Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
Investitorii imobiliari vor să cumpere terenuri, dar PUZ-ul și problemele economice îi țin la distanță

Investitorii imobiliari vor să cumpere terenuri, dar PUZ-ul și problemele economice îi țin la distanță

În timp ce interesul investitorilor în terenuri rămâne, problemele legate de urbanism și incertitudinile legate de dezvoltarea economică au menținut intactă piața funciară, valorile tranzacțiilor în 2022 scăzând cu aproximativ 45% față de nivelul din 2021 la circa 450 de milioane de euro, potrivit raportului anual. publicat de Colliers.

Potrivit consultanței imobiliare, multe contracte nu au fost încă finalizate, iar finalizarea lor este afectată în special de anumite condiții legate de procedura de obținere a documentelor de urbanism, care se atribuie foarte lent, mai ales la nivelul Bucureștiului, iar, în unele cazuri, economia se dezvoltă, iar unii cumpărători așteaptă să vadă cum răspunde piața imobiliară la o economie mai slabă și la rate mai mari ale dobânzilor.

Colliers a mai remarcat că un aspect interesant față de anii precedenți este creșterea numărului de loturi scoase la licitație în 2022, inclusiv loturi mari.

În cea mai mare afacere a anului, One United a achiziționat un teren de 3,7 hectare la nord de București (bulevardul Poligrafiei) pentru aproximativ 60 de milioane de euro (valoare estimată bazată pe o structură complexă a tranzacției). A urmat o fostă fabrică de tutun din cartierul central-vestic al Bucureştiului, care a fost vândută la licitaţie către SIF Banat-Crişana cu peste 30 de milioane de euro. Alte tranzactii importante au fost facute de mari companii din orase precum Galasi, Timisoara si Cluj-Napoca.
„Primele 8-9 luni din 2022, cu o scurtă pauză după începutul războiului, piața a fost foarte activă, continuând evoluțiile puternice ale pieței văzute în 2021. Lucrurile s-au schimbat de la începutul toamnei și mulți cumpărători, în special cei concentrați Pentru cumpărători de proiecte rezidențiale și cu utilizare mixtă, cursul acțiunii s-a schimbat complet la nivel strategic.

Acest lucru s-a tradus într-o scădere a interesului pentru noi oferte, deși cele care se află într-un stadiu destul de avansat au avut loc. În ceea ce privește piața de birouri, investitorii nu vor rata nicio ocazie dacă aceasta se va prezenta. Dar majoritatea acestor terenuri nu au PUZ și niciun dezvoltator nu vrea să rămână prins pe termen lung. În plus, unii dintre ei au deja în portofoliu terenuri care ar permite o dezvoltare viitoare în cazul în care piața de leasing de birouri va prezenta o oportunitate. piata funciara
Aproximativ două treimi din volumul total de tranzacții au avut loc în București, majoritatea tranzacțiilor din capitală (trei sferturi) fiind realizate de dezvoltatori rezidențiali. Potrivit consultanților Colliers, acest lucru nu este surprinzător având în vedere vânzările solide ale sectorului din ultimii ani, iar numărul de apartamente pe cap de locuitor evidențiază și mai mult faptul că Bucureștiul rămâne subaprovizionat față de alte capitale din regiune, în special țările vest-europene.

În ceea ce privește prețurile, situația a rămas aproximativ aceeași anul trecut. După izbucnirea războiului, piața nu părea să aibă suficient elan pentru a continua să crească, deoarece cumpărătorii au devenit mai precauți pe fondul incertitudinii continue (deși încă existau destul de multe oferte). Apoi, începând din vară și continuând în toamnă, ratele dobânzilor mai mari au început să apară ca un argument mai puternic pentru a încuraja cumpărătorii să fie precauți.

Anul trecut, investitorii au fost mai interesați de alte părți ale țării decât de București, ceea ce înseamnă că în viitor orașele regionale ar putea avea o pondere mai mare din numărul total de tranzacții încheiate.

Colliers Consultants consideră că acest lucru se datorează faptului că Bucureștiul se confruntă cu incertitudini majore în procesul de aprobare a proiectelor imobiliare pe termen mediu, așa că unii dezvoltatori ar prefera să caute alternative decât să rămână în precontracte câțiva ani.

Situația din 2023 este incertă, iar prețul nu va scădea prea mult
Potrivit consultanților, perspectivele pentru 2023 sunt mai incerte, deoarece mulți investitori de pe piață sunt din ce în ce mai precauți, dar nu ne așteptăm la o scădere semnificativă a prețurilor.
„Mulți vânzători par, de asemenea, să fie într-o formă financiară bună, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să fie sub presiune pentru a vinde, dar dacă situația economică rămâne problematică, vor trebui să-și ajusteze așteptările de preț pentru a încheia potențiale tranzacții.” În caz contrar, din cauza creșterii. costuri de construcție, 2022 Demarează mai puține proiecte imobiliare decât în ​​trecut.
Împreună cu faptul că mulți dezvoltatori au deja stoc de terenuri, acest lucru va duce la o cerere mai mică de teren pentru o vreme în viitor, iar mulți potențiali cumpărători pot deveni oportuniști. Per total, credem că acestea sunt semne ale unei piețe mature, care oferă un optimism prudent la începutul anului 2023, care se anunță foarte interesant”, conchide Sînziana Oprea.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Apartament nou-nouț: sfaturi și idei pentru a lua decizia corectă

Articolul următor

One United ar putea cumpăra un teren de 5,1 hectare de la Pomponiu Romeo pentru un nou proiect imobiliar în zona Jiului

Recomandăm și...