Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Ce este etajul tehnic și care sunt neajunsurile pe care le poate provoca?

Ce este etajul tehnic și care sunt neajunsurile pe care le poate provoca?

Orice bloc de locuințe poate avea un etaj tehnic, destinat amplasării unor elemente tehnice ce ajută la funcționarea corectă a instalațiilor de apă și căldură, a liftului sau a sistemului electric. Etajul tehnic poate fi situat în diverse părți ale clădirii, în funcție de înălțimea acesteia. La clădirile foarte înalte, cu o amprentă mare la sol, acesta poate fi împărțit în mai multe zone, desfășurate pe mai multe etaje.

La clădirile mai mici, etajul tehnic poate fi regăsit la subsol (de regulă aici se regăsesc sistemele de siguranță prin care poate fi oprită alimentarea cu apă sau electricitate, pompele de apă ori conductele pentru colectarea apei uzate) sau la ultimul etaj  aici se regăsesc elemente tehnice cum ar fi motorul și sistemele ce pun în funcțiune liftul, gurile de ventilație, sistemele pentru scurgerea apei pluviale ori sistemele de comunicație). În unele blocuri, etajul tehnic conține și anumite spații comune, cum ar fi boxele, spălătoriile și uscătoriile.

Cât de avantajos este să te învecinezi cu etajul tehnic?

Din păcate, în foarte multe blocuri vechi învecinarea cu etajul tehnic poate aduce anumite neajunsuri. Este adevărat că în blocurile noi, foarte bine realizate, cu o izolație foarte bine gândită, învecinarea cu etajul tehnic nu are niciun impact negativ, ba chiar poate să fie avantajos. Pentru celelalte blocuri însă, principalele probleme care pot să apară sunt următoarele:

 1. La apartamentele de la parter:
 • Un risc mai mare de inundație, există mereu riscul că apa pluvială să ducă la refularea conductelor de scurgere.
 • Zgomote produse de anumite instalații din compartimentul tehnic.
 • Riscul de apariție al dăunătorilor.
 1. La apartamentele de la ultimul etaj:
 • Disconfortul fonic produs de motorul liftului.
 • Infiltrațiile de apă venite de pe terasa blocului sau din coloanele care au rolul de a colecta apa pluvială.
 • O mai mică eficiență atunci când vine vorba despre alimentarea cu apă caldă sau cu căldură. În general, dat fiind faptul că instalațiile destinate apei și termoficarii se află la parter, cei care au apartamente la ultimul etaj pot suferi din cauza lipsei de presiune.

Care sunt avantajele pe care le aduce poziționarea apartamentului lângă etajul tehnic?

Evident, există și avantaje. De regulă, avantajele sunt puse în dreptul apartamentelor de la ultimul etaj, însă chiar și apartamentele de la parter aduc avantaje.

De regulă, costul unui apartament situat lângă etajul tehnic, indiferent că este la etaj sau la parter. este mai mic cu până la 20% din valoare. Dacă îți asumi riscurile de mai sus, îți poți achiziționa un apartament în zonă foarte bună, economisind o sumă considerabilă de bani. 

Pentru apartamentele la parter, avantajele se opresc aici. Pentru cele de la etaj însă, continuă cu următoarele:

 • De multe ori, apartamentele de la ultimul etaj vin la pachet cu o terasă generoasă aflată pe acoperișul blocului. Aici poate fi amenajată inclusiv o zonă verde, care se transformă într-o adevărată oază de relaxare.
 • Perspectiva asupra orașului este mult mai amplă și mai interesantă.
 • Cei care au apartamente la ultimul etaj au opțiunea de a le mansarda, ceea ce înseamnă extinderea spațiului de locuit. Evident, procesul de mansardare nu este tocmai simplu. Acesta implică obținerea acordului de la toți vecinii, obținerea unui aviz de construcție și a unor autorizații. Marele avantaj însă, este că mansardarea se poate face cu investiții mult mai mici decât achiziția unui apartament cu o suprafață mai mare. În plus, mansardarea poate aduce beneficii pentru toți locatarii.
 • Aerul este mai curat, mirosurile neplăcute sunt mai puține, iar numărul insectelor este și el mai mic.
 • Deși liftul poate să fie zgomotos, există și o doză de confort fonic, în condițiile în care nu există vecini deasupra, iar zgomotul produs de agitația orașului nu se aude foarte bine până la etaj.
 • Cantitatea de lumina naturală este mai mare.

Etajul tehnic este o necesitate pentru orice bloc. Dacă vrei să îți cumperi un apartament situat lângă etajul tehnic este foarte bine să știi toate avantajele și dezavantajele pe care le implică o astfel de decizie, în așa fel încât să te bucuri din plin de nouă achiziție.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Ce beneficii ai dacă locuiești în sudul Bucureștiului?

Articolul următor

Tipuri de compartimentare interioară

Recomandăm și...