Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Cutremurul din Turcia va avea „impact” asupra pieței construcțiilor din România. Cum va fi afectată piața materialelor de construcție?

Cutremurul din Turcia va avea „impact” asupra pieței construcțiilor din România. Cum va fi afectată piața materialelor de construcție?

Potrivit lui Cosmin Răileanu, CEO și fondator Vindem-Ieftin, situația catastrofală din Turcia cauzată de recentul cutremur va avea impact și asupra pieței construcțiilor din România, în special a profilelor din beton, fier și metal din Turcia, dar ținând cont și Românii au fost reticenți în a folosi materiale turcești pentru construcții. Fondatorul Vindem-Ieftin.ro a declarat pentru wall-street.ro că stabilitatea preţurilor pe piaţa materialelor de construcţii poate fi afectată de problemele din Turcia.

„În pofida situației cauzate de războiul lui Putin, am asistat recent la o scădere a prețurilor pieței, deoarece importatorii români și-au mutat interesul către zonele industriale din Orientul Apropiat, astfel că există o lipsă de materii prime și materiale de construcții reușind să importe din această regiune. Furnizorii noștri de fier de beton, profile pentru hale, tuburi dreptunghiulare și table au început să primească fiecare e-mail în care îi informează că cotele lor din aprilie au fost reduse la jumătate. Impactul acestor limite va afecta clar politica de prețuri a furnizorilor noștri și va avea un efect imediat”, explică Cosmin Răileanu.
El îi sfătuiește pe cei care intenționează să achiziționeze materiale pe bază de fier pentru a-și asigura achizițiile înainte ca prețurile să intre într-o nouă fază de creștere.

“Este mai bine să cumperi fier de călcat acum. O altă categorie care ar putea fi afectată sunt produsele termosisteme”, ne-a spus antreprenorul. Cosmin Răileanu se așteaptă și la mai puține exporturi de materiale de construcții din Turcia și deci la mai puține importuri din România, lucru care se vede și în prețurile de pe piața locală.

“Reconstrucția Turciei este o prioritate zero, atât pentru autorități, cât și pentru producătorii și furnizorii de materiale autohtone. De aceea, ne asșeptăm la o reducere semnificativă a exporturilor și, cel mai probabil, la o creștere a prețurilor”, Fondatorul Vindem-Ieftin.
Dezastrul din Turcia nu se datorează doar amplorii zguduirii din țară, ci și calității proaste a construcțiilor din țară. Dragoş Vlagali, director comercial al BAUINDUSTRY DC, companie specializată în vânzarea materialelor de construcţii, a declarat într-un interviu recent acordat Wall-Street.ro că Turcia suferă de calitatea construcţiilor, în timp ce România are diverse deficienţe, ceea ce este un capitol bun.

În ultimele săptămâni, mai mulți experți din România și-au exprimat opiniile cu privire la calitatea construcțiilor din Turcia, indicând nerespectarea reglementărilor în domeniul construcțiilor. Sunt și primari turci care arată cu degetul spre clădiri de proastă calitate, așa că și românii încep să se gândească la riscurile pe care le prezintă clădirile construite cu materiale turcești.
Cu toate acestea, Cosmin Răileanu a spus că nerespectarea codurilor de construcție și a calității reprezintă un risc pentru construcțiile românești, nu pentru calitatea materialelor din Turcia.

Cutremurele din ultimele zile au reînviat dezbaterea dacă trebuie să se acorde mai multă atenție construcției și materialelor utilizate de dezvoltatori. Pe baza dezastrului prin care trece Turcia, oamenii cred instinctiv că calitatea fierului în Turcia va fi slabă, motiv pentru care atât de mulți în cutremur Principalul motiv al prăbușirii clădirilor.Totuși, trebuie menționat că peste 70% din fierul și profilele din beton din România provin din Turcia și sunt importate de mai bine de 25 de ani. caz, nu este vorba de calitatea produsului, ci de nerespectarea construcției Regulile se referă nu numai la cantitățile necesare construcției, ci și la neutilizarea dimensiunilor sugerate și înlocuirea acestora cu altele mai mici” , a mai declarat Cosmin Răileanu.


La rândul său, Dragoş Vlagali ne-a spus că în unele cazuri nu se respectă calitatea construcţiei şi că în unele şantiere se poate economisi materiale, inclusiv structuri de rezistenţă. Potrivit acestuia, din cauza grăbirii de a livra, unii dezvoltatori și constructori nu respectă calitatea construcției. De asemenea, pentru a economisi bani, unele companii folosesc mai puțin beton armat în fundații și structuri. Sau folosesc un fier de beton mai subțire decât ar trebui.

“Reglementările de construcție sunt în regulă și ar fi grozav dacă ar fi respectate pe deplin. Din păcate, cea mai bună soluție care poate fi determinată este ca România să nu experimenteze un cutremur ca cel al Turciei”, subliniază Dragoș Vlagali.

Cosmin Răileanu anticipează posibile modificări ale legislației în materie de construcții, menționând că inspecțiile sunt efectuate în faza de construcție.
„Când oamenii decid să lovească dezvoltatorii imobiliari și să se îndatoreze pe 30 de ani, vor fi mai atenți. În ceea ce privește construcția, nu este exclus să vedem o înăsprire a legislației actuale în ceea ce privește faza de construcție precum și recepția. și expertiză”, ne mai spune fondatorul Vindem-Ieftin.

Între timp, o altă tendință dată de evenimentele din Turcia poate fi tranziția de la cartiere la case, care s-a produs și în perioada pandemiei de COVID-19, dar din motive diferite decât acum.

Așa cum pandemia a provocat un flux mare de oameni din cartiere către case, activitatea seismică recentă și teama că un cutremur ar putea lovi în orice moment vor crea cu siguranță un nou flux de oameni care se vor muta în sala de judecată”, a spus Cosmin Răileanu.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

IRCC va depăși nivelul ROBOR în trimestrul trei al anului 2023

Articolul următor

Din ce în ce mai mulți dezvoltatori de birouri migrează în orașe de provincie

Recomandăm și...