Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Centrală termică electrică

Centrală termică electrică

Părerea experților eDezvoltator

Centrală termică electrică
Centrală termică electrică

Încălzirea casei a fost mereu o preocupare pentru noi toți. Există 2 mari opțiuni de a realiza acest lucru. Prima opțiune este ar fi realizarea unei izolații termice de calitate pentru casa dumneavoastră. Cel mai frecvent însă se aplică varianta instalării unei centrale termice. Centralele termice sunt de mai multe feluri: centrale termice pe gaz, centrale termice le lemne și centrale termice electrice (fiecare având variații în cadrul categoriilor).

În următoarele rânduri vom vorbi de centralele termice electrice. Ele sunt foarte utile în regiunile unde gazul nu este prezent. Astfel, pe lângă varianta centralei termice pe lemne vom avea și varianta centralei termice electrice pentru încălzirea locuinței.

Un avantaj major este reprezentat de faptul că ea poate produce căldură și din energia produsă de panourile fotovoltaice sau alte modalități de producere a energiei regenerabile. Astfel, cu o investiție destul de mare putem deveni independenți din punct de vedere energetic și nu vom mai avea facturi de plătit lunar.

La centralele pe gaz trebuie să se facă o revizie din cauza instalației de gaz. La centrala electrică este indicat să se realizeze o verificare a instalației în caz de dezechilibra la factură de curent dar acest lucru se întâmplă foarte rar.

La capitolul dezavantaje intră faptul ca nu poate furniza apă caldă, ceea ce implică realizarea unei noi investiții într-un boiler electric. Tot la capitolul dezavantaje intră consumul de electricitate. Facturile vor fi mult mai mari dacă ești racordat la rețeaua de electricitate – peste facturile plătite pentru celelalte metode de furnizare a agentului termic.

O ultimă observație: centrala electrică funcționează pe curent trifazic. Acest lucru implică realizarea unei linii separate de curent pentru această centrală.

Dacă nu doriți o astfel de centrală puteți apela la alte surse de încălzire.

Avantaje:

  • Se pretează în zonele fără gaze;
  • Poți folosi energie electrică produsă din surse regenerabile;
  • Nu are nevoie de revizii atât de dese ca centralele pe gaz.

Dezavantaje:

  • Nu poate furniza apă caldă la robinet;
  • Costuri destul de mari la factură;
  • Necesită instalație specială care are curent trifazic.

 

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Centrală termică pe lemne

Articolul următor

Încălzire prin pompe de căldură

Recomandăm și...