Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!

Cum să trăiești mai bine. Cum schimbă inflația comportamentul pe piața imobiliară: „Oamenii sunt mai înclinați să-și construiască propriile case decât să cumpere apartamente”

Drept urmare, piața rezidențială trece printr-o fază de restructurare în care creșterea nu mai este la fel de dramatică precum a fost în ultimii trei-patru ani.

Creșterea prețurilor la locuințe, împreună cu creșterea ratelor dobânzilor, au avut un impact clar asupra pieței rezidențiale, potențialii cumpărători efectuând mai multe analize înainte de a lua o decizie de cumpărare.

Oamenii sunt mai înclinați să-și construiască propriile case decât să cumpere apartamente în zone rezidențiale. Prețurile anul trecut. Acest lucru se reflectă și în prețul condominiilor, cu o disponibilitate mult mai mică de a contracta credite imobiliare pe 30 de ani. Deci, atât din punct de vedere al deschiderii șantierelor și livrării proiectelor, cât și din punct de vedere al tranzacțiilor, vom asista la o încetinire a pieței imobiliare”, spune online Cosmin Răileanu, fondator Vindem-ieftin.ro.

Analiza afacerilor imobiliare a Titirez.ro a concluzionat că este foarte puțin probabil ca prețurile locuințelor să intre pe un trend descendent în acest an. În noul sector rezidențial, creșterile de prețuri continuă să fie determinate de creșterea prețurilor materialelor de construcție și de creșterea costurilor forței de muncă, în timp ce sectorul mai vechi al apartamentelor este afectat indirect de această dinamică.

Drept urmare, piața rezidențială trece printr-o fază de restructurare în care creșterea nu mai este la fel de dramatică precum a fost în ultimii trei-patru ani. Potrivit datelor publicate de platforma Tempo a Biroului Național de Statistică, în 2021, numărul de case livrate în decurs de un an pe piața rezidențială a doborât recordurile anterioare, depășind pragul de 71.000 de case și apartamente nou finalizate. Include proiecte finanțate din fonduri publice și private.

Totuși, la București, pe lângă creșterea prețurilor, a fost urmată de tensiuni cauzate de blocada PUZ, care nu a oferit o perspectivă optimistă pentru oferta de locuințe în perioada următoare.

Șansa de a debloca autorizații de construire pe termen scurt este destul de mică, această deblocare nu înseamnă că mii de autorizații de construire vor fi imediat disponibile pe termen scurt, dar va dura mai mult pentru a le vedea. Dacă va veni blocarea, rezultatele nu se vor vedea până la sfârșitul anului 2024, proiectele rezidențiale având nevoie de cel puțin 12 luni pentru a se construi, spun consultanții imobiliari.

Din primul trimestru din 2010 până în al treilea trimestru din 2022, prețul mediu al unei case în România a crescut cu 20%, potrivit Eurostat. Potrivit unui consultant imobiliar local, de la sfârșitul anului trecut, preturile locuințelor în București au cunoscut un fenomen de decuplare, creșterea medie în zonele noi este de aproximativ 15%, iar creșterea medie în zonele vechi este sub 5%. Prețurile vor fi influențate în continuare de evoluția tranzacțiilor, indicatorul arătând că în primele 11 luni ale anului 2021, raionul „Ilfov” din București a crescut cu 11% față de aceeași perioadă a anului trecut, și a scăzut cu 1% la nivel național.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Mai multe case vor fi finalizate în 2022 decât în ​​2021

Articolul următor

One Unites Properties se așteaptă ca afacerile să ajungă la 1,43 miliarde lei în 2023, în creștere cu 23%

Recomandăm și...