Finisaje

Finisajele sunt printre ultimele etape în construcția unei locuințe, fie că vorbim de case sau de blocuri de apartamente. Acestea se împart în 2 mari categorii: finisaje exterioare și interioare. Ele reprezintă atât o protecție a straturilor mai profunde de construcție, cât și exprimarea esteticii preferate de beneficiarul locuinței. 

Atunci când vorbim de finisaje interioare, ne referim în primul rând la pereți, care pot fi acoperiți cu vopsea lavabilă sau cu un tapet, din materiale sintetice sau naturale. Parchetul laminat sau cel din lemn masiv reprezintă o soluție bună pentru a da casei un aspect cald, primitor. Gresia și faianța sunt folosite în general pentru baie sau bucătărie, acolo unde trebuie luat în calcul gradul mare de umiditate. În cazul finisajelor exterioare, trebuie alese vopsele speciale, care protejează construcția de intemperii și au un grad ridicat de rezistență în timp. 

Pereți

Pereții interiori reprezintă o modalitate optimă pentru compartimentarea unei locuinței. Aceștia pot fi construiți din diverse materiale, care prezintă avantaje și dezavantaje legate de cost, spațiu, izolare termică și fonică și utilitate (posibilitatea de a susține corpuri de mobilă suspendate). 

Finisaje
Pereții reprezintă cea mai vizibilă suprafață a casei, de aceea este important să le acordăm cea mai multă atenție

Pereții interiori trebuie finisați înaintea aplicării materialelor decorative sub formă de vopsea de diverse tipuri. Un prim pas constă în aplicarea unui strat de amorsă, care are rolul de consolidare și de reducere a gradului de absorbție a suportului (peretele nefinisat).

Materialul folosit pentru tencuiala de bază a pereților interiori este gletul, însă, dacă acesta nu este ales corespunzător, finisarea pereților va ridica unele probleme. Alegerea unui glet de proastă calitate va atrage după sine decojirea sau desprinderea acestuia de pe perete, din cauza aderenței necorespunzătoare la suport. De asemenea, rezistența, culoarea și aspectul gletului vor influența în mod negativ rezultatul finisării, impunând și un consum mai mare de vopsea. 

Vopsea 

Vopseaua este o alegere accesibilă de amenajare a pereților interiori datorită costului redus și varietății de texturi și culori disponibile. În cazul unor pereți finisați corespunzător, aplicarea vopselei este facilă, iar cantitatea necesară poate fi redusă drastic prin folosirea unei amorse și a unui glet de calitate. 

Finisaje

Există mai multe tipuri de vopsea care pot fi alese și în funcție de destinația camerei unde vor fi aplicate. Astfel, pentru baie și bucătărie poate fi utilizată cu succes o vopsea superlavabilă, o vopsea decorativă dintr-o gamă variată de nuanțe, texturi și efecte vizuale deosebite pentru living și dormitor și chiar o vopsea care să imite efectul unei table de scris pentru zona de birou sau camera copiilor. 

Unele dintre acestea au un aspect  marmorat, sidefat sau metalizat pentru un efect deosebit. Pereții dintr-o cameră pot fi vopsiți în tonuri și texturi diferite, vopseaua devenind o modalitate subtilă de a accentua trecerea prin diferite zone ale aceleiași camere (de exemplu, într-un living de tipul open space pot fi delimitate zonele de relaxare, de socializare, de servit masa etc).

Tipuri de vopseluri lavabile și diferențe (teflonata, siliconata etc)

Vopseaua lavabilă este o opțiune populară datorită capacității de acoperire, dar și pentru că petele se pot spăla ușor cu o lavetă umezită. De asemenea, timpul de uscare este relativ scurt, astfel încât acest proces poate dura destul de puțin chiar și într-o locuință cu mai multe camere și pereți despărțitori. 

Există mai multe tipuri de vopsea lavabilă, care pot fi categorizate în funcție de mai multe criterii, după cum urmează:

 • rezistența la spălarevopsea semi-lavabilă (petele pot fi șterse, însă vopseaua se uzează repede), vopsea lavabilă și vopsea superlavabilă (poate fi ștearsă de până la 200 de ori);
 • proprietăți  vopsea antimucegai (împiedică formarea sporilor de mucegai), vopsea antibacteriană (ajută la păstrarea unui mediu sănătos în locuință), vopsea cu acoperire mare ( cantitatea necesară este redusă datorită acestei proprietăți), vopsea antimurdărie (conține compuși speciali care facilitează îndepărtarea petelor);
 • particularitățivopsea cu ioni de argint (potrivită pentru mediul septice din spitale și clinici), vopsea cu latex (acesta oferă o creștere a durabilității în raport cu frecvența spălărilor), vopsea cu teflon (care protejează împotriva pătării sau zgârierii suprafețelor astfel tratate), vopsea siliconată ( asigură o rezistență mai mare la umezeala cauzată de vapori, este rezistentă la murdărie).

Vopsea antibacteriana

În special pentru familiile cu copii, calitatea aerului interior este o componentă foarte importantă atunci când își aleg o locuință. Deși este mai specifică zonelor cu aglomerări umane (școli, spitale, birouri ș.a.), încărcătura microbiologică poate fi favorizată de factori, precum umezeala și temperatura crescută dintr-o locuință. De aceea, se recomandă folosirea unei vopsele lavabile antibacteriene de calitate. 

Finisaje

Unele branduri folosesc substanțe biocide încorporate direct în rășina acrilică a vopselei, asigurând astfel o eliberare treptată a acestora. În acest mod, se împiedică formarea de colonii de bacterii la suprafața peliculei de vopsea, asigurând un mediul sănătos pentru beneficiul întregii familii.

De asemenea, există și varianta cu ioni de argint, care oferă suport în distrugerea microorganismelor de orice natură, de la mucegaiuri și fungi, până la bacterii care se localizează în spitale (inclusiv Staphylococcus Aureus).

Vopseaua lavabilă antibacteriană de calitate este eficientă împotriva fungilor, bacteriilor și mucegaiului, este rezistentă la îndepărtarea petelor cu o gamă largă de dezinfectanți, este durabilă și economică și cu un grad mare de acoperire. 


Tavane

Tavanele unei locuințe pot fi decorate în diverse stiluri în funcție de materialele alese. Există o gamă variată de elemente decorative pentru tavane, care au atât rol estetic, cât și de protecție împotriva umezelii sau de sporire a gradului de izolare fonică.  Acestea sunt confecționate, de regulă, din polistiren sau gips-carton și pot fi aplicate cu ușurință prin lipire pe beton, lemn, tapet sau vopsea. 

Finisaje
Locuințele moderne îmbină mai multe stiluri de design interior, tavanul fiind adesea componenta care oferă contrast

Tavanul poate fi decorat prin acoperire completă (plăci decorative din diverse materiale), mai ales în cazul în care se dorește mascarea unor denivelări, pete sau fisuri care strică aspectul încăperii. Totodată, se poate opta pentru adăugarea unor elemente decorative de mai mici dimensiuni (rozete, baghete, cornișe), care pot fi îmbinate cu vopsea sau fototapet, pentru un efect vizual deosebit sau pentru un plus de eleganță. 

În funcție de preferințele dumneavoastră sau de stilul designului interior, decorațiunile pentru tavane se pot împărți în: clasice și moderne. Indiferent de ce stil alegeți, acestea reprezintă o variantă accesibilă de înfrumusețare a unei camere, precum și o modalitate de a vă exprima personalitatea creatoare în mediul dumneavoastră intim.

Lumini în tavan

O modalitate ingenioasă de iluminare o constituie baghetele cu LED aplicate pe tavan, care nu numai că oferă un aspect deosebit, dar sunt și o variantă mult mai economică și ecologică (nu conțin mercur) decât clasicul bec. În comparație cu acesta, ledurile sunt compuse din capsule sau lentile foarte mici plasate pe materiale conductoare de căldură. Mai nou, baghetele cu led pot fi folosite în orice cameră, fiind posibilă reglarea intensității acestora, în funcție de destinația camerei în care sunt aplicate.

Din punctul de vedere al consumului, baghetele decorative cu LED sunt foarte eficiente, iar durata de viață este mult mai mare în comparație cu becul obișnuit. De asemenea, aceste nu încălzesc atmosfera, așadar consumul energetic se referă în cea mai mare parte la partea de iluminat. Consumul redus de energie electrică ajută diminuarea efectului de seră, fiind o alegere excelentă dacă doriți să adoptați un stil de viață sustenabil. 

Finisaje
Luminile bazate pe LED pot fi folosite într-un mod creativ pentru a îmbina utilul cu plăcutul

Estetic vorbind, baghetele cu LED aplicate pe tavan creează impresia de spațiu și îmblânzesc accentele ascuțite, creând impresia de fluiditate a contururilor. Fie că alegeți baghetele special concepute în acest sens sau lumini așezate aleatoriu în tavan, iluminarea cu sisteme LED poate crea o atmosferă de intimitate și confort ideală pentru locuința dumneavoastră.  

Decorațiuni moderne 

Pentru un efect inedit pentru locuința dumneavoastră, puteți opta pentru un tavan fals din plăci de gips-carton, cu efect 3D. Modelele sunt nenumărate, de la plăci care compun un mozaic ce redă întocmai un cer înstelat sau luciul apei, până la imitații de lemn sau chiar plăci cu efect de oglindă. 

Tavanul fals de tip rack

Este confecționat din aluminiu, creând impresia de spațialitate și ajută la îmbunătățirea luminozității unei încăperi. Acesta nu izolează termic și fonic, însă are o mare rezistență la umezeală și incendii și poate rezista între 25-40 de ani, în funcție de firma producătoare.

Tavanul fals stretched

Constă într-o ramă aplicată pe tavan și un material foarte subțire, de tip membrană, care se întinde pe ramă. Modelele sunt foarte variate, cele mai căutate fiind imaginile 3D imprimate pe pânza, care poate fi lucioasă sau mătăsoasă.

Jocul de lumini, nuanțe și texturi pot înfrumuseța orice cameră dacă sunt alese cu grijă.  În funcție de mărimea camerei și de destinația acesteia, modelele recomandate variază de la desene simpliste, până la imagini realiste sau chiar fresce, pentru un aer somptuos. 


Decorațiuni clasice

Poți adăuga un plus de eleganță și rafinament locuinței dumneavoastră alegând decorațiuni pentru tavane de tip clasic, sub formă de baghete (brâuri), cornișe sau rozete din polistiren. Acestea se aplică la îmbinarea dintre perete și tavan, oferind un aspect îngrijit camerei.

În funcție de gusturi, poți crea stiluri diverse prin combinația de elemente decorative pentru tavan, creând povestea locuinței tale. 

Finisaje

Bagheta sau brâul pentru tavan

Este confecționată din polistiren și se aplică ușor prin lipire cu un adeziv special pe orice suprafață din beton, lemn, tapet sau chiar plăci de tavan fals.

După aplicare, aceasta poate fi vopsită cu orice vopsea lavabilă sau acrilică, aducând un plus de eleganță camerei în care este montată. 


Finisaje

Cornișele

Sunt elemente decorative inspirate din arhitectura Greciei antice, care pot fi îmbinate cu succes cu rozete decorative pentru un adaos de dramatism și eleganță.

Acestea sunt confecționate din poliuretan rigid ce imită perfect lucrările din ipsos, fiind totodată și foarte ușor de întreținut după montare (se șterg de praf). Și acestea pot fi vopsite cu orice vopsea pe bază de apă.

Dincolo de aspectul sofisticat pe care îl oferă unei încăperi, cornișele pot ascunde micile imperfecțiuni, fisuri, cabluri sau chiar galeria perdelei (dacă au o înălțime de peste 7 cm). 


Finisaje

Rozetele

Acestea pot înfrumuseța punctul de prindere al unui candelabru, însă pot oferi un plus de rafinament și fără un corp de iluminat impunător.

Și ele pot fi aplicate pe orice suprafață, prin lipirea cu un adeziv special, după care pot fi vopsite cu orice vopsea lavabilă sau acrilică pe bază de apă. 


Plinte

Plinta este un element decorativ de interior, folosit la îmbinarea dintre suprafețele acoperite de parchet și perete. Folosirea plintei reprezintă o soluție practică și estetică pentru acoperirea golurilor dintre perete și parchet. De obicei, aceasta are aceeași culoare cu parchetul, oferind un aspect îngrijit camerei în care este aplicată. Plinta este și o soluție ingenioasă pentru ascunderea cablurilor, evitându-se astfel situația în care acestea traversau o cameră direct pe podea sau ascunse sub mochetă/ covor. 

Plinta este însoțită și de alte elemente decorative, precum: colțuri, capete și elemente de îmbinare; acestea se folosesc pe toată lungimea camerei și la colțuri, pentru a asigura continuitate din punct de vedere estetic. 

Finisaje
În trecut, plintele erau adesea folosite cu alte elemente decorative pentru a crea un ambient unitar

Montarea plintelor constituie și o soluție de protejare a pereților în cazul îndepărtării murdăriei de pe parchet cu ajutorul unui mop. La rândul ei, plinta se curăță ușor folosind o cârpă umezită și un detergent pentru parchet. 

Tipuri de plinte (metal, lemn, plastic)

În prezent există o gamă foarte variată de plinte, în funcție de materialul din care sunt fabricate; noile tendințe în materie de design interior nu impun ca parchetul și plinta să fie confecționate din același material, nici măcar să aibă aceeași culoare. 

Finisaje

Plinta din Polimer Dur sau Duropolimer

Este confecționată dintr-un material cu o rezistență sporită la umezeală, șocuri sau lovituri.

Aceasta poate fi achiziționată în nuanțe ce imită lemnul, pentru a se potrivi cu parchetul, sau albe și pot fi vopsite ulterior.

Ca o particularitate, plinta Duropolimer nu are elemente de îmbinare, ci se taie în unghiuri de 45 de grade pentru montare. 


Finisaje

Plinta din MDF

Este populară, pentru că materialul imită foarte bine lemnul; MDF-ul este un material care se folosește în industria mobilei și este mai calitativ decât lemnul în sine.

Dezavantajul principal este slaba rezistență la umezeală și lovituri.

Plinta MDF poate fi albă și se poate vopsi la alegere, sau în nuanțe ce imită lemnul, într-o gamă variată de nuanțe (stejar, arțar, cireș, nuc ș.a.).

Îmbinarea bucăților de plintă la colțuri se face prin tăierea acestora la 45 de grade.  


Finisaje

Plinta din PVC (canal dublu)

Este un model foarte des folosit, datorită faptului că este ușor de montat și vine într-o gamă foarte bogată de nuanțe; în special modelele care imită lemnul au devenit din ce în ce mai elegante prin fidelitatea detaliilor. 

Plinta PVC este foarte ușor de montat, are o șină pentru ascunderea cablurilor și dispune de elemente de îmbinare (colțuri, capete).

De asemenea, este ușor de întreținut și materialul din care este confecționată este ușor elastic, ceea ce contribuie la mularea acesteia pe perete.

Ca dezavantaje, acest tip de plintă nu se poate vopsi, are un aspect de plastic, iar elementele de îmbinare se desprind ușor de la locul lor. 

Acestea sunt cele mai accesibile modele de plinte folosite pentru finisarea podelelor locuințelor.

Mai există și alte tipuri de plinte, confecționate din aluminiu, inox (în special pentru spațiile publice – spitale, clinici, laboratoare), sticlă și piatră naturală cu aspect premium, însă sunt restrictive din punct de vedere financiar și nu pot fi combinate cu orice tip de parchet.

De asemenea, există plinta fabricată din lemn, care poate fi asociată cu podelele din lemn masiv, însă costul de achiziție și montare este destul de mare, iar expunerea la umezeală va cauza deformări inestetice în timp.

Îmbinare plinte – cum se prind la colțuri în special

În funcție de tipul de plintă ales, montarea se face prin lipire cu un silicon special, care este achiziționat odată cu plinta sau printr-un sistem de șine sau cleme de plastic. De asemenea, pentru unele dintre tipurile de plinte menționate, există accesorii și elemente de îmbinare, în vreme ce altele pot fi îmbinate doar prin tăierea acestora la unghiuri de 45 de grade. 

În cazul plintei Polimer Dur îmbinarea se face prin tăierea celor două bucăți la unghi de 45 de grade, astfel încât, după unire să rezulte un colț de 90 de grade. 

Pentru tăierea plintei, în vederea creării colțurilor exterioare, ai nevoie de un suport și de un ferăstrău staționar electric sau un ferăstrău circular de tăiat în unghi de precizie. Dacă vei tăia o plintă lungă, asigurați-vă că aceasta este așezată pe un suport și la capătul opus tăierii, astfel încât suprafața să fie plană. Aceasta se poate însemna cu un creion și tăia la unghiul potrivit, în așa fel încât cele două bucăți să fie lipite în colț de 90 de grade. 

După tăiere, ar fi bine să îndepărtezi asperitățile cu hârtie abrazivă fină, pentru o îmbinare mai precisă. Cele două bucăți de plintă se lipesc cu ajutorul unui adeziv special cu uscare rapidă, fără solvenți, cu dispersie acrilică, pe care îl poți achiziționa odată cu plinta. Excesul de adeziv se poate îndepărta cu o cârpă umedă. În mod similar se procedează și pentru colțurile interioare.

Dacă ai ales plinta MDF îmbinarea colțurilor se face în mod asemănător cu modul descris mai sus, prin tăierea bucăților de plintă în unghi de 45 de grade. Pentru lipire, se folosește un adeziv special, cu un coeficient de elasticitate ridicat, rezistent la umezeală și cu uscare rapidă. 

Pentru montarea plintei Polimer Dur sau Duropolimer și MDF se recomandă să apelezi la serviciile unui specialist, îmbinarea la colțuri fiind mai complicată prin lipsa elementelor de îmbinare. 

În cazul plintei PVC, la achiziționarea acesteia va trebui să adaugi și accesorii, în funcție de ce ai nevoie: colțuri exterioare, colțuri interioare, element îmbinare și terminații pentru plintă. Acestea sunt prevăzute cu niște cleme, care permit fixarea acestora între bucățile de plintă deja montate, pentru a îndeplini diversele scopuri pentru care sunt prevăzute. 

Nu este nevoie de adaos de adeziv, însă în cazul plintelor PVC de proastă calitate, aceste accesorii pot ieși cu ușurință în cazul unui impact accidental. 

Fixare plinte – cum se prind de pardoseală

Plintele pot fi fixate pe perete fie prin lipire cu un adeziv special, fie printr-un sistem de șine și cleme sau cu ajutorul diblurilor și holșuruburilor.

Se recomandă să apelați la serviciile unui specialist, deoarece montarea plintelor trebuie să țină cont de o serie de aspecte, precum structura peretelui de care va fi prinsă  – peretele poate fi construit din cărămidă sau blocuri, poate fi un perete despărțitor din stâlpi de lemn sau metalici, cazuri în care se folosesc metode diferite de prindere. 

De asemenea, trebuie să luați în considerare și localizarea conductelor și a cablurilor, astfel încât să nu le găuriți, dacă alegeți să fixați plinta cu ajutorul șuruburilor și a diblurilor. 

Montajul plintei Polimer Dur sau Duropolimer poate fi făcută prin lipirea cu un silicon special, care poate fi achiziționat odată cu plinta. Această metodă poate părea mai rapidă și mai ieftină, însă dacă doriți să faceți modificări ulterioare (de exemplu, să accesați un cablu ascuns de plintă sau să adăugați un cablu) nu o veți putea face fără distrugerea plintei și a zugrăvelii peretelui. 

O altă variantă de fixare este fixarea cu ajutorul șinei speciale, care vă permite să o scoateți cu ușurință, în diverse scopuri: pentru curățare, dacă schimbați culoarea pereților sau dacă doriți să accesați sau să adăugați un cablu pentru a fi mascat de aceasta. 

În funcție de materialul din care este construit peretele pe care se monteaza plinta, există trei variante de fixare:

 • dacă peretele este din rigips sau OSB, șina se prinde prin capsare;
 • dacă peretele este din cărămidă porotherm (bloc ceramic folosit la realizarea pereților structurali), șina se lipește cu silicon sau cu bandă dublu adezivă;
 • dacă peretele este din BCA, beton sau cărămidă plină, plinta se poate fixa cu ajutorul diblurilor, aceasta fiind metoda cea mai adecvată. 

Montajul plintei MDF urmărește aceleași principii ca cele enumerate mai sus. 

Plinta PVC se montează cu ajutorul diblurilor și șuruburilor, poziționate la o distanță de aproximativ 50 de cm unele de altele. Aceasta este prevăzută cu un canal în care se ascund cablurile, acoperit de o bandă din același material.

Pentru montare, se va îndepărta banda, se vor fixa diblurile și se vor înfileta holșuruburile; în cazul în care doriți să ascundeți cablurile, acesta este momentul în care le poți fixa în canalul special creat pentru acest scop. La final se atașează banda încorporată în plintă. 

Plinta PVC beneficiază și de accesorii, iar acestea se fixează printr-un sistem de cleme în zonele pentru care sunt create – colțuri interioare, exterioare, terminații și elemente de îmbinare. 

Pentru situațiile în care pereții sau podeaua nu sunt perfect plane, pot apărea goluri între acestea și plintă, indiferent de modelul ales. Puteți opta pentru folosirea unui pistol cu chit decorativ pentru umplerea acestor goluri într-un mod facil și estetic, acesta fiind disponibil în mai multe nuanțe. Orice surplus poate fi îndepărtat ușor cu ajutor unei cârpe umede.


Faianță

O metodă destul de comună pentru finisarea pereților din bucătărie și baie este acoperirea acestora, integrală sau parțială, cu plăci ceramice din faianță. Faianța este un material realizat din ceramică glazurată (acoperită cu smalț), care poate fi folosit și pentru confecționarea obiectelor de olărie. 

Avantajele finisării pereților din baie și bucătărie cu plăci de faianță se referă la rezistența la umezeală a acestora, curățarea ușoară prin ștergere cu o cârpă umedă și un detergent special, precum și versatilitatea modelelor, care facilitează asortarea acestora cu podelele. De asemenea, acest material nu favorizează depunerea de praf, murdărie sau mucegai, fiind o alegere potrivită pentru persoanele care suferă de astm sau alergii. 

Finisaje
Faianța care imită mozaicul a devenit foarte populară printre dezvoltatorii imobiliari din România

Dacă alegeți acest finisaj în bucătărie, puteți combina folosirea faianței pentru pereții din imediata apropiere a spațiului de gătit cu aplicarea unei vopsele lavabile în zona de cinat. În acest fel puteți adăuga un plus de personalitate bucătăriei dumneavoastră. 

Gama foarte bogată de modele, mărimi, texturi și nuanțe vă dau ocazia să personalizați aceste spații în funcție de gusturile dumneavoastră. Combinarea acestor cu o gresie asortată – fie că vorbim de nuanțe sau de motivele repetitive vă dă ocazia să vă exprimați spiritul creator chiar la dumneavoastră acasă. 

Faianța poate fi de mai multe feluri în funcție de aspectul exterior și anume: mată sau lucioasă (porțelanată). De asemenea, poate veni în foarte multe variante de culori și poate chiar să fie desenată cu modele atractive sau să aibă diverse aplicații din varii materiale. 

Sfaturi de achiziție a faianței 

Dacă vrei să achiziționezi cea mai bună faianță pentru baia și bucătăria ta, trebuie să te asiguri că aceasta este rezistentă la abraziune și zgârieturi ( există o clasificare PEI care îți spune cât este de rezistentă), trebuie să te asiguri că nu absoarbe apă și de asemenea, trebuie să te asiguri că achiziționezi suficiente plăci pentru a acoperi întreaga suprafață. În general, trebuie să achiziționezi cu 10% mai multă faianță decât ai nevoie, pentru a acoperi eventualele pierderi.

Nu doar faianța contează, ci și adezivul folosit sau chitul pentru rosturi. Acestea vor decide cât de rezistentă este prinderea faianței pe perete și vor avea un impact destul de puternic asupra aspectului încăperii.

Îngrijire și curățare

Indiferent că este vorba despre faianța din baie sau din bucătărie, aceasta trebuie să beneficieze de o întreținere periodică riguroasă, în așa fel încât să asigure un spațiu cât mai igienic. 

Din fericire, procesul de curățare este simplu. Ai nevoie de un detergent special, lavete și bureti și tot ceea ce ai de făcut este să ștergi. Pentru o eficiență maximă trebuie să ții cont și de o serie de sfaturi utile:

 • Nu folosi soluții foarte puternice sau foarte abrazive atunci când cureți faianța porțelanată;
 • Aspiră praful înainte de a trece la procesul de spălare;
 • Înainte de a începe să ștergi faianța, lasă detergenții să acționeze;

Lambriu

Lambriul este o modalitate foarte atractivă cu care se îmbracă pereții. Acesta poate fi realizat din diverse materiale: Marmură, lemn, PVC, MDF sau PAL și pe lângă rolul estetic poate fi și un bun izolator fonic sau termic. 

Finisaje
Designerii de interior adesea folosesc lambriul pentru a-l asorta cu alte elemente de mobilier

Cele mai utilizate lambriuri din prezent sunt cele din lemn, PVC și MDF.

Lambriurile din lemn

Sunt extrem de apreciate, atât pentru îmbrăcarea încăperilor exterioare, cât și pentru îmbrăcarea exteriorului. Se pot face lambriuri din diverse esențe de lemn: brad, stejar, nuc, molid, etc, iar dacă sunt bine realizate pof prezenta o mulțime de avantaje:

 • Sunt foarte plăcute din punct de vedere estetic, asigurând un decor elegant, cu tente rustice;
 • Rezistă foarte bine la acțiunea soarelui;
 • Sunt foarte trainice. Durata de viață a unui lambriu din lemn este de peste 20 de ani. Există și lambriuri care au rezistat peste 100 de ani.
 • În cazul în care se strică, reparația și înlocuirea se face rapid;
Finisaje
Lambriul din lemn este folosit pentru a asorta pereții cu diferite elemente de mobilier

Este important ca lambriul din lemn să fie bine tratat împotriva dăunătorilor înainte de a fi pus pe pereți. Acesta trebuie să fie tratat cu soluții împotriva cariilor, cu lacuri împotriva focului și cu soluții hidrorezistente. 

Dezavantajele lambriului din lemn sunt date de riscurile de a fi atacate de dăunători și de faptul că ocazional necesită întreținere.


Lambriurile din PVC

Sunt soluții practice atât pentru placarea interioară, cât și pentru placarea exterioară. PVC-ul are o durată mare de viață, rezistă foarte bine la uzură și este ușor de montat. 

Finisaje
Lambriurile din PVC se folosesc atunci când este nevoie de un model complex însă la costuri reduse

În comparație cu lambriurile din lemn, cele din PVC au un avantaj foarte mare: pot fi folosite în încăperile cu grad de umiditate mare. Practic, poți instala aceste lambriuri inclusiv în baie sau bucătărie.


Lambriurile din MDF

(Medium Density Fierboard) este un material obținut din rumeguș tocat și presat, care prezintă o densitate foarte mare. Este rezistent la umiditate și poate fi prelucrat în foarte multe forme și culori, ceea ce îl face perfect pentru toate încăperile casei.

Din păcate, nu are o rezistență mecanică foarte bună. Totuși, lambriurile din MDF sunt folosite adeseori datorită costurilor reduse, mai ales în cazul suprafețelor mari.

Finisaje
Deoarece imită cu succes lemnul, lambriul MDF este folosit acolo unde este necesară acoperirea unei suprafețe mari

Pardoseli

Pardoseala este acel element al casei cu care intri mereu în contact și care contribuie decisiv la gradul de confort pe care îl resimți. Aceasta poate contribui la confortul fizic și termic, la aspectul încăperii și chiar la siguranță. 

Alegerea pardoselii perfecte trebuie să se facă în funcție de mai multe criterii:

 • În funcție de traficul din încăperea în care va fi montată;
 • În funcție de umiditatea încăperii;
 • În funcție de modul de întreținere ( cât de ușor se curăță, dacă are nevoie de vopsire sau tratare, etc);
 • În funcție de nevoile celor care o folosesc.

Dacă știi cu exactitate ce vrei de la pardoseală, poți descoperi extrem de multe opțiuni pe care le ai la dipoziție.

Pardoselile ceramice (Gresia)

Pardoseala din plăci ceramice este una dintre cele mai folosite variante de pardoseală pentru interior. Aceasta se remarcă printr-un aspect deosebit de plăcut, rezistență mare în timp, rezistență la umezeală, uzură și foc precum și o întreținere ușoară.
Poți opta pentru gresie glazurată sau porțelanată.

Gresia glazurată (lucioasă)

Este folosită doar pentru spațiile interioare și poate veni în foarte multe variante de culori și modele.  Se diferențiază de gresia porțelanată printr-un strat de glazură aflat la suprafață.

Finisaje
Gresia lucioasă crează un aspect asociat cu luxul, de aceea se folosește mai mult în zonele unde se primesc musafiri

Gresia mată

Față de cea lucioasă, gresia mată este mai compactă și are caracteristici fizice mai bune. Aceasta este antiderapantă, dă senzația de căldură și poate rezista chiar și la procesul de îngheț-dezgheț.

Finisaje
Gresia mată previne alunecarea, având o suprafață mai aspră

Pardoselile din lemn masiv

Lemnul masiv este un material care poate oferi acea senzație de căldură și naturalețe, fiind deopotrivă deosebit de elegant. Dacă alegi o pardoseală din acest material ai garanția că nu se va demoda în timp și  te bucuri de o mulțime de avantaje:

 • Este un produs 100% natural. Este adevărat ca pentru un tratament foarte bun împotriva eventualelor probleme, se poate trata cu lacuri și substanțe chimice, însă de multe ori poți descoperi pardoseli netratate;
 • Este ușor de întreținut pe termen scurt. Curățarea pardoselilor din lemn masiv se face foarte simplu, cu aspiratorul și mopul;
 • Nu provoaca alergii;
 • Rezistă foarte bine în timp, fiind una dintre cele mai atractive soluții din acest punct de vedere;
 • Este o soluție ideală pentru termoizolarea foarte bună a încăperii.
Finisaje
Pardoselile din lemn masiv sunt folosite în cazurile în care se dorește un ambient cât se poate de elegant

Dacă vrei să te bucuri de pardoseala din lemn masiv pentru o perioadă mare de timp însă, trebuie să acorzi puțină atenție tratamentelor și îngrijirii. De multe ori, tratarea plăcilor de pardoseală poate fi un proces destul de costisitor și de greoi.


Pardoseli din parchet laminat

Parchetul laminat a câștigat foarte mult teren în ultimii ani, fiind o soluție la fel de plăcută din punct de vedere estetic precum este lemnul masiv, însă mult mai ieftină și mai variată din punct de vedere estetic.

Pardoselile din parchet laminat sunt potrivite pentru încălzirea în pardoseală, pot suporta traficul intens, se montează rapid, fără a fi nevoie de cuie și rezistă foarte bine la agenții chimici de curățare.

Finisaje
Parchetul laminat imită foarte bine lemnul și a devenit cea mai populară alegere pentru cei care au un buget moderat

Din păcate, acest parchet nu este antifonic și nu rezistă foarte bine la umezeală. În cazul contactului cu apa are toate șansele să se umfle.


Pardoseli din parchet stratificat

Este o pardoseală care îmbină toate avantajele lemnului și ale parchetului laminat. Lemnul stratificat poate avea două sau trei straturi și prezintă următoarele proprietăți:

 • Este foarte rezistent la deformare, făcând față inclusiv umezelii;
 • Poate fi folosit fără probleme în sistemele de încălzire în pardoseală;
 • Poate fi recondiționat cu ușurință în cazul în care se uzează;
 • Întreținerea sa se face destul de ușor;
 • Este un bun izolator termic, oferind atât confort fizic, cât și confort vizual.
Finisaje
Vizual, parchetul din lemn stratificat arată la fel ca cel laminat și aproape la fel ce cel din lemn masiv, diferența făcându-se la atingere

Pardoseli din piatră naturală

Piatra naturală este printre cele mai rezistente și solide soluții pentru pardoseală. Fie că optezi pentru granit, travertin, marmură sau andezit, vei obține o pardoseală ce rezistă fără probleme zeci de ani, poate sa fie curățată ușor, chiar și cu un simplu jet de apă și are un aspect elegant și natural. Din păcate, acest tip de pardoseală este destul de costisitor.

Finisaje
La interior, podelele de piatră sunt folosite în situații cu trafic foarte crescut sau atunci când o cere designerul

În timp, dacă piatra este poroasă, poate acumula praf, ceea ce o face destul de greu de curățat. Totuși, dacă este bine îngrijită și protejată cu ajutorul câtorva covorașe, va rezista generații întregi.


Pardoseli epoxidice

Sunt pardoseli decorative, realizate din rășini epoxidice, care au avantajul de a putea fi personalizate în absolut orice mod. Poți să alegi pardoseli epoxidice cu desene care mai de care mai interesante, cu elemente din natură sau pur și simplu într-o culoare pe care o găsești atractivă. 

Finisaje
Pardoselile epoxidice sunt folosite preponderent în locurile cu trafic crescut dar în ultima vreme au început să fie adaptate la mediul rezidențial.

Rășinile epoxidice sunt o soluție destul de nouă pentru pardoseli, folosite cel mai adesea în centrele comerciale și industriale. Proprietățile lor foarte bune le fac să fie foarte atractive și pentru utilizatorii casnici:

 • Nu au rosturi, ceea ce le face să fie extrem de ușor de curățat;
 • Sunt un foarte bun hidroizolant;
 • Sunt mai confortabile decât pardoselile din gresie sau piatră, deoarece sunt mai calde;
 • Sunt antiderapante și nu permit dezvoltarea alergenilor.

Pardoseli din PVC

O altă soluție interesantă și foarte populară în ultimii ani este PVC-ul. Elementul care îi cucerește pe foarte mulți la acest material este costul redus, însoțit de o diversitate mare estetică. PVC-ul poate să fie folosit în orice încăpere a casei, poate să aibă numeroase culori și modele și oferă atât o izolare fonică bună, cât și o hidroizolare bună. Un alt punct forte al pardoselii din PVC este faptul că poate fi tratată antimicrobian și folosită în spitale sau săli de sport.  

Finisaje
Pardoselile din PVC sunt folosite în general în instituții publice fără volum mare de tranzit

Pe lista cu dezavantajele acestui tip de pardoseală se numără faptul că în timp își pierde din aspectul plăcut și se poate deteriora ușor atunci când este supusă la un grad mare de uzură. 

Dacă montajul nu este perfect, există riscul să pătrundă umezeală și murdărie prin îmbinări.


Pardoseli elastice

O categorie aparte a pardoselilor este cea a pardoselilor elastice. Din plăci de vinil, foaie de linoleum, foaie de cauciuc sau plută, aceste pardoseli sunt extrem de accesibile și se instalează foarte ușor. 

Finisaje
Linoleul a fost foarte des utilizat în perioada comunistă deoarece majoritatea blocurilor nu aveau niciun fel de podea și se folosea linoleu pentru a acoperi betonul

De cele mai multe ori, aceste pardoseli sunt o soluție de compromis, dat fiind faptul că nu au o durată mare de viață și atunci când sunt deteriorate nu mai pot fi reparate. 


Mocheta

Foarte mulți oameni aleg să folosească mocheta în locul pardoselii, iar alegerea este justificată de confort. Mocheta asigură căldură și senzația de moale pentru picioare, absoarbe foarte bine sunetele, se instalează cu mare ușurință și vine într-o varietate foarte mare de modele și de culori. 

Finisaje
Mocheta a devenit cel mai popular mod de a acoperi pardoselile în România, aceasta adesea fiind pusă peste parchet

Pe lista cu dezavantajele mochetei se numără faptul că se curăță destul de greu, având nevoie de o întreținere regulată, poate acumula alergeni și se poate deteriora definitiv în urma unor mici accidente, cum ar fi scăparea unui pahar de vin pe jos. 


Usi de interior

Ușile de interior fac parte din elementele extrem de importante într-o locuință. Acestea joacă atât rol estetic, cât și funcțional și trebuie să fie alese în funcție de încăperea căreia ii sunt dedicate, în funcție de stilul casei și în funcție de gradul de izolare fonică și termică pe care îl oferă.

Din punct de vedere estetic, o ușă bună de interior nu trebuie să distragă atenția de la decorul camerei, completând-o armonios. 

iDin punct de vedere funcțional, ușa trebuie să păstreze căldura, să fie silențioase și să izoleze câț mai bine din punct de vedere fonic.

Ușile de interior din lemn masiv

Lemnul masiv este un material folosit încă din cele mai vechi timpuri la realizarea ușilor, atât pentru interior, cât și pentru exterior. Aceste uși sunt robuste, asigură un aspect cald și primitor și conving prin câteva caracteristici avantajoase:

 • Izolează foarte bine din punct de vedere acustic, ceea ce poate oferi un grad mare de intimitate;
 • Pot ajuta la obținerea unei izolații termice foarte bună;
 • Rezistă foarte mult timp, chiar și atunci când sunt exploatate intens.
Finisaje
Cu mici excepții, ușile din lemn masiv sunt folosite la interior doar în cazul proprietăților de lux

Din păcate, ușile din lemn masiv sunt costisitoare și au nevoie de o intreținere destul de atentă pentru a-și menține proprietățile.

Dacă sunt supuse umidității sau diferențelor mari de temperatură, își modifică dimensiunile ajungând să nu mai fie tocmai potrivite pentru ramele în care sunt montate și să nu mai izoleze chiar atât de bine. Nu este o idee foarte bună, așadar, să optezi pentru uși din lemn la baie sau la bucătărie.


Ușile de interior din PAL

Din punct de vedere al aspectului sunt similare cu ușile din lemn masiv. Din punct de vedere al structurii însă, diferențele sunt destul de mari.

Ușile din PAL sunt realizate din plăci aglomerate din lemn, obținute prin presarea și lipirea cu clei a resturilor lemnoase. 

Principalul avantaj al ușilor din PAL este costul, care este semnificativ mai mic decât al ușilor din lemn. Pe lângă cost există și alte avantaje:

 • Ușile sunt ușoare;
 • Se curăță cu ușurință;
 • Prezintă o varietate mare de modele și de culori.

Din păcate, o ușă din PAL nu va rezista foarte mult în timp, este foarte sensibilă la aburi și la umezeală și nu are cele mai bune proprietăți atunci când vine vorba despre izolare. 

Finisaje
Ușile din PAL sunt întâlnite aproape în orice locuință din România, fiind o soluție ieftină și eficientă

Atunci când alegi o ușă din PAL, trebuie să ai în vedere că poate fi realizată cu miez plin sau cu miez tubular. Cele cu miez plin sunt mai grele și oferă o izolare mai bină, însă cele cu miez tubular sunt ceva mai ieftine și mai ușoare.


Ușile cu miez din carton, de tip fagure

Sunt ușile perfecte pentru cei care caută o soluție de buget sau pentru cei care își doresc să închidă încăperi în care nu au nevoie de foarte multă intimitate. Acestea sunt realizate la interior dintr-un carton de tip fagure și sunt îmbrăcate în plăci de MDF furniruit sau melaminat.

Finisaje
Deși aspectul exterior este identic cu cel al ușilor din PAL, interiorul acestui tip de uși este compus din carton

Exceptând avantajul costului și al faptului că sunt ușoare, nu sunt uși pe care să le achiziționezi pe termen lung. Acestea lasă cu ușurință zgomotele să treacă, sunt foarte fragile în fața diverselor lovituri fizice și se uzează foarte repede.


Ușile de interior din sticlă

Finisaje

În clădirile de birouri ușile din sticlă sunt extrem de populare, deoarece ajută la crearea sentimentului  de comunitate și colegialitate.

Ușile din sticlă au pătruns și în locuințe în ultimii ani, în primul rând datorită transparenței. În apartamentele și casele mici, o ușă transparentă poate crea senzația de spațiu și poate lăsă o cantitate mare de lumină să treacă dintr-o încăpere în alta. 

Ușile din sticlă pot avea un sistem de închidere clasic sau pot fi glisante. Deși nu sunt foarte ieftine, acestea îmbunătățesc în mod considerabil aspectul unei locuințe.

Trebuie să ai grijă să alegi uși din sticlă securizată. Dacă vrei intimitate,  însă te încântă ideea ușilor din sticlă, există opțiunea ușilor sablate sau satinate.


Ușile care combină lemnul sau PAL-ul cu sticla

Sunt uși cu aspect retro, realizate din lemn și echipate cu panouri din sticlă șablată. La aceste uși sticla are un rol strict estetic, putând contribui la farmecul locuinței.

Finisaje
Modele de uși care imită lemnul masiv și îl îmbină cu sticlă

Din păcate, acest tip de uși micșorează gradul de intimitate, izolare fonică și izolare termică. 


Ușile din PVC sau aluminiu

Finisaje

Există și varianta unor uși termopan, realizate din PVC sau aluminiu.

Acestea nu sunt foarte recomandate însă, deoarece nu oferă prea multe opțiuni de design și nu sunt foarte rezistente.

Totuși, sunt o opțiune excelentă dacă vrei o izolare fonică și termică foarte bună.


Care sunt cele mai întâlnite stiluri de uși de interior?

Nu doar materialul contează la o ușă de interior, ci și stilul în care aceasta a fost construită. Există mai multe stiluri în funcție de modul de deschidere sau diverse alte particularități:

Finisaje

Ușile batante

Sunt ușile clasice, cu balamale. Ușa batantă este prima opțiune pentru majoritatea persoanelor, deoarece se montează ușor și se utilizează foarte ușor.

Nu sunt întotdeauna cele mai bune opțiuni în locuințele de dimensiuni reduse, deoarece ocupă destul de mult spațiu atunci când sunt deschise.


Uși glisante

Sunt uși care rezolvă problema spațiului, deschizându-se prin glisarea pe una sau două șine. Pot fi realizate atât din lemn, PVC sau PAL, cât și din alte materiale. 

Finisaje
Ușile glisante se folosesc în special în camerele unde se dorește extinderea spațiului

Finisaje

Uși pliante

Denumite și uși armonice, acestea pot fi realizate din aproape orice tip de material, sunt montate pe o șină în partea superioară a cadrului și se deschid sau se închid prin pliere, asemănător unui acordeon.

Sunt folosite ca și compromis, în special acolo unde spațiul nu permite o ușă normală (batantă) și pereții nu pot încastra uși glisante.


Finisaje

Uși pivotante

Sunt uși care se rotesc în jurul axei centrale, deschizându-se în ambele direcții.

Nu sunt atât de utilizate, fiind destul de costisitoare din cauza sistemului de prindere deosebit.

Totuși, reușesc să asigure un aer original și modern, fiind foarte plăcute din punct de vedere estetic;


De asemenea, mai există ușile franceze, realizate dintr-o ramă din lemn și panouri mari de sticlă, sau ușile Capri și Bellagio și Shaker, cu panouri decorative ce definesc stilul shabby chic, tradițional și clasic.

Finisaje
Așa cum numele lor sugerează, ușile acestea sunt folosite în special în Franța însă la exterior

Atunci când achiziționezi ușile pentru interiorul casei mai trebuie să ții cont și de culoarea acestora ( cel mai adesea este albă, maro sau neagră) și de calitatea accesoriilor. 


Accesoriile ușilor de interior 

Finisaje

Balamalele

Sunt extrem de importante, chiar dacă nu sunt foarte vizibile.

Acestea lucrează ori de câte ori o ușă este deschisă sau închisă și pot să se uzeze destul de rapid dacă nu sunt alese corect.

Este foarte important ca balamalele să fie solide și să fie potrivite pentru stilul de ușă ales.

În general, balamalele sunt realizate din oțel inoxidabil sau alamă, însă pot fi găsite și balamale din cupru, bronz, fontă și chiar piele. 


Finisaje

Mânerele

Mânerele sunt accesoriul foarte vizibil al ușilor, care pot contribui la aspectul total al încăperii.

Acestea pot fi de tip buton sau de tip clanță și pot fi realizate din metal, lemn, plastic sau o mulțime de alte materiale.

La ușile de interior nu este nevoie de broască și de cheie pentru mânere, însă aceasta poate fi prezentă în băi sau în încăperile unde se dorește intimitate.


Obiecte sanitare

Toalete

Vasul de toaletă este obiectul sanitar pe care îl folosește fiecare dintre noi de mai multe ori pe zi. Este acel obiect care îți oferă momente de intimitate și contribuie extrem de mult la confortul și igiena casei.

Un vas de toaletă bun trebuie să poată asigura confort și o poziție corectă a corpului. Este bine, așadar, să acorzi puțină atenție modului în care achizitionezi un astfel de produs. 

Finisaje
De la forma inițială relativ unică, vasul de toaletă este disponibil astăzi în tot felul de stiluri și mărimi

Există câteva criterii pe care le poți lua în considerare atunci când cumperi vasul de toaletă:

Montajul vasului de toaletă

În funcție de montaj, vasele de toapetă pot fi :

Finisaje
Vase WC din două piese

Sunt vasele clasice, formate din vasul propriuzis și un rezervor pentru apă.

Sunt ieftine și ușor de manevrat, însă sunt destul de dificil de curățat;


Finisaje
Vase WC dintr-o singură piesă

Sunt atașate de rezervor.

Sunt mai durabile, însă sunt și mai costisitoare;


Finisaje
Vase WC montate în perete

Sunt vase de toaletă care economisesc destul de mult spațiu și nu lasă rezervorul de apă la vedere.

În general, sunt folosite în băile amenajate modern.

Nu sunt tocmai ușor de montat, însă, ceea ce poate să fie destul de costisitor;


Caracteristici ale vaselor de toaletă

Poți descoperi vase de toaletă fără rezervor, care se bazează direct pe sursa de apă din baie, însă economisesc foarte mult timp, vase de toaletă inteligente, care au capacitatea de a se încălzi, de a trage apa automat și chiar de a juca rol de bideu și  chiar vase de toaletă ce pot fi controlate vocal sau de pe telefon.

Multe tehnologii moderne înglobate vasele moderne de toaletă nu sunt neapărat utile, însă altele îți pot ușura destul de mult viața. Dacă vrei să optezi pentru un vas de toaletă inteligent, este bine să urmărești funcțiile care te ajută să economisești apa și să te asiguri că zgomotul produs este unul mic. 

Dimensiuni vasuri toaletă

Confortul pe care îl resimți atunci când folosești acest vas depinde foarte mult de dimensiunile lui. Înălțimea firească pentru acest obiect sanitar este de 38-43 de centimetri. Pentru persoanele înalte însă, poate depăși 43 de centimetri.


Cada

Cada poate fi considerată un mic moft, mai ales în băile de dimensiuni reduse. Totuși, se poate dovedi una dintre cele mai importante surse de relaxare după o zi obositoare de muncă. Există o mulțime de modele de căzi, multe dintre ele dotate cu diverse accesorii  care sporesc gradul de confort.

Finisaje
Pentru mulți, cada a devenit sinonim cu relaxarea după o zi grea

În principiu, alegerea căzii trebuie să țină cont de dimensiuni (să se potrivească perfect în baie și să mai lase și spațiu), de formă ( cele mai populare căzi sunt ovale, însă există și variante dreptunghiulare sau triunghiulare) și de modul de fixare (cu sau fără picioare).

De asemenea, alegerea căzii trebuie să țină cont de materialul din care este realizată:

Finisaje

Cadă din fibră de sticlă

Este un material ieftin, din care sunt realizate foarte multe căzi accesibile din punct de vedere al costurilor.

Deși este ieftină, cada din fibră de sticlă este durabilă. Totuși, este predispusă la ciobire, ceea ce poate duce în timp la degradarea materialului.


Finisaje

Cadă din porțelan

De fapt, căzile din porțelan sunt realizate din fontă sau oțel îmbrăcat în porțelan emailat.

Aceste căzi sunt extrem de rezistente, nu sunt poroase și fac față cu brio chiar și la lovituri puternice.


Finisaje

Cadă din material acrilic

Este un alt material ieftin, similar cu fibra de sticlă.

Foarte ușor și foarte diversificat în ceea ce privește partea estetică, se dovedește a fi una dintre cele mai populare variante în rândul utilizatorilor.


Finisaje

Cadă din ceramică

Este un material foarte plăcut din punct de vedere estetic, însă foarte greu de întreținut și destul de scump.


De asemenea, dacă îți dorești o cadă unică, poți alege marmura, granitul sau chiar lemnul. Aceste materiale sunt destul de greu de întreținut, necesită un buget mare, însă pot îmbunătăți în mod considerabil aspectul băii tale.

Finisaje
Jacuzzi-ul a devenit sinonim cu luxul și este din ce în ce mai des încorporat în locuințele top-end

O cadă de baie poate să fie echipată cu funcție de masaj și să fie echipată cu diverse accesorii ce se dovedesc utile în momentul băii. Este bine, așadar,  să ai în vedere fiecare detaliu atunci când o achiziționezi. 


Chiuvete

Chiuveta este un obiect sanitar esențial pentru igienă și sănătate. Chiuveta de baie ne permite să ne igienizăm fața și corpul, iar chiuveta de bucătărie este extrem de importantă pentru igienizarea alimentelor. 

Micile detalii de construcție a chiuvetelor contează pentru gradul de confort al utilizatorului. Este bine, așadar, să știi ce să cauți atunci când achiziționezi o chiuvetă sau o schimbi pe cea deja existentă.

Chiuveta de bucătărie 

Este un obiect sanitar care trebuie să ofere confort în timp ce speli vasele sau legumele, trebuie să fie încăpătoare, să fie rezistentă la eventualele șocuri fizice și să se potrivească din punct de vedere estetic cu bucătăria.

Finisaje
Fie că speli ceva sau doar vrei un pahar cu apă, fără să îți dai seama, chiuveta este elementul din bucătărie cu care interacționezi cel mai des

Poți descoperi mai multe tipuri de chiuvete de bucătărie, în funcție de următoarele criterii de selecție:

Tipul de montaj al chiuvetei de bucătărie

Ai de ales între chiuvete de bucătărie încastrate, care sunt mascate într-un corp de mobilier, chiuvete cu montaj pe perete care sunt fixate direct pe perete, fără a se sprijini de mobilă sau chivete de colț. În general, chiuvetele încastrate sunt ideale pentru o bucătărie amenajată modern iar cele cu montaj pe perete sunt potrivite bucătăriilor în stil industrial sau rustic.


Numărul de cuve

Cu cât mai multe cuve, cu atât mai bine. Dacă ai suficient spațiu în bucătărie este ideal să optezi pentru două sau trei cuve, deoarece îți oferă o flexibilitate mai mare în spălatul vaselor sau în diverse alte acțiuni din bucătărie. De regulă însă, bucătăriile uzuale sunt dotate cu chiuvete cu o singură cuvă.

Finisaje
Deși inițial rar întâlnite la noi în țară, chiuvetele cu două cuve au prins popularitate în ultimii ani

Materialul din care este realizată chiuveta

Materialul din care este realizată chiuveta poate fi extrei de variat.

Finisaje

Chiuvetele din inox

Cel mai popular este inoxul de tip 304, deoarece rezistă la cioburi și crăpături, nu se pătează și este rezistent la rugină.

Finisaje
Chiuvetele din cupru

Cuprul nu își va pierde niciodată luciul, fiind un anti-microbian natural, granitul este foarte rezistent la zgârieturi, pete și căldură, fonta este extrem de solidă și durabilă.

Finisaje
Chiuvetele din ceramică

Ceramica este elegantă, însă sensibilă la impacturi puternice iar compozitul și acrilul sunt opțiuni ieftine, care nu stau extrem de bine la capitolul estetic, însă se pot dovedi foarte eficiente.

Mai trebuie să ții cont de adâncimea chiuvetei ( o adâncime mare îți permite să o utilizezi pentru pahare, oale și farfurii mari ), de culoarea ei, care trebuie să se încadreze în aspectul bucătăriei și de accesoriile pe care le are la dispoziție:

 • Picurător, care îți permite să lași vasele la uscat imediat după spălare;
 • Dozator de detergent;
 • Baterie de chiuvetă. De regulă, chiuveta vine cu o baterie deja asortată, însă poți căuta și variante personalizate.

Chiuveta de baie 

Chiuveta de baie este un alt obiect sanitar care poate avea impact mare atât asupra confortuluui, cât și asupra esteticii locuinței.

Finisaje

La fel ca și în cazul chiuvetei de bucătărie, există câteva criterii de care trebuie să ții cont atunci când o alegi:

Tipul chiuvetei de baie

Există mai multe tipuri de chiuvete de baie, diferențiate cel mai adesea de estetică. O primă variantă sunt chiuvetele cu picior, care nu sunt tocmai practice, deoarece nu lasă loc de spațiu de depozitare.

Finisaje
Exemplu de chiuvetă modernă de baie cu picior

Totuși, aceste chiuvete pot avea calități estetice destul de bune. O variantă foarte populară astăzi sunt chiuvetele pe blat, evidențiate deasupra unui blat  pe care pot fi puse diverse accesorii de bucătărie. Pentru cei care nu apreciază ideea de chiuvetă evidențiată, există și chiuvete ascunse sub blat.

Finisaje
Exemplu de chiuvetă modernă de baie pe blat

Din băile moderne nu lipsesc nici chiuvetele suspendate, foarte potrivite în băile mici, sau chiuvetele incastrate intr-o piesă de mobilier, care îți permit să folosești spațiul de sub ele.

Finisaje
Exemplu de chiuvetă modernă de baie suspendată

Materialul din care este realizată chiuveta

Chiuvetele de baie sunt construite din materiale destul de diferite de cele de bucătărie. Cele mai populare sunt chiuvetele din ceramică, deoarece au un raport calitate/preț foarte bun și vin într-o varietate mare de modele. Pentru cei care caută un aspect de lux, există chiuvetele din granit și marmură sau chiar chiuvetele din sticlă securizată. 

Fonta emailată este și ea prezentă în băi, însă este mai populară în băile restaurantelor și barurilor sau în cele amenajate industrial. Pentru cei care doresc să se evidențieze există și chiuvete din piatră sau chiar lemn.


Componentele chiuvetei

Pentru o eficiență cât mai mare în timpul utilizării chiuvetei este bine să se țină cont de calitatea componentelor. Cele mai comune componente sunt sifonul și bateria, care în mod normal vin la pachet cu chiuveta. Totuși, dacă ți se pare că nu prezintă calitatea dorită, poți alege variante personalizate.

Înainte de a achiziționa chiuveta de baie este bine să ai în vedere și mărimea ei ( trebuie să asigure suficient spațiu pentru actiunile de igienă și pentru susținerea diverselor accesorii de baie ) și evident, aspectul. În principiu, trebuie să achiziționezi o chiuvetă din aceeași familie cu cada, vasul de toaletă și cabina de duș. Pe piață poți găsi diverse forme ( rotunde, pătrate, dreptunghiulare sau cu colțuri inegale ) și foarte multe culori. 


Cabina de duș

În multe băi spațiul nu permite instalarea unei căzi, ceea ce face loc unei cabine de duș. Cabinele de duș au devenit foarte populare în rândul celor care își doresc să nu petreacă foarte mult timp în baie, să nu stropească peste tot prin jur atunci când fac duș și să se bucure de un grad deosebit de relaxare. 

Finisaje
Cabinele moderne de duș sunt preponderent transparente pentru a se încadra cât mai bine în decor

Atunci când achiziționezi o cabină de duș trebuie să ții cont de următoarele criterii:

Forma și dimensiunile cabinei de duș

De regulă, atât forma, cât și dimensiunile se muleaza pe spatiul disponibil în baie. Ai de ales între cabine de duș rotunde, pătrate sau asimetrice și variante ce variază între 80 x 80 cm și 120 x 120 cm.

Materialele din care este construită cabina de duș

Cele mai populare cabine de duș sunt cele realizate din sticlă securizată, cu geam între 3 și 8 mm. Există și cabine de duș cu panouri din plastic sau alte materiale mai moi. Nu doar materialul panourilor contează, ci și modul în care acestea sunt îmbinate.

Pentru un design modern pot fi fixate doar în balamale de fixare, fără ramă, în timp ce pentru un design clasic pot avea o ramă de-a lungul ușilor sau doar fverticală.

Dotările cabinei de duș

În ceea ce privește dotările, cabinele de duși au ținut pasul cu tehnologia. Acestea pot fi dotate cu hidromasaj, cu radio, telefon și chiar cu o secțiune de saună unde relaxarea poate fi maximă.

Finisaje
Inițial, cabinele de duș cu hidromasaj au fost folosite în scopuri medicale, în clinicile de recuperare

Atunci când achiziționezi o cabină de duș trebuie să te asiguri că aceasta este cât se poate de etanșă (elementele de îmbinare trebuie să fie de bună calitate iar îmbinările dintre panourile de sticlă, pereți și cădiță trebuie să fie bine realizate) și poate fi fixată cu ușurință la tine în baie. 

Bideu

Bideul este un obiect sanitar care nu a câștigat foarte mare popularitate în rândul românilor, deși ar trebui. Acesta contribuie la sănătatea și igiena utilizatorilor săi, protejează mediul înconjurător prin eliminarea nevoii de utilizare a hârtiei igienice și chiar poate duce la economii substanțiale. 

Finisaje
În occident, bideul este întâlnit în orice baie în care există vas de toaletă

Există mai multe tipuri de bideuri pentru care poți opta dacă îți dorești o astfel de opțiune în baie:

Finisaje

Bideul clasic

Este similar ca formă cu un vas de WC sau cu o chiuvetă și este dotat cu un robinet și o gaură de scurgere racordată la canalizare.

Marele său dezavantaj este faptul că robinetul va fi folosit de toti membrii familiei, ceea ce nu este cea mai igienică soluție.

Este, însă, o variantă ieftină și eficientă.


Finisaje

Bideu electric pentru vasul de WC

Este o variantă excelentă pentru cei care doresc să facă economie de spațiu.

Acesta se montează direct pe vasul de WC și înlocuiește clasicul capac al acestuia.

Este o solutie confortabilă, care vine la pachet cu o mulțime de funcții. 


Finisaje

Bideu non-electric pentru vasul de WC

Este similar cu cel electric, însă funcționează mecanic.

Spălarea se face prin acționarea manuală a unei manete.


Finisaje

Bideu suspendat

Este un produs compus dintr-un furtun flexibil și o pară de duș care se regăsesc lângă toaletă și pot contribui la igiena utilizatorului. 


În general, bideurile sunt realizate din ceramică, porțelan sau inox și pot avea fie formă rotundă, fie formă ovală. Printre funcțiile pe care le poți regăsi la un astfel de obiect se numără funcția de spălare a zonelor intime feminine, încălzirea în capac, uscătorul cu aer cald, ajustarea temperaturii  și a presiunii apei, ajustarea poziției duzei și curățarea automată. 


Ușa principală

Ușa de la intrarea în locuință este esețială pentru siguranța tuturor celor care împart casa cu tine, pentru confortul fizic ( ușa poate să contribuie decisiv la izolarea termică), pentru confortul fonic și într-un final pentru aspect.

Ușa trebuie să fie robustă, mai ales dacă este destinată caselor și are contact direct cu exteriorul, trebuie să fie dotată cu cât mai multe elemente de siguranță și să se încadreze din punct de vedere vizual în aspectul casei.

Finisaje
Pe lângă funcția de securizare a locuinței, ușa de la intrare a ajuns un element ce transmite spiritul oamenilor din spatele ei

Dacă vrei o ușă de exterior perfectă, trebuie să te ghidezi în funcție de următoarele criterii:

Materialul din care este realizată ușa de exterior

Există uși din lemn, lemn placat cu aluminiu, uși din fier forjat, uși din oțel, PVC sau fibră din sticlă. Ușile din lemn sunt variantele clasice, care pot oferi o eleganță aparte însă nu fac față atât de bine trecerii timpului.

Pentru a rezista bine, o ușă din lemn trebuie să fie tratată frecvent împotriva umidității, a soarelui și a variațiilor de temperatură. 

Finisaje

Ușile din fier sunt robuste, însă sunt recomandate doar la intrarea în apartamentele din blocurile de locuințe.

Acestea au proprietăți termice extrem de scăzute și nu vor izola foarte bine dacă sunt montate în exterior. 

Printre cele mai potrivite uși pentru exterior sunt cele din aluminiu, care asigură atât rezistență mecanică, cât și termică, cele din lemn placat cu aluminiu, care sunt foarte plăcute din punct de vedere estetic și cele din termopan, care izolează foarte bine, însă nu excelează la capitolul aspect. 


Destinația ușii

În funcție de destinația pe care o au, ușile pot fi pentru intrarea în apartament, pentru intrarea în blocurile de locuințe, pentru intrarea în case sau pentru intrarea în spații comerciale sau locuri publice. 


Gradul de securitate

Capitolul securitate trebuie să fie tratat cu atenție dacă vrei să te simți protejat în propria casă. Din fericire, există o mulțime de elemente de siguranță cu care o ușă modernă poate să fie dotată.

Pe lângă yalele obișnuite, poți opta pentru diverse tipuri de chei( cu telecomandă, cu cod, cu amprentă, etc). Pentru o securitate maximă este bine să ai în vedere și robustețea balamalelor și eventual dotarea cu un interfon sau cu o alarmă.

Scopul de bază al unei uși de exterior este simplu: acela de a oferi siguranță. Totuși, atunci când achiziționezi un astfel de produs trebuie să gândești în perspectivă și să cauți o variantă care să reziste mult în timp, să izoleze foarte bine locuința de spațiul exterior și să arate cât mai bine.