Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
6 din 10 români spun că nu este un moment bun pentru a investi în imobiliare

6 din 10 români spun că nu este un moment bun pentru a investi în imobiliare

Un studiu recent realizat de Dynata pentru Revolut, cea mai populară companie fintech din România, a remarcat că investiția în imobiliare nu mai este preferința românilor, pe fondul accelerării creșterii inflaționiste, precum și al climatului economic general.

Drept urmare, 60% dintre români cred că acum nu este momentul potrivit pentru a cumpăra o casă sau un apartament, 35% sunt în favoarea cumpărării imobiliare, dar în anumite condiții, 28% dintre respondenți cred că acum este un moment bun. să cumperi o casă și un apartament, dar numai dacă ai numerar.

Acest lucru este în contrast cu 6% dintre români care cred că momentul este bun, dar obținerea creditului este foarte dificil, și 3% care cred că momentul este bun pentru cumpărarea unei case și pentru obținerea creditului este foarte dificil.

Atitudinea de refuz de a cumpăra imobile este prezentă în aceeași măsură la ambele sexe (60% pentru femei și 59% pentru bărbați).

De exemplu, generația Z (cu vârste între 18-24 de ani) este mai dispusă să cumpere proprietăți imobiliare decât părinții lor (46% față de 28% pentru grupa de vârstă 45-54 de ani).

În plus, respondenții din sud-estul României sunt mai puțin interesați de astfel de achiziții (67% spun că acum nu este un moment bun) comparativ cu cei din vestul țării (39%).

Studiul Revolut a mai arătat că 70% dintre români cred că prețurile și inflația vor continua să crească în 2023, în timp ce 19% cred că vor stagna, iar 8% dintre respondenți sunt optimiști și se așteaptă ca inflația să scadă.

Această viziune optimistă a fost mai răspândită în rândul bărbaților (12%), al celor 25-34 de ani (11%) și al respondenților din Regiunea Centru (12%). Femeile (75%) și cei cu vârsta între 45-54 de ani (78%) sunt mai predispuși să se aștepte la creșterea prețurilor.

Dintre categoriile de gospodării care sunt mai afectate de inflație și de creșterea prețurilor, cei mai afectați de inflație sunt părinții cu copii (77%) și pensionarii (71%).

Mai mult, o altă categorie despre care fiecare al treilea român care a participat la studiu a declarat că a fost afectată de inflație a fost antreprenorii (33%).

Există însă și categorii sociale care sunt mai puțin afectate de inflație. Drept urmare, respondenții percep viața ca fiind mai ușoară pentru cei care lucrează singuri (6%) și pentru cuplurile necăsătorite care trăiesc împreună (18%). În orice caz, percepțiile au variat în funcție de vârsta respondenților. Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani tind să creadă că studenții sunt mai vulnerabili la inflație (45%), iar persoanele în vârstă de peste 65 de ani cred că sunt, de asemenea, mai vulnerabile la inflație decât alte categorii sociale (94%).

Din perspectiva unui angajat, cel mai simplu mod de a modera efectele inflației este creșterea veniturilor.

De altfel, 45% dintre românii chestionați (40% dintre femei și 49% dintre bărbați) au considerat că este soluția. În plus, 6% au declarat că au primit o majorare anul trecut la aceeași rată ca și inflația, cu 4% peste inflație și cu 34% sub inflație.

În plus, patru români din 10 au declarat că nu au avut șanse de mărire în ultimul an.

Cu toate acestea, 15% au vrut o majorare în 2023 și 10% au spus că vor cere o negociere. Între timp, doi români din 10 spun că nu au primit o mărire de salariu anul trecut și nu cred că asta se va întâmpla în 2023.

Pentru cei 3% dintre români, anul trecut a fost deosebit de dificil, le s-au redus efectiv salariile. Majoritatea românilor ale căror salarii au crescut mai repede decât rata inflației aparțin grupei de vârstă 18-44 de ani (7%) sau locuiesc în centrul țării (6%).

Cea mai mare rată de răspunsuri despre obținerea unei creșteri salariale, dar sub rata inflației, a fost în Sud-Vestul României (Oltenia) (42%).

Veniturile pensionarilor s-au îmbunătățit și ele, 57% spunând că pensia lor a crescut, dar sub rata inflației.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Primăria Capitalei va construi un pod pietonal pentru a traversa Lacul Herăstrău

Articolul următor

Peste 160 de pui din rase comune au fost sterilizați în București sâmbătă și duminică. ASPA continuă activitățile în ultimul weekend din februarie

Recomandăm și...