Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Cum să trăiești mai bine. Un punct de vedere. „Şansele ca preţurile locuinţelor să scadă anul acesta sunt infime“

Cum să trăiești mai bine. Un punct de vedere. „Şansele ca preţurile locuinţelor să scadă anul acesta sunt infime“

Totuși, reprezentantul Titirez.ro a mai subliniat că doar dezvoltarea economiei locale și internaționale poate duce la un ritm mai lent de creștere a prețurilor pe piața rezidențială.

Analiza afacerilor imobiliare a Titirez.ro a concluzionat că este foarte puțin probabil ca prețurile locuințelor să intre pe un trend descendent în acest an. În noul sector rezidențial, creșterile de prețuri continuă să fie determinate de creșterea prețurilor materialelor de construcții, precum și de creșterea costurilor forței de muncă, în timp ce sectorul mai vechi al apartamentelor este afectat indirect de această dinamică.

„Interesul pentru achiziționarea de locuințe, fie pentru uz personal, fie în scopuri de investiții, va rămâne – chiar și pe fondul tulburărilor geopolitice resimțite în întreaga lume, potențialii cumpărători vor continua să manifeste o atitudine mai precaută, care are un impact asupra economiei Hmm, ” expusă în camera de studiu a companiei.

Una dintre problemele cu care se confruntă jucătorii activi de pe piața locală de locuințe, inclusiv dezvoltatorii și vânzătorii de case mai vechi, precum și potențialii cumpărători, este creșterea semnificativă a costului creditului.

Potrivit datelor publicate de BNR, nivelul indicelui de referință al creditului de consum (IRCC) la sfârșitul anului 2022 era de 5,73%, de trei ori mai mare decât la începutul anului. Pe de altă parte, indicele ROBOR la ​​trei luni, care este utilizat pentru calcularea ratelor dobânzilor la creditele (inclusiv creditele ipotecare) încheiate înainte de introducerea IRCC, a crescut de 2,5 ori la 7,57% în aceeași perioadă. „În pofida mediului economic dificil cu care ne-am confruntat, fără îndoială, anul trecut, apetitul pentru achiziționarea de proprietăți a rămas puternic. Acest fapt este evident din ultimele statistici publicate de ANCPI, potrivit cărora 700.273 de proprietăți au fost tranzacționate în toată țara în 2022, în creștere față de 2021 1.517. mai mult decât cele 698.756 de proprietăți din 2019. Desigur, diferența de aproximativ 0,2% între cei doi ani este aproape neglijabilă, dar faptul că piața și-a menținut un nivel constant de activitate tranzacțională în ciuda provocărilor economice este semnificativ.CEO al Titirez. ro Acest lucru este valabil mai ales în 2021 în acest sens, potrivit Costinei Petrescu, din cauza dorinței crescute de cumpărare în urma „relaxării” restricțiilor impuse în 2020. .

Totuși, reprezentantul Titirez.ro a mai subliniat că doar dezvoltarea economiei locale și internaționale ar putea duce la un ritm mai lent de creștere a prețurilor pe piața rezidențială.

În prezent, pe platforma cu acest nume există aproximativ 75.000 de anunțuri imobiliare, postate de proprietari, agenți imobiliari și dezvoltatori.

Cum să trăim mai bine este un proiect ZF pentru a discuta toate aspectele legate de viața noastră rezidențială, de la evoluția prețurilor până la procesul de cumpărare, procesul de proiectare, tendințe și puncte de vedere asupra noilor proiecte rezidențiale de pe piață, temerile dezvoltatorilor, autorităților și cetățenilor. inițiative.

Dacă doriți să împărtășiți idei, sugestii și subiecte noi pe această pagină, așteptăm mesajul dumneavoastră la alina.vasiliu@zf.ro.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Locuințele vechi cu trei camere din Capitală au crescut cu doar 0,5% în primul an

Articolul următor

Apetitul investitorilor pentru piața imobiliară va rămâne ridicat în acest an, dar mai echilibrat față de 2022, când investițiile în România au depășit pragul de 1,25 miliarde de euro.

Recomandăm și...