Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
 5 sfaturi pentru a alege corect parchetul

 5 sfaturi pentru a alege corect parchetul

Parchetul este o soluție excelentă pentru realizarea pardoselii dintr-o încăpere. Acesta este versatil în ceea ce privește designul, oferă o doză mare de confort, rezistă foarte bine la o exploatare intensă, este foarte ușor de instalat și cel mai adesea poate să fie reciclat. Pe piață există trei tipuri principale de parchet:

1. Parchetul din lemn masiv. Este un parchet realizat din lemn de fag, stejar, mesteacăn sau cireș și este, fără doar și poate, cea mai rezistentă variantă dintre toate. Dacă este bine îngrijit, acesta poate să reziste fără probleme chiar și mai multe generații. Din păcate, este o soluție scumpă, care necesită îngrijire atentă. O dată la 4-5 ani, parchetul din lemn masiv are nevoie de șlefuire și lăcuire, ceea ce ține foarte mulți oameni departe.

2. Parchetul stratificat. Este un parchet realizat din mai multe straturi de lemn masiv, ceea ce îi conferă proprietăți similare parchetului din lemn masiv. Este foarte rezistent la uzură, umiditate și trafic intens, se montează și se întreține mult mai ușor decât cel din lemn masiv și arată foarte bine. Practic, parchetul stratificat preia toate avantajele parchetului laminat și toate avantajele parchetului din lemn masiv. Singurul său dezavantaj este prețul care poate fi destul de mare.

3. Parchetul laminat. Este o variantă ieftină și foarte populară. Deși este inferioară din punct de vedere al calității, această variantă reușește să asigure o estetică plăcută, ușurință în montaj și  în întreținere și un preț excelent. Parchetul laminat nu este realizat din materiale naturale, însă acest lucru este aproape insesizabil dacă este bine ales și bine montat.

Cum alegi cel mai bun parchet?

Atunci când alegi parchetul este bine să ții cont de următoarele sfaturi:

1. Alege parchetul potrivit pentru destinația camerei! În dormitor ai nevoie de un parchet silențios, în sufragerie va trebui să te orientezi spre un parchet care nu se uzează ușor, iar în bucătărie, cel mai bun parchet este cel care poate să reziste la diverse obiecte scăpate pe jos și la umezeală. Dacă vrei să montezi parchet în baie, este foarte important să fie ușor de întreținut și să fie rezistent la umezeală.

2. Ține cont de compoziția parchetului! Parchetul stratificat și parchetul din lemn masiv sunt 100% din lemn natural. Parchetul laminat, în schimb, este realizat dintr-un strat suport din HDF, un strat de contrabalans, un strat de melamină și o fotografie care reprezintă imaginea unui parchet de lemn.

3. Nu neglija grosimea! Parchetul poate să aibă grosimi între 5 și 14 mm. În funcție de grosime, prețul poate să fie mai mare sau mai mic. Un parchet gros însă, oferă o foarte bună izolare termică și fonică.

4. Vrei să te încălzești printr-un sistem de încălzire în pardoseală? Dacă da, este important să alegi un parchet stratificat. Acesta este mai subțire și are un transfer termic bun, păstrând totuși o rezistență foarte bună. Parchetul laminat poate să fie și el bun pentru încălzirea în pardoseală, însă există riscul de a degaja produși volatili prin încălzirea melaninei;

5. Cât de ușor se întreține parchetul? Cel mai ușor de întreținut este parchetul laminat. Acesta se spală cu apă și detergent, o dată la câteva zile. Parchetul din lemn masiv sau parchetul stratificat au nevoie de o mult mai mare atenție la întreținere. Pentru acestea trebuie să fie achiziționate anumite tipuri de detergenți și ocazional, este necesară recondiționarea.

Parchet laminat versus parchet stratificat

Cele mai populare tipuri de parchet din acest moment sunt cel laminat și cel stratificat. Lemnul masiv a fost foarte popular în urmă cu câteva decenii, însă din cauza montării greoaie și a întreținerii costisitoare a ajuns să să fie depășit de cele două opțiuni.

Parchetul laminat este ieftin, rezistă la trafic, uzură și zgârieturi, este ușor de întreținut sau de montat și este disponibil în mii de culori. Din păcate, este destul de greu de reciclat, nu are acel element de unicitate, fiind monoton și nu se recondiționează.

Parchetul stratificat are modele unice și personalizate, se poate recondiționa, permite schimbarea finisajului, are o rezistență termică bună și se simte ca un parchet masiv. Din păcate, este de aproape zece ori mai scump decât parchetul laminat, nu rezistă foarte bine la zgârieturi și umezeală și necesită o îngrijire atentă, cu produse specifice fiecărui tip de finisaj.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Tipuri de compartimentare interioară

Articolul următor

5 parcuri la care ai acces dacă locuiești în sectorul 2

Recomandăm și...