Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!

 Cinematografe vechi din București unde poți vedea filme exact așa cum o făceau părinții tăi

Cu toții iubim filmele și cu toții iubim să mergem la cinematograf pentru a ne bucura din plin de imaginea și sunetul pe care ni-l oferă.

Cinematograful de astăzi este modern, cu ecran digital, sunet foarte clar și puternic, scaune confortabile și o varietate mare de filme din care poți alege. În general, acest cinematograf modern poate fi găsit în centrele comerciale. Este cât se poate de confortabil să mergi, să îți faci cumpărăturile după care să te oprești pentru a te relaxa la un film. Singurul neajuns al cinematografelor noi este faptul că nu trezesc melancolie. 

Pentru foarte mulți oameni trecuți de 40 de ani, cinematograful înseamnă săli mici de bulevard, construite în urmă cu mai multe decenii, care rulează ocazional câte un titlu și cuceresc prin eleganță.Deși pare greu de crezut, într-un București al Mallurilor și al Multiplex-urilor, aceste săli mici încă mai există. Este adevărat că nu sunt numeroase, însă dacă ești în căutarea acelei atmosfere clasice de cinematograf o poți găsi.

Cinematografe vechi ale capitalei, unde te poți întoarce în timp sunt:

1. Cinema Europa – cinematograful de pe Calea Moșilor te așteaptă cu tehnologie modernă ( sunet dolby-stereo, sistem de încălzire, aer condiționat) și cu filme pe care le vei urmări cu sufletul la gură. Costul unui bilet este de doar 5 lei, iar atmosfera te va duce cu gândul la perioada interbelică. Capacitatea Cinema Europa este de 302 locuri.

 Cinematografe vechi din București unde poți vedea filme exact așa cum o făceau părinții tăi

2. Cinema Eforie – este singurul cinematograf românesc dedicat patrimoniului cinematografic. Dacă vrei să vezi sau să revezi filme vechi și să trăiești magia cinematografului de odinioară, aici ai ocazia să o faci. Prețul unui bilet este de doar 10 lei, iar proiecțiile sunt destul de numeroase.

 Cinematografe vechi din București unde poți vedea filme exact așa cum o făceau părinții tăi

3. Cinema Gloria – deși nu mai funcționează drept cinema, acest spațiu cultural merită toată atenția, fiind cândva punctul principal de atracție al cartierului Titan. Astăzi, clădirea cinematografului a fost modernizată, iar cei pasionați de cultură pot vedea piese de teatru foarte bine puse în scenă. Nouă denumire a sălii este “ Teatrul Metropolis”, iar spectacolele pe care le găsești aici aduc în prim plan actori de renume național. Partea bună este că ocazional, vechea clădire organizează și proiecții de filme românești, ceea ce readuce vechiul farmec al Gloriei.

 Cinematografe vechi din București unde poți vedea filme exact așa cum o făceau părinții tăi

4. Cinema Elvira Popescu- este o sală de cinema independentă, deschisă în 1974 și renovată în 2011. Are o capacitate de doar 200 de locuri și găzduiește atât proiecții de film, cât și diverse evenimente culturale ( spectacole de teatru, dans, conferințe).

 Cinematografe vechi din București unde poți vedea filme exact așa cum o făceau părinții tăi

5. Cinema Union – este unul dintre cele mai mici și mai fermecătoare cinematografe din București. Acesta are 130 de locuri și rulează foarte multe filme vechi din Arhiva Națională de Filme. Dacă vrei să te bucuri de un film produs în urmă cu mai multe decenii este locul perfect să o faci.

 Cinematografe vechi din București unde poți vedea filme exact așa cum o făceau părinții tăi

De ce să mergi la cinematografe vechi?

  • Pentru că poți descoperi proiecții pe care nu le găsești în cinematografele moderne. Dacă în cinematografele din Mall-uri găsești doar producții noi, în cele vechi poți descoperi adevărate capodopere filmate în urmă cu câteva zeci de ani;
  • Pentru că plătești foarte puțin pentru un bilet. Prețul biletului la un cinematograf vechi este chiar și de câteva ori mai mic decât prețul biletului la unul modern;
  • Pentru că susții artă cinematografică și în același timp susții moștenirea culturală a orașului. În București au fost peste 40 de cinematografe inaugurate în secolul XX. Dintre acestea, au rămas funcționale doar câteva, restul fiind lăsate în paragină, fiind închise sau fiind transformate în spații cu alte destinații. Dacă vrei ca și peste zece, 20 sau 30 de ani să te poți bucura de atmosfera unui cinematograf vechi, este bine să îți iei din când în când câte un bilet la film.
Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Merită să ai mașină în București sau te poți descurca cu metroul și STB?

Articolul următor

Apartament în București sau casă lângă oraș?  Care este cea mai bună variantă?

Recomandăm și...