Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Interesul pentru apartamentele de închiriat crește în rândul românilor la începutul anului

Interesul pentru apartamentele de închiriat crește în rândul românilor la începutul anului

Potrivit celor mai recente date de pe platforma imobiliară Storia.ro, românii au manifestat un interes crescut pentru închiriere la începutul anului. Drept urmare, vizualizările de pagini ale anunțurilor imobiliare au crescut cu aproape 50% în ianuarie față de decembrie anul trecut. Prețurile chiriilor au crescut cu 3% în Sectorul 1 al capitalei și cu 9% la apartamentele cu două camere din Sibiu, dar prețurile au scăzut și în Sectorul 4 și 6, precum și în Brașov și Timișoara.

„Timpul mediu de tranzacție pentru ofertele de închiriere a fost cu 12% mai scurt în comparație cu aceeași lună a anului trecut, confirmând un interes crescut pentru categoria de închiriere”, au spus autorii raportului.

Interesul pentru apartamentele de închiriat crește în rândul românilor la începutul anului

În ianuarie, prețul mediu pentru închirierea unei garsoniere în capitală era între 280 de euro (sectorul 5) și 360 de euro (sectorul 1). Prețul mediu pentru un apartament cu două camere este între 400 și 600 de euro, iar pentru un apartament cu trei dormitoare între 450 și 850 de euro.
Prețurile medii de închiriere în Sectorul 1 au crescut cu 3% în ianuarie 2023 față de ultima lună a anului precedent. Sectoarele 2, 3 și 5 au stagnat ca preț, în timp ce Sectorul 6 a scăzut cu 2%, iar Sectorul 4 a scăzut cu 1%. În plus, prețul mediu de închiriere în capitală a fost cu 20% mai mare decât în ​​aceeași lună a anului trecut.

Evoluția prețului de închiriere: ianuarie 2023 vs decembrie 2022

Cele mai mari scăderi ale chiriilor din țară au fost pentru garsonierele din Sibiu, unde prețurile cerute au scăzut cu 6%, și Timișoara, unde prețurile cerute au scăzut cu 5%, la fel și apartamentele cu două dormitoare din Arad și Brașov, unde prețurile medii au fost și ele. scădere cu 5%. Totodată, cele mai mari creșteri medii de preț au fost înregistrate la apartamentele cu două dormitoare din Sibiu (+9%) și Craiova (+8%).

CLUJ-NAPOCA

În Cluj-Napoca, prețurile medii de închiriere au stagnat față de luna precedentă, dar chiriile la categoria apartament cu trei dormitoare au crescut cu 30% de la un an la altul.

BRAȘOV 

Față de decembrie 2022, în Brașov prețul mediu doar al categoriei de apartamente cu trei dormitoare a crescut cu 8%. Între timp, garsonierele (-1%) și apartamentele cu două dormitoare (-5%) au scăzut.

TIMIȘOARA

Timișoara a înregistrat cea mai mare scădere a prețului mediu la garsoniere (-5%), în timp ce apartamentele cu două dormitoare au înregistrat o scădere de doar 1%.

IAȘI

Preturile medii de inchiriere in Iasi au stagnat fata de luna precedenta. Între timp, prețul mediu al unui apartament cu două dormitoare a crescut cu 21% față de aceeași lună a anului trecut.

CONSTANȚA

În Constanța, chiriile apartamentelor cu două dormitoare au crescut cu 8%, în timp ce prețul mediu cerut pentru garsoniere a scăzut cu 1%.

SIBIU

În Sibiu, prețul mediu al unui apartament cu două camere a crescut cu 9%, în timp ce chiria medie a unui apartament cu un dormitor a scăzut cu 6% față de luna precedentă.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Redresarea pieței de birouri este departe de a fi încheiată, deși cererea agregată de închiriere în capitală a atins valori comparabile cu unii ani pre-pandemie

Articolul următor

Cosmopolis Plaza va găzdui cel mai mare club de sănătate Sweat din România, cu o suprafață de 2500 m2

Recomandăm și...