluate de angajații Primăriei Popești Leordeni și duse la groapa de gunoi de la Vidra.

Toate costurile zilierilor (transport, diurnă etc) sunt suportate de noi, iar costurile evacuării (încărcare, transport, depozitare) de Primărie.

Pasul 3: Valorificare
500€

După ce avem controlul asupra zonei și am finalizat ecologizarea ei, urmează să o amenajăm, instalând de-a lungul drumurilor 5 panouri informative, care prezintă fauna și flora. Aceste panouri vor fi finanțate de noi și de Trend Residence.

Dacă această acțiune are succes și locuitorii din cartierele și localitățile vecine se vor recrea aici în mod constant, se are în vedere continuarea amenajării prin pietruirea drumurilor astfel încât să se permită accesul și în anotimpurile umede și instalarea de coșuri de gunoi.

Eliberare și relocare animale sălbatice

Birourile noastre se află în localitatea Moreni, la 80 km nord de București, într-o zonă cu dealuri și păduri vaste. De aceea, suntem destul de familiarizați cu fauna care trăiește în aceste zone - căprioare, vulpi, porci mistreți, urși etc.

Dr. Ovidiu Roșu și echipa lui intră adesea în contact cu astfel de animale, el fiind solicitat de Ministerul Mediului pentru relocarea unor animale sălbatice care ajung în zone locuite. Cazul vulpii care se plimba prin București este doar unul dintre aceste exemple.

Animalele capturate de  dr. Ovidiu ajung la Centrul de Reabilitare și apoi este necesar transportul lor către sanctuare specializate sau eliberarea lor în natură. Încercăm să ajutăm de fiecare dată când putem, oferind servicii de transport pentru aceste animale cu ajutorul furgonetelor de care dispune grupul nostru.

În videoclipul următor prezentăm eliberarea a trei căpriori ce au fost transportați cu ajutorul nostru de la Centrul de Reabilitare Visul Luanei la Sanctuarul de Animale Sălbatice din Focșani, administrat de ACDB.