Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!

Gabriel Voicu, SVN România: Odată ce proiectul imobiliar din București se va opri, va fi greu de reluat ulterior

Lipsa autorizațiilor de construire pentru dezvoltarea proiectelor viitoare în București va duce la un deficit de construcții noi pentru o perioadă de timp și dincolo de 2024, odată blocate, oamenii din industria imobiliară vor pleca și se vor reloca în alte zone, precum și companii noi.

“Orice s-ar întâmpla în 2023 și 2024, volumul de muncă pentru a readuce proiectul pe drumul cel bun va dura mult timp. Orice s-ar întâmpla la nivel electoral, indiferent de direcția, va dura mult timp pentru a ajunge din urmă cu toate problemele nu au fost rezolvate. Unic prin natura sa. Beneficiați de cea mai exclusivistă zonă. Nu putem judeca din punct de vedere că va fi mai exclusivist. În capitalele europene trebuie construit corect, nu complet”, a spus Gabriel Voicu, SVN România.
În prezent, raioanele 2, 3, 4 și 5 au avut PUZ-uri eliminate, sectorul 6 este singurul cu PUZ-uri – dar cel din 2016, nici o creștere față de 2019, în sectorul 1, PUZ-urile Centrale sunt în anumite zone de funcționare.

“În jurul mijlocului anului 2023, vom vedea astăzi impactul problemei PUZ. Durează 18-24 de luni de la achiziționarea terenului, proiectarea până la etapa de produs finit. Acum vedem încă noi unități livrate pe măsură ce își recuperează din urmă. 2022 În 2020 vom asista la o ușoară scădere, cu o reală intensificare în 2023. A doua direcție este ca cererea să rămână susținută. În ciuda problemelor, cererea rămâne la cote ridicate și se caută opțiuni de construit în afara granițelor Bucureștiului, dar cât mai aproape posibil. Această tendință se va intensifica pe măsură ce livrările de capital vor scădea în 2023 și 2024”, a explicat consultantul.
În ceea ce privește evoluția prețurilor locuințelor noi, Gabriel Voicu a explicat că multe probleme din lanțul de aprovizionare cu materiale de construcție au fost rezolvate.

„Lanțul de distribuție și-a revenit, problemele de pe piața materialelor de construcții s-au diminuat, când vorbim de prețul construcției noi, sunt o mulțime de factori de luat în considerare, în spatele acestor factori se află calcule economice bazate pe costul terenului, costul materialului, puterea muncii. Piața second-hand urmează o nouă tendință, dar fără decalaj al costurilor. Este prea devreme pentru a evalua în ce direcție vor merge prețurile și dacă creșterea va scădea. Cel mai probabil, în următoarele 2-3 luni, vom vedea cum cererea și piața pentru materiale de construcție vor evolua. El a subliniat că, cu excepția Sofia, Bulgaria, Bucureștiul rămâne cel mai bun din punct de vedere al accesibilității.

„Au crescut prețurile, dar au crescut și salariile medii, accesibilitatea rămânând la 8,7 ani sau 104 salarii, față de 101 salarii la începutul anului și 408 salarii medii în 2008. În acest context, în perioada de opt luni din 2022, nivelurile Premium au crescut cu 9% față de aceeași perioadă din 2021, iar 2021 a fost un an foarte bun”, spune Gabriel Voicu.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Venitul mediu lunar pe gospodărie în trimestrul II a fost de 6.241 lei. 86,1% din venituri sunt cheltuieli

Articolul următor

Blocarea autorizației înseamnă mutarea cererii către zona de la periferie, unde nu există infrastructură

Recomandăm și...