Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Apetitul investitorilor pentru piața imobiliară va rămâne ridicat în acest an, dar mai echilibrat față de 2022, când investițiile în România au depășit pragul de 1,25 miliarde de euro.

Apetitul investitorilor pentru piața imobiliară va rămâne ridicat în acest an, dar mai echilibrat față de 2022, când investițiile în România au depășit pragul de 1,25 miliarde de euro.

Piața imobiliară din România va stabili un record de investiții în 2022, depășind cu succes pragul istoric de 1,25 miliarde de euro, o creștere de 36% față de recordul din anul precedent, potrivit unui raport al consultanței imobiliare CB Richard Ellis.

Estimările analiștilor sugerează că apetitul investitorilor va rămâne ridicat și în 2023, dar va fi mai echilibrat comparativ cu anul precedent.
“2022 va fi un an extraordinar pentru piata imobiliara din Romania, avand in vedere ca investitiile au insumat peste 1,25 miliarde de euro. In plus, experienta noastra cu tranzactii mari de anul trecut a demonstrat ca piata are lichiditate suficienta pentru produse potrivite. Cu toate acestea, ne asteptam la volume de investitii va câștiga mai multă greutate pe fondul unor niveluri economice mai puțin previzibile în 2023. Cu toate acestea, suntem optimiști că piața imobiliară va rămâne un sector atractiv pentru investitori, în special în sectoarele de birouri, industrie și retail.” explică Mihai Părulescu, Șef departament. Investment Properties Romania la CBRE.

Potrivit CB Richard Ellis, investitorii români au contribuit semnificativ la creșterea volumelor de investiții până în 2022, astfel că jumătate din volumul total de investiții pe piața imobiliară în 2022 va veni de la nivel local.

Jucătorii locali au reușit să dezvolte 16 tranzacții cu o valoare medie de 38,7 milioane EUR și au contribuit cel mai mult la volumul investițiilor în 2022.

Departe de investitorii români se află activele sud-africane cu 15 la sută și activele austriece cu 10 la sută. Cu acțiuni sub 10%, investitorii din Belgia, Marea Britanie, Ungaria și Malta au capturat colectiv un sfert din valoarea totală a anului trecut.

Cel mai dinamic sector în ceea ce privește atragerea investițiilor a fost cel de birouri, care a atins și el un record.

Anul trecut, CBRE a asistat CA Immo în vânzarea portofoliului său din România către Pavăl Holding pentru 377 de milioane de euro, fără precedent pentru piața locală.

În general, sectorul de birouri va atrage 62% din investițiile totale în 2022, urmat de retail (24%) și industrial (7%).
Între timp, activele din ospitalitate și din alte sectoare au atras un total de 7% din investiția totală. Totuși, în aceeași perioadă de analiză, sectoarele de retail și industrial s-au clasat alternativ pe locul doi și al treilea, fiind căutate atât de investitorii locali, cât și de cei străini.

Comerțul cu amănuntul, cu un accent deosebit pe parcuri de vânzare cu amănuntul și spații industriale, a devenit mai atractiv pentru investitorii care doresc să-și pună banii în România odată ce criza de sănătate din 2020 a îndreptat atenția către astfel de tranzacții.

Pentru acest an, consultanții companiei au identificat trei tendințe principale care afectează piața:

Imprevizibilitatea prețurilor pentru cea mai mare parte a anului – 2023 va fi caracterizată de o lipsă de predictibilitate a evoluțiilor prețurilor în întreaga economie. Prin urmare, jucătorii din industria imobiliară vor descoperi dinamica ratelor dobânzilor din mers și chiar vor schimba planurile de investiții la 360 de grade.
Disponibilitatea noilor produse va fi restrânsă pe măsură ce vânzătorii încearcă să întârzie livrările – sugerează estimările CBRE, dat fiind că vânzătorii se confruntă cu incertitudine macroeconomică și ar prefera să întârzie livrările decât să înceteze să mai fie competitivi.

Numărul cumpărătorilor interesați este mai mare decât se credea – numărul investitorilor dispuși să intre pe piața imobiliară este mult mai mare decât se știe, deci este posibil ca cererea pieței să fie mai mare decât se aștepta.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Cum să trăiești mai bine. Un punct de vedere. „Şansele ca preţurile locuinţelor să scadă anul acesta sunt infime“

Articolul următor

Redresarea pieței de birouri este departe de a fi încheiată, deși cererea agregată de închiriere în capitală a atins valori comparabile cu unii ani pre-pandemie

Recomandăm și...