Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Cum să trăiești mai bine. Companiile imobiliare așteaptă adoptarea unei legi care să reglementeze profesia de agenți imobiliari. „Ar trebui să reducă „comportamentul ilegal” pe piață”

Cum să trăiești mai bine. Companiile imobiliare așteaptă adoptarea unei legi care să reglementeze profesia de agenți imobiliari. „Ar trebui să reducă „comportamentul ilegal” pe piață”

Potrivit BestJobs, o platformă de recrutare online, salariul mediu lunar al unui agent imobiliar din România ajunge la 800 de euro. La cotația salarială medie se adaugă comisioane, care reprezintă un procent din vânzările unui agent imobiliar♦ Pentru a putea profesa, toți agenții imobiliari trebuie să fie înscriși la Registrul Național Electronic al Agenților Imobiliari (RENII) Dacă proiectul de lege este aprobat“ Evaluatori, notarii , evaluatori energetici, cadastri – toți acești profesioniști au profesii reglementate. Agenții imobiliari sunt singurii care nu le au”, a spus Igor, fost președinte al Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR) Igor Postovanu. Comisioanele agenților imobiliari pot depăși chiar și nivelul de 4.000 de euro, cumulând comisioane primite de la cumpărători și vânzători.

Registrul Național al Agenților Imobiliari, școlile de formare a brokerilor și obligația de a încheia contracte între brokeri și clienți. Acestea sunt câteva dintre schimbările care pot apărea pe piața de nișă a brokerilor imobiliari din România după ce propunerea legislativă privind organizarea activităților de intermediere imobiliară este înaintată Camerei Deputaților și înregistrată în Senatul României pentru dezbatere în primă fază. a legislatiei.

Ca urmare, a fost reglementată o nouă profesie, cea de intermediar imobiliar, care nu putea fi exercitată decât în ​​baza unui contract scris cu clientul. Pentru a putea practica, toti agentii imobiliari trebuie sa fie inregistrati la Registrul National Electronic al Agentilor Imobiliari (RENII), care in prezent nu exista dar va fi facut public pentru ca oricine sa poata verifica daca un agent imobiliar este de fapt un profesionist Si format. În prezent nu există un stoc oficial de practicieni în acest domeniu, așa că nu se știe câți intermediari activează pe piața imobiliară.

„Activitățile de intermediere imobiliară pot fi desfășurate numai de persoane cu calitate de intermediar imobiliar, dobândite în conformitate cu prevederile prezentei legi, înregistrate la RENII și valabil autorizate la data încheierii contractului cu clientul și pe durata activitate”, se precizează în factura afișată în .

Agențiile imobiliare și agențiile imobiliare sunt obligate să-și reînnoiască autorizațiile la fiecare trei ani. Intrarea în industrie necesită un curs de formare profesională inițială cu durata de 180 de ore, dintre care cel puțin 60 de ore sunt practice.

“Cea mai mare schimbare a fost reglementarea profesiei de agent imobiliar. Astăzi, oricine dorește să devină agent imobiliar o poate face, fără niciun mijloc de control. Această lege ar trebui să reducă „comportamentul ilegal” pe piață. Astăzi nu există certificare, deci este ușor să te numești agent imobiliar. Cu această lege, va exista un singur organism care controlează piața și care va acredita furnizorii de cursuri”, explică Daniel Crainic, Director Marketing și Comunicare la Imobiliare.ro.

În calitate de reprezentant al platformei de publicitate imobiliară, el a spus că sunt adesea proprietari care fac publicitate pentru vânzare în nume propriu și constată că reclamele lor sunt clonate pe site-ul agenției imobiliare.În prezent, nu există nicio pedeapsă pentru această situație.

Pregătirea profesională a agenților imobiliari va fi organizată de școli publice sau private autorizate de Autoritatea de Stat din subordinea Ministerului Educației. Cursul de studii la aceste școli se încheie cu un examen și o diplomă eliberate de Ministerul Educației, iar formatorii care dețin o Diplomă de Formator Autorizat vor preda în aceste școli. Viitorii agenți vor învăța principii și metode de finanțare a tranzacțiilor imobiliare, cunoașterea valorilor pieței imobiliare, a legilor naționale și europene, abilități de comunicare și negociere în tranzacțiile imobiliare, concepte arhitecturale.

Cum să trăiești mai bine. Companiile imobiliare așteaptă adoptarea unei legi care să reglementeze profesia de agenți imobiliari. „Ar trebui să reducă „comportamentul ilegal” pe piață”

ca orice altă profesie

Igor Postovanu este agent imobiliar din 2004 iar in 2018-2019 a fost Presedintele Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR). În prezent, face parte dintr-un grup de lucru care urmărește îndeaproape inițiativele legislative privind reglementarea activităților intermediare.

„Industria imobiliară este o parte importantă a economiei românești. Este important ca profesioniștii implicați în tranzacții imobiliare să fie înalt profesioniști, autorizați și să aibă reguli stricte de funcționare și desfășurare a activității. Evaluatori, notari, evaluatori energetici, cadastru. – toți acești profesioniști au profesii reglementate. Agenții imobiliari sunt singurii care nu le au”, spune Igor Postovanu.

El a mai adăugat că legile care detaliază și clarifică activitățile specifice ale agenților imobiliari îi ajută pe consumatori să înțeleagă la ce servicii se pot aștepta de la profesioniștii imobiliari.

„Obligația de a semna un contract încă de la început pune constrângeri stricte asupra relației dintre consumator și intermediar. Această obligație beneficiază atât consumatorul, cât și profesionistul. Clienții vor ști de la bun început ce servicii vor primi și cadrul pentru furnizarea serviciilor. ”

Un alt punct inovator al proiectului de lege este introducerea conceptului de „intermediar în tranzacții”, adică un intermediar care asistă ambele părți într-o tranzacție imobiliară și nu acționează în interesul exclusiv al niciunei părți, precum și conceptul de „ intermediar exclusiv”. , adică un profesionist care lucrează pentru un singur client într-o tranzacție imobiliară și urmărește exclusiv interesele părții cu care contractează tranzacția imobiliară propusă.

Cum să trăiești mai bine. Companiile imobiliare așteaptă adoptarea unei legi care să reglementeze profesia de agenți imobiliari. „Ar trebui să reducă „comportamentul ilegal” pe piață”
Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Fabrica de glucoză devine un nou centru de locuințe pentru corporațiști, cu peste 100.000 de corporațiști în nord și cu cel puțin șapte proiecte de apartamente așteptate.

Articolul următor

Forty Management asigură un împrumut sindicalizat de 65 de milioane de euro pentru proiectul Central District Lagoon City

Recomandăm și...