Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Blocaj imobiliar. Capitala pierde bani

Blocaj imobiliar. Capitala pierde bani

Reprezentanții marilor dezvoltatori din România spun că numărul livrărilor noi la domiciliu este în scădere și că contribuția Bucureștiului la economia națională a scăzut semnificativ și din cauza blocării orașului cauzată de suspendarea PUZ.

„Impasul administrativ și incertitudinea cu privire la clima orașului adâncesc prejudiciul adus economiei Bucureștiului pe mai multe niveluri: se livrează mai puține locuințe în București, dăunând Ilfovului, precum și veniturile fiscale colectate de autorități”, a spus un reprezentant al Bucharest Real Estate Club (BREC).

Datele Oficiului Național de Statistică arată că proporția din numărul de case livrate a scăzut în București și în Ilfov. Drept urmare, a scăzut continuu de la 66,5% în 2020 la 60,60% în 2021 și a ajuns la 57,40% în 2022, în timp ce proporția în județul Ilfov a crescut.

Blocaj imobiliar. Capitala pierde bani

„Aglomerația urbană are un impact clar asupra accesibilității locuințelor noi în București. Faptul că ponderea livrărilor din zonele învecinate crește are un impact direct asupra creșterii valorilor traficului și poluării în capitală, unde oamenii vin la muncă, își trimit copiii la școală sau participă la evenimente sociale”, a declarat Despina Ponomarenco, președintele BREC.

Potrivit situațiilor financiare depuse la ANAF (companii active în sectorul construcțiilor și imobiliare) și statisticilor INS consultate de analiștii BREC, contribuția Bucureștiului la PIB-ul țării a scăzut de la 37% în 2019 la 34,6% în 2021 și peste în 2022 În 2010, această proporție va ajunge la 29,8%, similar cu nivelul din 2010 la apogeul crizei financiare. Pierderile fiscale sunt de așteptat să fie de 3,45 miliarde de euro în perioada 2022-2026, în timp ce pierderile de valoare adăugată economică în aceeași perioadă sunt de 10,4 miliarde de euro.

„În contextul creșterii importanței strategice a regiunii Europei Centrale și de Est, Bucureștiul pierde investiții semnificative din cauza incertitudinii și lipsei de predictibilitate în reglementarea urbană Capitala României concurează cu alte capitale din regiunea Europei Centrale și de Est, mai degrabă. decât cu orașele de rangul doi ale țării concurează și, prin urmare, economia românească pierde”, explică președintele BREC, Despina Ponomarenco.

Reprezentanții Asociației Clubului Imobiliar București (BREC), care reprezintă întregul sector imobiliar – mari dezvoltatori, firme de construcții, construcții, management de proiect, consultanță sau drept imobiliar – au declarat că rămân deschiși dialogului cu autoritățile pentru a determina cele mai bune soluție, permițând Bucureștiului să revină la normal.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Nicuşor Dan: 50% din autorizaţiile de construire din Bucureşti sunt ilegale

Articolul următor

Piața imobiliară este dominată de închirieri, dar și dobânda de cumpărare începe să revină

Recomandăm și...