Toate informațiile de care ai nevoie înainte să cumperi o locuință nouă!
IRCC va depăși nivelul ROBOR în trimestrul trei al anului 2023

IRCC va depăși nivelul ROBOR în trimestrul trei al anului 2023

„Este foarte posibil ca până la sfârșitul trimestrului doi, începutul celui de-al treilea trimestru al acestui an, IRCC să depășească nivelul ROBOR”, a spus Iancu Guda, Director Service Coface pentru România. El a menționat că în primele două trimestre ale acestui an este posibil să întâmpinăm o scădere a creșterii economice față de cele două perioade anterioare, teoretic echivalent cu o recesiune tehnică, dar în trimestrul al treilea și al patrulea economia se va redresa, iar pe tot parcursul anului 2023 creșterea economică poate fi între 2% și 3%.

O recesiune tehnică reprezintă două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului. Potrivit estimărilor lui Iancu Guda, nivelul IRCC este de așteptat să depășească nivelul ROBOR la ​​3 luni până la sfârșitul lunii iunie, „recuperându-se astfel” fondurile suplimentare plătite de cei care au lăsat dobândă la creditele legate de ROBOR în locul IRCC. Potrivit acestuia, până atunci nivelul IRCC ar putea crește la 6,5%, în timp ce ROBOR la ​​trei luni ar putea scădea la aproximativ 6%.

La 22 februarie 2023, nivelul ROBOR la ​​trei luni este de 7,03%. Chiar dacă BNR a ridicat rata de politică monetară la 7%, nivelul ROBOR a continuat să scadă, iar pe termen scurt indicele s-a apropiat chiar de rata dobânzii de 6% oferită de BNR pentru instrumentele de depozit. După cum a indicat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România, la sfârşitul lunii martie putem asista la ultima creştere a IRCC, atingând un nivel de 5,98%.

Cel mai recent nivel IRCC publicat de BNR la 30 decembrie 2022 este de 5,71%, ceea ce înseamnă că estimarea din martie 2023 va înregistra doar o mică creștere. De altfel, banca estimează pe baza datelor actuale că IRCC la sfârșitul lunii martie va fi de 5,98%, în timp ce ROBOR, chiar și pe termen mai lung de trei și șase luni, se îndreaptă spre nivelul de 6%. În acest context, la sfârșitul lunii iunie, s-ar putea să vedem valori IRCC de peste 5,98%, care vor include costurile de tranzacție pentru aceste luni, când ROBOR este stabilit la aproximativ 7%. Așadar, aceasta este perioada în care ROBOR și IRCC se întâlnesc ca niveluri de tranzacționare, după care IRCC este cel mai probabil să se îndrepte spre o medie de 6,5%, în timp ce ROBOR la ​​trei și șase luni se va muta spre 6%.

Iancu Guda a mai indicat că creșterea economică din primul trimestru al anului 2023 poate fi mai mică decât cea din trimestrul IV 2022, iar ritmul de creștere din primul trimestru este de așteptat să fie doar în jurul valorii de zero. În plus, există o probabilitate mare ca rata noastră de creștere în al doilea trimestru al anului 2023 să fie mai mică decât în ​​primul trimestru.

“Din punct de vedere tehnic, după două trimestre de scădere a creșterii economice, intri într-o recesiune. O recesiune tehnică reprezintă două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului. Dar m-aș aștepta ca din al doilea semestru, chiar dacă vom fi în jos, vom reveni la creștere. De asemenea, m-aș aștepta ca economia noastră să crească 2% – 2,5% în 2023, undeva între 2% și 3%, și apoi nu vom avea o recesiune anul acesta. Îți încetinește creșterea economică, dar nu ești reducând, ești încă pe partea pozitivă”, a remarcat Guda.

Ți-a plăcut articolul? Împarte-l cu alții!
Link articol
Articolul anterior

Dezvoltatorul Speedwell începe anul acesta un proiect de 70 de milioane de euro pentru 201 de vile în Corbeanca

Articolul următor

Cutremurul din Turcia va avea „impact” asupra pieței construcțiilor din România. Cum va fi afectată piața materialelor de construcție?

Recomandăm și...