Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Din ce în ce mai mulți dezvoltatori de birouri migrează în orașe de provincie

Din ce în ce mai mulți dezvoltatori de birouri migrează în orașe de provincie

Dezvoltatorul a anunțat peste 275.000 mp de noi proiecte de birouri în mari centre regionale precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov, astfel că stocul modern al acestor spații va ajunge la aproximativ 1,3 milioane de metri pătrați în cinci ani, potrivit unui raport al companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Consultanții văd o intensificare a activității de dezvoltare, cu aproximativ 70.000 mp de spațiu de birouri livrați în cele patru orașe în 2021 și 2022.

Iași și Cluj-Napoca vor beneficia în următorii ani de cele mai mari suprafețe legate de noi birouri cu 164.000 mp și respectiv 75.000 mp, în timp ce Timișoara și Brașov au anunțat proiecte de 16.000 mp și 21.000 mp.

Cluj-Napoca rămâne principalul centru regional de birouri cu 340.000 mp de stoc la finele anului trecut, urmat de Timișoara cu 293.000 mp de proiecte, Iași cu 213.000 mp, Brașov cu 52.000 mp. Stocul din aceste patru orașe se ridică astfel la aproximativ 1 milion de metri pătrați, mai puțin de o treime din spațiul de birouri din București.

Dintre cele mai importante proiecte în construcție sau aflate în diferite stadii de planificare putem aminti: în cartierul Iași-Silk District (proiect mixt, care se va desfășura în mai multe faze, birouri cu o suprafață totală planificată de 104.000 m²) aparținând Prime Kapital, Palas Campus (60.000 m²), dezvoltat de Iulius Group, situat în Brașov – AFI Park Brașov II (AFI Europe), Coresi Business Campus U1 (NHood), Timișoara – Paltim (Speedwell).

În Cluj-Napoca, proiecte majore de birouri anunțate de Prime Kapital și Iulius Group vor fi construite pe terenul fostelor fabrici Cesarom, respectiv Carbochim, ca parte a dezvoltărilor cu utilizare mixtă.

„Marele centru regional continuă să atragă interesul companiilor care doresc să-și extindă operațiunile în România, așa că dezvoltatorii și-au adaptat planurile la această cerere, iar în următorii ani vor fi construite noi clădiri unde vor putea lucra peste 25.000 de angajați. Din perspectiva noastră, având în vedere rata foarte scăzută a șomajului, cea mai mare provocare cu care se confruntă aceste orașe rămâne disponibilitatea forței de muncă”, a declarat Vlad Săftoiu, director de cercetare la Cushman & Wakefield Echinox.

Totuși, el a mai spus că cele patru orașe analizate sunt toate centre universitare puternice, cu o înscriere colectivă de peste 193.000 de studenți și, prin urmare, au capacitatea de a furniza candidați pentru posturile pe care le caută companiile, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra cererii viitoare de spații de birouri. Asigurarea unui grad ridicat de absorbție a proiectelor planificate și livrate de orașe.

Companiile din sectorul IT&C continuă să susțină activitatea de leasing, sectorul reprezentând peste 70% din tranzacții în 2022 la 72.000 mp, în creștere cu 20% față de nivelul cererii din 2021 și cea mai mare tranzacție încheiată în ultimul an la 6.000 mp de orez.

Cluj-Napoca și Brașov au avut cele mai scăzute rate de neocupare, de 6%, respectiv 7%, în timp ce în Timișoara 10% din stoc a fost neînchiriat, iar în Iași aproximativ 18% din spații de birouri sunt libere, majoritatea fiind în clădiri de clasa B.

Chiriile au crescut ușor la 11-13,5€/mp/lună în Brașov și pot atinge pragul de 15-16€/mp/lună în Cluj-Napoca și Iași.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Cutremurul din Turcia va avea „impact” asupra pieței construcțiilor din România. Cum va fi afectată piața materialelor de construcție?

Articolul următor

Piaţa imobiliară se „schimbă”. Numărul caselor scoase la vânzare a crescut după cutremurul din Oltenia

Recomandăm și...

Gabriel Voicu, Vicepreședintele SVN România, a declarat: „Sunt segmente de piață în care prețurile locuințelor vor scădea și există segmente de piață în care prețurile locuințelor vor crește cu peste 10%”. Segmentul cel mai afectat al pieței rezidențiale va fi cel conectat de cumpărători dependenți de credit

„La nivel general, cred că din perspectiva mea, vom putea vedea plus sau minus 5% din prețul pieței…
Gabriel Voicu, Vicepreședintele SVN România, a declarat: „Sunt segmente de piață în care prețurile locuințelor vor scădea și există segmente de piață în care prețurile locuințelor vor crește cu peste 10%”. Segmentul cel mai afectat al pieței rezidențiale va fi cel conectat de cumpărători dependenți de credit