Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Care sunt cele mai scumpe zone din București și de ce piața imobiliară este în creștere?

Care sunt cele mai scumpe zone din București și de ce piața imobiliară este în creștere?

Domeniul imobiliar a cunoscut un adevărat Boom în 2021, motivat, în cea mai mare parte de pandemie. Chiar dacă incertitudinile economice date de pandemie au fost din ce în ce mai numeroase, numărul românilor care și-au achiziționat o locuință a crescut, ceea ce a dus la o creștere explozivă a prețurilor, atât în București, cât și în alte orașe mari ale țării.

Care sunt statisticile și prețurile medii ale locuințelor din capitală?

Conform celor de la Kiwi Finance, indicele imobiliar al anului trecut a fost de 1289 de euro/mp, ceea ce este o valoare de 1,8 ori mai mare decât salariul mediu net. În ciuda prețului mare, gradul de accesibilitate la o locuință este cel mai bun din 2004 până astăzi, Bucureștiul fiind în topul celor mai accesibile orașe din România (raportat la veniturile locuitorilor) și conducând detașat în comparație cu marile orașe din Uniunea Europeană. Deși prețurile locuințelor au ajuns să fie similare cu cele din bula imobiliară a anului 2007-2008, acestea sunt de trei ori mai accesibile pentru bucureșteni.

Acest fapt este dovedit de cererea din ce în ce mai mare și de creșterea locuințelor finalizate cu 15% față de anul 2020.

Piață imobiliară își continuă ascensiunea și în 2022, autorizațiile de construcție emise în ultima perioadă fiind cu 14% mai multe decât în anul precedent.

De ce au crescut prețurile locuințelor?

Un motiv pentru care au crescut prețurile locuințelor este creșterea susținută a prețurilor pentru materialele de construcții. Pe lista motivelor intră și următoarele:

  • o cerere susținută din partea cumpărătorilor;
  • creșterea valorii maximă a caselor care intră în programul “ Prima casă”;
  • scăderea numărului de români cu credite imobiliare, care au avut probleme în achitarea ratelor.

Care sunt cele mai scumpe zone din București?

Dacă prețul mediu al capitalei este de 1.300 de euro pe metru pătrat util, prețul din zonele foarte căutate poate să ajungă chiar și la 2.810 euro pe metru pătrat util. În general, zonele extrem de apreciate, pentru care cumpărătorii plătesc foarte mult sunt cele care oferă acces către zone verzi, mijloace de transport în comun, restaurante, pub-uri și alte locuri destinate petrecerii timpului liber, precum și către clinici private.

Pe lista celor mai scumpe zone se numără următoarele:

1. Kiseleff Aviatorilor – Este o zonă care se remarcă prin parcurile Kiseleff și Bordei, în care nu există blocuri comuniste, însă nu există nici piețe sau magazine. Cartierul dispune de toate utilitățile, de acces la unități bune de învățământ (aici pot fi regăsite trei dintre cele mai bune 10 licee din București), de mijloace de transport în comun (metrou și tramvai), precum și de bulevarde largi către ieșirile din oraș. Prețul unui apartament de două camere poate să înceapă de la 250.000 de euro.

2. Herăstrău Nordului – Este o zonă cu prețuri care ajung la 2.730 de euro pentru un metru pătrat util. Avantajul major al celor care locuiesc aici este accesul rapid la Parcul Herăstrău, unde există zone verzi întinse, terenuri de sport, restaurante, cafenele și terase. De asemenea, în această zonă pot fi găsite și școli, grădinițe internaționale, clinici medicale sau spitale.

3. Dorobanți Floreasca – Este o zonă mai centrală, cu prețuri medii de 2.300 de euro pentru un metru pătrat util. Aici pot fi regăsite case interbelice foarte bine conservate, o mulțime de magazine de lux și de cafenele, precum și numeroase reședințe ale corpului diplomatic din București.

4. Aviației –  Este un alt cartier foarte căutat, care se remarcă prin prețurile ce depășesc 2.180 de euro/mp. Situat în nordul Bucureștiului și construit destul de recent (după 1980), acest cartier are o mulțime de școli private, spitale și magazine, inclusiv un mall destinat corporatiștilor din zonă.

5. Dacia –  Zona Dacia Eminescu este o zonă centrală în care prețul locuințelor scade sub 2.000 de euro pe metru pătrat. Este una dintre cele mai vechi zone din capitală, întinsă de la Piaț Romană până la Calea Moșilor. Se remarcă prin casele de lux și construcțiile istorice care au fost restaurate în ultima perioadă.

Bucureștenii cu buget mediu tind să plece din oraș

Bucureștenii care nu au buget pentru zonele mai sus amintite, tind să plece din oraș și să opteze pentru case. Zonele din Nordul Bucureștiului ( Balotești, Corbeanca și chiar Snagov) se dezvoltă susținut și reușesc să ofere din ce în ce mai multe oportunități, chiar și pentru cei care sunt legați de oraș.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Amenajarea unui dining în contraste

Articolul următor

Merită să achiziționezi un teren pentru casă în București sau este mai rentabil un teren în afara orașului?

Recomandăm și...