Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Dezvoltator imobiliar obligat să furnizeze încărcătoare pentru vehicule electrice în unele blocuri

Dezvoltator imobiliar obligat să furnizeze încărcătoare pentru vehicule electrice în unele blocuri

Dezvoltatorii imobiliari vor fi obligați să se asigure că în ansambluri rezidențiale noi sunt instalate încărcătoare pentru vehicule electrice în anumite condiții, iar în cazul renovărilor majore, această cerință se va aplica și proprietarilor de clădiri rezidențiale vechi – conform unui proiect de decret de urgență.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat, marți, propunerea OUG de modificare și definitivare a unor acte normative în domeniul gestionării fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Recuperare și Reziliență. Adoptarea acestor modificări legale de către guvern este o condiție a cererii de plată nr.2 din PNRR, care are o valoare totală de 3,2 miliarde de euro, inclusiv componenta de prefinanțare (13%), urmând să fie utilizate fonduri europene.

Una dintre măsurile prevăzute în proiectul de OUG este revizuirea și completarea art. Articolul (3) din Legea nr. 15 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, după cum urmează:

„Pentru clădirile rezidențiale noi, și renovările majore la clădirile rezidențiale existente cu mai mult de 10 locuri de parcare, investitorul/proprietarul, după caz, este obligat să asigure montarea canalelor de cablu încorporate, precum și instalarea unui vehicul electric de încărcare. punct pentru fiecare 5 locuri de parcare:

a) parcarea se află în incinta clădirii, iar în cazul renovărilor majore, măsurile de modernizare includ parcarea sau infrastructura electrică a clădirii;
b) parcarea este adiacentă clădirii, iar în cazul renovărilor majore, măsurile de modernizare includ parcarea sau infrastructura electrică a parcului auto”.


În prezent, art. Articolul 15(3) din Legea 372/2005 impune obligația de a asigura instalarea de „conducte încorporate în cablu pentru fiecare loc de parcare pentru a permite instalarea ulterioară a punctelor de încărcare pentru vehiculele electrice.

Totuși, pentru a obține finanțare europeană PNRR, o reformă dificilă este legea decarbonizării.

În consecință, reglementările de urgență prezentate de MIPE marți prevăd că „dezafectarea/dezafectarea a 660 MW de capacitate de generare a energiei electrice cu lignit este amânată și protejată cu 3 ani începând din iunie 2023 conform planului de conservare, care urmează să fie întocmit de ministerele de resort”.

La solicitarea operatorilor de transport și de sistem, acestea pot fi scoase inițial din conservare și activate prin ordin al ministrului energiei” – propunere OUG de modificare la 30 iunie 2022 OUG 108 privind decarbonizarea departamentului de energie.

În plus, MIPE propune eliminarea art. Articolul 19 din OUG 108/2022:

„În caz de criză energetică, guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate aproba, prin hotărâre, amânarea închiderii capacității de producere a energiei a cărbunelui și a exploatărilor miniere aferente sau reluarea grupurilor energetice închise. și exploatările miniere aferente, cu respectarea legislației de mediu și a îndeplinirii prevederilor art Termenele de decarbonizare a sectorului energetic 3 și sunt legate de măsurile cuprinse în planul de urgență al sectorului energetic”.

Măsurile se referă la grupele energetice Turceni și Rovinari.

Între timp, luni, liderii coaliției de guvernământ au depus un proiect de lege pentru modificarea Legii privind denunțatorii, adoptată în decembrie. În noua formă, un cuvânt – „de bază” – a fost eliminat din cuvintele „semne de bază ale încălcării legii”.

Într-un interviu acordat StartupCafe.ro, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a avertizat că dacă aceste reforme nu ar fi adoptate, România ar pierde 1,4 miliarde de euro, plus prefinanțarea aferentă în cererea de plată nr.2, pentru un total de 320 de euro. milioane euro Euro, din Programul Național pentru Recuperare și Reziliență (PNRR). Boloş a spus că în următoarele 2 săptămâni va fi luată următoarea tranşă de măsuri de sprijin PNRR solicitate de Comisia Europeană.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Fondatorul Pedro Construct, Petre Niculae, a lansat Arqa cu ochii pe expansiunea în marile orașe ale țării și în noile cartiere, primele pe listă sunt Timișoara și Oradea

Articolul următor

Dan Șucu și Redport Capital construiesc peste 1.000 de case lângă sediul Petrom din nordul Bucureștiului

Recomandăm și...