Apartamente Noi București Direct Dezvoltator

Teatrul Național București, o foaie de istorie a României

Teatrul Național București, o foaie de istorie a României

Una dintre cele mai emblematice atracții culturale ale Bucureștiului, Teatrul Național Ion Luca Caragiale este o instituție publică pe care trebuie să o vizitezi nu doar o dată, ci de mai multe ori, fiind un obiectiv definitoriu pentru cultura României și un edificiu marcant pentru capitală.

Situată în centrul orașului, pe bulevardul Nicolae Bălcescu, învecinându-se cu Universitatea București, Hotel Intercontinental, Ministerul Agriculturii, Institutul de Arhitectură Ion Mincu și Palatul Șuțu, clădirea teatrului a fost construită între anii 1964 și 1973, după planurile marilor arhitecți Romeo Belea, Nicolae Cucu și Horia Marcu.

Teatrul Național București, o foaie de istorie a României

Astăzi este considerată una dintre cele mai prestigioase instituții teatrale din România. Puțini cunosc, însă, lunga istorie a acestui teatru.

Proiectul înființării teatrului a fost dat în aprobare în anul 1840, locația stabilită de atunci fiind fostul han Filaret, han ce a fost distrus în timpul cutremurului din 1838. Locația pentru vremurile acelea era perfectă. Spațiul se întindea până la Podul Mogoșoaia, în prezent Calea Victoriei, în apropiere găsindu-se și Palatul Telefoanelor.

Planurile arhitecturale ale teatrului au trecut prin multe modificări de-a lungul timpului. Deoarece s-au schimbat numeroase comisii și s-au efectuat o mulțime de analize, lucrările pentru ridicarea clădirii au început abia în luna mai a anului 1848. În anul 1852, teatrul a fost inaugurat, iar până în anul 1944 s-a bucurat de un succes fulminant, însă în acel an de război, clădirea a fost distrusă în timpul bombardamentelor germane, când o bombă ce avea ca țintă Palatul Telefoanelor a aterizat asupra teatrului. În urma acestor bombardamente, terenul vechiului teatru a rămas viran, asta până când, câțiva ani mai târziu, în acest loc s-a ridicat faimosul Hotel Novotel.

Teatrul Național București, o foaie de istorie a României

De menționat că, la inaugurarea Teatrului Național, s-a jucat piesa „Zoe sau Amantul împrumutat”, vodevil cu cântece, piesă tradusă de Bobescu, în care actorii principali au fost Nina Valery și Costache Caragiale.

Din anul 1852 până în anul 1875, teatrul purta denumirea de Teatrul cel Mare, apoi și-a schimbat numele în Teatrul Național București.

Cu o arhitectură superbă realizată în cea mai mare parte în stil baroc, clădirea teatrului era, în acea perioadă, clasată pe locul 3 în lume ca mărime, având capacitatea de a găzdui în principala sala 1000 de persoane. Teatrul se mândrea, de asemenea, cu o acustică excepțională, concurând la acest capitol cu marile săli de operă și teatru din Europa.

La parter, clădirea teatrului avea 338 staluri, trei rânduri de loji, un superb foaier cu scări îmbrăcate în marmură de Carrara și o galerie imensă, unde li se ofereau studenților și elevilor acces gratuit.

Teatrul Național București, o foaie de istorie a României

Actuala clădire a teatrului a fost inaugurată în luna decembrie a anului 1973, aceasta suferind modificări majore între anii 1983 – 1984, revenindu-și însă la forma inițială exterioară în timpul unei renovări ce a avut loc între anii 2012 – 2014.

Proiectul inițial al clădirii a fost realizat de către arhitecții Nicolae Cucu, Horia Maicu și Romeo Belea, iar structura de rezistență a fost efectuată de către marele inginer Alexandru Cișmigiu. Clădirea cuprindea 3 săli de spectacol: Sala Mare, Sala Mică și Sala Atelier. Din păcate, exteriorul clădirii nu a ajuns să fie terminat, deoarece Nicolae Ceaușescu nu a fost de acord cu niciuna dintre variantele de frescă destinate a acoperi pereții rămași în „zidăria aparentă”. În cele din urmă, cărămida aparentă din locul rezervat frescelor a fost acoperit cu un placaj compus din marmură de Rușchita.

Modificarea ce a avut loc în anul 1983 s-a realizat la cererea lui Nicolae Ceaușescu. Atunci, întregul exterior a fost remodelat, iar interiorul s-a schimbat parțial, păstrându-se foaierele în forma originală.

Între anii 2011 și 2015, clădirea teatrului a trecut iarăși prin mai multe procese de modernizare și reconstrucție, încercându-se de această dată revenirea la forma inițială și eliminarea adaosurilor din perioada comunistă.

Teatrul Național București, o foaie de istorie a României

Astăzi, Teatrul Național București se mândrește cu o capacitate de 2880 de locuri. Organizarea clădirii constă în Sala Mare (900 de locuri), Sala Medie (300 de locuri), Sala Mică (240 de locuri), Sala Atelier (250 de locuri), Sala Pictură (300 de locuri), Sala Studio (590 de locuri) și Sala în Aer Liber (300 de locuri).

Cu o istorie atât de vastă, Teatrul Național București merită, în mod cert, o vizită. Numără-te și tu printre cei peste 10 000 de spectatori care vin lunar aici pentru a se bucura de jocul celor mai mari actori români, printre care se numără Mihai Constantin, Magda Catone, Mihai Călin, Claudiu Bleonț, Marius Manole, Oana Pellea, Emilia Popescu, Victor Rebengiuc și Mihai Verbițchi.

Muzeul Satului, un loc pe care merită să îl vizitezi ori de câte ori ai ocazia

Muzeul Satului, un loc pe care merită să îl vizitezi ori de câte ori ai ocazia

Unul dintre cele mai fascinante muzee din capitală, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Guști” este, fără doar și poate, un loc pe care ar trebui să îl includă în itinerariul de călătorie fiecare vizitator al Bucureștiului.

Situat în Parcul Herăstrău, pe Șoseaua Kiseleff, Muzeul Satului este unul dintre cele mai mari și mai vechi muzee în aer liber de pe Bătrânul Continent, deschizându-și porțile publicului larg începând cu anul 1936. Poreclit „Muzeul din inima capitalei”, acesta se mândrește cu o expoziție permanentă întinsă pe o suprafață de 14 hectare, ce cuprinde în jur de 380 de monumente, peste 60 000 de obiecte de patrimoniu și circa 250 000 de documente de arhivă referitoare la viața tradițională la sat.

Muzeul Satului, un loc pe care merită să îl vizitezi ori de câte ori ai ocazia

Muzeul expune, de asemenea, diferite colecții temporare de-a lungul anului, acestea fiind la fel de atractive și de interesante precum cele pe care le putem admira în permanență.

Peste 500 000 de vizitatori calcă, în fiecare an, pragul acestui muzeu fascinant, Muzeul Satului fiind, de altfel, cel mai vizitat obiectiv cultural din România, fiind totodată considerat o marcă românească și europeană ce inspiră încredere.

Ce se găsește în Muzeul Satului?

Case tradiționale din toate regiunile țării, biserici, mori de apă și de vânt, grajduri, meșteșuguri, ateliere și unelte de lucru din secolele trecute, toate acestea pot fi admirate în acest muzeu încântător. De luat în seamă, de asemenea, exponatele din interiorul caselor, cum ar fi împletiturile, covoarele, vasele, icoanele și obiectele de mobilier, toate acestea exprimând creativitatea și spiritul cald al poporului român.

Muzeul Satului, un loc pe care merită să îl vizitezi ori de câte ori ai ocazia

După cum am mai spus, muzeul ne prezintă viața tradițională la sat din fiecare zonă etnografică a țării. Din regiunea Moldovei au fost aduse aici 10 gospodării, inclusiv casa din Fundu Moldovei cu foișor și prispă largă și casa din Straja, care a fost construită în anul 1760. Remarcante sunt și gospodăriile dobrogene, amplasate de-a lungul lacului, dintre toate acestea atrăgând cel mai mult atenția casa din Ostrov, cu a sa prispă susținută de stâlpi superb decorați, dar și gospodăria lipovenească și cherhanaua, ambele aduse din Jurilovca.

Interesante sunt și locuințele arhaice din zona Olteniei, acestea fiind niște bordeie din Drăghiceni și din Castranova. Cea mai impunătoare casă din această parte a țării este însă casa din Curtișoara, ce datează din secolul XIX, un frumos model al caselor construite la deal.

Plimbându-te în zona destinată arhitecturii populare din Muntenia, vei observa frumoasele gospodării construite din bolovani, cum este cea din Chiojdu, în fața căreia se poate observa un superb foișor cu stâlpi sculptați și cu balustradă din scândură traforată.

Muzeul Satului, un loc pe care merită să îl vizitezi ori de câte ori ai ocazia

Cei mai mulți vizitatori ai muzeului sunt, însă, atrași în mod special de locuințele din Transilvania, mai ales din Maramureș. Nu se poate să vii aici și să nu remarci casa din Sălciua, localitate situată în Țara Moților, al cărei acoperiș din paie ne transportă direct în secolele trecute. Remarcabile sunt și casa din nuiele lipite cu lut din Dumitra, precum și casa din Drăguș, al cărei exterior bogat în ornamente cucerește inima oricărui privitor.

Toate monumentele din Muzeul Satului sunt originale și oglindesc perfect viața tradițională a satului românesc, constituind, de asemenea, concepția muzeologică și de prezervare a patrimoniului construit. Acest loc este, cu siguranță, unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din București și, de fapt, din întreaga țară. Dacă vii în capitală pentru câteva zile, răpește-ți câteva ore din program pentru a face o vizită acestui muzeu ce ne prezintă farmecul vieții de odinioară, de care au avut parte bunicii și străbunicii noștri.

Muzeul Satului, un loc pe care merită să îl vizitezi ori de câte ori ai ocazia
Fondatorul Muzeului, Dimitrie Guști, 1936

„pentru a fi bine înțelese, obiectivele trebuiesc să fie așezate în Muzeu, așa cum sunt ele în realitate, nu între pânze, ci într-o casă adevărată; nu în standuri, ci în bătătura din gospodăria omului. Ne trebuia cu orice chip un Muzeu în aer liber, în care standurile să fie case întregi țărănești, ele înșile piese de muzeu, casele la rândul lor fiind așezate astfel ca să închipuiască un sat adevărat.”

Fondatorul Muzeului, Dimitrie Guști, 1936

Centrul Vechi, polul distracției din capitală

Centrul Vechi, polul distracției din capitală

Una dintre principalele atracții turistice din “Cetatea lui Bucur” și, in mod cert, cea mai iubită si populată zonă de distracție din acest oras, Centrul Vechi este un loc pe care nu ai voie să îl ratezi dacă plănuiești o vizită in capitala țării. Fie că sunt sau nu pe placul tău aerul boem și dezordonat, spiritul tânăr și neliniștit, forfota și combinația de vechi-modern, Centrul Vechi al capitalei nu te va lăsa nepăsător.

Cu străduțe pietruite, fiecare cu un farmec al său, Centrul Istoric poate fi descoperit cu ușurință la pas, adăpostind o sumedenie de localuri, buticuri și obiective turistice interesante.

Iar unele dintre obiectivele turistice din această zonă sunt cu adevărat emblematice pentru București. Dacă nu știai, acesta este locul in care se găsesc unele dintre cele mai vechi clădiri din capitală și tot aici au avut loc mai multe evenimente care au marcat istoria orașului.

Dacă plănuiești să explorezi pe îndelete Centrul Istoric al Bucureștiului, iată ce să incluzi în itinerariu:

Hanul lui Manuc

Mai mult decât un restaurant, Hanul lui Manuc avea să fie, la începutul secolului al XIX-lea, locul de întâlnire al poeților, politicienilor si târgoveților din acele vremuri. Acum, după mai bine de 200 de ani, hanul s-a mai schimbat, însă încă păstrează urmele atmosferii ce l-a consacrat.

Centrul Vechi, polul distracției din capitală
Hanul lui Manuc

Cu o arhitectură interesantă, ce iese in evidență cu ale sale arcade și foișoare din lemn, dar mai ales cu ornamentele din fier forjat, Hanul lui Manuc își fascinează vizitatorii, pe care îi ispitește să se bucure de bucatele tradiționale și de vinurile păstrate la beci, care continuă să existe în meniu.

În trecut, Hanul lui Manuc se mândrea cu 15 beciuri, 23 de camere la parter și cu peste 100 de odăi la etaj, cu două saloane imense și cu 23 de prăvălii.

Caru cu bere

Cea mai cunoscută berărie bucureșteană, Caru cu Bere există încă din 1879, fiind astăzi nu doar un loc de renume al Centrului Istoric, dar și un restaurant în care poți mânca extrem de bine și pe săturate. Aici te poți răcori cu o delicioasă băutură din malț și te poți înfrupta din niște coaste de porc suculente sau din alte bucate tradiționale românești.

Centrul Vechi, polul distracției din capitală
Caru cu Bere

Mai mult decât atât, Caru cu Bere este un adevărat monument istoric, cu o arhitectură neogotică impresionantă, decorată superb cu picturi, vitralii, mozaicuri și lambriuri sculptate, la planul căreia au lucrat arhitecții Zigfrid Z. Kofczinski și Al. Pesch.

Curtea Domnească

Cel mai vechi monument feudal din București, Curtea Domnească pare a fi pazită de statuia lui Vlad Țepeș, pe care vizitatorii străini nu reușesc să îl recunoască sub această înfățișare deloc asemănătoare cu cea impusă de Bram Stocker.

Centrul Vechi, polul distracției din capitală
Curtea Veche

Conform datelor istorice, lui Vlad Țepeș i se datorează apariția și dezvoltarea Cetății Bucureștiului. Aceasta, paralel cu Cetatea Târgoviștei, avea să fie, timp de peste două secole, reședința domnitorilor munteni.

Mănăstirea Stavropoleos

Dacă simți nevoia de o încărcare spirituală, îți recomandăm o vizită la Mănăstirea Stavropoleos, pe care o găsești aproape de Caru cu Bere. Cu toate că este mică în dimensiuni, biserica adăpostește o bogăție imensă de fresce și o curte interioară realmente fermecătoare, care este numai bună pentru o odihnă de câteva minute.

Centrul Vechi, polul distracției din capitală

Mănăstirea datează din anul 1724, când a fost ridicată de arhimandritul Ioanichie, în perioada celei de-a doua domnii a lui Nicolae Mavrocordat în Țara Românească, atunci cuprinzând și un han. Ulterior, complexului i s-au alăturat două clădiri, realizate după planurile marelui arhitect Ion Mincu.

Străduțele cu localuri și buticuri

În cele din urmă, nu ai cum să pleci din Centrul Istoric al Bucureștiului fără a-i explora micuțele străzi pavate, ce amintesc de vremurile interbelice. Plimbă-te pe Strada Franceză, apoi intra pe strada Smârdan și bucură-te de o superbă priveliște ce pare a fi ruptă din peisajul parizian: zeci de cafenele cochete cu terase înflorite, restaurante inedite de nenumărate specialități, berării cu sute de sortimente de băuturi cu malț, buticuri cu fel și fel de nimicuri și multe altele.

Centrul Vechi, polul distracției din capitală
Centrul Vechi

Înainte să părăsești Centrul Vechi, intră puțin și în Librăria Cărturești Carusel, situată pe strada Lipscani, pentru a-i admira incredibilul decor ce pare a fi desprins din povești.

Cele mai interesante muzee ale Bucureștiului

Cele mai interesante muzee ale Bucureștiului

Bucureștiul găzduiește nenumărate atracții și obiective turistice fascinante, o bună parte dintre acestea fiind muzee și galerii de artă. Iar acest lucru nu este deloc surprinzător. Capitala țării noastre cuprinde peste 60 de muzee și case memoriale. Fie că vrei să descoperi istoria țării, folclorul românesc, arta românească sau istoria naturală, în București vei găsi un muzeu pentru orice curiozitate de-a ta.

Printre cele mai interesante muzee ale Bucureștiului se numără următoarele:

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Guști”

Aflat în topul atracțiilor turistice din capitală, Muzeul Satului nu poate trece neobservat de către vizitatorii acestui oraș. Situat pe Șoseaua Kiseleff, chiar în Parcul Herăstrău, acest muzeu uluitor, întins pe o suprafață de 14 hectare, are dimensiunile unui sat adevărat și adăpostește o sumedenie de case, monumente și artefacte ce datează din secolele XVII – XX, toate reprezentative vieții rurale.

Cele mai interesante muzee ale Bucureștiului
Muzeul Satului

Practic, aici întâlnim case, construcții, unelte și meșteșuguri din toate zonele etnografice ale țării, inclusiv din Oltenia, Moldova, Maramureș, Banat, Dobrogea, Muntenia și Ardeal.

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Tot pe Șoseaua Kiseleff găsim un alt muzeu foarte iubit de turiști, în special de către copii, acesta fiind Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. Această instituție de cercetare a biodiversității și de educare a publicului a avut parte în anul 2009 de o modernizare impresionantă, devenind unul dintre cele mai căutate muzee din capitală.

Cele mai interesante muzee ale Bucureștiului
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Muzeul conține o colecție vastă de păsări, mamifere, moluște, pești, fosile, minerale și monede grecești, romane și bizantine, prezentând totodată modul uluitor de evoluție a speciei umane.

Muzeul Național de Artă al României

Dacă vrei să admiri lucrări realizate de marii artiști Constantin Brâncuși, Rembrandt, Rubens, Monet, Tintoretto și alții, îți recomandăm să faci o vizită Muzeului Național de Artă din București.

Cele mai interesante muzee ale Bucureștiului
Muzeul Național de Artă

Împărțit în trei mari categorii: Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Veche Românească și Galeria de Artă Românească Modernă, acest muzeu necesită o zi întreagă pentru a fi explorat în întregime, însă, cu siguranță, merită, reprezentând unul dintre cele mai plăcute și interesante moduri de a petrece timpul în capitala țării noastre.

Muzeul Militar Național.

Deschis publicului larg începând cu data de 18 decembrie 1923 prin Înaltul Decret nr. 6064 dat de regele Ferdinand I al României, Muzeul Militar Național a luat locul unui muzeu al artileriei înființat în anul 1893. Încăperile sale ne prezintă trei mari expoziții: Colecția de arme albe și arme de foc, Colecția de Machete (care ne oferă informații legate de fortificații și tehnica militară utilizată de-a lungul istoriei) și Expoziția de Istorie Străveche. Mai mult, muzeul adăpostește o bibliotecă ce cuprinde o varietate de cărți și reviste cu teme militare.

Cele mai interesante muzee ale Bucureștiului
Muzeul Militar București

Curtea muzeului găzduiește și ea un obiectiv de mare interes, Monumentul Eroilor Regimentului 21 Infanterie, realizat de faimosul artist Spiridon Georgescu. În jurul monumentului vei descoperi, de asemenea, diferite obiecte de artilerie și tipuri de tehnică militară ce aveau să fie folosite în vremurile trecute în infanterie și aviație.

Muzeul de Istorie și Artă al Municipiului București

Găzduit de o clădire superbă realizată de arhitecții Konrad Schwink și Johan Velt la începutul secolului XX, acest muzeu care se găsește foarte aproape de „kilometrul zero” al capitalei cuprinde o colecție fascinantă de peste 400 000 de exponate ce surprind esențialul mai multor secole, inclusiv Preistoria, Evul Mediu și Epoca Contemporană. Printre cele mai remarcabile exponate se numără brățările din aur dacice. Acestea datează din secolul I î. Hr., cântăresc în jur de un kilogram fiecare și sunt considerare unele dintre cele mai valoroase comori din patrimoniul românesc.

Cele mai interesante muzee ale Bucureștiului
Muzeul de Istorie și Artă al Municipiului București

Dacă vrei să înveți despre istoria României, mai ales a Bucureștiului, îți recomandăm să faci o vizită acestui muzeu.

Care sunt principalele obiective turistice ale Bucureștiului?

Care sunt principalele obiective turistice ale Bucureștiului?

Capitala României este, în mod cert, o destinație pe care ar trebui să o viziteze orice călător străin care ne calcă meleagurile mioritice, dar și românii care trăiesc în celelalte localități ale țării noastre. Cu o istorie fascinantă, arhitectură splendidă care amintește de Micul Paris de odinioară, cu un Centru Istoric a cărui atmosferă atrage anual zeci de mii de turiști din toate colțurile lumii și, totodată, cu o sumedenide de atracții turistice interesante, Bucureștiul este un loc care nu te lasă să te plictisești și care te surprinde la fiecare pas.

Dacă ți-ai propus să descoperi frumusețile acestui oraș, iată ce obiective turistice să incluzi în itinerariul de călătorie:

Palatul Parlamentului

Cunoscut și sub denumirea de Casa Poporului, Palatul Parlamentului este un loc greu de evitat datorită mărimii sale impresionante, fiind a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din întreaga lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume și, nu în ultimul rând, cea mai grea clădire din lume.

Care sunt principalele obiective turistice ale Bucureștiului?
Palatul Parlamentului

Se găsește foarte aproape de Cotroceni, una dintre cele mai cochete zone din capitală, iar pentru a fi construit s-a ras un întreg cartier. Acesta este unul dintre motivele pentru care Palatul Parlamentului este unul dintre cele mai controversate locuri turistice din București.

Muzeul Satului

Un loc fermecător, care ne duce în lumea satului românesc, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Guști” cuprinde o colecție impresionantă de mai bine de 120 de case și dependințe țărănești din toate regiunile țării, oferindu-ne o imagine de ansamblu a vieții țăranului român de odinioară.

Care sunt principalele obiective turistice ale Bucureștiului?
Muzeul Satului

Situat în cadrul Parcului Herăstrău, muzeul se întinde pe 14 hectare și are în componență 380 de monumente, 60 000 de obiecte de patrimoniu și peste 250 000 de documente de arhivă ce fac referire la viața la sat.

Parcul Cișmigiu

Deși nu este la fel de impresionant în dimensiuni precum Herăstrăul, un alt parc din București care merită o vizită, Cișmigiul are un farmec aparte, fiind considerat grădina de suflet a localnicilor.

Care sunt principalele obiective turistice ale Bucureștiului?
Parcul Cișmigiu

Este locul ideal în care să evadezi dacă vrei să scapi de zgomotul urban și să petreci câteva clipe într-o oază de verdeață splendidă, ce cuprinde nu numai o varietate de specii de plante, arbuști și arbori, dar și câteva atracții turistice interesante, cum ar fi Foișorul Fanfarei, Grădina de trandafiri agățători și Izvorul lui Eminescu.

Biserica Stavropoleos

Ridicată de un călugăr grec în urmă cu circa 300 de ani, această micuță biserică se remarcă printr-o arhitectură splendidă în stil brâncovenesc, cu coloane impozante din piatră, piedestale deosebite și sculpturi impresionante cu motive vegetale.

Care sunt principalele obiective turistice ale Bucureștiului?
Biserica Stavropoleos

Biserica este inclusă în Lista monumentelor istorice din România și se găsește în centrul orașului, chiar în spatele Muzeului Național de Istorie.

Centrul Istoric

De departe, cea mai turistică zonă a Bucureștiului, Centrul Istoric este cu adevărat cochet, cu ale sale clădiri construite în stil neobaroc și neoclasic, cuprinzând o mulțime de localuri, restaurante și pub-uri care mai de care mai interesante.

Care sunt principalele obiective turistice ale Bucureștiului?
Centrul Vechi al Bucureștiului

Pe lângă faptul că are mai mereu o atmosferă vibrantă, Centrul Istoric găzduiește în mod frecvent fel și fel de festivaluri, evenimente culturale și târguri de artă medievală.

Printre cele mai cunoscute localuri din zonă se numără Hanul lui Manuc, Carul cu Bere și Curtea Berarilor.

Ateneul Român

Cunoscut pentru faptul că adăpostește cea mai mare sală de concerte din țară, Ateneul Român se mândrește, de asemenea, cu o arhitectură superbă în stil neoclasic și eclectic, fiind construit între anii 1886 – 1888, după planurile arhitectului francez Albert Galleron.

Care sunt principalele obiective turistice ale Bucureștiului?
Ateneul Român

În prezent, Ateneul Român găzduiește și sediul Filarmonicii „George Enescu” și poate fi găsit pe Calea Victoriei, în Piața George Enescu (zona nordică a Pieței Revoluției).

Pădurile de lângă București

Pădurile de lângă București

Dacă stai în București și ești un împătimit al ieșirilor în natură, ești norocos! În jurul capitalei se găsesc o varietate de păduri și parcuri care îți oferă experiențe de care, probabil, nu ai mai avut parte până acum.

Sigur, are și Bucureștiul parcurile sale, unele dintre ele, cum ar fi Herăstrăul sau Cișmigiul, cu adevărat fermecătoare. Însă pădurile și parcurile din jurul orașului sunt mai puțin aglomerate, sunt ideale pentru picnicuri sau plimbări cu bicicleta și, nu în ultimul rând, oferă pasionaților de fotografie o multitudine de cadre grozave.

Acestea fiind spuse, iată câteva sugestii de păduri și parcuri naturale numai bune de explorat într-o zi de weekend:

Pădurea Comana

Cunoscută mai mult sub denumirea de Parcul Național Comana, pădurea Comana este un adevărat paradis natural, găzduind a doua cea mai mare deltă din țară, Delta Neajlovului. Locul a început să fie cu adevărat promovat abia în urmă cu câțiva ani, când în cadrul pădurii s-a dezvoltat un parc de aventură, cu căsuțe în copaci, trasee în copaci, tiroliană și nu numai. Aici poți, de asemenea, să închiriezi biciclete pentru a explora pădurea pedalând sau să te plimbi cu barca sau cu vaporașul prin deltă, admirând îndeaproape numeroasele specii de păsări ce își duc traiul în jurul apei.

Pădurile de lângă București
Pădurea Comana

Cu o biodiversitate uluitoare, Delta Neajlovului adăpostește 141 de specii de păsări, 13 specii de pești și mai multe specii de mamifere și reptile.

Pădurea Comana se găsește în județul Giurgiu, iar pentru a ajunge din București până la intrarea în parcul de aventură, trebuie să urmezi traseul DN5-E70-E85 și DN5 A. Călătoria până la destinație durează în jur de 45 – 50 de minute.

Pădurea Băneasa

Celebră pentru faptul că găzduiește Grădina Zoologică, pădurea Băneasa, situată în nordul capitalei, la doar 10 kilometri distanță de oraș, este un loc liniștit, puțin mai aglomerat în zilele de weekend, când familiile bucureștene își iau copiii mici și îi duc fie să admire animalele din zoo, fie la o plimbare pe aleile umbrite ale pădurii. Nu doar la pas, ci și cu bicicleta poate fi explorată pădurea Băneasa, întâmpinând în cale fel și fel de specii de plante și de animăluțe inofensive, desigur.

Pădurile de lângă București
Pădurea Băneasa

Grădina Zoologică nu trebuie evitată. Este cea mai mare grădină de acest tip din țară, adăpostind aproximativ 115 specii de mamifere și numeroase specii de păsări, reptile, insecte și pești, inclusiv cămila bactrian, cerb lopatar, califari, alpaca, acvila codalb, anaconda verde, emu și păsări flamingo.

La Pădurea Băneasa este destul de ușor de ajuns, existând mai multe mijloace de transport care opresc aici, inclusiv autobuzele 148 și 301. Cei care aleg să călătorească cu mașina personală, după ce depășesc complexul Băneasa, trebuie să vireze pe a doua stradă la dreapta.

Pădurea Mogoșoaia

Cei mai mulți oameni care aleg să meargă pentru prima dată în Pădurea Mogoșoaia o fac pentru a admira superba arhitectură brâncovenească a Palatului Mogoșoaia. Iar acest lucru este lesne de înțeles, palatul fiind o adevărată încântare pentru privitori. Construit în urmă cu 120 de ani, palatul avea să aparțină familiei Brâncoveanu, păstrându-și stilul prețios al Tării Românești chiar dacă, de-a lungul timpului, a trecut prin mai multe restaurări. Curioșii pot vizita interiorul palatului, inclusiv apartamentul familiei princiare, bucătăria brâncovenească, cuhnia, serele Mogoșoaia, Capela Ghe. Bibescu și Biserica Sfântu Gheorghe. Toate acestea relevă un stil renascentist, cu ornamente baroce, destul de simple.

Pădurile de lângă București
Pădurea Mogoșoaia

Dacă nu te interesează arta brâncovenească, te poți limita în a admira palatul din exterior și să te bucuri de un picnic alături de cei dragi sub imenșii stejari din parc sau, mai bine, să închiriezi o hidrobicicletă sau un caiac pentru a te relaxa la soare pe pitorescul lac.

Situat la doar 15 kilometri de București, Parcul Mogoșoaia merită, cu siguranță, măcar o vizită, fiind nu doar o destinație la îndemână, dar și un loc încântător, cu un farmec aparte.

Pădurea se găsește în localitatea Mogoșoaia și poate fi accesată de pe șoseaua Chitila – Mogoșoaia.

Care sunt cele mai importante parcuri din București

Care sunt cele mai importante parcuri din București

Cu toate că nu stă prea bine la capitolul spații verzi, Bucureștiul se mândrește cu câteva parcuri frumoase, unele dintre ele cu o istorie îndelungată, altele construite în perioade mai recente. Toate sunt, însă, la fel de mult frecventate de către bucureșteni, atât în sezonul cald, cât și în sezonul rece. În plus, parcurile sunt considerate a fi locurile preferate de odihnă, plimbare și relaxare pentru mulți dintre locuitorii capitalei, dar și locuri grozave de practicare a diferitelor sporturi sau de întâlnire cu prietenii.

Iată, în rândurile ce urmează, care sunt cele mai importante parcuri ale Bucureștiului:

Parcul Cișmigiu

Este cea mai veche grădină publică a capitalei și totodată cea mai fermecătoare, devenind în fiecare an din ce în ce mai frumoasă, cu ale sale decoruri naturale desprinse parcă din povești. Parcul a fost inaugurat în anul 1854 după planurile directorului Grădinilor Imperiale de la Viena, iar de-a lungul timpului a trecut printr-o serie de schimbări. Înainte, aici se găseau cișmele București, acesta fiind, de altfel, motivul pentru parcul a fost denumit Cișmigiu.

Care sunt cele mai importante parcuri din București
Parcul Cișmigiu

În ziua de azi, grădina ne cucerește cu aranjamente florale deosebite, diferiți arbori seculari, un lac pitoresc, izvorul lui Eminescu și cu multe alte atracții la fel de încântătoare.


Parcul Herăstrău

Cel mai mare parc din capitală și, în același timp, cel mai frecventat parc al acestui oraș, Herăstrăul este, în mod cert, una dintre cele mai frumoase grădini publice din țară, cuprinzând mai multe atracții turistice, restaurante, localuri, un muzeu fascinant (Muzeul Satului), piste pentru bicicliști, zone dedicate divertismentului, nenumărate specii de flori, arbuști și arbori, etc.

Care sunt cele mai importante parcuri din București
Parcul Herăstrău

Printre cele mai cunoscute obiective turistice ale acestui parc întins pe o suprafață de 110 hectare se numără Grădina Japoneză, Aleea Cariatidelor, teatrul de vara și roata mare.


Parcul Alexandru Ioan Cuza, fostul IOR

În sectorul 3 al capitalei găsim un parc modern, renovat recent după standardele europene, mult frecventat și el mai ales în zilele călduroase de vară, când localnicii vin aici pentru a face o plimbare cu barca sau cu hidrobicicleta pe lac sau, pur și simplu, pentru a se relaxa pe băncile de la marginea aleilor umbrite, savurând o înghețată.

Care sunt cele mai importante parcuri din București
Parcul IOR

Acronimul IOR provine de la Intreprinderea Optică Română, aceasta fiind o clădire situată în apropiere.


Parcul Circului

Deși destul de mic în dimensiuni, parcul Circului, pe care îl găsim în sectorul 2 al Bucureștiului, undeva în zona Obor, are un farmec aparte, iar asta, cel mai probabil, datorită speciilor rare de plante pe care le găzduiește. Dintre aceste specii de plante nu putem să nu menționăm lotușii egipteni, care și-au înnodat tulpinile în apele lacului din parc, lac care este alimentat de mai multe izvoare subterane.

Care sunt cele mai importante parcuri din București
Parcul Circului

Parcul a fost construit în preajma anului 1958, se găsește chiar lângă Circul de Stat Globus și acoperă o suprafață de 26 de hectare. Este un loc pe care îl recomandăm tuturor celor care vor să se relaxeze într-o oază de verdeață mai puțin aglomerată.


Parcul Carol I

Cândva cunoscut sub numele de Parcul Libertății, Parcul Carol are o poziție interesantă, pe Dealul Filaretului și este locul preferat de plimbare și relaxare pentru locuitorii sectorului 4 al capitalei. Pe suprafața de 41 de hectare pe care se întinde această grădină frumoasă întâlnim un lac de agrement, Arenele Romane, Monumentul Eroului Necunoscut, Statuile Giganții, Muzeul Național Tehnic, Fântâna Zodiac, Mausoleul și Turnul de apă „Cetatea lui Țepeș Vodă”, un edificiu construit în anul 1906 cu ocazia organizării Expoziției Generale Române dedicate împlinirii a 40 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol I al României.

Care sunt cele mai importante parcuri din București
Parcul Carol

Plin de arbori înalți și amintiri ale vremurilor trecute, parcul Carol este, cu siguranță, un loc care merită vizitat în București de către orice călător care dorește să descopere cele mai interesante grădini publice ale acestui oraș.

5 motive pentru care prefer să îmi fac concediile în vestul Europei și nu pe litoralul românesc

5 motive pentru care prefer să îmi fac concediile în vestul Europei și nu pe litoralul românesc

Cu toții așteptăm perioada concediilor cu sufletul la gură. Cele două sau trei săptămâni pe an pe care le alocăm relaxării ne pot încărca bateriile și ne pot oferi amintiri de neuitat. Nu întotdeauna amintirile sunt plăcute și din păcate, de multe ori bateriile pot ajunge înapoi acasă mai descărcate decât au plecat.

De câțiva ani, tocmai pentru a scăpa de riscul de a avea amintiri neplăcute după o săptămână de concediu, am ales să renunț la litoralul românesc și să îmi fac concediile în vestul Europei.

5 motive pentru care prefer să îmi fac concediile în vestul Europei și nu pe litoralul românesc

De ce am ales să fac asta?

1. Pentru că litoralul românesc mi se pare extrem de aglomerat. Șezlong lângă șezlong, prosop lângă prosop, om la bustul gol lângă om la bustul gol. În general, litoralul din Franța, Spania, Portugalia și chiar Grecia sunt mult mai atractive din punct de vedere al densității de oameni.

2. Pentru că serviciile de care mă bucur în vestul Europei sunt mult mai bune. De la hoteluri până la restaurante, totul pare a fi mai bine pus la punct. Evident, există și excepții, însă în majoritatea cazurilor experiențele pe care le-am trăit au fost pozitive.

5 motive pentru care prefer să îmi fac concediile în vestul Europei și nu pe litoralul românesc

3. Pentru că vacanța în Spania, Portugalia, Malta sau Grecia este mult mai ieftină decât vacanța în România. Pare un paradox, însă este cât se poate de real. O simplă comparație a prețurilor de pe Airbnb sau de pe Boogking îți poate demonstra că prețurile vestice sunt mai mici sau în cel mai rău caz comparabile cu prețurile din România.

4. Pentru că pot ajunge rapid la destinație. Am la dispoziție un aeroport în Sibiu, care în doar câteva ore mă duce în Spania, Germania sau Italia și în cazul în care nu găsesc zborul dorit în Sibiu, pot ajunge rapid pe aeroportul din Cluj. Este o variantă mult mai accesibilă decât ar fi un drum cu mașina Sibiu – Constanța. De multe ori, este accesibilă inclusiv din punct de vedere al costurilor. Un bilet de avion poate să coste doar 20-30 de euro.

5 motive pentru care prefer să îmi fac concediile în vestul Europei și nu pe litoralul românesc

5. Pentru că o vacanță în vestul Europei îmi permite să cunosc alte culturi. Pot descoperi culturi mai dezvoltate, preparate culinare cu o istorie de sute de ani și oameni cu o altă viziune decât cea pe care o am eu. Acest lucru poate aduce un plus în calitatea vieții pe care o am în România, deoarece îmi permite să fur idei și să am alte aspirații.

Sunt de acord cu faptul că turismul în România trebuie să fie susținut și ori de câte ori am ocazia îmi iau mașina și mă plimb prin țară. Atunci când vine vorba despre litoral însă, prefer întotdeauna o plajă din vestul Europei decât plajele binecunoscute de la Mamaia, Costinești sau Vama Veche.

5 Parcuri în care te poți relaxa în Sibiu

5 Parcuri în care te poți relaxa în Sibiu

Deși este vizitat mai mult pentru piețele sale fermecătoare și pentru arhitectura medievală bine conservată, Sibiul se mândrește, de asemenea, cu câteva parcuri demne de toată atenția și admirația, unele dintre ele fiind extrem de importante, atât datorită vechimii, cât și a mărimii sau a încărcăturii cuturale.

Acestea fiind spuse, iată 5 parcuri splendide din Sibiu, ideale pentru vizitatorii iubitori de aer curat și relaxare:

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA

5 Parcuri în care te poți relaxa în Sibiu

Întins pe o suprafață de 96 de hectare undeva în Dumbrava Sibiului, ASTRA este cel mai mare muzeu în aer liber din Europa de Sud-Est și al doilea din toată lumea. Este un muzeu al satului, dezvoltat în jurul unui lac, ce ne prezintă creații de tot soiul ale civilizației populare tradiționale, preindustriale românești, precum și case, mori de apă și de vânt, grajduri, prese pentru ulei, vin și fructe, ateliere, biserici, etc. Peste 300 de clădiri adăpostește acest muzeul grandios a cărui misiune este, de mai bine de 100 de ani, să conecteze audiența cu valorile tradiționale, prin adaptarea continuă la nevoile culturale ale societății.

Parcul Natural Dumbrava Sibiului

5 Parcuri în care te poți relaxa în Sibiu

Această rezervație naturală, întinsă pe o suprafață impresionantă de 960 de hectare, se găsește la doar 4 kilometri de centrul orașului Sibiu și găzduiește mai bine de 100 de specii de plante și animale, cum ar fi mistreți, căprioare, veverițe, ciocănitoare, pițigoi, bufniță, pupăză, mierlă, corbi, cuc, etc. 

În cadrul acestui obiectiv turistic se găsesc, de asemenea, celebrul muzeu ASTRA și Grădina Zoologică a orașului.

Parcul Sub Arini

Unul dintre cele mai vechi parcuri din România și, totodată, un obiectiv turistic ce îndeamnă la relaxare și odihnă, Parcul Sub Arini este unul dintre locurile de promenadă preferare ale sibienilor, găzduind o mulțime de specii de arbori autohtoni precum arinul (de aici și denumirea parcului), teiul și castanul, dar și specii de arbori aduse din America de Nord, printre care se numără arțarul, ienupărul, molidul înțepător și nucul. Mai mult decât atât, în Parcul Sub Arini vei găsi o varietate de specii de păsări sedentare ori migratoare, al căror cântec se simte ca o adevărată încântare la fiecare plimbare pe aleile dintre arbori.

Parcul Natural „Golul alpin Făgăraș”

5 Parcuri în care te poți relaxa în Sibiu

Este cel mai mare parc natural de pe teritoriul județului Sibiu și, totodată, unul dintre cele mai mari parcuri naturale din țară, întinzându-se pe o suprafață de aproape 7000 de hectare, pe versantul nordic al Munților Făgăraș.

Este foarte probabil să fi vizitat deja o parte a acestui parc, deoarece aici se găsesc mai multe obiective turistice populare, precum Lacul Bâlea, Lacul Podragu și Lacul Avrigului, toate aflate la o altitudine de peste 2000 de metri.

Grădina Zoologică Sibiu

5 Parcuri în care te poți relaxa în Sibiu

Deschisă în anul 1929 de către Uzina Electrică Sibiu, la inițiativa inginerului Szekelv, Grădina Zoologică Sibiu, situată, după cum am mai spus, în Pădurea Dumbrava Sibiului, este un loc aparte al orașului deoarece este singurul parc zoo din țară în care există lupi iberici.

De asemenea, aceasta este prima grădină zoologică din România care a cumpărat o pereche de zebre (acest eveniment având loc în anul 2010) și, nu în ultimul rând, este una dintre puținele grădini zoo din țară ce au în colecție porci pecari, jaguari și vaci watusi care au reușit să se reproducă.

7 motive să faci facultatea în Sibiu

7 motive să faci facultatea în Sibiu

Dacă numai ce ai terminat liceul și încă nu ai luat o decizie privind drumul pe care urmează să îl urmezi, una dintre opțiunile pe care le ai la dispoziție este o facultate din Sibiu.

7 motive să faci facultatea în Sibiu

Este adevărat că acest oraș din Ardeal nu este în primele opțiuni ale viitorilor studenți, care aleg mai degrabă București, Timișoara, Cluj sau Iași. Totuși, poate oferi o mulțime de avantaje pentru un tânăr care dorește să își construiască o carieră de succes și în același timp vrea să se bucure din plin de viață.

Care sunt avantajele pe care le ai dacă faci facultatea în Sibiu?

Ai destul de multe facultăți de unde poți alege

Poți opta pentru facultăți de stat și deopotrivă pentru facultăți particulare. Ai de ales între domenii tehnice ( matematică, fizică, inginerie sau informatică) și domenii mai puțin tehnice ( Științe ale naturii, horticultură, turism, etc). În 2019, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a ocupat locul 11 într-un top al celor mai bune universități din țară.

Este un oraș cu o viață socială foarte activă

7 motive să faci facultatea în Sibiu

În Sibiu poți găsi foarte multe baruri, restaurante și cluburi în care îți poți petrece timpul liber alături de colegii de la facultate și alături de prieteni. Datorită dezvoltării turistice din ultimii 15 ani, este un oraș extrem de ofertant în ceea ce privește modalitățile de petrecere a timpului liber. Numărul de restaurante pe cap de locuitor îl depășește pe cel din Amsterdam, Istanbul sau Stockholm.

Este un oraș cu o rată a șomajului foarte mică

Rata șomajului este de doar 1.65%, ceea ce înseamnă că după ce termini facultatea ai toate șansele să îți găsești un loc de muncă. Partea bună este ca salariile medii din acest oraș sunt se situează și ele în topul celor mai mari din țară.

Este un oraș liniștit, în care vei găsi aer curat, spații largi și oameni calzi

7 motive să faci facultatea în Sibiu

Este orașul perfect în care să locuiești dacă nu îți dorești agitația din București sau din Cluj.

Este un oraș în care se investește frecvent

7 motive să faci facultatea în Sibiu

Dat fiind numărul mare de turiști, foarte multe companii românești și străine aleg să își deschidă sedii aici, ceea ce crește numărul locurilor de muncă, salariile și oportunitățile.

Este un oraș în care se contruiește destul de mult, în așa fel încât atunci când îți dorești o casă să ai de unde alege

7 motive să faci facultatea în Sibiu

Există atât blocuri noi, cât și case sau blocuri vechi în care poți găsi apartamente mai ieftine decât în București sau Cluj.

Este un oraș cultural

În Sibiu poți găsi o mulțime de evenimente culturale foarte interesante, începând cu festivalurile de teatru, film sau jazz și terminând cu diverse alte evenimente care le oferă locuitorilor și turiștilor o mulțime de opțiuni pentru a-și petrece timpul liber.

În Sibiu poți găsi, așadar, tot ceea ce își poate dori un student de la viața agitată din timpul facultății și în același timp, poți descoperi destul de multe oportunități pentru viitor. Dacă alegi acest oraș pentru a-ți continua studiile, ai toate șansele să rămâi în el.

7 Idei de a petrece timpul cu familia în Sibiu

7 Idei de a petrece timpul cu familia în Sibiu

Sibiul este probabil unul dintre orașele de la noi din țară cu cele mai multe oportunități de distracție și petrecere a timpului liber pentru familiile cu copii mici. Pe lângă faptul că are o atmosferă relaxată, străduțe pietruite ce par a fi desprinse din poveștile de demult și clădiri pline de culoare, orașul găzduiește aproape în fiecare weekend câte un spectacol sau un eveniment cultural. Este, așadar, un loc numai bun de mers cu familia în formulă completă, oferind vizitatorilor de orice vârstă o sumedenie de experiențe interesante și atracții turistice de vizitat.

1. Plimbare prin Piața Mare

7 Idei de a petrece timpul cu familia în Sibiu

Denumită și Piața Centrală, Piața Mare este probabil cel mai cunoscut loc din Sibiu, fiind de altfel punctul zero al Centrului Istoric. Este o zonă pietonală, iar în perioada sărbătorilor de iarnă adăpostește unul dintre cele mai fermecătoare târguri de Crăciun din țară, cu zeci de căsuțe din lemn în care se vând fel și fel de bunătăți, preparate tradiționale și dulciuri pentru cei mici.

2. Urcare până în vârful Turnului Sfatului

7 Idei de a petrece timpul cu familia în Sibiu

Copiii vor fi încântați să urce toate treptele până în vârful turnului pentru a admira de sus panorama orașului. Acest monument, pe sub care se găsește un gang de trecere între Piața Mare și Piața Mică, datează din secolul al XIII-lea și este considerat a fi unul dintre simbolurile orașului.

3. Vizită la Muzeul Locomotivelor cu Abur

7 Idei de a petrece timpul cu familia în Sibiu

În general, copiii sunt pasionați de trenuri, așadar ce poate fi mai plăcut și interesant pentru ei decât să viziteze un muzeu al trenulețelor? Ei bine, în Sibiu, pe strada Dorobanților nr. 22, se găsește Muzeul Locomotivelor cu Abur, cu o colecție de circa 40 de astfel de locomotive vechi de peste 100 de ani ce așteaptă să fie admirată.

4. Vizită la Grădina Zoologică

7 Idei de a petrece timpul cu familia în Sibiu

În Sibiu se găsește cea mai veche grădină zoologică din România, aceasta deschizându-și porțile publicului larg în anul 1929. Grădina adăpostește peste 40 de specii de animale, printre care lupi albi, tigri, jaguari, cămile, lupi iberici și zebre.

5. Plimbare pe Podul Minciunilor

7 Idei de a petrece timpul cu familia în Sibiu

Un alt simbol al Sibiului, Podul Minciunilor poate fi găsit în Centrul Istoric al orașului și ascunde mai multe legende, cea mai cunoscută fiind aceea că ar avea urechi și că toate minciunile spuse aici vor fi descoperite. Podul unește Piața Mică de Piața Huet și este plină de lăcățele care, conform credinței populare, unește pe vecie iubirea cuplurilor care le-au agățat de grilaje.

6. Vizită la Muzeul ASTRA

7 Idei de a petrece timpul cu familia în Sibiu

Un alt mod minunat de a petrece timpul cu familia în Sibiu este de a explora cel mai mare muzeu în aer liber de la noi din țară, Muzeul ASTRA. Acesta oferă vizitatorilor ocazia de a descoperi creații tradiționale, case și ateliere de prelucrare a lemnului sau a fierului, mori de apă și de vânt, grajduri și multe alte clădiri specifice vieții la țară.

7. Vizită la Castelul de Lut Valea Zânelor

7 Idei de a petrece timpul cu familia în Sibiu

Pe Valea Porumbacului, județul Sibiu, se găsește un loc ce pare a fi desprins din „Stăpânul Inelelor” sau din „Hobbitul”. Este vorba de un castel construit în totalitate din piatră, lemn, lut și paie, pus la cale de un cuplu care a dorit să ofere lumii un altfel de turism. Copiii, în mod cert, vor fi mai mult decât încântați să viziteze acest loc de poveste!

8 motive pentru care prefer să merg cu autobuzul

8 motive pentru care prefer să merg cu autobuzul

Mobilitatea urbană este extrem de importantă pentru fiecare dintre noi. Cu toții ne dorim să ajungem cât mai repede la muncă și înapoi acasă și cu toții ne dorim să ne bucurăm de confort în timpul deplasării. 

De cele mai multe ori, oamenii materializează aceste două dorințe prin achiziția unui automobil și folosirea lui zilnic. Pentru mine, o variantă mult mai bună este autobuzul.

8 motive pentru care prefer să merg cu autobuzul

De ce prefer să merg cu autobuzul?

 1. Pentru că în felul acesta contribui la eliberarea traficului din oraș și am șanse să ajung la destinație mult mai repede;
 2. Pentru că în Sibiu există 22 de linii de autobuz care acoperă absolut toate zonele orașului și mă ajută să ajung în doar câteva minute în locul în care am nevoie;
 3. Pentru că nu trebuie să mă preocup de locul în care îmi parchez mașina atunci când merg în oraș;
 4. Pentru că este o soluție mai ieftină decât automobilul;
 5. Pentru că autobuzul este mult mai verde decât mașina. În primul rând, într-un autobuz pot să circule peste 50 de persoane în același timp, în timp ce într-o mașină pot circula maxim 5 persoane. Un singur autobuz elimină poluarea a cel puțin 10 mașini. Conform realității din orașe însă, un autobuz elimină poluarea a 30-50 de mașini. Pe lângă asta, în ultimii ani au început să fie din ce în ce mai populare autobuze electrice;
 6. Pentru că pot să am o viață mai sănătoasă. Faptul că circul cu autobuzul îmi permite să merg mai mult pe jos, ceea ce contribuie la o viață mult mai sănătoasă.
 7. Pentru că scap de stresul din spatele volanului. Atunci când circul cu mașina prin aglomerație acumulez o doză de stres foarte mare, care se răsfrânge asupra activităților mele de zi cu zi. Atunci când merg cu autobuzul mă pot cufunda în propriile mele gânduri și pot obține o doză de relaxare de care am nevoie în drum spre locul de muncă sau în drum spre casă;
 8. Pentru că autobuzele moderne sunt din ce în ce mai performante, beneficiază de aparate de aer condiționat și de spații suficient de mari pentru un confort relaxat;
8 motive pentru care prefer să merg cu autobuzul

Autobuzul este un mijloc de transport în comun cu ajutorul căruia o mulțime de orașe mari din vestul Europei au reușit să diminueze substanțial traficul. Dacă toată lumea ar alege să meargă cu autobuzul în locul propriului automobil atunci când trebuie să meargă în oraș, efectele s-ar vedea imediat.

Evident, nu trebuie să renunți de tot la mașină în favoarea autobuzului. Atunci când trebuie să ieși din oraș sau atunci când mergi la cumpărături și ai bagaje grele, mașina poate fi cea mai bună soluție. Atunci când trebuie să mergi la muncă însă, s-ar putea să descoperi că autobuzul este mai confortabil, mai ieftin, mai eficient și mult mai blând cu natura.

10 tipuri de oameni pe care îi vei întâlni în Sibiu

10 tipuri de oameni pe care îi vei întâlni în Sibiu

Sibiul este un oraș care te cucerește de la prima vedere. Unii oameni sunt cuceriți de clădiri, alții de restaurantele cu preparate delicioase, alții de aerul curat iar alții de oamenii pe care îi întâlnesc. Sibiul este un oraș cosmopolit, în care poți descoperi o mulțime de oameni ce ascund sute de mii de povești interesante.

Vei descoperi toate categoriile de vârstă, toate profesiile și toate personalitățile. Cu siguranță, ca în orice altă localitate, în Sibiu există atât introvertiți, cât și extrovertiți, oameni spirituali sau oameni pragmatici. 

Dacă ar fi să te ghidezi doar după oamenii pe care îi descoperi pe străzile orașului și care îți lasă o primă impresie puternică, aceștia ar putea fi împărțiți în 10 categorii clare.

1.Studenți. Sunt tineri plini de energie și în perioada de studiu pot fi descoperiți peste tot prin oraș. 

2.Pensionari. Sunt oameni liniștiți, care își petrec timpul plimbându-se, admirând natura din parcuri sau admirând pur și simplu alți oameni. De multe ori, se plimbă cu tact în grupuri mai mari, discută politică și se bucură unul de prezența celuilalt.

10 tipuri de oameni pe care îi vei întâlni în Sibiu

3.Turiști români. Sunt turiștii care vin în Sibiu ori de câte ori au ocazia petru a se bucura de restaurante și a se poza la Podul Minciunilor în piața Mare a orașului;

4.Turiști străini. Sunt oameni care descoperă cu interes România, cu tradițiile sale și cu obiceiurile culinare. Îi poți recunoaște prin faptul că pășesc cu curiozitate și de regulă sunt cu telefonul în mână pentru a surprinde cele mai bune poze;

5.Oameni de afaceri. Sibiul este un oraș plin de oameni de afaceri care pot fi descoperiți adesea la terase. Îmbrăcați în costume smart casual, aceștia au adesea un laptop în față sau un telefon la ureche;

6.Corporatiști. Sunt cei pe care îi vezi fie seara la terase și în baruri, fie la ora prânzului servind meniul zilei. Sunt mereu ocupați și sunt prinși în discuții aprinse;

10 tipuri de oameni pe care îi vei întâlni în Sibiu

7.Petrecăreți. Sunt acei oameni pentru care o cină în oraș se transformă într-o petrecere de pomină. Aceștia pot fi descoperiți târziu în noapte pe străzile orașului, sunt zgomotoși și plini de voie bună;

8.Artiști. Sibiu este un oraș cultura, în care vei întâlni o mulțime de artiști stradali ( cântăreți, actori, mimi, etc) și o mulțime de artiști care își dau reprezentațiile în teatre, cluburi sau săli de concerte. De regulă, sunt oameni boemi și foarte interesanți;

9.Familiști. Sibiul nu este doar un oraș al persoanelor care doresc să se distreze. Este și un oraș de familie, în care cei care au copii se pot simți în siguranță. Adesea vei vedea familii cu copii mici plimbându-se pe străzile orașului sau în parcuri; 

10 tipuri de oameni pe care îi vei întâlni în Sibiu

10.Elevi. Elevii care ies în evidență sunt, adesea, cei de liceu. Uneori sunt îmbrăcați în uniforma școlii, alteori sunt îmbrăcați casual, însă întotdeauna sunt cu zâmbetul pe buze și sunt plini de o energie molipsitoare.

Aceste categorii de oameni conturează tabloul colorat al Sibiului și îl transformă în orașul cosmopolit, interesant și magnetizant pentru turiști, de care se îndrăgostesc toți cei care ajung aici măcar o dată.

Cât te costă o zi la Arena Platoș?

Cât te costă o zi la Arena Platoș?

Dacă îți place zăpada și adrenalina pe care aceasta ți-o oferă atunci când aluneci pe ea, unul dintre cele mai bune locuri în care poți să îți hrănești pasiunea este Arena Platoș din Sibiu. Situată la doar câțiva kilometri de stațiunea Păltiniș, Arena Platoș este un complex de ski și snowboard destinat atât familiilor, cât și celor care vor să își crească nivelul adrenalinei la cote maxime.

Cu ce se laudă Arena Platoș?

Este un resort cu 3.5 km de pârtii, care au zone pentru toate categoriile de dificultate, de la mică până la avansată. Dotările de ultimă generație sunt cele care conving o mulțime de oameni să vină să schieze aici: 20 de tunuri de zăpadă, un telescaun și 4 teleski-uri. 

Cât te costă o zi la Arena Platoș?

Pe lista cu dotări se numără și Grădinița de ski, destinată prichindeilor care vor să alunece pentru prima oară pe zăpadă și centrul de închirieri de unde pot fi închiriate echipamente de bună calitate, atât pentru începători, cât și pentru avansați. 

În sezonul rece, fiecare weekend este condimentat cu concursuri sportive de iarnă, cu petreceri și cu concerte.

Cât costă o zi la Arena Platoș?

În funcție de ce dorești de la o zi petrecută la Arena Platoș, în funcție de vârstă și în funcție de sezon, prețurile pot să difere destul de mult. 

Cât te costă o zi la Arena Platoș?

Pentru Skipass, în extrasezon un copil de până în 6 ani va trebui să achite 10 lei/zi, un copil de până la 11 ani va trebui să achite 50 de lei/zi, elevii, pensionarii și studenții vor achita 60 de lei și toți ceilalți adulți vor fi nevoiți să scoată din buzunar 70 de lei

În sezon, prețurile cresc considerabil pentru copiii între 7 și 11 ani, care sunt nevoiți să plătească 80 de lei/zi, pentru pensionari, elevi și studenți, care trebuie să plătească 95 de lei și pentru adulți, care trebuie să plătească 100 de lei.

Aceste prețuri de bază pot să scadă dacă se alege un pachet de mai multe zile sau chiar de sezon. De asemenea, costurile sunt diferite pentru cei care doresc să schieze pe nocturnă. 

Skipass-ul nu este singurul cost pe care trebuie să îl suporți dacă vrei o doză bună de distracție la Arena Platoș:

 • Urcarea cu telescaunul costă 10 lei pentru copii, 15 lei pentru pensionari, elevi și studenți și 20 de lei pentru adulți;
 • Un curs privat de ski poate să coste până la 150 de lei/oră;
 • Închirierea echipamentelor este de 45 de lei pentru copii și 50 de lei pentru adulți.
Cât te costă o zi la Arena Platoș?

Dacă alegi să petreci o singură zi de distracție, ești adult și știi deja să skiezi, în plin sezon nu ar trebui să cheltuiești mai mult de 150 de lei, taxă care include urcări nelimitate și închirierea echipamentului.

Ce le poate oferi Sibiul iubitorilor de teatru?

Ce le poate oferi Sibiul iubitorilor de teatru?

Teatrul este una dintre cele mai importante și vechi surse de divertisment ale societății noastre. Încă din antichitate au existat artiști care imaginau și puneau în operă tot felul de personaje și tot de pe atunci au apărut și primii autori de piese, care abordau două subiecte importante în acea vreme: tragedia și comedia.

Astăzi, tearul face parte din fiecare comunitate și este un instrument extrem de eficient de educație și culturalizare. 

În Sibiu, teatrul ocupă un loc aparte în inima oamenilor, motiv pentru care sibienii se pot bucura de mai multe teatre și de unul dintre cele mai mari festivaluri de teatru din Europa.

În viața de zi cu zi, cei care doresc să se relaxeze urmărind o piesă de teatru au de ales între mai multe teatre, atât de stat, cât și independente:

Teatrul Național Radu Stanca

Ce le poate oferi Sibiul iubitorilor de teatru?

Este considerat a fi cel mai important teatru din România. Cu o secție în limba română și una în limba germană, este unul dintre cele mai active teatre din Europa și adună la fiecare spectacol regizori, actori și dramaturgi renumiți. 

Teatrul Mic

Este un teatru care iese din șabloanele teatrului clasic, oferind reprezentații memorabile, cât se poate de interesante. De foarte multe ori, acest teatru evidențiază actori tineri, în plină ascensiune.

Grădina BIS

Ce le poate oferi Sibiul iubitorilor de teatru?

Este un teatru privat, cu foarte multe reprezentații interesante, în care atât adulții, cât și copiii pot face cunștință cu arta teatrală.

Fabrica de cultură

Este un spațiu în care adesea sunt reprezentații ale actorilor de la Teatrul Național Radu Stânca. 

Studioul Canvas

Este locul în care studenții din cadrul Facultății de litere și arte Sibiu își încearcă talentul pe scenă.

Teatrul de Balet

Este un teatru nou, născut în 2008, care promovează reprezentațiile de balet ale corpului de balet din Casa de Cultură a Municipiului Sibiu;

Teatrul Gong

Este un teatru pentru copii care în cei peste 60 de ani de activitate a cucerit o mulțime de generații de tineri;

Pe lângă aceste teatre care au reprezentații zilnice sau săptămânale, în fiecare an Sibiul este gazda unuia dintre cele mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume: FITS. Festivalul Internațional de Teatru Sibiu este al treilea din Europa după cel de la Avignon și cel de la Edinburgh, are loc în iunie și se desfășoară de-a lungul a 10 zile. Acesta este înființat în 1993 de către Constantin Chiriac și astăzi se poate lăuda cu cel puțin 73 de țări care participă în fiecare an și cu peste 550 de spectacole ce au loc de-a lungul celor 10 zile. 

Ce le poate oferi Sibiul iubitorilor de teatru?

Festivalul Internațional de teatru de la Sibiu este un eveniment care promovează mai multe arte, nu doar teatrul. Astfel, vei putea descoperi spectacole de dans, spectacole de circ și circ contemporan, Musical-uri, operă și concerte desfășurate atât în aer liber, cât și în biserici sau în situri istorice. 

Toate aceste instituții și evenimente au contribuit la declararea Sibiului drept capitală culturală europeană și atrag în fiecare an o mulțime de turiști iubitori de cultură.

Ce vor să vadă turiștii străini în Sibiu?

Ce vor să vadă turiștii străini în Sibiu?

Începând cu 2007, atunci când Sibiul a fost capitala culturala europeana, numărul turiștilor care au ajuns în acest oraș a crescut simțitor. Potrivit Institutului Național de Statistică, dacă în 2008 numărul turiștilor înregistrați era de aproximativ 150 000, în 2018 acesta a ajuns să depășească 500 000 în fiecare an. Este adevărat că doar 28% dintre aceștia au fost srăini, însă numărul este și așa destul de mare.

Ce vor să vadă turiștii străini în Sibiu?

Ce vor să vadă turiștii străini în Sibiu? De ce sunt atrași de acest oraș?

În general, turiștii care vizitează Sibiul își doresc să interacționeze cu localnicii, să le viziteze gospodăriile și să descopere cât mai multe lucruri despre cultura locală. Faptul că în România există încă destul de multe comunități rurale care păstrează tradiții seculare este impresionant pentru foarte mulți oameni. Mulți dintre aceștia au văzut stilul de viață al țăranului sibian doar în filme, iar realitatea îi poate cuceri. 

Mulți turiști sunt foarte încântați să descopere turme de oi, căruțe trase de cai, mirosul de fum al sobelor care ard mocnit în timpul iernii și poveștile din spatele clădirilor din oraș sau din afara lui. 

Ce vor să vadă turiștii străini în Sibiu?

De asemenea, Dracula rămâne un subiect de care majoritatea turiștilor sunt atrași, care este exploatat adeseori de oamenii de afaceri ai locului. Deși din ce în ce mai mulți din cei care vizitează Sibiul știu ca povestea lui Dracula este doar o legendă care nu are nicio legătură cu realitatea noastră istorică, aceștia continuă să fie atrași de numeroasele povești și de locurile din Sibiu care îl au drept erou principal pe sângerosul vampir. 

Deși nu este în oraș, Transfăgărășanul este unul dintre primele motive care conving un turist să ajungă în Sibiu. Cu milioane de poze impresionante descoperite pe internet, Transfăgărășanul cucerește încă de la prima vedere. 

Nu în ultimul rând, turiștii sunt atrași de preparatele culinare, care îi conving foarte des să revină iar și iar în această zonă a lumii.

În general, turiștii străini ajung în Sibiu datorită poveștilor venite din partea prietenilor sau a poveștilor descoperite pe internet. Motivele de mai sus sunt principalele ancore care îi atrag. Cum pofta vine mâncând, odată ajunși în oraș descoperă o mulțime de alte obiective pe care vor să le vadă, printre ele aflându-se și obiectivele culturale ( Muzeul Brukenthal, Turnul Sfatului sau Biserica Evanghelică), cât și grădina zoologică din pădurea Dumbrava sau podul Minciunilor.

De ce este numărul de turiști în creștere?

Pentru că cel mai adesea, așteptările cu care fiecare om ajunge în Sibiu sunt depășite.  Fiind vorba despre un oraș mic dintr-o țară necunoscută pentru mulți turiști, Sibiul nu ridică foarte mari așteptări și grație unei organizări turistice foarte bune are capacitatea de a le depăși cu ușurință.

Ce vor să vadă turiștii străini în Sibiu?

Cu siguranță, numărul turiștilor străini din Sibiu va crește în continuare. Sunt mari șanse ca preferințele acestora să se schimbe însă, pe măsură ce așteptările ajung să fie din ce în ce mai mari.

Cele mai căutate cartiere ale Sibiului

Cele mai căutate cartiere ale Sibiului

Numărul tranzacțiilor imobiliare din Sibiu este unul ridicat, orașul fiind în top 10 național atunci când vine vorba despre vânzări de imobile și închirieri de imobile. 

Cei care doresc să investească pe termen lung înr-un oraș turistic, pot găsi în Sibiu numeroase oportunități foarte interesante de apartamente și case.

Care sunt cele mai căutate cartiere din Sibiu?

Cele mai căutate cartiere ale Sibiului

Cartierul Ștrand

Este un cartier destinat familiilor, fiind amenajat cu numeroase locuri de joaca pentru copii și deservit de foarte multe școli și grădinițe. Acest cartier are numeroase conexiuni cu alte cartiere și beneficiază de stații de transport în comun. Pe lângă asta, le oferă locuitorilor facilități comerciale majore, cum ar fi hypermarketurile și supermarketurile. Blocurile de locuințe oferă apartamente spațioase și bine compartimentate. Pe lângă blocuri există și o zonă de case, foarte căutate pe piața imobiliară. Distanța față de centru este de doar 2 km, așadar, cei care doresc să facă mișcare pot ajunge pe jos.

Cartierul Turnișor

Este un cartier care în trecut era un sat săsesc de lângă oraș. Astăzi, este unul dintre cartierele mărginașe ale orașului, foarte apreciat pentru oferta imobiliară bogată. Acesta oferă atât blocuri vechi, construite în perioada comunistă după demolarea caselor săsești, cât și blocuri noi. Un alt motiv pentru care este un cartier căutat este distanța față de centru care poate fi parcursă în maxim 15 minute cu mijloacele de transport în comun și maxim 40 de minute pe jos. De asemenea, infrastructura este una foarte bine pusă la punct, existând mai multe linii de autobuz care deservesc zona.

Cartierul Hipodrom

Este cartierul care adună aproape o treime din populația orașului. Este un cartier foarte căutat, așezat pe aproape jumătate din suprafața întregului oraș. Cei care doresc să cumpere imobile aici pot descoperi că există atât blocuri, cât și case. Este un cartier puternic urbanizat, cu numeroase blocuri turn. Majoritatea celor care caută apartamente se orientează spre acest cartier, deoarece oferă toate utilitățile și instituțiile uzuale la îndemână: are școli și grădinițe, universități, zone comerciale, clinici medicale, bănci, restaurante, cafenele, etc. De asemenea, se află în apropierea unor obiective turistice, precum Grăina Zoologică sau Muzeul Satului, ceea ce îl face foarte oportun pentru cei care doresc să investească cu scop turistic.

Cartierul Valea Aurie

Este un cartier liniștit și frumos, aflat în imediata apropiere a Parcului Sub Arini și a Muzeului Național Astra. Este atractiv prin echilibrul pe care îl oferă atunci când vine vorba despre raportul natură/urbanizare. Un sudiu realizat de D&D Research arată că acest cartier este cel mai liniștit din întreaga țară și unul dintre cele mai atractive din punct de vedere al costurilor pe care le generează. Nu este un cartier central, însă cu mașina se poate ajunge în doar 12 minute în centru lar pe jos în 45 de minute.

 Cartierul Vasile Aron

Este o zonă foarte ofertantă pentru cei care doresc să își cumpere un apartament. Deși este un cartier industrial, consturit în jurul întreprinderilor Balanța II, Independența II și Icemenerg, este popular în rânul Sibienilor datorită prețurilor destul de mici pentru apartamente și datorită accesului facil către piețe agroalimentare, parcuri, școli, grădinițe și magazine.

Cele mai ușoare trasee de drumeție din Făgăraș

Cele mai ușoare trasee de drumeție din Făgăraș

Cel mai ofertant masiv din punct de vedere al crestelor alpine și al văilor glaciare adânci, Făgărașul oferă, la fiecare pas, adevărate splendori ale naturii, începând cu lacul Bâlea, de unde pornește celebrul Transfăgărășan și terminând cu Moldoveanu, cel mai înalt vârf din țară, supranumit Acoperișul României.

Cele mai ușoare trasee de drumeție din Făgăraș

Cu toții ne dorim să-i descoperim frumusețile, însă puțini sunt cu adevărat pregătiți pentru a-i face față provocărilor. Cu toate acestea, trebuie să știi că Făgărașul adăpostește și trasee mai prietenoase, ușor de parcurs chiar și de către cei mai puțin experimentați în urcatul pe munte.

Lacul Bâlea – Lacul Capra

Un traseu numai bun de parcurs într-o zi călduroasă de vară, situat la o altitudine rezonabilă, acesta se întinde pe o pantă mai accentuată, însă nu necesită mare efort pentru a fi finalizat. Cele două lacuri, Bâlea și Capra, de origine glaciară, atrag în fiecare an mii de vizitatori, fiind considerate două dintre superlativele impunătorului Făgăraș.

Valea Sâmbetei – Cabana Valea Sâmbetei

Un alt traseu ușor de parcurs în munții Făgăraș, de data aceasta pe partea nordică a masivului, Valea Sâmbetei – Cabana Valea Sâmbetei te plimbă printr-o zonă relaxantă, lipsită de forfotele râurilor. Primii 7 kilometri ai traseului, ce pornesc de la Mănăstirea Sâmbăta pe un drum pietruit, pot fi parcurși cu mașina, însă de acolo trebuie continuat la picior, pe o potecă destul de umedă, căreia trebuie acordată puțină atenție. Ieșind din golul alpin, vei surprinde o priveliște spectaculoasă spre Piatra Caprei sau spre căldarea glaciară, unde însă doar cei mai experimentați ar putea să se aventureze. Acesta este locul în care se găsește celebra Cabană Valea Sâmbetei, un loc vechi, încărcat de legende și povești spuse de-a lungul timpului de fel și fel de montaniarzi, care oferă, de asemenea, posibilitatea de a lua o masă caldă.

Cele mai ușoare trasee de drumeție din Făgăraș

Cariera de Piatră (Valea Porumbacu) – Cabana Negoiu

Un traseu străbătut de mulți pasionați ai muntelui ce își propun să cucerească cel de-al doilea vârf din țară, Vf. Negoiu (2535 m), acesta reprezintă doar o parte din lungul drum către faimosul vârf, fiind ușor accesibil și pentru începători. Dacă ești experimentat și obișnuit cu urcatul pe munte, cu siguranță poți merge mai departe, însă dacă nu ai suficientă experiență, Cabana Negoiu ar trebui să fie un obiectiv care să te mulțumească pentru început. Fără probleme sau provocări de vreun fel, acest traseu se întinde pe un drum forestier până la cabană, necesitând în jur de 4 ore pentru a fi parcurs dus-întors.

Spre Bâlea Lac

Probabil cel mai ușor traseu din Făgăraș, traseul ce duce direct spre Bâlea Lac, una dintre cele mai importante atracții turistice din zonă, poate fi parcurs de oricine, cu condiția de a fi echipat corespunzător cu bocanci de munte și câteva haine mai groase. Cele trei ore și jumătate de drumeție îți vor dezvălui peisaje de o frumusețe ce taie respirația și mai multe obiective turistice fascinante, dintre care nu putem să nu amintim de Curmătura Bâlii, Lacul Doamnei sau de Bâlea Cascadă.

Cum e viața de student în Sibiu?

Cum e viața de student în Sibiu?

Alături de București, Cluj, Iași sau Timișoara, Sibiul reprezintă o opțiune cât se poate de bună pentru proaspeții absolvenți de liceu, care doresc să își continue studiile. 

Universitatea Lucian Blaga, Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu sau universitățile particulare ( Universitatea Româno-Germană și Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir) sunt centre de învățământ care oferă foarte multe opțiuni în ceea ce privește facultățile. 

Cum e viața de student în Sibiu?

Ca student în Sibiu poți studia matematică și informatică, științe economice, științe politice, medicină, turism, litere, etc.

Cum este viața de student în Sibiu?

Trecând peste partea academică asigurată de universități, Sibiul reușește să răspundă cu succes aproape tuturor cererilor pe care le-ar putea avea un student proaspăt venit în oraș. 

Este un oraș turistic, care deține titlul de Capitala Culturală Europeană în 2007 și în care se organizează anual o mulțime de evenimente interesante. De asemenea, conturează foarte bine viața de student, oferindu-le celor veniți din alte localități suficient de multe locuri în căminele de stat sau particulare.

Studenții din Sibiu nu duc lipsă de evenimente culturale (festivaluri de film,  concerte, piese de teatru sau expoziții artistice), dar nici de locuri în care își pot petrece timpul liber în mod curent, cum ar fi barurile, restaurantele, sălile și terenurile sportive, etc.

Cum e viața de student în Sibiu?

Care sunt oportunitățile pe care le oferă Sibiul pentru un student?

Sibiul este unul dintre orașele vânate de investitorii din toate colțurile lumii, și una dintre cele mai dinamice urbe românești. Cu milioane de turiști care aleg să își petreacă două, trei zile aici, localitatea reușește să ofere o serie de avantaje pentru rezidenți și pentru cei care decid să vină să studieze:

 • O rată a șomajului foarte scăzută. Rata șomajului este aproape de zero, existând o mulțime de locuri de muncă pentru cei care termină școala și decid să treacă la următorul capitol;
 • Salarii peste media țării;
 • O piață imobiliară în plină dezvoltare, cu prețuri mai mici decât în alte orașe mari. Studenții care aleg să se stabilească în Sibiu pot găsi foarte multe oportunități imobiliare, începând cu numeroasele case din imediata vecinătate a centrului și continuând cu apartamentele din blocuri vechi sau apartamentele construite în blocuri noi;
 • O tendință clară spre evoluție. Orașul ardelean este subiectul unui număr mare de planuri urbanistice ambițioase, prin care se dorește obținerea unui loc propice pentru un trai confortabil;
 • O flexibilitate mare în ceea ce privește rapiditatea de deplasare. Sibiul este un oraș destul de puțin aglomerat, cu un aeroport internațional ce oferă acces către numeroase orașe din Europa și cu multe obiective turistice în jurul său.
Cum e viața de student în Sibiu?

De asemenea, în comparație cu alte orașe mari ale țării Sibiul se poate lăuda cu un aer curat, care poate crește speranța de viață a locuitorilor.

Este adevărat că nu este la fel de ofertant în ceea ce privește diversitatea precum Clujul sau Bucureștiul, însă este unul dintre orașele în care orice student își poate găsi propriul drum și care poate oferi ani de studenție de neuitat.

Cum vor arăta suburbiile Sibiului peste 10 ani?

Cum vor arăta suburbiile Sibiului peste 10 ani?

La fel ca în orice alt mare oraș din țară și din străinătate, în Sibiu oamenii încep să vadă avantajele locuitului la casă și încet, încet, renunță la apartamentele din blocurile centrale în detrimentul caselor individuale sau duplex de lângă oraș.

De câțiva ani, suburbiile Sibiului, reușesc să atragă din ce în ce mai mulți investitori imobiliari și în același timp să îi convingă pe sibieni și chiar pe locuitorii altor mari orașe să le populeze. Cisnădie, Șelimbar, Cristian sau Șura Mică și Șura Mare sunt mici localități care atrag prin peisajele pe care le oferă, prin spațiul mare pentru construcții și prin proximitatea față de oraș și toate facilitățile pe care le oferă acesta.

Cum vor arăta suburbiile Sibiului peste 10 ani?

Modificările în aceste suburbii au început să fie foarte vizibile de câțiva ani. Numeroase magazine din ce în ce mai mari, cafenele, restaurante și chiar mall-uri ( în Șelimbar), și-au făcut apariția pentru a fi cât mai aproape de oamenii mutați aici.

Evoluția va fi una constantă, chiar accelerată. Astfel, peste 10 ani suburbiile vor fi total diferite de ceea ce reprezintă ele astăzi. Printre modificările așteptate se numără următoarele:

 • Mult mai multe locuințe apărute datorită cererii în creștere;
 • O creștere a traficului dinspre și către oraș. Această creștere va atrage și construcția de străzi mai largi, care să ofere un acces mai facil;
 • Dezvoltarea transportului în comun și chiar apariția unor soluții noi, cum ar fi metroul ușor sau trenul rapid;
 • Apariția unui număr din ce în ce mai mare de parcuri și alte zone de relaxare precum și apariția cafenelelor, a restaurantelor și a centrelor de distracție.

Evoluția va fi similară cu evoluția altor orașe mari din vestul Europei, unde majoritatea locuitorilor au renunțat la viața în centru și s-au retras în suburbii.

De ce merită să te muți în suburbii acum?

În primul rând, pentru că acum este perioada în care poți achiziționa locuințe la prețuri similare cu cele cu care îți poți vinde apartamentul. Cu siguranță, în viitor prețurile vor crește destul de mult, în condițiile în care terenul de construcție este o resursă finită iar ritmul în care se construiește este unul foarte alert.

Cum vor arăta suburbiile Sibiului peste 10 ani?

De asemenea, este o perioadă în care din ce în ce mai multe companii îți permit să lucrezi de acasă, ceea ce îți oferă libertatea de a te bucura de propria curte și de a renunța la traficul de dimineață.

Dacă alegi să te muți acum, ai șansa de a găsi acele case din zonele bune, cu peisaje atractive și cu oportunități de dezvoltare, pe care în viitor s-ar putea să le accesezi ceva mai greu.

Cum vor arăta suburbiile Sibiului peste 10 ani?

Ceea ce este cert este faptul că viitorul este al suburbiilor. Dacă vrei să nu pierzi trenul evoluției, cea mai bună decizie pe care o poți lua este să îți găsești cât mai repede o casă în zonele de lângă oraș.

De ce a fost desemnat Sibiul Capitala Culturii Europene?

De ce a fost desemnat Sibiul Capitala Culturii Europene?

În 2007, Sibiul a fost declarat, alături de Luxemburg, Capitala Culturală a Europei. A fost un titlu extrem de important în acea perioadă, mai ales că a reprezentat un prim motiv de promovare intensă a imaginii țării noastre. Pentru a putea organiza toate evenimentele programate pentru 2007, în Sibiu s-au investit aproximativ 50 de milioane de euro pentru lucrări de reabilitare, achiziție de echipamente și logistică. Investiția a fost una de bun augur, deoarece a atras foarte mulți turiști și a reușit să crească vizibilitatea orașului pe plan european.

De ce a fost desemnat Sibiul Capitala Culturii Europene?

Alegerea orașului drept capitală europeană a avut loc, în primul rând, datorită lui Constantin Chiriac, directorul teatrului de stat din oraș și lui Marius Constantin, purtătorul de cuvânt al primăriei. Aceștia au susținut cu succes candidatura orașului în Bruxelles și i-au convins pe cei care au luat decizia că Sibiul este un oraș care merită. 

De ce a fost desemnat Sibiul Capitala Culturii Europene?

Printre motivele deciziei se numără și următoarele:

Numeroasele obiective turistice cu o importantă valoare istorică

Fortificațiile Sibiului care datează din secolul XIII, Primăria Veche, Biserica Evanghelică sau Muzeele Brukenthal, de istorie Naturală sau de Etnografie Universală au fost foarte convingătoare și au reprezentat obiective importante pentru turiștii care au ales să viziteze Sibiul în 2007.

Evenimentele culturale care au loc aici

Un eveniment cultural important care are loc în fiecare an în Sibiu este Festivalul Internațional de Teatru Sibiu. Acesta atrage artiști din peste 73 de țări și prezintă peste 550 de spectacole în fiecare an. Cei care participă la acest eveniment pot urmări spectacole de teatru, de balet, de operă sau de dans. 

De ce a fost desemnat Sibiul Capitala Culturii Europene?

Numeroasele  instituții de cultură

Teatrele, Centrul de dialog și cultură Friedrich Teutsch, muzeele sau instituțiile care prezintă tradiții și obiceiuri ale locului, unice în Europa, au cântărit serios asupra deciziei de a alege Sibiul drept capitală culturală Europeană.

Gastronomia

Un alt mare plus este gastronomia. Preparatele culinare din Sibiu, care îmbină bucătăria românească cu bucătăriile maghiare și săsești, reprezintă un punct important de atracție pentru turiști.

 Istoria bogată și interesantă

Nu în ultimul rând, pe lista motivelor care au cântărit greu în decizia de a se transforma Sibiul în capitală culturală este istoria bogată, care începe încă din epoca Paleolitică și evoluează neîntrerupt până astăzi. De-a lungul timpului, coloniștii romani sau sași și-au lăsat amprenta asupra culturii sibiene.

De ce a fost desemnat Sibiul Capitala Culturii Europene?

Astăzi, la  aproape 14 ani de la momentul în care a fost declarat capitală culturală Europeană, Sibiul își păstrează statutul de oraș cultural și este unul dintre cele mai mari centre urbane și economice din România. Cu siguranță, experiența din 2007 a contribuit la evoluția orașului și la un număr din ce în ce mai mare de turiști.

Cei care aleg să viziteze Sibiul pot descoperi numeroase obiective turistice, o infrastructură turistică foarte bine pusă la punct și o atmosferă de vacanță prezentă aproape peste tot.

De ce prefer un job în producție decât unul în IT?

De ce prefer un job în producție decât unul în IT?

Piața locurilor de muncă din Sibiu este una matură, reușind să le ofere locuri de muncă aproape tuturor celor care caută.

Cele mai multe oferte de locuri de muncă sunt în producție și în IT. Ambele variante vin cu avantaje și dezavantaje, putând avea o remunerație cel puțin decentă.

Care este mai atractiv? Jobul în producție sau în IT?

Joburile în IT sunt foarte atractive date fiind salariile destul de mari. Totuși, acestea nu sunt tocmai atractive din punct de vedere al stilului de viață. În general, un loc de muncă în IT înseamnă ore întregi de stat pe scaun, care pot atrage o mulțime de probleme cu sănătatea.

De asemenea, implică foarte multe ore de învățat, care pot fi generatoare de stres.

De ce prefer un job în producție decât unul în IT?

De partea celaltă, jobul în producție vine cu o serie de avantaje:

 • Oferă foarte opțiuni de activitate. Poți lucra în croitorie, poți deveni tâmplar, poți prelucra fier sau poți lucra într-o bucătărie. 
 • Implică muncă fizică și multă mișcare, ceea ce înseamnă un plus de sănătate;
 • Oferă oportunități de creștere;
 • Oferă o oarecare doză de relaxare fizică, în condițiile în care de foarte multe ori nu ești obligat să înveți lucruri noi;
 • Crește diverse abilități fizice.

Este adevărat că un job în producție nu este le fel de bine plătit ca unul în IT și poate veni la rândul său cu o serie de riscuri, însă privit pe termen lung, pare a fi alegerea mai sănătoasă.

Ce joburi pot fi găsite în Sibiu, atât în producție cât și în IT?

În IT, numeroasele firme care au ales să își desfășoare activitatea în Sibiu  oferă posturi pentru Software Developeri, Web Developeri, PHP Developer sau consultanti SAP. 

În producție lucrurile sunt mult mai variate. Îți poți găsi un loc de muncă pe post de mecanic pentru utilaje, bobinator, mecanic pentru întreținere și reparații, electrician pentru circuite, etc

Atât producția, cât și IT-ul sunt domenii de viitor

De ce prefer un job în producție decât unul în IT?

Ceea ce este cert este faptul că indiferent care este job-ul pe care l-ai alege, dacă optezi pentru producție sau pentru IT îți asiguri un viitor destul de bun.

Domeniul IT este într-o continuă expansiune și cu siguranță, în viitorul apropiat, fiecare dintre noi se va baza din ce în ce mai mult pe rezultatele din IT.

Domeniul producției este și el într-o continuă expansiune, în condițiile în care suntem o societate de consum, iar modul în care consumăm este din ce în ce mai complex. Astfel, orice ai produce, ai toate șansele să se vândă, iar viitorul sună din ce în ce mai bine în acest sens.

Partea bună este că dacă ești din Sibiu găsești job-uri bune în ambele domenii, bucurându-te de opțiuni.

De ce Sibienii nu au nevoie de o mașină personală?

De ce Sibienii nu au nevoie de o mașină personală?

Sibiul este unul dintre orașele din ce în ce mai atractive pentru cei care doresc să locuiască într-o localitate cosmopolită, care oferă multiple posibilități de distracție, de dezvoltare și de carieră, însă în același timp doresc să locuiască într-o localitate liniștită.

Unul dintre avantajele celor care locuiesc în Sibiu este faptul că nu au o nevoie reală de automobil propriu. Spre deosebire de București, Cluj sau Iași, unde automobilul este aproape obligatoriu, în Sibiu acesta este opțional.

De ce Sibienii nu au nevoie de o mașină personală?

De ce Sibienii nu au nevoie de o mașină personală?
 • Pentru că beneficiază de un sistem de transport în comun bine pus la punct, care este accesibil oricărei persoane atât prin bilete de o călătorie, cât și prin abonamente și care acoperă întregul oraș cu ajutorul celor 22 de trasee.
 • Pentru că atunci când transportul în comun nu oferă flexibilitatea de care ai nevoie, există varianta companiilor de taxi. Numărul mașinilor de taxi este suficient de mare pentru a acoperi toate nevoile celor care doresc să ajungă dintr-o parte în alta a orașului iar tarifele sunt relativ mici.
 • Pentru că Sibiul poate să fie parcurs fără probleme pe jos. O călătorie dintr-o parte în alta a orașului nu ar trebui să dureze mai mult de 1.5 ore, într-un ritm de mers normal. Sibiul este un oraș mic și compact care facilitează mersul pe jos. Pe lângă mersul pe jos, cei care doresc să se plimbe prin Sibiiu pot alege bicicleta sau trotineta electrică.
 • Pentru că ieșirile din oraș pot fi făcute cu mașini de închiriat, autocare sau avion. În Sibiu există un aeroport care are curse aeriene către foarte multe localități din Europa, ceea ce oferă flexibilitate destul de mare în mișcare. De asemenea, cei care doresc să călătorească prin țară cu automobilul pot întotdeauna să închirieze un vehicul.

De ce să renunți la mașina personală?

De ce Sibienii nu au nevoie de o mașină personală?

Dacă ești din Sibiu și ai o mașină personală pe care o folosești zilnic, cele 4 argumente de mai sus te pot convinge că poți renunța la vehicul. Pe lângă asta, există numeroase alte motive pentru care ar trebui să renunți la mașina personală:

 • Generează cheltuieli mari pentru întreținere și pentru combustibil;
 • Generează poluare, care poate avea un impact uriaș asupra modului în care vom trăi în viitor;
 • Contribuie la traficul care este din ce în ce mai aglomerat, chiar și în Sibiu;
 • Un oraș fără mașini parcate pe marginea străzii este un oraș mult mai aerisit, mai respirabil și mai plăcut;
 • Lipsa mașinii personale te ajută să fii mai sănătos, deoarece te obligă să mergi mai mult pe jos. Cum lipsa sportului este una dintre cele mai importante probleme ale momentului, obligația de a merge pe jos este cât se poate de bine venită.

Locuri frumoase dar mai puțin cunoscute în Sibiu

Locuri frumoase dar mai puțin cunoscute în Sibiu

Sibiul este un oraș de dimensiuni nu tocmai generoase, prin urmare, este de înțeles că atracțiile-i turistice principale pot fi vizitate în maxim două sau trei zile. Dar dacă ai plănuit o vacanță de o săptămână sau mai mult în acest loc ce în 2007 s-a bucurat de titulatura de Capitală Culturală Europeană, ce poți face pentru a umple timpul rămas?

Ei bine, trebuie să știi că Sibiul găzduiește mai multe obiective turistice care, deși se bucură de mai puțină popularitate decât cele deja consacrate, sunt destul de interesante și, în mod cert, merită vizitate.

Acestea fiind spuse, iată câteva dintre atracțiile mai puțin cunoscute din Sibiu, pe care merită să le vizitezi:

Piața Aurarilor

Locuri frumoase dar mai puțin cunoscute în Sibiu

O plimbare pe străzile Sibiului ar fi mai fermecătoare dacă ar include o mică vizită în colorata Piață Aurarilor. Pentru a ajunge acolo, pornește de sub turnul casei din Piața Mică din Orașul de Sus, apoi intră în Pasajul Aurarilor și, câteva trepte mai jos, vei da de această piață, considerată a fi parte din Orașul de Jos. Deși nu este inclusă in lista obiectivelor turistice majore ale Sibiului, Piața Aurarilor este totuși frecvent vizitată de către îndrăgostiți, deoarece este văzută ca fiind unul dintre cele mai romantice locuri din oraș.

Turnurile din Sibiu

Folosite ca puncte strategice de apărare a cetății între secolele XVI și XVIII, turnurile din Sibiu, datorită structurii puternice, au reușit să se mențină într-o stare foarte bună, astăzi fiind centre de interes turistic, dar și un bun loc de unde se poate admira de sus panorama orașului.

Muzeul Locomotivelor cu Abur

Locuri frumoase dar mai puțin cunoscute în Sibiu

În ziua de azi, puține locomotive cu abur mai sunt funcționale, cele mai multe dintre ele fiind folosite în mocănițe. Dacă, însă, ești fascinat de acest subiect și vrei să afli mai multe, îți recomandăm o vizită la Muzeul Locomotivelor cu Abur din Sibiu, unde vei putea admira mai bine de 40 de locomotive cu abur care, înainte de anii 1900, erau folosite pe căile ferate din țara noastră. Muzeul a fost înființat în anul 1994 și prezintă istoria impresionantă a locomotivelor expuse, dar și o varietate de informații tehnice pentru pasionații în domeniu.

Prima farmacie din Romania

Locuri frumoase dar mai puțin cunoscute în Sibiu

Atestată documentar în anul 1494, prima farmacie din țara noastră a devenit obiectiv turistic în anul 1972, situată fiind în Piața Mică a Sibiului. Expoziția muzeului cuprinde peste 6600 de piese, cel mai vechi obiect, care constă într-un mojar din bronz, datând din 1597. 

Foarte interesant, muzeul ne prezintă, în cele trei secțiuni ale sale, modul în care erau preparate medicamentele în cadrul laboratorului și ce soluții obișnuiau să fie folosite în medicina alternativă (colecția de homeopatie).

Abația Cârța

Locuri frumoase dar mai puțin cunoscute în Sibiu

Contrar opiniei populare, Abația Cârța nu este o biserică fortificată săsească, ci o mănăstire cisteriană (unica din țară), fiind construită de călugării cisterieni din Citeaux, Burgundia.

Construită în anul 1202 în stil romanic, mănăstirea este situată, după cum spune și numele, în localitatea Cârța, la circa 50 de kilometri de municipiul Sibiu. Deși se găsește la o distanță considerabilă de oraș, locul merită vizitat, deoarece a jucat un rol deosebit de important din punct de vedere politic, istoric, cultural și economic în perioada Evului Mediu. În plus, abația a fost renovată în anul 2013 și pune la dispoziția vizitatorilor unicul cimitir de soldați germani căzuți în septembrie, anul 1916.

Multe alte obiective turistice adăpostește Sibiul, cel ce avea să fie cea mai mare și mai prosperă cetate construită de coloniștii germani la noi în țară în secolul XII. Este însă nevoie de multe alte sute de rânduri pentru a le acoperi pe toate. Cele prezentate mai sus sunt, în opinia noastră, doar cele mai atractive, așadar dacă ai puțin timp liber în șederea ta în Sibiu, îți recomandăm să le faci o vizită pentru a le descoperi poveștile.

M-am mutat în Sibiu din cauza poluării

M-am mutat în Sibiu din cauza poluării

Există anumite momente în viață în care deciziile radicale pot contribui la calitatea viitorului. Am luat o astfel de decizie în momentul în care am ales să îmi mut toată familia din București în Sibiu, iar considerentul principal a fost poluarea.

M-am mutat în Sibiu din cauza poluării

În București, nivelul de poluare înregistrat conform datelor furnizate de AirVisual este de 20.3, în timp ce în Sibiu, nivelul este de 16.1. Nu este o diferență chiar atât de mare, însă aceste valori sunt măsurate în centrul orașelor. Pe măsură ce mergi spre periferie, lucrurile încep să fie mult diferite iar odată ce ai ieșit din oraș, împrejurimile Sibiului oferă o adevărată doză de sănătate spre deosebire de împrejurimile Bucureștiului.

De ce am ajuns să îmi mut familia din București în Sibiu?

Primul considerent a fost poluarea. Impactul pe care îl are poluarea asupra organismului este extrem de mare și în timp, aceasta duce la afecțiuni pulmonare, la boli cardiovasculare și chiar la cancere. Este important, așadar, să respiri în fiecare moment al zilei un aer curat.

În momentul în care am ajuns în Sibiu am realizat că poluarea este doar factorul care a declanșat decizia și că sunt o mulțime de alte motive pentru care merită să faci o astfel de mutare:

Oportunitățile în carieră sunt similare

Sibiul este un oraș în plină dezvoltare, care oferă extrem de multe oportunități de creștere în carieră. Poți face aproape orice iar companiile internaționale sunt din ce în ce mai interesate să deschidă sedii aici.

 Împrejurimile oferă mult mai multe opțiuni de petrecere a timpului într-un mod sănătos

Lângă Sibiu poți alege să faci mountain bike, să skiezi, să faci drumeții pe munte sau pur și simplu să te bucuri de un picnic în mijlocul naturii.

M-am mutat în Sibiu din cauza poluării

Orașul este mult mai mic, ceea ce îți permite să renunți la mașină

Pot parcurge întregul oraș pe jos în ceva mai mult de o oră. Este timpul pe care l-aș aloca parcurgerii Bucureștiului cu mașina, însă mersul pe jos este mult mai sănătos. Dacă mă grăbesc am întotdeauna opțiunea unui taxi, a unui autobuz sau chiar a unei trotinete electrice. Faptul că se poate renunța ușor la mașină este un argument în plus împotriva poluării, în condițiile în care sibienii pot fi convinși mult mai repede să ducă o viață verde.

M-am mutat în Sibiu din cauza poluării

Opțiunile pe care le am pentru petrecerea timpului liber sunt similare cu cele din București

Am trăit o viață întreagă cu preconcepția că un oraș mic nu are ce să îți ofere. În Sibiu însă, am descoperit că mă pot bucura de cinematografe, restaurante, teatre, festivaluri de muzică și de film și în general, de opțiuni de distracție similare cu cele din București.

M-am mutat în Sibiu din cauza poluării

Decizia de a mă muta în Sibiu a fost una inteligentă. Evident, nu este o decizie pentru toată lumea, însă dacă ești o persoană care iubește muntele, mișcarea, aerul curat și sănătatea mai mult decât iubește ideea de a locui în cel mai mare oraș al țării, merită să iei în considerare o astfel de mutare.

Sibiu, un important centru universitar

Sibiu, un important centru universitar

Numărul studenților a scăzut substanțial în ultimii ani, fiind la jumătate față de numărul din 2010. Cu toate astea, în Sibiu lucrurile stau bine iar numărul celor înscriși în anul 1 la facultățile din oraș este în creștere. 

Sibiu, un important centru universitar

Pe măsură ce se dezvoltă, Sibiul devine un oraș din ce în ce mai atractiv din punct de vedere universitar, atât sibienii, cât și foarte mulți aspiranți la titlul de student din alte localități, alegând să își petreacă anii studenției aici.

Ce oferă Sibiul din punct de vedere universitar?

Opțiunile pe care le are un viitor student care dorește să studieze în Sibiu sunt destul de numeroase. Acesta are de ales între două universități de stat ( Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și Universitatea „ Lucian Blaga” ) și două universități particulare (Universitatea Creștină „ Dimitrie Cantemir” și Universitatea Româno-Germană). 

Sibiu, un important centru universitar

În ceea ce privește facultățile, acestea acoperă majoritatea domeniilor pe care ți le-ai putea dori. Poți studia științe economice, administrarea afacerilor, teologie, drept, litere, arte, istorie, inginerie, matematică, informatică, medicină, edicație fizică și sport, jurnalistică, psihologie sau turism.

Deși nu se ridică la nivelul altor centre universitare, Sibiul pune la dispoziția studenților și un campus universitar în care studenții veniți din alte orașe pot găsi locuri de cazare în cămine.

De ce să faci facultatea în Sibiu?

Atunci când vine vorba despre oportunități, Sibiul este unul dintre cele mai atractive orașe din țară. Pe lângă oferta de studiu bogată, orașul reușește să asigure și o viață de student memorabilă.

Sibiu, un important centru universitar
Optimized by JPEGmini 3.13.0.8 0x3967c8d3

Este un oraș cu o mulțime de cluburi de noapte, baruri și restaurante pentru cei care doresc să petreacă, cu foarte multe teatre, cinematografe și muzee, pentru cei care doresc să aprofundeze cultura locală și cu numeroase evenimente care au scopul de a te scoate din rutină. Adeseori sunt organizate festivaluri muzicale, festivaluri de teatru sau festivaluri de film la care participă numeroși oameni.

Pe lista motivelor pentru care merită să alegi Sibiul se numără și faptul că este un oraș în care se investește foarte mult. 

Odată cu titlul de Capitala Culturală Europeană, Sibiul a început să atragă atenția investitorilor. Atât românii, cât și străinii văd în acest oraș oportunități de dezvoltare, alegând să dezvolte afaceri care de multe ori ajung prospere. După terminarea facultății, așadar, studenții au o mulțime de opțiuni de dezvoltare.

Nu în ultimul rând, merită să faci facultatea în Sibiu pentru că este orașul perfect în care îți poți întemeia o familie. Acesta vine cu toate facilitățile unui mare oraș ( magazine mari, stadion, aeroport, zone de promenadă, etc), fără a aduce și aglomerația deranjantă din București sau Cluj. Pentru cei care doresc mobilitate, Sibiul este orașul perfect deoarece îți permite să ajungi într-o parte în alta a orașului în doar câteva minute.

Toate aceste avantaje sunt văzute din ce în ce mai mult de către viitorii studenți, fiind motivul principal pentru care numărul celor înscriși în anul 1 este în continuă creștere.

Top 3 cele mai liniștite zone din Sibiu

Top 3 cele mai liniștite zone din Sibiu

Atunci când îți cauți o casă, indiferent că este o casă pe pământ sau un apartament, una dintre cerințele pe care le ai este de a o achiziționa într-o zonă liniștită. În România, Sibiul se află pe locul 2 în topul celor mai liniștite orașe, fiind devansat de Brașov.  Acest statut al Sibiului este câștigat datorită celor mai liniștite zone, în care orice familie și-ar dori să își crească copiii.

Top 3 cele mai liniștite zone din Sibiu

Care sunt cele mai liniștite zone din Sibiu?

Cartierul Valea Aurie

A câștigat titlul de cel mai liniștit cartier din țară datorită poziției sale aproape de natură, dar totuși cu acces rapid către centrul orașului. Pe lângă liniștea pe care o vei găsi aici te poți bucura și de un cost mic al vieții. Cartierul Valea Aurie are aproximativ 11300 de locuitori și este compus atât din blocuri de apartamente construite în urmă cu 4 decenii, cât și de case. Cei care aleg să se mute aici se vor afla aproape de Muzeul Național Astra și de Grădina Zoologică și vor avea la dispoziție grădinițe, școli generale, magazine, restaurante și un transport în comun bine pus la punct. Din punct de vedere al spațiilor verzi stă cel mai bine din întregul Sibiu, având în apropiere Parcul de sub Arini, Muzeul Național Astra și o pădure bogată.

Cartierul Reșița

Pe locul doi în ceea ce privește liniștea se situează cartierul Reșița, un cartier mic de doar câteva străzi, situat în nordul orașului. Cartierul beneficiază de un parc și de deschidere către Râul Cibin, are acces la restaurante și diverse utilități destinate confortului și le permite locuitorilor săi să ajungă pe jos în centrul orașului, în doar 30 de minute. În imediată vecinătate a cartierului este o altă zonă aflată în topul celor mai liniștite: cartierul Lupeni.

Cartierul Trei Stejari

Este un al treilea cartier foarte atractiv din fosta Capitală Culturală Europeană. Este un cartier de case construit pe locul în care în trecut erau fortificațiile cetății Hermannstadt. Este primul loc în care s-au construit case în afara cetății și este unul dintre primele cartiere care au avut străzi pietruite cu piatră cubică, trotuare și iluminare stradală. Astăzi, cartierul își păstrează aerul select și reușește să le ofere locuitorilor toate utilitățile de care au nevoie, de la magazine și centre comerciale până la parcuri, restaurante, lăcașe de cult, etc. Cei care doresc să ajungă în centrul istoric al Sibiului o pot face pe jos în doar 10-15 minute.

Top 3 cele mai liniștite zone din Sibiu

Majoritatea cartierelor din Sibiu sunt linistite și pot reprezenta un loc perfect pentru cei care doresc să locuiască într-un oraș ce oferă acces rapid către orice atracție și se află într-o continuă dezvoltare. În ultimii ani, au început să se construiască noi cartiere și în afara Sibiului, care atrag deopotrivă sibieni și locuitori din alte orașe ale țării.

Top 4 locuri de picnic recomandate lângă Sibiu

Top 4 locuri de picnic recomandate lângă Sibiu

Locuitorii Sibiului sunt cât se poate de norocoși, dat fiind faptul că la doar câteva minute sau zeci de minute de mers cu mașina pot să găsească locuri scoase din povești, în care își pot petrece o zi de relaxare.  Dacă nu au disponibilitatea pentru deplasare, au la îndemână câteva locuri de picnic chiar în oraș, amenajate de municipalitate.

Top 4 locuri de picnic recomandate lângă Sibiu

Unde ieși la picnic atunci când îți este dor de iarbă verde și natură?

Curmătura Ștezii

Este locul favorit al sibienilor atunci când vine vorba despre grătare. Este cât se poate de normal, în condițiile în care este un loc situat de-a lungul unui râu, la poalele munților Cindrel. Peisajul este de vis, motiv pentru care în weekend-urile călduroase sau de 1 mai numeroși sibieni aleg să se relaxeze aici încingând grătarele. 

Tocile

Zona din apropierea localității Tocile este, de asemenea, vizată de sibienii care doresc să se relaxeze. Este o zonă întinsă și verde, care oferă mult spațiu pentru grătare, relaxare și mișcare.

Cisnădioara

Pe lista cu locurile preferate de sibieni atunci când ies la grătar se află și Cisnădioara, o localitate în care adesea sunt organizate evenimente culturale și care asigură foarte mult spațiu verde, cu adevărate monumente naturale în peisaj.

Cele 3 locuri amenajate din zonele Oașa, Aleea Șelimbărului și Țiglari

 Pentru cei care nu vor să se deplaseze foarte mult, primăria Sibiului a amenajat 3 locuri de grătar în câteva zone verzi. Două dintre ele sunt în zona străzilor Aleea Șelimbărului și Oașa, au o suprafață de aproximativ o mie de metri pătrați și se află în apropierea Văii Săpunului, în timp ce al 3-lea este în cartierul Țiglari, pe malul unui lac.  Deși sunt amenajate și sunt ușor accesibile pentru localnici, acestea nu sunt tocmai populare, însă sunt recomandate pentru organizarea lor.

Ce trebuie să faci atunci când ieși la grătar?

Top 4 locuri de picnic recomandate lângă Sibiu

Acestea nu sunt singurele locuri de grătar de lângă Sibiu. Din contră. La o distanță de maxim 15-20 de km poți găsi sute de pajiști și locuri foarte frumoase unde poți întinde o pătură și te poți bucura de o masă în natură. Este foarte important ca atunci când ieși la picnic sau la grătar să respecți ceea ce ai în jur:

 • Evită să faci zgomote foarte puternice care pot speria animalele sălbatice;
 • Nu lăsa resturile alimentare și mai ales cutiile, sticlele și pungile de plastic pe spațiul verde. Probabil vei dori să te mai bucuri de acel spațiu și să îl găsești curat;
 • Dacă faci focul, păzește-l mereu pentru a te asigura că nu provoacă un accident. După ce ai terminat grătarul, stinge focul și adună toate resturile.

Civilizația înseamnă grijă pentru mediul înconjurător și pentru cei din jur. Dacă suntem cu toții civilizați, ne putem bucura din plin de toate bogățiile pe care ni le oferă natura.

Top 5 cele mai interesante săli de forță din Sibiu

Top 5 cele mai interesante săli de forță din Sibiu

Frecventarea unie săli de forță îți poate aduce beneficii neașteptate, altele decât beneficiul evident, de a arăta mai bine. Mersul regulat la sală te face o persoană mai productivă, îți oferă mai multă energie, te ajută să fii mai disciplinat, îți oferă o stare de bine pe care o resimți zi de zi și îți crește încrederea în propria persoană.

Pentru a te bucura de toate aceste avantaje însă, trebuie, în primul rând, să găsești o sală pe care să o urmezi. 

Din fericire, în Sibiu există câteva săli extrem de apreciate, în care vei găsi atât aparatură de bună calitate, cât și oameni pasionați de sport. Dacă ești începător, așadar, poți descoperi persoane care să te ajute și să îți ofere sfaturi.

Top 5 cele mai interesante săli de forță din Sibiu

Care sunt cele mai interesante săli de forță din Sibiu?

Gold GYM

Este o sală cu 3 locații în Sibiu. Cu un simplu abonament ai acces la toate cele 3 locații, unde te bucuri de aparatură performantă, de Personal Training în activitatea sportivă și în nutriție și de beneficii adiționale, precum sauna. În cadrul celor 3 săli există mai mulți antrenori bine pregătiți, care te așteaptă la cursuri de Tabata, Cardio & Abs, Booty & abs sau alte antrenamente solicitante ce își ating scopul.

Star Sport

Este o sală care impresionează prin spațiul în care te invită să faci sport. Cei 750 de metri pătrați ai acesteia îți oferă vedere panoramică și te ajută să te bucuri de fiecare exercițiu în parte. La Star Sport poți descoperi una dintre cele mai mari săli de aerobic din țară, în care cu ajutorul antrenorilor bine pregătiți poți face o mulțime de activități de grup, care mai de care mai interesante.

Bebeselea Club

Este una dintre cele mai vechi săli private de fitness din întreaga țară. Aceasta a fost deschisă în 1989 și de atunci a reușit să evolueze constant. Astăzi, este o sală cu numeroase aparate foarte eficiente, în care atât tinerii, cât și cei mai în vârstă pot să se bucure de sport.

Top 5 cele mai interesante săli de forță din Sibiu

Green Diamond

Este o sală completă, foarte bine dotată, în care vei descoperi atât instructori bine pregătiți, cât și aparatură de ultimă generație. Se evidențiază cu faptul că este singura sală cu program Non Stop din Sibiu, așadar, dacă vrei să faci sport în miez de noapte, vei putea face acest lucru fără niciun fel de probleme.

Aria

Este un centru de welness și de relaxare extrem de complex. Este locul perfect în care poți merge dacă vrei să înoți, dacă vrei să te bucuri de masaj de recuperare, de tehnici de înfrumusețare și evident, de fitness. La fel ca și în cazul celorlalte săli, are o mulțime de aparate de bună calitate și organizează tot felul de evenimente interesante care susțin sănătatea.

Dacă vrei să faci sport, Sibiul este un oraș extrem de ofertant. Tot ceea ce ai de făcut este să te motivezi și să începi.

Top 7 motive să te muți la periferia Sibiului

Top 7 motive să te muți la periferia Sibiului

Pentru mulți oameni, aglomerația orașului este apăsătoare iar poluarea din centru este un motiv de îngrijorare. Este motivul pentru care locuințele de la periferia Sibiului au început să fie din ce în ce mai căutate. Atât cartierele de la marginea orașului, cât și sate aflate lângă oraș, cum ar fi cele din Marginimea Sibiului: Tilișca, Vale, Sibiel sau Fântânelele sunt din ce în ce mai căutate de către cei care doresc liniște și în același timp, vor să fie conectați la oraș.

De ce să te muți la periferia Sibiului?

 1. Pentru că din majoritatea localităților de lângă Sibiu ajungi în maxim 20 de minute cu mașina până în centrul orașului, ceea ce te poate împăca cu ideea că nu ești în centru.
 2. Pentru că te bucuri de aer curat. Este un argument cât se poate de convingător pentru cei care doresc să trăiască mult și sănătos. Conform statisticilor, foarte multe boli moderne sunt cauzate de poluarea din aer. Locuind lângă oraș, vei putea elimina riscurile și îi vei putea oferi familiei tale o viață sănătoasă;
 3. Pentru că localitățile de lângă Sibiu oferă peisaje incredibile, care îți permit să te relaxezi și să îți aduni gândurile. Mărginimea Sibiului oferă câteva zone foarte pitorești și interesante.
 4. Pentru că prețurile pentru o casă în jurul Sibiului sunt, de cele mai multe ori, mult mai mici decât prețurile unui apartament în centru.
 5. Pentru că poți avea curte. Este un uriaș avantaj să te poți bucura de propriul spațiu verde, în care poți planta copăcei, îți poți face o grădină de legume și îți poți amenaja un spațiu de relaxare în aer liber.
  Top 7 motive să te muți la periferia Sibiului
 6. Pentru că majoritatea localităților de lângă oraș sunt conectate la utilități ( apă curentă, canalizare, gaze, etc), ceea ce asigură un confort mare.
 7. Pentru că viitorul este al zonelor periferice. Istoria orașelor dezvoltate din vestul Europei și de peste ocean arată că evoluția naturală a unui oraș este aceea de a-și trimite locuitorii către periferie. Același lucru se întâmplă și cu București sau Cluj și același lucru se întâmplă și cu Sibiul.

Care sunt dezavantajele mutatului la periferie?

Evident, nu totul este roz. Nu vei mai avea acces imediat la teatre, cinematografe și restaurantele preferate, vei depinde destul de mult de automobil atunci când vrei să ajungi undeva, va trebui să cheltuiești mai mulți bani pe întreținere decât ai face-o la bloc și va trebui să investești mai mult în elemente de siguranță: câine, camere video, alarme, etc.  De asemenea, o curte înseamnă mai multă responsabilitate și mai multe ore de muncă de întreținere.

Top 7 motive să te muți la periferia Sibiului

Cu toate aceste neajunsuri însă, dacă analizezi cu atenție zona în care te muți și achiziționezi o casă bine construită, cu vecini de încredere, decizia de a te muta la periferie poate fi cea mai bună decizie pe care o iei.

Unde îți poți face analizele în Sibiu și cât costă?

Unde îți poți face analizele în Sibiu și cât costă?

Prevenția este o parte importantă a unei vieți sănătoase. Dacă vrei să te bucuri de mobilitate, energie și o stare de bine constantă până la adânci bătrâneți, este bine să descoperi eventuale probleme de sănătate încă din fază incipientă. Dacă sunt descoperite la timp, chiar și bolile foarte grave pot fi ținute sub control.

Un mod prin care poți să previi înrăutățirea stării de sănătate este prin analize de sânge. Efectuate o dată pe an, acestea pot depista diverse probleme de sănătate și te ajută să iei atitudine împotriva lor.

Unde îți poți face analizele în Sibiu și cât costă?

Există mai multe puncte de recoltare a sângelui și de imterpretare a rezultatelor în Sibiu, iar prețurile sunt atractive:

 • Laboratoarele Bioclinica. Sunt prezente în 3 locuri din Sibiu și sunt dotate cu echipamente medicale de ultimă generație. În general, interpretarea rezultatelor depinde foarte mult de calitatea echipamentelor. Analizele care pot fi efectuate în cele 3 laboratoare Bioclinica acoperă domenii medicale precum hematologia, alergologia, biochimia, markerii tumorali, imunologia, parazitologia sau toxicologia.
 • Clinita Sante. Situată în zona centrală a Sibiului este accesibilă oricui. Dispune atât de un laborator de analize, cât și de un centru de recoltare și de asemenea, benefficiază de o aparatură de ultimă generație.
 • Laboratorul Missamed. Este un alt laborator care acoperă toate domeniile medicale atunci când vine vorba despre analize de laborator: hematologie, biochimie, imunologie, alergologie, etc.  Este un laborator în care lucrează foarte mulți profesioniști care participă la numeroase programe interne și internaționale prin care sunt puși la curent cu ultimele noutăți din domeniu;
 • Laboratoarele Synevo. Synevo este unul dintre liderii români în ceea ce privește diagjnosticul de laborator. Are peste 2000 de analize uzuale și oferă rezultate cât se poate de exacte.
 • Laboratoarele policlinicii Medica. Sunt laboratoare în care este regăsită o aparatură de ultimă generație, care deservește mii de sibieni. În fiecare an, în aceste laboratoare sunt prelucrate peste 70000 de analize cu rezultate cât se poate de exacte.
Unde îți poți face analizele în Sibiu și cât costă?

În ceea ce privește costurile, acestea diferă, în funcție de tipul de analize ales, între câteva zeci și câteva sute de lei. Pentru asigurați însă, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Sibiu oferă seturi de analize gratuite care pot fi efectuate la oricare dintre aceste laboratoare.

Pe lângă cele 5 opțiuni, Sibiul oferă și alte laboratoare și centre de recoltare bine dotate, în care pot di descoperite multe probleme de sănătate încă din fază incipientă.

Tot ceea ce ai de făcut este să găsești centrul de recoltare și laboratorul care se află în apropierea casei tale și să îți programezi câte o sesiune de analize în fiecare an. Dacă analizele anuale intră în rutina vieții tale, te vei putea bucura de o viață frumoasă și sănătoasă pe termen lung și îți vei putea modifica obiceiurile în funcție de nevoile organismului tău.

Unde te poți angaja cu peste 1000 de euro în Sibiu?

Unde te poți angaja cu peste 1000 de euro în Sibiu?

Sibiul este un oraș extrem de ofertant atunci când vine vorba despre locuri de muncă. Este unul dintre orașele cu cea mai mică rată de șomaj din țară și are mereu locuri de muncă vacante. Unele dintre aceste locuri de muncă sunt foarte bine plătite, remunerația depășind 1000 de euro lunar.

Unde te poți angaja cu peste 1000 de euro în Sibiu?

Unde te poți angaja în Sibiu cu salariu de peste 1000 de euro lunar?

 1. La firme IT. Un senior PHP developer poate câștiga între 1800 și 2200 de euro, conform site-urilor de recrutere iar un Network Administrator cu o experiență medie poate depăși 2000 de euro salariul.
 2. În sectorul bancar. Serviciile bancare creează, de asemenea, locuri de muncă bine plătite. Un manager bancar poate să câștige peste 1200 de euro, în timp ce un specialist în riscuri poate să câștige aproape 1100 e euro. Salariile din pozițiile de top pot depăși 4000 de euro;
 3. În inginerie și producție. Pe lista locurilor de muncă foarte bine plătite în Sibiu se numără cele din inginerie și din producție. Inginerii constructori sau inginerii din producția de automobile și de accesorii pentru automobile pot avea câștiguri substanțiale.
 4. În medicină. Un alt domeniu în care se câștigă destul de mulți bani este medicina. Atât în spitale, cât și în clinici private, cei care au pregătire medicală pot pleca acasă cu un salariu destul de frumos. 
 5. Diverse alte joburi, ce necesită mai puțină calificare. Chiar și joburi care nu necesită foarte multă calificare pot fi bine plătite. Șoferii care transportă mărfuri intern sau internațional depășesc cu ușurință salariul de 1000 de euro.
Unde te poți angaja cu peste 1000 de euro în Sibiu?

De ce să te angajezi în Sibiu?

Este adevărat că toate aceste locuri de muncă pot fi găsite și în alte orașe mari ale țării. De multe ori, remunerația este mai mare la firmele din București sau Cluj. Totuși, Sibiul se evidențiază printr-o serie de avantaje pe care orașele mai mari nu le oferă:

 • Este un oraș prin care te poți deplasa rapid până la muncă și înapoi. Nu vei pierde ore în șir în trafic și de asemenea, nu vei pierde banii cheltuiți pe combustibil;
 • Este un oraș turistic, în care poți găsi o mulțime de oportunități de petrecere a timpului liber. Poți descoperi multe restaurante extrem de apreciate, cluburi sportive sau de jocuri și multe oportunități de activități în aer liber;
 • Este un oraș liniștit. Dacă îți dorești liniște, o poți găsi foarte ușor;
 • De regulă, viața este mai ieftină decât în alte orașe. Atât chiriile cât și alte cheltuieli sunt ceva mai mici, ceea ce îți permite să rămâi cu bani în buzunar la sfârșitul lunii, atâta vreme cât găsești un loc de muncă cu remunerație de peste 1000 de euro;
 • Sibiul este un oraș într-o continuă expansiune. Viitorul poate da naștere, așadar, unui număr mare de oportunități pentru cei care doresc să își dezvolte cariere de succes.

Rampă electrică

Rampă electrică

Părerea experților eDezvoltator

Rampă electrică
Rampă electrică

Rampele electrice sunt platforme ce au rolul facilitării deplasării persoanelor cu handicap locomotor cu sau fără cărucior pe o scară înclinată. Acestea ajută o persoană cu dizabilități să se deplaseze independent oriunde are nevoie fără a lua în calcul dacă sunt montate deja rampe în locul respectiv.

În zilele noastre, aceste rampe sunt silențioase și foarte practice pentru că sunt concepute în așa fel pentru a fi foarte ușor de folosit pentru a asigura transportul, pe scări drepte sau pe scări curbe a persoanei cu dizabilități.

Rampele electrice au rolul de a simplifica viața unui om cu dizabilități, de aceea sunt independente de clădire, iar montajul acesteia nu necesități condiții speciale, ele putând fi amplasate pe trepte sau pe un perete alăturat.

Avantaje:

Dezavantaje:

Părere populară:

Alternative:

Rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități

Rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități

Părerea experților eDezvoltator

Rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități
Rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități

Unei persoane cu dizabilități îi este extrem de greu să se deplaseze dintr-un punct în altul. Pentru a duce o viață cât mai simplă ne-am gândit la dificultatea în care este pusă această persoană și am amplasat rampe de acces.

Rampele pentru scaunele cu rotile reprezintă planuri înclinate care au scopul de a înlocui treptele pentru trecerile de nivel. Acestea dau persoanelor cu dizabilități posibilitatea de a trece mai facil peste diferențele de nivel.

Există 3 variante de rampe de acces:

Rampe permanente – sunt fixe, fixate cu ciment sau șuruburi de sol;

Rampe semipermanente – sunt poziționate pe un postament de ciment sau de pământ și sunt utilizate pe termen scurt;

Rampe portabile – sunt confecționate de obicei din aluminiu și se pot plia pentru a putea fi folosite cu ușurință.

Pentru a putea fi folosite rampele de acces trebuie îndeplinite niște standarde specifice pentru proiectarea acestora. Trebuie luate în vedere lățimea, panta și elevația pentru a nu reprezenta un pericol pentru utilizatori.

Dimensiunile conforme sunt:

 • Lățime de 90 cm;
 • Panta 2,5 cm la fiecare 30 cm de parcurs;
 • Elevația maximă pentru cursă de 75 cm.

Avantaje:

 • Simplifică viața oamenilor cu dezabilități.

Dezavantaje:

 • Prețurile diferă în fincție de tipul de rampă.

7 lucruri interesante de făcut în Băneasa Shopping City

Băneasa Shopping City este cel mai mare centru comercial din țară care adună zilnic mii de împătimiți ai cumpărăturilor. Fie că vrei să bei o cafea alături de o persoană dragă sufletului sau fie că vrei să cauți rochia perfectă pentru petrecerea de vineri seara, Băneasa Shopping City este soluția!

Având o suprafață de 6 hectare, clar poți să-ți petreci o zi întreagă pentru a intra în fiecare magazin în parte și tot nu ai termina! Pentru ca vizitatorii să nu se piardă în incinta mall-ului au fost amplasate semne cu indicații. Practic, mall-ul poate fi considerat un mic oraș în care să te plimbi în voie. 

Vrei să știi ce poți face în incinta complexului? Fiind atras de toate culorile și luminile magazinelor, mirosurile din zona de mâncare sau de hainele expuse în vitrine, nu vei simți trecerea timpului.

Fă-te confortabil și hai să aflăm împreună topul celor mai interesante 7 lucruri de făcut în Băneasa Shopping City! 

E locul perfect pentru shopping

Cumpărături Băneasa Shopping City
Cumpărături Băneasa Shopping City

Dacă ești pasionat de noile tendințe în materie de vestimentație, în Băneasa Shopping City vei găsi raiul. Magazine precum Armani Exchange, Emporio Armani, H&M sau Guess pot fi regăsite printre multe altele în incinta mall-ului. Varietatea de a alege este așa de mare încât ești indus în eroare, neștiind ce să alegi.

Fie că vrei o rochie elegantă sau un tricou simplu pentru mers la sală, ai de unde alege! Zeci de branduri au ușile deschise și așteaptă să le calci pragul. Există magazine pentru toate buzunarele, așa că nu-ți face griji că nu ai cum să pleci cu mâna goală, ai nevoie doar de răbdare ca să poți căuta printre miile de modele.

Hai să facem o promenadă!

Am menționat mai sus suprafața generoasă de care dispune complexul rezidențial, pare mult, nu-i așa? Dar crede-mă că o dată ce ai intrat în incinta mall-ului, ești absorbit de tot ce te înconjoară și o să vrei să vezi tot! Diversitatea de care te lovești o să-ți stârnească pofte pentru diferite prăjituri, cafele sau articole vestimentare. Degeaba vii cu o idee prestabilită pentru că nu te poți ține de cuvânt și vei pleca mult mai încărcat decât ai preconizat.

O să mergi de-a lungul “aleilor” și o să observi la un moment dat că ai mers mai bine de un kilometru, nu mai spun dacă alegi să intri într-un magazin că o să vrei să vezi fiecare articol în parte. Alege să vii la mall în weekend pentru că e treabă grea cu mall-ul. Nu-ți vei da seama cum au trecut câteva ore bune, iar tu nu ai găsit strict modelul gecii pe care o cauți.

În ciuda vremii posomorâte de afară, mall-ul pare o idee bună. O ciocolată caldă la unul dintre restaurante sună tare bine. Dacă nu-ți place frigul, mall-ul este perfect pentru a-ți petrece ziua alături de un prieten bun, cu o discuție interesantă, nici nu vei băga de seamă când se lasă seara. 

Ai chef de un film?

Ai chef să vizionezi un film? Băneasa Shopping City este locul potrivit pentru că se bucură de o nișă de cinematografie foarte bine dezvoltată. Aici poți întâlni pentru prima dată în România cel mai mare ecran cinematografic. De altfel, Grand Cinema Digiplex este definit de cea mai nouă tehnologie în materie de cinematografie.

Te-am făcut curios? Nu ezita să te duci să vizionezi premierele celor mai recente filme la nivel internațional. Te vei scufunda în cele mai confortabile scaune și te vei bucura de o rezoluție de înaltă calitate, un sunet clar și de cea mai bună porție de nachos. Așa că, ia-ți cel mai bun prieten și alege ce vrei să vizionezi: o comedie, o dramă sau poate un film horror?

Oprește-te și ia o gustare!

Doar trecând pe lângă zona de mâncare sigur ți se va face poftă de ceva dulce, prin urmare vei alege una dintre cafenelele din zona de mâncare și vei savura o brioșă și o cafea. Poate fi Starbucks alegerea ta, sau dacă nu, poți face o oprire și pe la Cafe Nescafe sau Caffe Republic.

Cum ar fi să mergi la teatru la mall?

Mulți dintre vizitatorii complexului comercial nu cunosc faptul că pe lângă impresionantele săli de film, există și o zonă de teatru unde sunt interpretate scenete, sketch-uri sau schițe destul de des. Această inițiativă de a îmbina teatrul cu cinematografia este un pas foarte îndrăgit de vizitatorii loiali ai complexului comercial Băneasa Shopping City.

Poți alege dintre a viziona un film sau o scenetă după bunul plac. Diversitatea sporește imaginea centrului comercial aducându-l printre primele poziții din motoarele de căutare. Am citit undeva că centrul comercial a fost supranumit “mall-ul burgheziei” și tind să cred că acest apelativ l-a dobândit datorită brandurilor internaționale.

Fiind conceput pe baza numelor mari din lumea modei, bijuteriilor sau lenjeriei intime, majoritatea ce alege să viziteze Băneasa Shopping City sunt oameni care activează în corporații mari.

Cumpărături pentru casă

Te-ai mutat într-o locuință nouă?

 Dacă te gândești să-ți stilizezi casa și ai nevoie de un frigider nou sau de un covor nou, Băneasa Shopping City sare în ajutorul tău. Pe lângă numele din modă găsești și magazine dedicate articolelor pentru a-ți renova casa sau moderniza casa.

Poți alege branduri precum Domo, Ikea sau Dedeman, sigur vei găsi materiale interesante, de la șuruburi la canapele. Nu are cum să pleci dezamăgit după ce vizitezi fiecare magazin în parte.

Fă-i o surpriză prichindelului tău

Se apropie ziua copilului tău? Nicio grijă! În Băneasa Shopping City vei găsi o zonă dedicată distracției copilului tău. Partea interesantă este că tu poți merge să-ți faci cumpărăturile în timp ce prichindelul se distrează în zona de joacă.

 

Gymboland este caracterizat de voie bună, seriozitate și servicii de calitate pentru că ideea este ca toți să fie fericiți în final. Tu vrei să-i oferi o surpriză de neuitat piticului tău, iar echipa Gymboland vrea să binedispună toți copiii ce aleg acest spațiu de joacă.

 

Nu sună bine? Datorită serviciilor ireproșabile oferite de Gymboland, te poți alătura și tu ca părinte alături de copilul tău, astfel petreci timp de calitate cu cel mic, făcându-l fericit.