Tâmplăria casei

Tâmplăria este reprezentată de toate elementele care acoperă golurile din pereții unei construcții. Pot fi considerate a fi elemente de tâmplărie ușile și ferestrele unei locuințe.

În trecut, tâmplăria era realizată din lemn, iar pentru ferestre erau folosite geamuri standard, într-o singură foaie. Nici cei mai buni tâmplari din secolele trecute nu puteau construi soluții care să ofere o izolare termică perfectă, așadar, una dintre problemele uriașe ale caselor din trecut era pierderea mare de căldură.

Astăzi, tâmplăria este realizată din PVC, aluminiu sau lemn foarte bine tratat, iar atunci când este montată corect poate să izoleze perfect, atât din punct de vedere termic, cât și din punct de vedere fonic.

Vei putea descoperi două categorii de tâmplărie: tâmplăria pentru exterior și tâmplăria pentru interior.

Ferestrele și ușile exterioare au un rol important în finisajul locuinței. Dacă sunt alese cu grijă, acestea împiedică pierderea căldurii, contribuind astfel la confortul locatarului, dar și la economisirea resurselor. De asemenea, contribuie în mod decisiv la confortul fonic și la aspectul construcției din exterior.

În ceea ce privește tâmplăria pe interior, aceasta are mai puține de spus în ceea ce privește confortul termic sau fonic, însă poate juca un important rol estetic. Tâmplăria de interior este reprezentată, cel mai adesea de uși, în condițiile în care ferestrele interioare sunt mai rare.


Ferestre 

Ferestrele sunt un ansamblu compus din rame și geamuri, cu care se acoperă golurile ce au scopul de a oferi lumină naturală. 

Tâmplăria casei

Profilele sau ramele sunt acele părți de tâmplărie în care sunt încastrate foile de sticlă, pot fi confecționate din diverse materiale, cum ar fi lemn, aluminiu sau PVC.

Deși lemnul și aluminiul au anumite avantaje, cum ar fi aspectul natural și robust, respectiv durabilitatea și costul foarte scăzut, cel mai des folosit material este PVC -ul. Acesta asigură un confort termic sporit, o rezistență în timp remarcabilă, dar și costuri bune.

Totul depinde de calitatea materialului folosit (bare de PVC sudate pe comandă), dar și de numărul de camere al produsului. Acestea reprezintă mici compartimentări interioare ale profilelor, care pot fi observate doar în secțiune.

Un geam standard are 5 camere, în timp ce unul superior, ajunge la 7 camere, asigurând o izolare termică superioară. Prețul final al produsului va fi mai ridicat, cu cât avem un număr de camere mai mare.

Alegerea corectă a profilului ferestrei este foarte importantă, deoarece unele mai slab calitative pot duce la pierderi de căldură din mediul interior de până la 40%.


Câte tipuri de profile tâmplărie există și care este cel mai bun?

Există mai multe materiale din care sunt realizate elemente de tămplărie pentru geamuri, însă cele mai comune sunt următoarele:

Tâmplăria casei

PVC ( Policlorură de vinil)

Este cel mai popular material  grație costului său foarte mic. PVC-ul rezistă la factorii externi cu brio fără a-și pierde din proprietăți sau a-și schimba culoarea în timp, izolează foarte bine din punct de vedere termic și este ușor de curățat.

De asemenea, rezistă la foc și izolează bine din punct de vedere fonic. Un mare plus este faptul că poate fi reciclat, ceea ce este un mare ajutor pentru mediu.

Din păcate, nu face față foarte bine șocurilor mecanice sau încercărilor de prelucrare, iar aspectul său nu se ridică la nivelul altor variante de tâmplărie. Totuși, în ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe culori pentru PVC iar aspectul a avut din ce în ce mai mult de câștigat. 


Tâmplăria casei

Aluminiul

Tâmplăria de aluminiu are și ea destul de mult succes, principalul avantaj fiind durata mare de viață.

O astfel de tâmplărie poate să reziste fără probleme chiar și 50 de ani. Pe lista avantajelor pe care le oferă se numără o protecție fonică bună, o rezistență mare la șocuri și o varietate foarte mare de culori, care o fac ideală pentru cei ce au pretenții estetice.

Din păcate, tâmplăria de aluminiu nu este tocmai cea mai eficientă din punct de vedere al izolației termice și prezintă un risc destul de crescut de apariție a condensului. Pe lângă aceste neplăceri, este și mai scumpă decât tâmplăria din PVC.

Poate fi o soluție optimă pentru clădirile comerciale și industriale datorită rezistenței sale și a faptului că la astfel de construcții nu este nevoie de o izolare termică foarte bună.


Tâmplăria casei

Lemnul stratificat

Este un material foarte plăcut din punct de vedere estetic, ce necesită investiții mult mai mari decât în cazul tâmplăriei PVC și chiar decât în cazul aluminiului.

Tâmplăria din lemn stratificat are, însă, o mulțime de avantaje care justifică prețul: este foarte eficientă din punct de vedere energetic, nu se deformează atunci când este întreținută corect, oferă o foarte bună protecție fonică, are un aspect extrem de plăcut și cald, oferind acea senzație de confort și este foarte stabilă în timp.

Pe lista cu dezavantaje se numără prețul ridicat și faptul că necesită o îngrijire mai atentă decât PVC-ul sau aluminiul.

De asemenea, există și diverse combinații între aceste materiale, cum ar fi aluminiu-lemn sau aluminiu-PVC. Acestea sunt gândite în așa fel încât să preia proprietățile pozitive ale fiecărui material, însă nu sunt foarte populare, deoarece sunt destul de noi.


Cum trebuie să fie alese geamurile care sunt încastrate în profilele de tâmplărie?

Atunci când achiziționezi un geam, pe lângă tâmplărie trebuie să ții cont de foile propriuzise de geam. Acestea pot fi diferențiate foarte mult în funcție de:

Numărul de foi de geam

Tâmplăria casei
Geamurile cu un singur strat

Un geam într-un singur strat oferă un confort termic redus, deoarece îi lipsește stratul izolant prezent atunci când folosim mai multe foi de sticlă, dar și o izolare fonică mai scăzută.


Tâmplăria casei
Geamurile cu 2 straturi (care poartă de fapt numele de ‘’geam termopan’’)

În cazul unui geam termopan în 2 straturi, proprietățile sale se îmbunătățesc, întrucât între cele 2 foi există un strat gazos cu rol de izolație, care poate fi alcătuit din aer simplu sau argon. 


Tâmplăria casei
Geamurile cu 3 straturi – triplex (sau ”tripan”)

Un geam tripan (cu 3 foi de sticlă) oferă cea mai bună izolație fonică. Deși se poate crede că va conferi și un confort termic mult mai bun decât precedentul, acest lucru nu este adevărat.

Grosimea totală a geamului trebuie să fie limitată, așadar în cazul tripanului, spațiul dintre foi va fi mai mic față de termopan, reducând potențialul de izolație termică. 


Tâmplăria casei
Ferestrele Velux

Ferestrele de tip Velux se folosesc la mansardă, adică acolo unde avem o pantă înclinată a acoperișului. Aceste ferestre au în general între 3 și 5 foi de geam, unele având un strat exterior special, care le face mai rezistente la intemperii (ploaie, zăpadă, praf etc.).

În general, ele au o deschidere mediană, adică se rabatează în unghi de 45 de grade, sau pot fi fixe (nu se deschid), dar în acest caz, trebuie să aveți un mod eficient de a aerisi încăperea (uși sau celelalte ferestre) În ceea ce privește instalarea ea, trebuie să apelați la serviciile unui profesionist, astfel încât să se realizeze o etanșare perfectă.

De obicei, este nevoie de un spațiu pe toate laturile peretelui cu 4.5 -5 cm mai mare decât dimensiunile ferestrei, care să permită montajul kit-ului de izolare termică. Aceste rame de etanșare sunt de 2 feluri – potrivite pentru a fi integrate în tabla de acoperiș ondulată, respectiv plată.

Plasarea lor trebuie făcută în așa fel încât mecanismul de deschidere să poată fi acționat cu ușurință. Modelele mai noi pot fi acționate și electric, sistem ce poate fi alimentat de rețeaua electrică a locuinței sau chiar cu ajutorul unei celule fotovoltaice plasate pe una din piesele ferestrei. 

Gazul care se află între foile de geam 

Așa cum menționam anterior, gradul de confort termic în interiorul locuinței se obține în funcție de tipul de sticlă utilizat și proprietățile acestuia, dar și din numărul de foi de geam. Esențial pentru acest efect este stratul gazos dintre foile de geam, care poate să fie foarte variat:

Aer

Este gazul care se găsește în mod normal între cele două foi de sticlă ale termopanului. Din păcate, are o conductivitate termică destul de mare, ceea ce a dus la înlocuirea sa cu argonul.

Argon

Este un gaz nobil, denumite și gaze rare, adică elemente care au toate straturile complet ocupate de electroni. Este un gaz foarte stabil și opune o mare rezistență la combinarea cu alte elemente, proprietăți care îl fac foarte potrivit pentru a constitui stratul de izolație în componența geamurilor termopan.

Astfel, ele sunt capabile să respingă transferul de temperatură din mediul interior, reducând astfel pierderile de căldură. În același timp, el poate respinge și schimbul de temperatură cu mediul exterior, evitând pătrunderea aerului rece.

În timp ce în zonele cu climă caldă sau temperată, aerul este suficient ca strat de izolație, în zonele cu climă mai rece, se recomandă înlocuirea acestuia cu argonul (cum ar fi în regiunea de nord a Europei). 

Modul în care au fost tratate foile de geam

Geamurile termopan se diferențiază prin tipul de profil, dar și prin tipul de sticlă folosită, grosimea acesteia și numărul de foi utilizate. Sticla poate avea diferite proprietăți, iar în funcție de acestea, ele îndeplinesc anumite nevoi. 

Spre exemplu, în funcție de proprietățile sticlei și de modul în care aceasta a fost tratată, foile de geam pot fi de mai multe tipuri:

 • Foi de geam cu sticlă low-e, obținută printr-un procedeu de pulverizare a uneia dintre suprafețele sale cu un amestec invizibil de metale, are proprietatea de a reflecta căldura înapoi în locuință, reducând astfel pierderile. În același timp, sticla lasă căldura din exterior să pătrundă în încăpere pe timp de iarnă. 
 • Foi de geam cu sticlă pentru control solar control solar, care blochează razele soarelui să pătrundă pe tip de vară, menținând mediul ambiant mai scăzut, dar și pe timp de iarnă, când nu este neapărat de dorit. Soluția poate fi alegerea sticlei de tip four seasons, care reușește să împace nevoile diferite în funcție de anotimp.
 • Foi de geam cu sticlă Planistar Sun. Sticla Planistar Sun este o sticlă termoizolantă, care poate să reflecte radiația infraroșie. Această sticlă este ideală pentru ferestrele orientate către Est sau Vest, deoarece permite captarea foarte bună a luminii naturale.
 • Sticla laminată. Este o sticlă foarte rezistentă, care este adesea folosită la clădirile cu risc mare de efracție. Aceasta are două sau mai multe foi de sticlă care sunt lipite între ele cu o rășină transparentă. Pe lângă rezistența la șocuri fizice, poate izola foarte bine din punct de vedere fonic și în cazul în care se sparge acționează exact ca și sticla securizată a automobilelor: se sparge în foarte multe bucățele care nu sunt contondente.
 • Sticla ornament. Este folosită adesea în birouri sau cabinete medicale, deoarece poate oferi intimitate fără a reduce luminozitatea din cameră. 
 • Sticla Float. Este o soluție gândită pentru cei care doresc pătrunderea 100% a luminii naturale în încăpere. Nu este o soluție tocmai bună pentru izolarea fonică și nici nu izolează foarte bine din punct de vedere energetic. Tocmai de aceea, nu este tocmai recomandată pentru locuințe, însă poate fi excelentă pentru spațiile de birouri.

Atunci când se alege tipul de sticlă pentru tâmplărie trebuie să se țină cont de caracteristicile climatice ale zonei, de zgomotul la care este supusă clădirea, de poziționarea ferestrei sau de scopul pe care îl are: acela de a oferi intimitate, de a lăsa lumina naturală să pătrundă în încăpere sau de a oferi siguranță.


Ușile exterioare 

După ferestre, un alt factor ce contribuie la menținerea unei temperaturi interioare optime este ușa exterioară. Pe lângă eficiența energetică, alegerea sa trebuie să țină cont și de gradul de siguranță pe care îl oferă.

Există o mulțime de tipuri de uși de exterior, realizate din mai multe materiale. Cea mai bună ține cont de următoarele aspecte:

Materialul din care este realizată

Ușa de exterior (sau ușile de exterior dacă este o construcție cu mai multe intrări), trebuie să fie foarte rezistentă la capriciile vremii și la șocuri fizice. Există o mulțime de materiale pentru care se poate opta:

Tâmplăria casei

Ușile din lemn

Ușile din lemn sunt foarte plăcute din punct de vedere estetic și sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri. Acestea pot da o notă personală locuinței și au impozanță.

Din păcate, sunt influențate de condițiile meteo, putând fi uzate de expunerea la umiditate, la soare sau la variații de temperatură. Ușile din lemn sunt foarte atractive din punct de vedere estetic, însă pot fi destul de costisitoare și au nevoie de îngrijire.


Tâmplăria casei

Ușile din fier

Ușile din fier sunt extrem de rezistente, însă au proprietăți termice foarte scăzute.

Nu vor fi, așadar, o opțiune bună pentru intrarea într-o locuință, deoarece duc la creșterea facturii pentru încălzirea electrică.

Acest tip de uși poate fi folosit la intrarea în blocurile de locuințe, spre exemplu.


Tâmplăria casei

Ușile din aluminiu

Ușile din aluminiu sunt potrivite pentru clădirile în care traficul este foarte mare.

Adeseori sunt găsite în scările de bloc, în instituții sau în firme.

Motivul pentru care se optează des pentru ele este faptul că au o rezistență mecanică superioară și izolează destul de bine din punct de vedere termic;


Tâmplăria casei

Ușile din oțel

Chiar și oțelul este folosit pentru realizarea de uși, fiind un material extrem de dur și de rezistent.

Din păcate, este un material care nu izolează din punct de vedere termic, ceea ce îl face să fie folosit doar atunci când sunt necesare uși de dimensiuni foarte mari sau uși blindate ca cea din imagine.


Tâmplăria casei

Ușile din PVC

Ușile din ”termopan” ( PVC) sunt din ce în ce mai populare, atât la instituții, cât și la case.

Acestea sunt sigure, oferă o izolare termică bună , sunt ieftine și rezistă destul de bine la șocuri mecanice


Tâmplăria casei

Fibră de sticlă

Pare a fi un material destul de fragil, însă nu este. Aceasta poate imita lemnul și rezistă foarte bine la încercările de intrare prin efracție.

Ușile din fibra de sticlă au și marele avantaj de a nu se degrada la presiunea factorilor de mediul.


Tipul de ușă

În ultimii ani s-au diferențiat uși în funcție de scopul pe care îl au. Astfel, pot fi descoperite uși pentru apartamente, care nu prezintă o izolare termică foarte mare, deoarece beneficiază de un strat de aer cald în casa scării, uși pentru case, gândite în așa fel încât să fie extrem de eficiente din punct de vedere termic sau uși pentru magazine și instituții, foarte rezistente la șocuri, pentru a face față cu brio eventualelor încercări de efracție.

Securitate 

Una dintre principalele calități pe care trebuie să le aibă o ușă de exterior este securitatea. Aceasta poate să fie realizată printr-o yală clasică sau prin yale inteligente, care pot fi deschise cu ajutorul amprentei, a unui cod, a telecomenzii sau a interfonului. 

Pentru a te asigura că ușa ta este cât se poate de sigură nu este suficient să acorzi atenție yalelor, ci și micilor accesorii, cum ar fi balamalele. Acestea trebuie să fie cât se paote de robuste, pentru a nu putea fi rupte.

Izolația termică și fonică

O ușă de exterior trebuie să contribuie la confortul din interior. Poate face asta dacă este bine izolată, atât din punct de vedere fonic, cât și termic. 

De asemenea, trebuie să ții cont de design. La acest capitol opțiunile sunt foarte numeroase, iar alegerea trebuie să fie făcută în funcție de elementele care intră în contact direct cu ușa : piesele de mobilier de pe hol, gresia, faianța, culoarea pereților, etc.


Ușile interioare 

Tâmplăria casei

Ușa de interior ideală are o serie de calități:

 • Se integrează perfect în ambientul locuinței;
 • Sunt realizate dintr-un material rezistent, care nu se degradează;
 • Sunt silențioase ( nu scârție și nu fac zgomot puternic atunci când se închid).

Având aceste calități în minte, poți da peste mai multe stiluri de uși, care mai de care mai interesante:

 1. Uși de tip panou. Sunt cele mai comune uși de interior, fiind prezente în majoritatea caselor. Acestea sunt realizate din panouri de lemn, care includ uneori zone reliefate și chiar panouri de sticlă. Ușile de tip panou prezintă o diversitate estetică foarte mare și sunt atractive din punct de vedere al costurilor;
 2. Uși cu suprafața netedă. Sunt ceva mai ieftine și mai puțin rezistente decât ușile panou și se remarcă prin simplitate. Practic, întreaga ușă are o suprafață complet netedă, ceea ce poate fi un avantaj, deoarece se potrivesc în orice stil de amenajări interioare.
 3. Uși pliante. Sunt uși întâlnite mai rar, potrivite pentru dressing, debara sau bucătărie. Acestea se deschid prin pliere și sunt potrivite în momentele în care deschiderea clasică nu este posibilă;
 4. Uși franceze. Acest tip de uși este perfect pentru spațiile foarte largi. Practic, este vorba despre două uși care se închid și se deschid simultan.
 5. Uși glisante. Sunt, de asemenea, foarte potrivite pentru spațiile mari și pot fi foarte atractive în încăperile amenajate modern.

La fel ca și ușile de exterior, cele de interior pot fi realizate din mai multe materiale. Cele mai populare însă, sunt :

Lemnul masiv – este considerat a fi cel mai rezistent, dar în același timp cel mai scump. Cel mai bun lemn folosit pentru ușile de interior este bradul și stejarul. Ușile din brad sunt, de regulă, mai atractive din punct de vedere al costurilor.

MDF-ul și HDF-ul – MDF-ul (Medium Density Fibreboard) sau HDF-ul (High Density Fibreboard) sunt materiale obținute prin amestecarea așchiilor și rumegușului de lemn cu clei și rășini sintetice. Cele două materiale sunt plăcute din punct de vedere estetic, imitând cu succes lemnul, nu își pierd forma și nu se sfărâmă. De asemenea, MDF-ul și HDF-ul izolează bine din punct de vedere acustic și din punct de vedere termic.

Termopanul. Așa cum am amintit deja, termopanul ( realizat din PVC sau aluminiu) este foarte atractiv din punct de vedere al izolării fonice și termice. Ușile din termopan nu sunt foarte rezistente la șocuri fizice și au posibilități restrânse de design, însă sunt ieftine și eficiente. 

De asemenea, este foarte important ca la alegerea ușii de interior să se țină cont și de rama acesteia și de balamalele pe care le folosește. Balamalele sunt mai solicitate decât ușa, motiv pentru care trebuie să fie realizate din materiale cât se poate de rezistente, cum ar fi oțelul.