Masuri de protectie a padurilor din Romania

Informare corectă

Pentru această direcție ne propunem, mai presus de toate, să informăm corect, de aceea îți prezentăm câteva statistici care te vor ajuta să înțelegi de ce am ales să susținem anumite cauze și inițiative, în detrimentul altora puternic mediatizate.

Nu suntem adepții cenzurii și considerăm că orice problemă trebuie mediatizată însă, problema pădurilor devenind una din ce în ce mai sensibilă în societatea românească, unele organizații de mediu au început să profite și să expună informații care, scoase din context, scandalizează opinia publică.

Prin acest comportament, respectivele organizații reușesc să atragă fonduri direct proporționale cu măsura ”demascărilor” pe care le provoacă. Ele prezintă situații complexe ca fiind unele simple și, în loc să informeze corect, caută să umple golurile cu date convenabile lor.

În acest sens, ne propunem să susținem inițiative în spatele cărora se află experți în domeniul silvic și ale căror acțiuni sunt sustenabile și duc la un echilibru ecologic.

Statistici importante

În primul rând, trebuie menționat că nu ne confruntăm cu o criză a defrișărilor și că pădurile românești nu dispar. Acestea sunt protejate de un sistem de legi destul de restrictiv și nu se află în pericolul de a fi tăiate în totalitate. Pentru a susține aceste argumente, îți prezentăm câteva statistici importante:

 • În perioada 1986 – 2016, suprafața împădurită din țara noastră a crescut de la 6.4 milioane de hectare la 6.9 milioane de hectare;
 • În aceeași perioadă s-a înregistrat și o îndesire a pădurilor, astfel crescând volumul de masă lemnoasă de la 1,4 miliarde de metri cubi la 2,2 miliarde de metri cubi;
 • Prin comparație, în anul 1918 suprafața totală împădurită din România se situa la aproximativ 7,2 milioane de hectare;
 • Capacitatea de exploatare sustenabilă a pădurilor din România este de aproximativ 22 milioane de metri cubi anual din care, în 2016, s-au exploatat 19,4 milioane mc.;
 • Prin comparație, în anii 80, se exploatau aproximativ 25 de milioane de metri cubi anual.

Cuprins

Deșertificarea

Din cauza căreia vom vedea din ce în ce mai multe incendii în următorii ani.

Despre problemă
Abordări susținute
Corupția

Din cauza căreia am pierdut mari suprafețe de păduri, ele tăiate în mod ilegal.

Despre problemă
Abordări susținute
Gunoaiele

Din cauza cărora unele păduri din România ne afișează un peisaj dezolant.

Află mai multe
Abordări susținute
Problema desertificarii padurilor

Deșertificarea, o problemă globală

Una dintre problemele mai puțin mediatizate dar foarte grave cu care se confruntă țara noastră este cea a deșertificării. Pierdem în fiecare an câte 1000 de hectare de teren arabil în favoarea dunelor de nisip iar situația se agravează de la an la an odată cu încălzirea globală.

Cercetătorii afirmă că aproape 70% din suprafața țării este în proces de aridizare ceea ce va duce la o criză în agricultura românească dacă fermierii nu se adaptează. Această adaptare se referă la cultivarea de hibrizi dar și de alte soiuri de plante, considerate exotice până acum pentru România - precum măsline, kiwi susan, ricin sau bumbac.

Cea mai afectată zonă este cea de sud, unde dunele de nisip au devenit o priveliște des întâlnită. Acest fenomen are mai multe cauze, cea mai importantă fiind încălzirea globală însă și alți factori artificiali cum ar fi faptul că regimul comunist a drenat nu mai puțin de 26% din bazinele de apă ale țării pentru a iriga terenuri agricole, inclusiv un lac de aproape 50km lungime situat la est de localitatea Corabia.

În reportajul următor, realizat de Digi 24 în cadrul programului România din Interior, poți vedea efectele deșertificării asupra naturii și comunităților locale precum și părerea autorităților privind acest fenomen.

Fotografie de Mircea Topoleanu, VICE

Efectele ireversibile

Deșertificarea va produce efecte pe termen lung aproape ireversibile, transformând arii vaste de teren agricol în dune de nisip. Cea mai bună metodă de combatere a acestui fenomen este fie împădurirea locurilor în curs de deșertificare sau inundarea celor deja deșertificate.

Harta zonelor din România afectate de secetă și deșertificare
Harta zonelor din România afectate de secetă și deșertificare

Nisipul va sufoca orașele din sud

Problema deșertificării nu este una locală ce va afecta doar extrema sudică a țării. Pe timp de vară, nisipul va fi purtat de vânt, spre orașele din toată Muntenia și sudul Moldovei, inclusiv în capitală. Aerul deja poluat din București va fi și mai încărcat cu particule de praf iar situația se va înrăutăți de la an la an.

Temperaturile vor crește

Deșertificarea va cataliza încălzirea globală, ridicând și mai mult temperaturile resimțite - care sunt deja cu 2-3 grade mai mari decât acum 50 de ani. În marile centre urbane, nisipul și canicula vor fi omniprezente pe timp de vară, acestea contribuind la o atmosferă greu de tolerat.

Incendiile se vor intensifica

Poate cel mai important efect al deșertificării va fi creșterea numărului de incendii de vegetație. Mediul arid, împreună cu vegetația uscată brusc din cauza tranziției rapide de la teren fertil la deșert, sunt factori ideali pentru incendiile forestiere. Acest fenomen fiind chiar provocat de unii agricultori care își incendiază terenurile lucrate pentru a le curăța de vegetație uscată.

În ultimul raport al Ministerului Apelor și Pădurilor, cel din anul 2017, în România au avut loc incendii de vegetație forestieră care au înghițit 2459 de hectare de pădure, o creștere alarmantă față de anii anteriori.

Cu toate că noi nu ne-am confruntat încă cu incendii puternice, țările vecine nu au fost atât de norocoase. Incendiile devastatoare din Grecia și din Bulgaria ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru România deoarece clima noastră va fi din ce în ce mai similară cu țările de la sud.

Dacă nu este oprită cât mai repede, în câțiva ani deșertificarea poate duce la incendii masive inclusiv în pădurile din România, asemenea celor pe care le observăm în țările aflate la sud - Grecia, Bulgaria.

Aici poți vedea imagini de la incendiile din Grecia din anul 2019, preluate de pe Euronews. Aceste incendii au luat viața a 7 persoane, printre care doi români.

Află cum poți face și tu o diferență în remedierea deșertificării!

Soluții

Furturi de paduri

Corupția, principalul dușman al pădurilor

Cele mai mari probleme care amenință pădurile din România sunt legate, la fel ca și în alte domenii, de incapacitatea aparatului administrativ de a gestiona cazurile de corupție și furturile. Această situație este cauza multor anomalii care au avut ca rezultat fie pierderea unor suprafețe naturale imposibil de regenerat, fie neglijarea altora.

De-a lungul timpului, persoane politice precum Viorel Hrebenciuc, Tudor Chiuariu, Adam Crăciunescu și personaje mai puțin cunoscute, precum Otmar Golles și Călin Husar au contribuit la tranzacționarea ilegală a peste 50.000 de hectare de pădure. În mediul public se speculează că alte peste 550.000 de hectare de pădure ar fi într-o situație similară, cifra exactă nefiind cunoscută.

În majoritatea acestor cazuri, politicienii și oamenii de afaceri autohtoni implicați au fost doar pionii care s-au vândut unor organizații mai mari. Cel mai cunoscut exemplu este cel care a implicat prestigioasa universitate americană Harvard și grupul suedez IKEA, cel din urmă scos la lumină de RISE Project.

În materialul următor, poți vedea cum duce corupția la dispariția pădurilor din România. Un material realizat de Digi 24 în cadrul programului România Furată.

Efecte ale corupției asupra pădurilor

Poate cel mai important efect al corupției asupra pădurilor este lipsa de reacție de care autoritățile dau dovadă în ceea ce privește investigarea și pedepsirea faptelor ce duc la transferul ilegal de pădure din proprietatea statului către alte persoane.

Efecte pe termen scurt

 • Pierdem în medie 320.000 mc de masă lemnoasă anual din cauza furturilor;
 • S-au exploatat zone care se aflau în interiorul parcurilor naționale;
 • Au fost tăiați în mod ilegal arbori seculari, cu valoare dendrologică inestimabilă;
 • Arii vaste de teren intră în proprietatea persoanelor fizice care adesea nu au mijloacele necesare pentru a le administra corespunzător;
 • S-au intensificat incidentele în care lucrătorii silvici devin victime.

Efecte pe termen mediu și lung

 • Lipsa de măsuri coercitive duce la indiferență în cadrul ocoalelor silvice;
 • Indiferența la nivel local duce la încurajarea comportamentelor ilegale – în special furturi și violențe;
 • Indiferența la nivel național duce la desființarea unor sisteme de monitorizare și control precum Inspectorul Pădurilor;
 • Deși populația dorește să se implice, lipsa de educație silvică aduce beneficii doar pentru cei care știu să facă spectacol, nu pentru cei care vin cu măsuri sustenabile.

Află cum poți ajuta la remedierea acestui sistem defectuos!

Soluții

Gunoiul ameninta este intalnit peste tot in padurile din Romania

Gunoiul, o problemă culturală

Această problemă este cauza crizei ecologice cu care se confruntă atât România, cât și alte țări. Poluarea cu plastic a ajuns la un grad atât de ridicat încât sunt foarte rare locurile în care te poți plimba mai mult de 10 de minute fără să vezi cel puțin un bidon sau un ambalaj aruncat.

Cauza problemei este înrădăcinată tot în incapacitatea autorităților de a gestiona situația, mai exact de a pune la dispoziție, la nivel național, un sistem funcțional de colectare selectivă și de încurajare a localnicilor să îl folosească (de exemplu prin scutire de taxe sau diferite ajutoare sociale pentru cei care colectează selectiv).

Contrar părerii populare, cea mai mare sursă de poluare cu deșeuri menajere abandonate în locuri nepotrivite este zona rurală. Locuitorii satelor și ale orașelor mici deseori abandonează deșeurile direct pe albia râurilor sau pe câmpiile din afara localității. Lipsa unor măsuri coercitive drastice a dus la perpetuarea acestei situații și la integrarea ei în cultura satelor.

În videoclip puteți vedea un experiment social realizat de cei de la PacPacMania care dovedește ignoranța românilor față de problema gunoaielor aruncate aleator, chiar și atunci când aceasta se manifestă chiar în văzul lor.

Zona rurală se află în afara oricărui control

În absența locurilor special amenajate pentru depozitarea gunoaielor și crescând într-o cultură ignorantă față de această problemă, locuitorii mediului rural sunt principala sursă de poluare cu deșeuri din România.

Autoritățile sunt depășite de această problemă, fiind imposibilă monitorizarea tuturor zonelor unde se aruncă gunoaie. Ca dovadă, vă prezentăm raportul Gărzii de Mediu pe anul 2017:

S-au dat 1.969 de amenzi
cu o valoare totală de 39.183.130 de lei
în urma celor 40.691 de acțiuni

În condițiile în care zona rurală a României se măsoară în următoarele cifre:

Avem 2.859 de localități
care însumează peste 2.500.000 de gospodării
Dispuse de-a lungul a 10.226 albii de ape curgătoare

O bună parte dintre aceste gospodării nu beneficiază de servicii de colectare selectivă și, în unele cazuri, nici măcar de acoperire de bază în ceea ce privește colectarea gunoaielor. De aceea, am considerat necesar să evidențiem numărul de albii de râuri, acestea fiind deseori ”rampa de gunoi a satului”.

Cu toate că Garda de Mediu este foarte activă, majoritatea sancțiunilor au fost adresate persoanelor juridice. Unul dintre motivele pentru care persoanele fizice nu sunt amendate este acela că astfel de fapte sunt greu de dovedit în absența unei monitorizări permanente a zonelor vulnerabile în care se strâng gunoaie.

Află cum poți contribui și tu la o schimbare de cultură la nivel național!

Soluții

Solutii pentru problemele cu care se confrunta pădurile din Romania

Soluții sustenabile pentru pădurile din România

În primul rând, dorim să producem efecte de durată, care să schimbe permanent situația pădurilor în bine. Aceste efecte se produc pe termen lung și nu sunt atât de spectaculoase pe cât se așteaptă lumea. Deci, înainte de orice, este bine să știi că soluțiile propuse vor produce rezultate pe termen scurt, dar efecte pe termen lung, unele chiar și peste zeci de ani.

TOATE PROBLEMELE MENȚIONATE MAI SUS SUNT PROBLEME COMPLEXE

NU EXISTĂ SOLUȚII SIMPLE LA PROBLEME COMPLEXE

De aceea, soluțiile prezentate mai jos vor trebui explicate în detaliu și oricine vrea să facă o diferență reală pentru generațiile următoare trebuie să înțeleagă bine cum au luat naștere problemele și cum pot fi ele rezolvate cu adevărat.

Dacă ai ajuns pe această pagină crezând că poți schimba ceva doar ”plantând un copac”, vei fi dezamăgit.

Soluții pentru deșertificare

 • Schimbarea legislației în vederea înlesnirii procedurilor birocratice și chiar a obligativității împăduririlor în zonele afectate de secetă, astfel încât proprietarii terenurilor agricole să ia măsuri imediate de combatere a deșertificării sau să predea terenurile autorităților competente;
 • Urgentarea reconsolidării bazinelor hidrografice din sudul țării prin inundarea fostelor lacuri, cele secate de regimul comunist și restabilirea echilibrului hidrologic;
 • Concentrarea împăduririlor organizate de asociațiile de mediu în zonele afectate de secetă și coordonarea lor de către experți în silvicultură.
Află mai multe

Soluții pentru corupție

 • Împuternicirea lucrătorilor silvici, schimbându-le statutul cu unul similar organelor de ordine (poliției), astfel încât orice act de violență împotriva unui pădurar să se considere ultraj;
 • Obligativitatea persoanelor care au în proprietate păduri să le asigure paza și îngrijirea cu firme specializate pe bază de contract sau să predea aceste aspecte către Romsilva;
 • Tratarea faptelor de corupție cu consecințe în domeniul silvic, în special retrocedările ilegale ca fiind amenințări la securitatea națională și pedepsirea lor mai drastic, folosind măsuri specifice trădării naționale.
Află mai multe

Soluții pentru gunoaie

 • Realizarea unor rampe de gunoi locale, în special în zona rurală, puse la dispoziție gratuit celor care vor să arunce deșeuri grele precum cele provenite din construcții;
 • Transformarea amenzilor date pentru abandonarea deșeurilor în ore de muncă gratuite prestate în interes public, în special pentru igienizarea localităților în care s-a dat amenda;
 • Monitorizarea zonelor de risc, folosind mijloace automatizate cu raportare imediată, precum camerele de supraveghere cinegetică și elaborarea unui sistem integrat de alertare a autorităților locale și de răspuns rapid.
Află mai multe

Soluții pentru stoparea deșertificării și recuparea zonelor afectate

Principalele soluții în această direcție sunt de natură ecologică, rezultatele depinzând de restaurarea lacurilor naturale din sudul țării.

Managementul bazinelor hidrografice

WWF România se implică de peste 10 ani în proiecte care vizează reconstrucția zonei de luncă, în special cel din zona Dunării Inferioare. Această zonă influențează indirect toată regiunea de sud a țării, regiune amenințată de deșertificare.

Prin programul Apele Noastre Dulci, WWF România luptă pentru menținerea echilibrului ecologic prin stoparea factorilor ce duc la degradarea zonelor umede și distrugerea ecosistemelor, precum baraje sau microhidrocentrale. Altă direcție vizată de acest program este reconstrucția ecologică prin schimbarea legislației.

WWF, împreună cu autoritățile din nouă țări vecine, implementează un program de management integrat al apelor în zonele în care trece Dunărea, care are ca obiectiv principal restaurarea zonelor inundabile și instaurarea unor sisteme de retenție naturală. Aceste sisteme ar trebui să înlocuiască metodele artificiale care au dus, printre altele, la amplificarea deșertificării zonei de sud a României.

Împăduriri în zonele vulnerabile

Asociația EcoAssist, prin programul „Plantăm Fapte Bune în România”, organizează acțiuni de împădurire riguros planificate împreună cu echipa lor de experți, printre care se numără numeroși ingineri silvici și cadre didactice din facultățile de silvicultură.

Aceste acțiuni vizează nu numai împădurirea în sine, ci și impactul pe care aceasta îl va avea în locul unde se execută și, implicit, necesitatea unei împăduriri în acea zonă. Drept urmare, cu ajutorul unor parteneri precum OMV-Petrom, Jysk sau Bergenbier, cei de la PFBRo au plantat peste 1 milion de copaci din 2011 până astăzi, în acțiuni ce s-au desfășurat în 30 de județe.

Inițiativa Plantăm Fapte Bune în România țintește zone vulnerabile, nu doar din perspectiva deșertificării, ci și a altor dezechilibre ecologice, dar și zone cu risc mare de alunecare de teren. În videoclipul alăturat, poți vedea anvergura acțiunilor organizate de această asociație.

Implică-te în soluționarea problemei deșertificării

Folosește eDezvoltator.ro

Cea mai simplă cale de a susține inițiativele de mai sus este să îți cauți viitoarea locuință prin website-ul nostru și să faci solicitările de vizionare prin noi.

Fiecare solicitare este plătită cu o sumă fixă de către dezvoltatorul ansamblului la care vei merge la vizionare. Minim 30% din această sumă este redirecționată către organizațiile partenere. Click link-urile de mai jos pentru a vedea ansamblurile rezidențiale partenere sau pentru a afla cum funcționează sistemul nostru.

Ansambluri Rezidențiale București
Inițiativa de Implicare Socială eDezvoltator

Ajută direct organizațiile

Participă la plantări organizate doar de experți sau cu ajutorul experților. Altfel, puieții nu vor prinde rădăcini și plantarea va produce rezultate dezamăgitoare, ce pot duce rapid la descurajarea voluntarilor și vor afecta inclusiv plantările sustenabile.

Donează către WWF România și EcoAssist direct sau convingând firma la care lucrezi să direcționeze 20% din impozitul pe profit către aceste organizații.

Susține WWF România
Susține EcoAssist

Informează-ți prietenii

Comunică mai departe ceea ce ai aflat pe această pagină către prietenii tăi și, dacă aceste informații te-au ajutat, studiază în profunzime subiectele abordate mai sus.

Astfel, vei contribui la o societate mai educată și vei ajuta la atingerea unui ”tipping point” care, odată trecut, va schimba lumea în care trăim dintr-o societate superficială, orientată către senzaționalism și consum, într-una profundă, bazată pe informare și documentare.

Lupta anticorupție

Direcția Națională Anticorupție este cel mai eficient mecanism de a lupta cu problemele care au dus la pierderea pădurilor. Identificarea și pedepsirea exemplară a celor care au fost implicați în furturile de lemn este cel mai bun mod de a descuraja astfel de comportament.

În anii 1990-1996 nu au existat organisme de control în domeniul forestier, iar această perioadă a fost marcată de furturi masive din pădurile noastre și a creat premizele ca apoi, în anii 2000, respectiv 2005, să apară renumitele ”legi ale retrocedării”, care au făcut ravagii în domeniul forestier prin transferul ilegal al unor vaste suprafețe de păduri către persoane care le-au tăiat la ras și apoi au dispărut.

”Defrișările”, furtul de lemne, agresiunile împotriva pădurarilor, transporturile ilegale și toate celelalte efecte pe care le simțim noi sunt doar materializarea indiferenței născute din prezența corupției în sistemul administrativ. Lupta împotriva corupției este lupta împotriva hoției în orice domeniu, inclusiv al pădurilor.

Activism pentru mediu

Green Peace România a organizat protestul Marșul pentru Păduri pentru a dovedi politicienilor că alegătorii lor nu mai sunt pasivi la problema tăierilor ilegale și că vor o schimbare reală, formulând o listă clară de solicitări, majoritatea axate pe trasabilitatea lemnului tăiat.

Deși Green Peace România face afirmații spectaculoase și lipsite de fundament, precum: ”Experții estimează că dispar fără acte peste 20 de milioane de metri cubi de lemn pe an”, presiunea pe care au pus-o asupra legislativului prin protestele de la sfârșitul anului 2019 este una reală care a dus la modificările legislative de la sfârșitul anului, mai exact legea 234 din 2019, care completează OG 59/2000 privind statutul personalului silvic.

Această modificare oferă protecție și drepturi sporite personalului silvic și constituie un cadru legislativ solid pentru împiedicarea atacurilor provocate de hoții de lemne și întărirea controlului asupra fondurilor forestiere.

Includerea pădurilor în FSC

WWF România s-a implicat încă din 2006 în conservarea pădurilor din România prin intermediul certificării forestiere Forest Stewardship Council – un mecanism de management și control prin care pădurile sunt administrate în mod sustenabil.

Astfel, pădurile din România încep să intre sub protecția unor structuri internaționale incoruptibile. FSC nu numai că implementează tehnici de control care previn furturile de orice fel, dar efectuează și programe de cercetare în domeniul silvic pentru a asigura echilibrul om-natură pentru generațiile viitoare.

În videoclipul următor, realizat de cei de la WWF, ne este explicat ce înseamnă FSC și de ce este important ca pădurile să fie incluse în acest mecanism.

De asemenea, trebuie menționată că datorită celor de la WWF Austria au fost declanșate controale la companiile mari, precum Holzindustrie Schweighofer. La sfârșitul anului 2015, Environmental Investigation Agency a publicat raportul ”Stealing the Last Forest”, în care sunt evidențiate legăturile companiei austriece cu politicienii corupți din România.

Aceste investigații și rapoarte au fost preluate de anumite ONG-uri din România și au fost prezentate astfel încât opinia publică să fie distrasă de la cei care le-au făcut posibile, organizațiile mari WWF și EIA, către organizații locale mici, dar mult mai vocative.

Implică-te în eradicarea corupției și a incompetenței

Folosește eDezvoltator.ro

Cea mai simplă cale de a susține inițiativele de mai sus este să îți cauți viitoarea locuință prin website-ul nostru și să faci solicitările de vizionare prin noi.

Fiecare solicitare este plătită cu o sumă fixă de către dezvoltatorul ansamblului la care vei merge la vizionare. Minim 30% din această sumă este redirecționată către organizațiile partenere. Click link-urile de mai jos pentru a vedea ansamblurile rezidențiale partenere sau pentru a afla cum funcționează sistemul nostru.

Ansambluri Rezidențiale București
Inițiativa de Implicare Socială eDezvoltator

Ajută direct

Ajută Direcția Națională Anticorupție să investigheze în continuare mediul politic și să îi condamne pe cei care au devastat pădurile noastre. Mergi la vot și alege partidele care nu au în componența lor membri bănuiți de fapte de corupție.

Susține Green Peace și WWF prin donații, participând la protestele organizate de aceștia sau cumpărând produse care au pe eticheta lor logo-ul FSC.

Nu sta indiferent! Dacă faci drumeții, folosește Ghidul Green Peace pentru a identifica și sesiza eventualele tăieri ilegale.

Susține Green Peace România
Susține WWF România

Informează-ți prietenii

Comunică mai departe ceea ce ai aflat pe această pagină către prietenii tăi și, dacă aceste informații te-au ajutat, studiază în profunzime subiectele abordate mai sus.

Astfel, vei contribui la o societate mai educată și vei ajuta la atingerea unui ”tipping point” care, odată trecut, va schimba lumea în care trăim dintr-o societate superficială, orientată către senzaționalism și consum, într-una profundă, bazată pe informare și documentare.

Soluții pentru rezolvarea crizei gunoiului abandonat aleator

Această problemă, fiind una preponderent culturală, este mult mai greu de rezolvat. În primul rând, trebuie adusă problema depozitării gunoaielor în prim-plan, în special în zonele rurale. Apoi, cu ajutorul autorităților locale, impuse măsuri coercitive împotriva celor care poluează, abandonând gunoiul în locuri neamenajate.

Rampe de transfer

Autoritățile locale sunt responsabile pentru ridicarea gunoiului sau facilitarea depozitării lui în locuri corespunzătoare. În majoritatea localităților din România există un serviciu de colectare a deșeurilor pus la dispoziție de primării, însă acestea ridică doar deșeurile menajere, nu și pe cele grele, precum cele rezultate din construcții.

Pentru a răspunde acestei probleme, autoritățile locale trebuie să amenajeze ”rampe de transfer”, unde localnicii pot depozita deșeurile grele și pe cele reciclabile pentru ca apoi, când rampa se umple, să fie preluate de către o companie specializată, pe care o contractează primăria.

Monitorizarea focarelor

Fundația Visul Luanei împreună cu Primăria Popești-Leordeni și Trend Residence desfășoară un program prin care se urmărește restaurarea unei zone naturale din vecinătatea Splaiului Independenței, la marginea Bucureștiului.

Înainte de a demara orice ecologizare, în zonă s-au instalat camere de monitorizare cinegetică și pancarte ce anunță că zona este supravegheată video.

În primăvară, zona va fi în totalitate ecologizată și se vor instala pancarte informative privind flora și fauna din fostele canale de irigație, transformând locul într-un mic parc natural.

În videoclipul de mai sus se poate vedea o mașină ce tranzitează zona monitorizată de noi. Aceste imagini au fost transmise automat către membrii Fundației Visul Luanei, care comunică în timp real cu autoritățile locale prin intermediul unui grup de WhatsApp.

După cum se poate vedea, se distinge clar tipul autovehicului, numărul de înmatriculare și chiar fața șoferului. Majoritatea gunoaielor fiind aruncate de localnici, pentru autoritățile locale este foarte ușor să identifice persoanele din imagini.

Dacă sunt surprinse imagini care trezesc suspiciunea că se intenționează abandonarea gunoaielor (de exemplu se văd mașini încărcate cu moloz), este alertat comandantul Poliției care trimite imediat un echipaj să investigheze. Amenzile în acest caz încep de la 2000 RON și pot ajunge și la 5000 RON.

Ecologizări organizate

Let`s Do It Romania organizează evenimente anuale care adună un număr impresionant de voluntari. În opinia noastră, doar astfel de inițiative pot contribui cu forța de muncă necesară pentru a ecologiza în totalitate o zonă afectată.

Autoritățile locale au posibilitatea de a mobiliza persoanele înscrise la ajutor social pentru efectuarea ecologizărilor. Din păcate, foarte puține dintre primării fac acest demers, de aceea este datoria noastră, a localnicilor să cerem astfel de inițiative în mod constant de la cei aleși.

Ecologizările trebuie să fie ultimele pe agenda de mediu, ele vin atunci când zonele ce urmează a fi ecologizate sunt asigurate prin mijloace care garantează că ele vor rămâne curate după ecologizare.

Altfel, implicarea socială în evenimentele de ecologizare este irosită și voluntarii vor rămâne dezamăgiți. De aceea, ecologizările trebuie efectuate responsabil și numai în coordonare cu instituțiile statului, ele fiind singurele ce pot încuraja păstrarea curățeniei.

Implică-te în soluționarea problemei gunoaielor abandonate

Folosește eDezvoltator.ro

Cea mai simplă cale de a susține inițiativele de mai sus este să îți cauți viitoarea locuință prin website-ul nostru și să faci solicitările de vizionare prin noi.

Fiecare solicitare este plătită cu o sumă fixă de către dezvoltatorul ansamblului la care vei merge la vizionare. Minim 30% din această sumă este redirecționată către organizațiile partenere. Click link-urile de mai jos pentru a vedea ansamblurile rezidențiale partenere sau pentru a afla cum funcționează sistemul nostru.

Ansambluri Rezidențiale București
Inițiativa de Implicare Socială eDezvoltator

Ajută direct

Ajută Fundația Visul Luanei să ducă la bun sfârșit proiectul din Popești Leordeni și să stabilească un precedent în ceea ce privește ecologizările sustenabile.

Mergi în Consiliul Local de la tine ”la țară” și vorbește cu aleșii de acolo, încearcă să îi convingi să facă o rampă de transfer în care localnicii să depoziteze gunoaiele grele astfel încât ele să nu mai ajungă ”pe gârlă”.

Susține Visul Luanei
Află cine e primar la tine ”la țară”

Informează-ți prietenii

Comunică mai departe ceea ce ai aflat pe această pagină către prietenii tăi și, dacă aceste informații te-au ajutat, studiază în profunzime subiectele abordate mai sus.

Astfel, vei contribui la o societate mai educată și vei ajuta la atingerea unui ”tipping point” care, odată trecut, va schimba lumea în care trăim dintr-o societate superficială, orientată către senzaționalism și consum, într-una profundă, bazată pe informare și documentare.