Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Închiriere birou pentru 9.000 de angajați în afara capitalului anul trecut

Închiriere birou pentru 9.000 de angajați în afara capitalului anul trecut

În afara Bucureștiului, 9.000 de angajați au închiriat birouri moderne în 2022, în creștere cu 22% față de 2021. Potrivit unei analize efectuate de Fortim Trusted Advisors, cele mai mari chirii de birouri sunt in Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca, Ploieşti si Braşov, membri ai aliantei imobiliare BNP Paribas.

Raportul Fortim Trusted Advisors a anunțat că noi tranzacții de închiriere, relocare și pre-închiriere de birouri au totalizat 70.393 mp, o creștere cu 22% față de 2021 (54.659 mp total). Ținând cont de contractele renegociate, suprafața totală închiriată în afara capitalei a fost anul trecut de 84.808 mp.

„Primele trei mari centre universitare Iași, Cluj-Napoca și Timișoara reprezintă singure 89% din cererea totală de spații de birouri moderne în afara Bucureștiului. Cele mai multe spații noi sunt închiriate în Iași, majoritatea spațiului de tranzacționare (inclusiv renegocieri) este în Timișoara ( 37%)”, declară Nicolae Ciobanu, Managing Partner și Head of Advisory, Fortim Trusted Advisors.

București și alte centre universitare

Anul trecut, în București au fost închiriate de trei ori mai multe birouri noi decât toate celelalte orașe mari la un loc. Drept urmare, în București au fost închiriate noi birouri, relocari și preînchirieri cu o suprafață totală de 214.911 m². Comparativ cu anul precedent, piata de capital a crescut cu 13%, cu 9% mai mica decat in restul tarii.

„Încă din primele luni ale anului, există cerere de închiriere pentru spații moderne de birouri în centre universitare precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov. În 2022, piața de închiriere din București este în concordanță cu Alte orașe au un raport de 3/1, dar ne așteptăm ca acest raport să scadă în timp. În primul rând, cererea din partea companiilor IT&C care domină piața caută constant să se extindă geografic, găsind forță de muncă din centrele universitare. În al doilea rând, a crescut oferta de noi spații moderne în alte orașe”, declară Bogdan Cange, Managing Partner, Business Development, Fortim Trusted Advisors.

El a subliniat că în perioada 2023-2024, în primele cinci orașe – Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara și Craiova – se va construi o suprafață totală de circa 200.000 de metri pătrați de clădire modernă de birouri. se estimează că urmează să fie transportat și la București”.

Iasiul este orasul care va atrage cei mai multi noi chiriasi in 2022, al doilea dupa Bucuresti. În total, marile companii au închiriat și preînchiriat spații de birouri însumând 26.378 mp, reprezentând 37% din totalul chiriilor în afara Bucureștiului. Cea mai mare contribuție la această realizare se datorează proiectului Palas Campus aflat în construcție, care se preconizează a fi livrat în primul trimestru al acestui an. Printre viitorii chiriași se numără AMD cu un precontract de închiriere de 3000 mp, Expleo tot cu 3000 mp, Prie România cu 4500 mp și Microsoft cu 3300 mp.

Timișoara ocupă locul al doilea la închirierea de birouri noi și primul la renegocieri (contracte reînnoite după unul sau două cicluri de închiriere). În Timișoara, anul trecut a fost livrată UBC 0, o clădire de birouri cu 17 etaje, cu o suprafață totală de 32.000 m², în cadrul proiectului de utilizare mixtă Iulius Town Timișoara. Viitorii chiriași care au semnat contracte de pre-închiriere includ Centrul de tehnologie ZF R&D (2.800 de metri pătrați), Amazon (3.320 de metri pătrați).

Cluj-Napoca ocupă locul trei la cererea de birouri moderne în 2022, după ce a condus clasamentul în 2021. Printre firmele de birouri care aleg să se extindă în Cluj-Napoca în 2022 se numără HTEC, Accenture, Globant și Brillio. In Brasov, cei mai multi noi chiriasi au ales proiectele de business park AFI Brasov si Coresi.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Piața terenurilor a rămas activă în 2022, dar vânzările au scăzut cu 45%, până la 450 de milioane de euro, pe fondul incertitudinilor economice și legate de licențiere. „Perspectivele pentru 2023 sunt mai incerte, deoarece mulți investitori de pe piață devin mai precauți”

Articolul următor

Activ Property Services se așteaptă la venituri de 1,5 milioane EUR pentru 2023

Recomandăm și...