Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
61% dintre românii care și-au cumpărat o locuință anul trecut au folosit propriile venituri – studiu RE/MAX

61% dintre românii care și-au cumpărat o locuință anul trecut au folosit propriile venituri – studiu RE/MAX

Potrivit unui studiu realizat de specialiștii imobiliari RE/MAX, mai mult de jumătate (61%) dintre românii care și-au cumpărat o locuință anul trecut au făcut-o din fonduri proprii, iar 53% dintre tranzacții au fost finalizate pentru apartamente cu două dormitoare.

„Potrivit experților imobiliari implicați în studiul RE/MAX, 61% dintre cumpărătorii de case în 2022 vor folosi fonduri proprii. Cea mai mare schimbare va fi printre cei care achiziționează proprietăți cu credite ipotecare/imobiliare cu mai puțin de 15% avans, respectiv 28%, în scădere cu 21% față de anul precedent. Doar 5% dintre cumpărători au folosit credite ipotecare cu avans mai mare de 15%, 4% au folosit credite co-garant (tipul primului cumpărător de locuință), iar 2% au plătit rate directe către constructori”, o declarație a companiei imobiliare.

După tipul de proprietate, 53% din tranzacții în 2023 vor fi pentru apartamente cu două dormitoare și 15% pentru apartamente cu trei dormitoare, ceea ce le face cele mai căutate tipuri de proprietate. Față de 2021, proporția apartamentelor cu 2 dormitoare a rămas aceeași, dar proporția apartamentelor cu 3 dormitoare a scăzut cu 24%. Clasamentul este completat de garsoniere (9%), case de oraș și case de țară cu 8% fiecare. Astfel, se poate observa că românii încă preferă locuințele în orașe, majoritatea tranzacțiilor având loc în medii urbane.

Majoritatea proprietăților sunt achiziționate între 1 și 6 luni de la data vânzării, reflectând preferința românilor de a aștepta, de a cerceta piața și de a observa eventualele fluctuații de preț. La poli opuși, proprietățile foarte bune se vând în mai puțin de o lună, în timp ce cele care nu au un preț corespunzător ar putea trebui să aștepte 6+ luni pentru a cumpăra. Timpul mediu de tranzacție pentru proprietăți rezidențiale din rețeaua RE/MAX este de 67 de zile.

Experții de la KIWI Finance s-au alăturat metodologiei RE/MAX România pentru a-și realiza propria analiză a evoluției cererii și ofertei imobiliare în 2022. Potrivit concluziilor acestora, în 2022 românii au semnat circa 84.000 de credite ipotecare, în valoare de circa 4 miliarde de euro, în peste 170.000 de tranzacții. Între timp, raportul mediu al împrumuturilor este cu 7% mai mare decât în ​​2021 și cu 21% mai mare decât în ​​2020, refinanțarea împrumuturilor cu rată fixă ​​crescând până la sfârșitul anului 2022.

Numărul tranzacțiilor naționale a scăzut cu 4% în 2022 față de anul precedent și, deși a fost încă mai mare decât oferta, cererea de credite ipotecare a influențat ritmul său de creștere. Potrivit indicelui Noua Zeelandă, Bucureștiul se află pe locul al doilea în rândul capitalelor europene pentru accesibilitatea locuințelor.

Experții sunt împărțiți în ceea ce privește prețurile apartamentelor și caselor anul acesta. De exemplu, 28% dintre respondenți cred că prețurile apartamentelor vor scădea cu până la 10%, 26% cred că vor stagna și 23% spun că vor crește cu până la 10%. Pentru evoluția prețurilor locuințelor, 29% dintre experți au spus că va stagna, iar 24% au considerat că va crește sau va scădea cu 10%.

În ceea ce privește evoluția prețurilor spațiilor comerciale, 40% dintre respondenți cred că aceasta va scădea. La fel, prețurile birourilor vor stagna, să zicem 44%. În ceea ce privește prețurile de închiriere a locuințelor, dacă anul trecut majoritatea respondenților (52%) au prezis că prețurile vor stagna din cauza operațiunilor online la marile centre universitare, în acest an majoritatea experților imobiliari se așteaptă la creșterea prețurilor. Aproximativ 43% dintre respondenți au prezis o creștere cu 10% a prețurilor de închiriere.

Studiul RE/MAX România „Real Estate Market X-Ray 2022 and Forecast 2023” include și informații despre comportamentul clienților, piața imobiliară în ultimii cinci ani, evoluția creditelor din România, piața imobiliară europeană, respectiv educație, traiectorii profesionale imobiliare și avantajul competitiv al francizei în acest domeniu.

„De-a lungul timpului, imobiliarul va rămâne probabil cel mai popular vehicul pentru transmiterea valorii și conservarea capitalului și va continua să atragă toate tipurile de investiții de la persoane fizice și familii la investitorii instituționali globali. 2023 va fi un an interesant, ani de incertitudine, dar multe oportunități potențiale pentru jucătorii bine informați și cu apetit pentru risc, motiv pentru care considerăm că este necesar să consultăm un agent imobiliar profesionist și să-i angajăm ca agent unic, care poate”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România , tranzacția a fost finalizată cu succes.

Între noiembrie 2022 și decembrie 2022, 225 de experți în industria imobiliară care lucrează în 32 de orașe din întreaga țară au participat la studiu și au răspuns la 28 de întrebări.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

S-a lansat platforma MetaWealth de investiții imobiliare fintech

Articolul următor

Gabriel Popoviciu dă undă verde unui proiect rezidențial cu 18 etaje din nordul Bucureștiului

Recomandăm și...