Acoperiș

Deși nu foartă multă lume îi acordă atenția cuvenită, acoperișul este extrem de important. Atunci când îți cumperi o locuință, este foarte important să analizezi cu atenție modul în care a fost realizat, deoarece este elementul care protejează casa împotriva intemperiilor, împotriva zgomotelor, împotriva umezelii și împotriva frigului.

Un acoperiș bine realizat trebuie să poată asigura următoarele lucruri:

  • Să reziste în fața incendiilor. Cel mai adesea, șarpanta (scheletul) acoperișului este realizată din lemn. Mai rar, aceasta este realizată din metal. Oricare ar fi materialul folosit însă, este bine ca acesta să fie bine tratat împotriva incendiilor. Atât metalul cât și lemnul sunt destul de fragile în fața focului, motiv pentru care trebuie să fie tratate ignifug;
  • Să fie bine izolat. Izolarea fonică, izolarea termică și hidroizolarea sunt esențiale pentru confortul total din interiorul locuinței;
  • Să aibă o greutate destul de scăzută, în așa fel încât să nu pună foarte mare presiune asupra clădirii;
  • Să se integreze în stilul arhitectural din zonă.

Toate acestea sunt cerințe obligatorii, însă acoperisul poate să rezolve și alte cerințe care au rolul de a oferi confort. Spre exemplu, poate oferi un spațiu adițional prin amenajarea unei mansarde sau a unui pod. 

Tipuri de acoperișuri 

De-a lungul timpului s-au dezvoltat mai multe tipuri de acoperișuri în funcție de formă și mod de construcție. În principiu, tipul acoperișului este ales pe baza unor criterii precum condițiile meteo (acoperișurile din zonele cu zăpadă diferă de cele din zonele cu temperaturi ridicate), zonă, gradul de izolare termică necesar sau gradul de izolare fonică necesar.

Nu există o rețetă comună pentru realizarea acoperișului, flexibilitatea fiind foarte mare, însă există câteva modele care sunt întâlnite aproape peste tot:

Acoperișul în două ape

Este unul dintre acoperișurile clasice, care se remarcă prin simplitate, costuri reduse de construcție și popularitate în rândul proprietarilor de case. Este recunoscut cu ușurință după forma triunghiulară dată de cele două pante înclinate. 

Acoperiș

Acoperișul în două ape este perfect pentru zonele de munte și zonele foarte ploioase, deoarece permite scurgerea rapidă a apei și a zăpezii. Este preferat de mulți oameni pentru spațiul pe care îl oferă și care permite amenajarea unei mansarde și evident, pentru costul scăzut.

Trebuie să se acorde atenție maximă modului în care sunt construite ramele și suportul acoperișului, deoarece este supus mereu acțiunii vântului și dacă nu este realizat corect se poate desprinde.

În zonele cu zăpadă, acoperișul în două ape trebuie să aibă o înclinație de cel puțin 40 de grade, în așa fel încât să se evite acumularea zăpezii.


Acoperișul cu o apă 

Este un acoperiș modern, apreciat pentru aspectul său minimalist.  Arată ca jumătatea unui acoperiș cu două ape, însă este mult mai pretențios. 

Acoperiș

În general, pentru a asigura o termoizolație foarte bună trebuie să aibă amenajată și o mansardă. 

Nu este un acoperiș recomandat în zonele cu vânturi puternice, deoarece prezintă riscul de a nu rezista. În zonele ploioase, acest acoperiș trebuie să asigure o pantă suficient de mare încât să îi permită apei să se scurgă.


Acoperișul în patru ape

Are patru versanți care se unesc în partea superioară a construcției. Este un acoperiș stabil și rezistent, care poate fi folosit oriunde în lume. Este întâlnit adeseori în zonele cu vânturi și ninsori puternice. 

Acoperiș

Din păcate, este destul de complex, ceea ce îl face să fie destul de costisitor. 

Dacă îți dorești un acoperiș care să ofere protecție și în același timp să poată fi transformat în mansardă, este una dintre cele mai bune soluții pe care le ai la îndemână.


Acoperișul tip pantă frântă concavă

Este un acoperiș ce poate fi întâlnit adesea la caselor franceze.

Acoperiș

Poate trece drept acoperiș cu patru ape, diferența fiind faptul că două dintre laturi sunt plate sau ușor curbate.

Este un acoperiș care poate asigura suficient de mult spațiu pe înălțime, fiind ideal pentru o mansardă, însă nu este tocmai potrivit pentru zonele cu multe ninsori, deoarece în partea superioară panta este mai mică și poate facilita acumularea de zăpadă.

Nu este un acoperiș foarte folosit în România deoarece necesită destul de multă mentenanță pentru curățarea prafului și pentru îndepărtarea umezelii. 


Acoperișul modern, de tip terasă

Este un acoperiș plat, fără pantă, care este întâlnit adesea la casele moderne. Este întâlnit, de asemenea, la blocurile de locuințe din zonele de câmpie sau la clădirile industriale.

Acest acoperiș are destul de multe avantaje în ceea ce privește amenajarea, permițăndu-le proprietarilor mai multe opțiuni:

  • Să amenajeze o terasă în aer liber;
  • Să amenajeze o grădină suspendată care poate contribui la hidroizolare și la termoizolare;
  • Să monteze panouri solare pentru a beneficia de un sistem  de energie independent.
Acoperiș

Acoperișul de tip terasă se construiește ușor, deoarece nu are nevoie de foarte multe materiale, însă are dezavantajul de a nu-i permite apei să se scurgă foarte ușor.

Astfel, în zonele unde sunt precipitații abundente este posibil să apară infiltrații.

Dacă este realiat corect însă, cu suficient de multe scurgeri și cu o hidroizolație bună, problema poate rezista fără probleme chiar și în zonele cu precipitații.


Acoperișul de tip fluture 

Nu este foarte întâlnit, fiind un acoperiș în formă de V, ale carui pante se unesc într-un punct interior. În zonele cu ploi abundente poate să nu facă față volumului de apă, însă în zonele secetoase este excelent, deoarece permite colectarea rapidă a apei de ploaie. 

Acoperiș

Este un acoperiș foarte atractiv pentru cei care doresc să construiască o casă prietenoasă cu mediul înconjurător, deoarece permite instalarea facilă a panourilor solare. 

Nu este tocmai ușor de întreținut, ceea ce îi crește destul de mult costurile de exploatare.


Acoperiș cu pantă curbată

Acoperiș

Este un acoperiș scump, care necesită materiale speciale pentru a fi eficient. Prezintă, totuși, câteva avantaje practice.

Panta curbată este ideală în zonele cu precipitații abundente, deoarece permite scurgerea rapidă a apei.


Acoperișul de tip piramidă

Acoperiș

Este un acoperiș în patru ape, folosit pentru clădirile mici. Este o structură solidă, care face față cu brio vânturilor.

Construcția sa nu este tocmai ieftină, însă.


Acoperișul verde 

Din ce în ce mai mulți oameni caută să protejeze natura, iar acoperișul verde este o soluție foarte bună în acest sens.

Acoperiș

Acesta implică plantarea de vegetație pe acoperiș ( de regulă mușchi sau gazon). Acest acoperiș reține foarte bine apa și este foarte plăcut din punct de vedere estetic. Cel mai potrivit este pentru locuințele construite pe terenuri cu diferențe de nivel.

Din păcate, este un acoperiș destul de scump, fiind foarte complex și necesitând o structură foarte bine realizată care să poată susține toată încărcătura statică dată de pământ și vegetație.


Care sunt principalele elemente din structura unui acoperiș?

Orice acoperiș trebuie să aibă o serie de elemente, unele esențiale, altele gândite doar pentru a rezolva niște probleme uzuale:

1. Coama acoperișului

Este zona în care se unesc apele acestuia.

2. Streașina

Este prelungirea acoperișului care depășește peretii casei. Scopul streașinei este acela de a evita scurgerea apei direct pe pereți. Este important ca streașina să fie bine construită și să fie echipată cu un accesoriu sort de streașină, care să ajute la colectarea apei de ploaie în jgheabul sistemului pluvial;

3. Coșul de fum

Este prezent la toate casele cu sistem de încălzire tradițional sau cu sistem de încălzire centralizat. Acesta permite evacuarea gazelor arse, sporind gradul de siguranță din interiorul casei.

4. Jgheaburi și burlane

Aceastea se folosesc la colectarea apei pluviale de pe versanții acoperișului;

Ferestrele de mansardă, lucarna sau iluminatorul. Ferestrele de mansardă și lucarna sunt geamuri destinate iluminării încăperilor de la mansardă, în timp ce iluminatorul este o fereastră de dimensiuni mici cu ajutorul căreia se poate aerisi podul;

5. Parazăpezi

În zonele cu foarte multă zăpadă, parazăpezile sunt esențiale. Acestea sunt montate la marginea strașinii și taie zăpada care alunecă de pe acoperiș, evitând provocarea unor accidente;

Acoperiș

Care sunt cele mai populare învelitori pentru acoperiș?

Acoperiș

Țigla metalică

Este un produs foarte popular în ultima vreme, fiind foarte atractiv din punct de vedere estetic și deopotrivă din punct de vedere funcțional.

Poate să fie achiziționată în foarte multe variante de forme și culori, se montează într-un timp scurt, nu prezintă riscul de a se forma mușchi pe suprafața sa și are o durată de viață ce poate să ajungă la 50 de ani.

Dezavantajele acestei variante de țiglă sunt faptul că în timp se decolorează de la soare, nu este cea mai eficientă soluție în ceea ce privește termoizolația și nu este potrivită în zonele marine, deoarece sarea poate să îi grăbească uzura.


Acoperiș

Țigla ceramică

Este una dintre cele mai folosite tipuri de țiglă, deoarece asigură o izolare termică foarte bună și de asemenea, izolează fonic. La fel ca și țigla metalică, poate oferi o diversitate mare de forme și culori. Spre deosebire de țigla metalică, cea ceramică nu se decolorează în timp.

Din păcate are o greutate mare, încărcând foarte mult structura casei, se montează mai greu și este mai costisitoare. De asemenea, țigla ceramică poate dezvolta mușchi, poate absorbi apa atunci când acoperișul nu are înclinația potrivită și este destul de costisitoare în ceea ce privește montajul. 


Acoperiș

Tabla zincată

Acoprișurile din tablă sunt ieftine, ușoare și ușor de integrat în designul cartierului în care se află casa.

Tabla poate fi prefălțuită sau fălțuită (foile de tablă sunt dotate cu margini care permit îmbinarea ușoară) și rezistă foarte bine la șocuri mecanice, coroziune sau diferențe mari de temperatură.

Tabla pentru acoperiș poate fi mată sau lucioasă.


Acoperiș

Plăcile ondulate de fibrociment

Sunt rezistente la coroziune, ciuperci și dăunători și de asemenea, sunt foarte eficiente în izolarea termică și fonică.

Plăcile din fibrociment sunt realizate dintr-o combinație de ciment, fibre organice, silicat, celuloză și apă , special pentru realizarea de învelitori. 


Acoperiș

Șindrila bituminoasă

Este una dintre cele mai ieftine și interesante variante cu care poate să fie acoperită o casă. Este foarte potrivită pentru orice tip de acoperiș, este ușoară, este ușor de montat și arată bine.

În general, șindrila bituminoasă are o durată de viață de până la 50 de ani și este realizată din granule ceramizate, strat de bitum și armătură din firbă de sticlă.

Nu este cea mai rezistentă variantă împotriva focului, ceea ce necesită o atenție mare la modul de exploatare și prevederea unui spațiu de ventilație.


Acoperiș

Țiglă de beton

Este asemănătoare țiglei ceramice, însă este mai atractivă din punct de vedere al costurilor. Dacă este bine uscată este impermeabilă, rezistă la ciclurile îngheț-dezgheț și are o rezistență mare în timp(80-100 de ani). Din punct de vedere estetic poate lua aproape orice formă și orice culoare.

De asemenea, există și varianta unor învelitori din stuf, din plăci de ardezie sau din panouri de plastic, însă nu sunt atât de populare. Pe viitor, este posibil să devină din ce în ce mai accesibile și mai populare țiglele cu panouri solare, care au uriașul avantaj de a asigura atât protecție împotriva factorilor externi, cât și energie electrică.

Momentan însă, aceste țigle sunt destul de costisitoare și nu foarte des întâlnite.

Sfaturi utile!

Atunci când verifici acoperișul unei clădiri, încearcă să iei în considerare toate aspectele, pentru a stabili dacă este sau nu rezistent: durata de viață, izolarea termică sau fonică, greutatea, garanția de care beneficiază ( dacă mai beneficiază), aspectul general, panta la care este montată învelitoarea și factorii externi care pun presiune asupra structurii. 

În cazul în care acoperișul casei pe care vrei să o cumperi este foarte uzat sau foarte vechi, trebuie să ai în vedere costurile unor reparații sau chiar costurile de înlocuire a întregului acoperiș.