Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!

Interesul pentru chirii este în creștere, deoarece cumpărarea unei locuințe devine din ce în ce mai dificilă

Interesul pentru locuințe închiriate este în creștere în rândul consumatorilor români, deoarece cumpărarea devine din ce în ce mai dificilă pe fondul creșterii prețurilor imobiliarelor și al dobânzii în creștere pentru credite.
Pe măsură ce românii devin din ce în ce mai incapabili să-și permită locuințe noi, consultanții au observat un interes tot mai mare pentru închiriere. Un studiu recent al Unlock Research for Colliers a arătat că 15% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18-55 de ani din mediul urban trăiesc cu chirie, iar cu vârstă între 18-24 numărul celor care locuiesc în chirie se dublează.


La nivel național, însă, intențiile de a cumpăra o locuință în anul următor rămân ridicate, 44% dintre respondenți așteaptă să finalizeze achiziția unei locuințe până la sfârșitul anului.
Cu toate acestea, numărul persoanelor care locuiesc în chirie și plănuiesc să cumpere în prezent este ușor în scădere față de anul trecut, când puțin peste 50% au vrut să facă pasul. În București, intenția de cumpărare este puțin peste 50%, în timp ce în orașele mai mari este în jur de 35%.


„Pe măsură ce diferența dintre dobânzi și chirii se micșorează, asistăm la creșterea cererii de închiriere pe fondul creșterii prețurilor de pe piață și al condițiilor de creditare mai stricte. Până acum, această cerere a fost determinată de cumpărarea pachetelor de apartamente și punerea lor spre închiriere. Nu mai vorbim de viitoarea dezvoltarea parții rezidențiale pentru închiriere. De fapt, lucrăm cu mai mulți dezvoltatori și investitori pentru construcția de ansambluri destinate exclusiv pentru închiriere în mai multe cartiere ale Bucureștiului, recent am facilitat tranzacții cu terenuri pentru astfel de proiecte, potențialul ca Sectorul să ajungă la circa 5.000 de unități în București, în următoarele 2-3 ani”, a comentat Gabriel Blăniță.


Până la sfârșitul anului 2022, numărul tranzacțiilor cu apartamente din București a crescut cu 11% față de 2021, în timp ce suprafața autorizată a proiectelor rezidențiale a crescut cu 21%, peste 2 milioane de metri pătrați, echivalentul a peste 40.000. apartamente.
„Dacă ritmul autorizațiilor în București a fost foarte lent în prima jumătate a anului, va fi o creștere importantă în a doua jumătate a anului. Practic, dezvoltatorii au reușit să autorizeze trei sferturi din 2 milioane de metri pătrați. Cu toate acestea , numărul record de metri pătrați autorizați nu înseamnă că toate aceste proiecte vor fi construite, întrucât dezvoltatorii nu se grăbesc să demareze noi șantiere din cauza costurilor mari de construcție și a cererii în scădere.

Numărul de proiecte demarate este în scădere, dar ajustarea ofertei este mai treptată. După aproape doi ani de dezechilibru, piața rezidențială trece printr-o perioadă de echilibru, cumpărătorii și dezvoltatorii sunt precauți și conștienți de costuri”, consideră Gabriel Blăniță, Director Asociat al Serviciilor de Evaluare şi Consultanţă la Colliers România.
În restul țării, numărul de condominii vândute în 2022 va scădea cu 10% față de 2021, iar suprafața autorizată va avea și o tendință descendentă, scăzând la 9,3 milioane de metri pătrați.

Dintre orașele mari, Iași (-21%) și Cluj-Napoca (-18%) au înregistrat cele mai puternice scăderi ale vânzărilor, iar suprafața autorizată de proiecte rezidențiale noi a scăzut și ea cu 7%, respectiv 6%, în Până la aproximativ 520.000 de metri pătrați în Iași și până la aproximativ 570.000 de metri pătrați în Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din țară.
În schimb, în ​​Brașov, după un an bun pentru tranzacțiile cu apartamente, cu doar 3% sub recordul din 2021, suprafețele autorizate au crescut cu 9% față de 2021, până la aproximativ 380.000 mp.
În județul Ilfov, vânzările de apartamente au scăzut cu 5%, iar suprafețele autorizate au scăzut cu 7%, până la 1,3 milioane de metri pătrați, dar chiar și așa, Capitala și județul Ilfov au generat 37% din tranzacțiile cu apartamente și 30% suprafața autorizată a proiectelor rezidențiale la nivel național.

Evoluția divergentă dintre București și restul țării continuă și în 2023, vânzările de apartamente scăzând brusc în marile orașe începând cu luna ianuarie a acestui an, cu excepția capitalei. La nivel național, volumul tranzacțiilor a scăzut cu 20% față de începutul anului trecut, creșterea ratelor dobânzilor conducând la o încetinire bruscă a pieței rezidențiale, cererea continuând să se ajusteze mai repede decât oferta, a menționat compania de consultanță Colliers.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Numărul de locuințe vândute în București anul trecut a fost cu 11% mai mare decât în ​​2021, dar la nivel național tranzacțiile au scăzut cu 10%.

Articolul următor

Vara aceasta vor fi gata patru pasaje în București

Recomandăm și...