Apartamente Noi Direct Dezvoltator

Plantăm Fapte Bune în România

Ce este Inițiativa Plantăm Fapte Bune în România

Plantăm fapte bune în România debutează în anul 2011 ca o  “inițiativă de împădurire, pe bază de voluntariat”, dorind să producă totodată și o schimbare de mentalități și de comportamente în rândul societății civile. Nevoia acută de împădurire în zone cu grad ridicat de pericol pentru locuitorii din apropiere, zone afectate de alunecări de teren sau de deșertificare, a determinat de-a lungul anilor plantarea a peste 1.000.000 de puieți, în regiuni din  27 de județe, cu implicarea a aproximativ 35.000 de voluntari.

Misiunea echipei din spatele inițiativei este aceea de a acționa ca un liant între societatea civilă, publicul larg, autorități, mediul privat și mass-media în protejarea și reîmpădurirea zonelor sărăcite ale României, dar și construirea unei “mișcări sociale autentice” centrate pe păduri.

Demersul celor de la Plantăm fapte bune în România este unul multianual, întrucât proiectul nu se rezumă doar la procesul de plantare de puieți, ci se extinde și la monitorizarea și îngrijirea zonelor împădurite, pe o perioadă de 3-7 ani.

Din anul 2013 Plantăm fapte bune în România acționează sub “Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României”, iar de-a lungul timpului primesc numeroase distincții pentru activitatea întreprinsă, inclusiv în direcția construirii unei conștiințe civice la nivel național.

Marin Toma, președintele Asociației EcoAssist, reprezentantul legal al inițiativei Plantăm fapte bune în România este un tânăr argeșean care inițial s-a implicat în proiectul Let’s do it, Romania!, pentru ca din 2011 să se dedice proiectului actual. Marin Toma spunea într-un interviu că dedicarea lui față de mediu nu este pasiune, ci “consider că e mai mult o datorie. Sau/şi o nevoie”.

Cronologie

  • 2011 Plantăm fapte bune în România debutează în forță cu împădurirea a 16 ha de teren în județele Ialomița, Argeș, Timiș și Satu-Mare și lansează aplicația “ Harta tăierilor ilegale”, premiată în cadrul competiției “Restart România”
  • 2012 sunt identificate 1200 de cazuri de tăieri ilegale prin aplicația “Harta tăierilor ilegale” și, în paralel, 80.000 de puieți sunt plantați în zone din 7 județe
  • 2013 Plantăm fapte bune în România primește distincția “Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regale Principesa Margareta a României”, continuă plantările și îngrijirea pădurilor plantate în anii anteriori în parteneriat cu penitenciarele din zonele respective, iar numărul sesizărilor de tăieri ilegale pe aplicație ajung la 1700
  • 2014 aduce cota împăduririlor la 62,5 ha de teren, în 12 județe
  • 2015 dincolo de continuarea proiectelor de împăduriri, Plantăm fapte bune în România încurajează comunități din România și Republica Moldova să desfășoare activități independente de împădurire
  • 2016 se evidențiază prin campania “Green Endorsement”, prin care voluntariatul este recunoscut prin certificate care pot constitui un avantaj la angajarea în companiile multinaționale partenere; de asemeni, ia naștere proiectul “Pădurea Sportivilor” în județul Călărași, în care acțiunile de împădurire sunt sponsorizate prin intermediul unor evenimente sportive
  • 2017 Plantăm fapte bune în România reușește să planteze pe o suprafață de 27 de hectare, în 11 județe, în doar 3 zile, iar numărul certificatelor “Green Endorsement” ajunge la 2000
  • 2018 plantările continuă, alături de partenerii oficiali, JYSK (30.000 de puieți) și Bergenbier (50.000 de puieți)

Inițiativei Plantăm fapte bune în România s-au alăturat numeroși parteneri care au sponsorizat acțiunile de plantare, reprezentanții acestora alegând să participe, alături de familiile lor, la efortul revitalizării pădurilor din România. Dintre aceștia, enumerăm:  JYSK, Bergenbier, Kaufland, Dakian, Dedeman, Fan Courier, Lidl, Leroy Merlin, Penny Market, Groupe Renault, UniCredit s.a.

Activitate de plantare finanțată de companii precum Jysk, OMV-Petrom și Bergenbier în cadrul programului Plantăm Fapte Bune în România. Doar în cadrul acestui eveniment au participat peste 1000 de voluntari. Programul este responsabil pentru plantarea a peste 1.000.000 de copaci în România, sub coordonarea unor experți silvici, precum Mihai Enescu, profesor la Universitatea Transilvania și membru în comisiile de specialitate ale Ministerului Mediului. Foto Jysk România
Activitate de plantare finanțată de companii precum Jysk, OMV-Petrom și Bergenbier în cadrul programului Plantăm Fapte Bune în România. Doar în cadrul acestui eveniment au participat peste 1000 de voluntari. Programul este responsabil pentru plantarea a peste 1.000.000 de copaci în România, sub coordonarea unor experți silvici, precum Mihai Enescu, profesor la Universitatea Transilvania și membru în comisiile de specialitate ale Ministerului Mediului. Foto Jysk România

Ca o concluzie a ultimilor 9 ani de activitate, Marin Toma, președintele Asociației EcoAssist declara că:

“Purtăm pădurile noastre în minte, în suflet și lor le datorăm existența (aer, lemn, etc.) trecută, prezentă și viitoare. Azi simțim cu toții că suntem îndatorați acestora și că drumul spre o comuniune benefică tuturor cu întreaga natură este lung și anevoios. Dar necesar. Veșnicia se naște și în pădure! În toți acești ani, misiunea noastră a fost și încă este aceea de a planta păduri și de a crește împreună cu ele.”

De ce am hotărât să susținem această inițiativă?

Primele acțiuni ale noastre de voluntariat s-au desfășurat în cadrul acțiunilor de împădurire, participând alături de lucrători silvici la restaurarea și curățarea pădurilor de pe lângă Moreni, localitatea unde avem sediul. Primele astfel de acțiuni au fost prin 2005 și de atunci am participat aproape anual la ecologizări și diferite activități ce vizau pădurile.

Prin anul 2014 l-am cunoscut pe Mihai Enescu - actual profesor în cadrul Universității Transilvania și inginer silvic în cadrul EcoAssist, alături de care am colaborat la proiecte online, atunci când el lucra pentru altă fundație. Așa am descoperit inițiativa Plantăm Fapte Bune, prin Vasile, un elev de-al lui Mihai. De atunci, am participat de câte ori am putut la acțiunile lor și am ajuns să îi cunoaștem de aproape.

Echipa noastră alături de EcoAssist (PlantămFapteBune.ro) la sfârșitul unei campanii de împădurire - Bezdead, 2015, foto Chirita Daniel
Echipa noastră alături de EcoAssist (PlantămFapteBune.ro) la sfârșitul unei campanii de împădurire - Bezdead, 2015, foto Chirita Daniel

Astăzi suntem onorați să îi putem ajuta cu resursele noastre, mai ales că atunci când am început să ne implicăm în voluntariat nici noi, CELSO și nici ei EcoAssist nici nu visam să avem acces la asemenea posibilități ca acum.

Susținem această cauză datorită consecvenței de care au dat dovadă de-a lungul anilor și datorită expertizei în domeniul silvic. La fel ca noi, cei de la EcoAssist sunt mai mult realiști decât idealiști, căutând în permanență soluții practice și durabile la problemele cu care se confruntă pădurile din România.

Cu ce ajută eDezvoltator.ro inițiativa PFBRo?

Deși ”susținem” această cauză de peste 5 ani, participând la acțiunile lor de împădurire, contribuția noastră cea mai de seamă s-a conturat de abia în 2020, când am început să le oferim gratuit serviciile de marketing online în care suntem specializați. La fel ca în majoritatea celorlalte cazuri, principala direcție de susține estea cea de consultanță și asistență pe partea de vizibilitate online. Pe lângă activitățile online, ne-am propus să finanțăm anual și o campanie de plantare cu minim 2000€, la care să participăm și cu voluntari.

Marketing online

La data redactării acestui articol, lucram la implementarea site-ului plantamfaptebune.ro, care va fi gata pe la jumătatea lunii Aprilie. După lansarea site-ului, ne vom concentra pe a oferi servicii de vizibilitate pe motoarele de căutare - SEO.

Website
5000€

Website-ul va fi unul cuprinzător, de prezentare dar și de educare a audienței având ca scop principal popularizarea cauzei și a asociației EcoAssist. Vom reveni cu mai multe detalii după implementarea acestuia. Pentru realizarea și implementarea site-ului am alocat un buget de 5000€.

SEO
30.000€

După lansarea site-ului ne propunem să oferim servicii SEO care presupun redactarea a minim 4 articole informative, a câte 800 de cuvinte, în fiecare lună și a unui ghid de minim 20.000 de cuvinte, ce va fi integrat în site după primele 6 luni de la lansare.

Pe lângă acestea, vom monitoriza constant site-ul atât automatizat, cât și manual pentru a identifica noi oportunități sau probleme. Nu în ultimul rând, vom încerca să obținem link-uri editoriale de la diferite website-uri de presă care citează activitatea EcoAssist, monitorizând prezența brand-ului cu o unealtă specializată care ne alertează de fiecare dată când numele acestuia apare în articole online.

Valoarea serviciilor SEO este de 500€ pe lună și se va întinde pe următorii 5 ani.

Campanii de împăduriri și voluntariat

Pe lângă suportul online, vom continua să participăm la acțiunile celor de la PlantămFapteBune în România și, cu ajutorul fondurilor generate de eDezvoltator, țintim să finanțăm cel puțin o activitate de împădurire pe an - 2000€.